Hæklet sjal i bedstemors mønster

Hæklet sjal i bedstemors mønster er den fjerde af 6 hækleopskrifter, til hækling for begyndere med lette hækleopskrifter del 2

Hæklet sjal i bedstemors mønster hækles som en stor trekantet, som du skal hækle af et bedstemors mønsteret. Og du skal hækle fra midten i toppen, og videre ud til hver side, lige ind til dit sjal har den bredde som du ønsker det skal have. På billedet øverst kan du se hvordan mit sjal så ud da jeg havde hæklet det færdigt, og det endte med at måle 150 centimeter i bredden ialt.

Valg af garn

Jeg har hæklet med Mayflower Cotton 8/4, for jeg ville gerne kunne bruge mit sjal både til pænt brug, og til at kunne tage der over skulderne på de kølige sommeraftener.

Andet garn

Du kan vælge at hækle med noget andet garn, og ønsker du at hækle med noget der kan holde dig lun eller give dig varme, så er der mange garner at vælge imellem. Der er en ting du skal være opmærksom på, og det er at denne hækleopskrift er skrevet til hæklenål nummer 3:00 millimeter. Så når du skal vælge garn, så vælge noget garn der passer til en følgende størrelse hæklenåle jeg lige har skrevet lige herunder. Du kan hækle dit sjal i bedstemors mønstret med uldgarn, og du vil også kunne hækle det med andre garntyper og garnkvaliteter. Du kan hækle dit sjal i bedstemors mønstret med de her hæklenåle størrelser 2:00, 2:50, 3:00, 3:50, 4:00, 4:50, 5:00 og 5:50 mm.

Dette skal du bruge

Jeg har brugt 3 forskellige farver af Mayflower Cotton 8.
9 nøgler af 50 gram MAYFLOWER COTTON 8/4
Det vil sige, at du skal bruge ialt 450 gram garn.
Hæklenål nummer 3:00 millimeter

Hækleteknikker

Dan 1 hækleløkke

Luftmasker

Hækle 4 og 3 luftmasker lige efter hinanden

Stangmasker

Hækle 2 stangmasker i en luftmaske

Hækle 3 stangmasker omkring 1 luftmaske

Spring 3 stangmasker over

Hækle bedstemors mønster

Hækle et trekantet bedstemors mønster

Vigtige informationer til hækleopskrift

Inden du går igang med at hækle dit sjal, så er det rigtig vigtigt at du læser hele opskriften igennem, før du går igang med at hækle.

Opskriften er skrevet uden forkortelser, og jeg har skrevet opskriften på de første 4 rækker. Her efter skal du fortsætte med at hækle dit trekantet bedstemors sjal, på samme måde som jeg har skrevet i selve opskriften. Dog vil hver langsiden række ud til spidsen, og hen hver langside fra spidsen til modsatte side hele tiden blive længere og længere.

Vær opmærksom når du skal vende dit hæklearbejde

Hvis vi nu forstiller os, at du hækler efter den bedstemors trekant på billedet jeg har indsat efter hækleopskriften, hvor du kan se 4 rækker med 2 slag hæklesymboler i hver sin farve.

Så skal du hele tiden vende bedstemors trekant så spidsen hele tiden vender op, eller væk fra dig.

Eksempel

Så du starter foreksempel med at hækle fra den røde, og så når du har hæklet den med de røde symboler færdigt. Så skal du vende trekanten, men men og det kan her godt være lidt trikket.

Du skal derfor hele tiden vende trekanten, så de 3 luftmasker i midten, som er spidsen på dit sjal vende vender op ad, så du skal altså vende dem væk fra dig.

Spejlvendt

Så når du skal vende dit hæklearbejde om hvergang du har hæklet en række færdigt, så skal du vende trekanten spejlvendt. Det vil sige at du skal vende det sådan, at de luftmasker du har hæklet da du sluttet af med at hækle den røde række. Skal du nu have vendt hen og så de lægge til den side, så det passer med at du kan komme til at hækle videre.

