Strikkesymboler

Skrevet af Anne-Pia Hansen

Strikkesymboler bruges til, at tegne strikkediagrammer med. Og for hvert strikkesymbol du ser, skal du enten strikke en helt bestemt maske. Eller skal du skal strikke, en helt bestemt strikketeknik.

For at du kan strikke efter et strikkediagram, er du nød til at vide hvad de forskellige strikkesymboler betyder. Og du er også nød til at vide, hvordan de mange forskellige strikkesymboler strikkes.

Hvis du er vandt til at strikke efter Fair Isle strikkemønstre, så kender du til det med at strikke efter sådanne strikkediagrammer. Og du ved også hvordan du skal strikke efter strikkemønstre, der består af en masse firkanter i forskellige farver.

Er du nybegynder i strikning vil det være rigtig god ide, at vide hvad de mange forskellige strikkesymboler betyder. Og det kan være ret tidskrævende, at skulle kigge alle mulige forskellige bøger igennem, for at finde ud af hvad de forskellige strikkesymboler betyder. Og det vil være lige så tidskrævende, at skulle side og lede efter betydningen af de mange strikkesymboler på forskellige hjemmesider.

Jeg har derfor valgt tegnet de mange strikkesymboler, og ud for hvert symbol beskrevet hvad de betyder, og hvordan de strikkes. I håb om at kunne gøre det nemmere for dig, så du hurtigt kan finde frem til hvad de betyder, og hvordan de skal strikkes.

I skemaet herunder, har jeg indsat hvert strikkesymbol i kolonnen til venstre. Og i den kolonne lige efter, har jeg skrevet forkortelsen på den, hvis den findes. Og i kolonnen til højre, har jeg skrevet navnet på den, samt beskrevet hvordan den strikkes.

Hvis du syntes der mangler et strikkesymbol, så er du velkommen til at skrive en mail til mig. Husk at det er vigtigt at du tegner strikkesymbolet på et stykke papir og sender det til mig, sammen med en beskrivelse af det.

Send din mail til mig her:

garnmasken@gmail.com

Venlige hilsner
Anne-Pia Hansen
Garnmasken

Strikkesymboler

forkortelse

beskrivelse

Billed af strikkesymbol 1 pile der fortæller strikkeretningen Ingen Strikke retningen du skal strikke.
Billed 2 Strik ret på ret siden og strik vrang på vrang siden r Strik ret.
Strik ret på ret siden, strik vrang på vrang siden.
Billed 3 Strik ret på ret siden og strik vrang på vrang siden r Strik ret.
Billed 4 strik 1 vrang v Strik 1 vrang.
Billed 5 strik 1 vrang v Strik 1 vrang.
Billed 6 Strik vrang på ret siden og strik ret på vrang siden v på r siden
r på v siden
Strik vrang på ret siden.
Strik ret på vrang siden.
Billed 7 strik vrang på ret siden og strik ret på vrang siden v på r siden
r på v siden
Strik vrang på ret siden.
Strik ret på vrang siden.
Billed 8 Lav et omslag imellem 2 masker denne maske kaldes også garn lænke ? Lav et omslag imellem 2 masker, og dette omslag strikkes vrang på den næste omgang, og du vil lave et hul.
Billed 9 Tag 1 maske ud ved at strikke 2 masker i en maske ? Tag 1 maske ud ved at strikke 2 masker i den samme maske.
Først strikker du 1 almindelig maske, men du skal ikke trække masken af din strikkepind. Strik så 1 masker mere, men du skal strikke den maske i maskens bagerste maske led. Og når de 2 masker er strikket, så trækker du masken af din strikkepind.
Billed 10 Tag 1 maske løs af pind som om den skulle strikkes ret, 1 ret, løft den løse maske over ? Tag 1 ret løst af, strik 1 ret i den næste maske. Træk den maske du tog løst af, over den maske du lige har strikket 1 ret i.
Billed 11 Tag 1 maske løst af pinden, strik 1 ret og træk den løse maske ud over og af pinden ? Tag 1 ret løst af, strik 1 ret i den næste maske. Træk den maske du tog løst af, over den maske du lige har strikket 1 ret i.
Billed 12 Strik 2 masker sammen ? Strik 2 masker sammen.
Billed 13 Strik 2 masker sammen ? Strik 2 masker sammen.
Billed 14 Sæt 2 masker på hjælpepind foran dit strikke arbejde strik 1 ret i næste maske og strik så 1 ret i maskerne på hjælpepinden ? Sæt 2 masker på en hjælpe pind ,og læg den foran dit strikkearbejde. Strik 1 ret i den næste maske, og strik så 1 ret i maskerne på din hjælpe pind.
Billed 15 Sæt 2 masker på hjælpepind bag dit strikke arbejde strik 1 ret i næste maske og strik så 1 ret i maskerne på hjælpepinden ? Sæt 2 masker på en hjælpe pind ,og læg den bag dit strikkearbejde. Strik 1 ret i den næste maske, og strik så 1 ret i maskerne på din hjælpe pind.
Billed 16 Sæt 1 masker på hjælpepind foran dit strikke arbejde strik 1 ret i næste maske og strik så 1 ret i maskerne på hjælpepinden ? Sæt 1 maske på hjælpe pind foran dit strikkearbejde, strik 1 ret i den næste maske, og strik 1 ret i masken på din hjælpe pind.
Billed 17 Sæt 1 maske på din hjælpepind bag ved og strik 1 ret i den næste maske og strik 1 ret og strik 1 ret i masken på din hjælpepind ? Sæt 1 maske på hjælpe pind bag dit strikkearbejde, strik 1 ret i den næste maske, og strik 1 ret i masken på din hjælpe pind.
Billed 18 Sæt 3 masker på din hjælpepind foran dit strikkearbejde og strik så 1 ret i næste maske og