Og så skal du hækler videre med den blå række, og du skal hele tiden sørge for at spidsen hele tiden vender væk fra dig.

Hækle 3 luftmasker

Hver gang du afslutter en række, så hækler du 3 luftmasker. Og de 3 luftmasker erstatter den første af de 3 stangmasker, du skal starte med at hækle på den nye række.

Og når du afslutter en række, så hækler du altid 3 stangmasker i  den tredje luftmaske. Det er de 3 luftmasker du starter med, at hækle da du begyndte at hækle den sidste række.

Din hæklefasthed

En ting der er meget vigtigt når du hækler et trekantet sjal i bedstemors mønstret, det er at du skal sørge for ikke at komme til at hækle det for stramt. Hvis du får hæklet det for stramt, vil det blive bulet. Derfor er det vigtigt at du sørge for, at hækle på en afslappet måde.

Hvis du hækler med forskellige farver garn, så vil du til sidst have en del garnender. Disse garnender syer du med din stoppenål ind imellem nogle masker og rækker på vrangsiden, så du får gemt dem godt væk imellem masker og rækker, og samtidigt for hæftet alle garnenderne rigtig godt.

Hvilken andre størrelse hæklenåle

Jeg bliver tit spurgt om det er muligt at hækle bedstemors sjalet, med en hæklenål der er større end 3:00 millimeter. Og ja du kan hækle dit bedstemors sjal, med følgende hæklenåle størrelser: 2:50, 3:00, 3:50, 4:00 og 4:50 millimeter. Der er dog 1 ting du skal være opmærksom på og det er, at du måske skal hækle 2 luftmasker imellem 2 x 3 stangmasker i stedet for 1 luftmaske. Og i spidsen forneden hækles der i min hækleopskrift med 3 luftmasker, her kan det være du skal hækle med 5 luftmasker i stedet for 😉

Hækleopskriften

Hvis dit hæklet sjal skal hækles på samme måde, som mit hæklet sjal er hæklet. Da skal du starte med, at hækle med det creme farvet garn. Herefter hækler du med det mellem brune garn, også den mørke brune.

Du hækler 3 rækker med hver farve, og hver gang du afslutter en garnfarve. Da afslutter du med at hækle 3 stangmaske, efter den tredje stangmaske hækler du en luftmaske, og herefter klipper du garnet end 10 centimeter fra hæklenålen, og træk garnenden ind igennem løkken på din hæklenål og stram den til.

Du tager så den nye farve som du ønsker at hækle videre med, start med at laver en løkke, på samme måde som du skal starte med at hækle. I stedet for, at du starter den næste række med at hækle 3 luftmasker. Så skal du istedet begynder at hækle 3 stangmasker i den tredje stangmaske, der er den tredje stangmaske, du afsluttet med at hækle den sidste række med. Det er lige inden, du sluttet den sidste garnfarve.

Række 1

Start med at lav en hækle løkke, og sæt denne på din hæklenål.

Hækle så 4 luftmasker.

Hækle 2 stangmasker i den fjerde luftmaske fra hæklenålen.

Nu skal du hækle spidsen

Hækle 3 luftmasker (disse 3 luftmasker vil danne en spids, når du har hæklet de næste 3 stangmasker).

Hækle 3 stangmasker, i den samme luftmaske som du lige har hæklet de 2 stangmasker i.

Hækle 3 luftmasker.

Vend dit hæklearbejde om, men husk du skal vende det spejlvendt, og spidsen skal hele tiden vende væk fra dig.

Række 2

Hækle 2 stangmasker i den tredje stangmaske, som var den sidste stangmaske du hæklet på række 1.

Hækle 1 luftmaske.

Spidsen

Hækle 3 stangmasker omkring luftmaske kæden med de 3 luftmasker på række 1 (det er spidsen på dit sjal).

Hækle 3 luftmasker.

Hækle 3 stangmasker mere omkring den sammen luftmaske kæde som du lige har hæklet de 3 stangmasker omkring.

Hækle 1 luftmaske.

Hækle 3 stangmasker i den tredje luftmaske som du startet med at hækle på den sidste række.

Hækle 3 luftmasker.

Vend dit hæklearbejde om, men husk du skal vende det spejlvendt, og spidsen skal hele tiden vende væk fra dig.

Række 3

Hækle 2 stangmasker i den tredje stangmaske som er den sidste du hæklet da række 2 afsluttet.

Hækle 1 luftmaske.

Hækle 3 stangmasker omkring luftmasken, som du hæklet imellem 2 x 3 stangmasker på række 2.

Hækle 1 luftmaske.

Spidsen

Hækle 3 stangmasker omkring luftmaske kæden med 3 luftmasker (det er spidsen på dit sjal).

Hækle 3 luftmasker.

Hækle 3 stangmasker, omkring den sammen luftmaske kæde som du lige har hæklet de sidste 3 stangmasker omkring.

Hækle 1 luftmaske.

Hækle 3 stangmasker omkring luftmaske buen med 1 luftmaske.

Hækle 1 luftmaske.

Hækle 3 stangmasker i den tredje luftmaske, som er den du startet med at hækle på række 2 lige inden du hæklet de første 2 stangmasker.

Hækle 3 luftmasker.

Vend dit hæklearbejde om, men husk du skal vende det spejlvendt, og spidsen skal hele tiden vende væk fra dig.

Række 4

Hækle 2 stangmasker i den tredje stangmaske som række 3 afsluttet med.

Hækle 1 luftmaske.

Hækle 3 stangmasker omkring den ene luftmaske som er den du hæklet imellem 3 stangmasker på den sidste række.

Hækle 1 luftmaske.

Hækle 3 stangmasker omkring den næste luftmaske som du hæklet imellem de næste s x 3 stangmasker på den den sidste.

Hækle 1 luftmaske.

Spidsen

Hækle 3 stangmasker, omkring luftmaske kæden med de 3 luftmasker (det er spidsen på dit sjal).

Hækle 3 luftmasker.

Hækle 3 stangmasker omkring den samme luftmaske kæde som du lige har hæklet de 3 stangmasker omkring.

Hækle 1 luftmaske.

Hækle 3 stangmasker omkring den ene luftmaske som du hæklet imellem 3 stangmasker.

Hækle 1 luftmaske.

Hækle 3 stangmasker omkring den ene luftmaske som du hæklet imellem 3 stangmasker.

Hækle 1 luftmasker.

Hækle 3 stangmasker i den tredje luftmaske som du startet med at hækle på den sidste række.

Hækle 3 luftmasker.

Vend dit hæklearbejde om, men husk du skal vende det spejlvendt, og spidsen skal hele tiden vende væk fra dig.

Jeg har tegnet et hækle diagrammet, på de første 4 rækker på det trekantet sjal. Og dem har jeg tegnet i hver sin farve, for så er det nemmere at se hver rækker, som du kan se på billedet lige her under.

Hæklediagram og billeder

På billederne herunder finder du hæklediagrammet, på billedet lige efter viser jeg hvordan jeg har hæklet de første 3 rækker. Du skal hækle ialt 45 rækker, hvis dit sjal skal have den samme bredde som mit. Men hvis du ønsker at dit sjal skal være meget bredre, da forsætter du med at hækle række 4. Og du bliver ved med at hækle, lige ind til dit sjal har den bredde du ønsker det skal have.

Billed af det færdig hæklet sjal

Når du har hæklet dit sjal færdig, da vil det komme til at se ud som på billedet øverst i opskriften. Hvis du har valgt at hækle det bredere, da vil det stadig komme til at ligne det som jeg har hæklet, og som du kan se på billedet øverst.

Jeg håber du bliver glad for dit sjal 😉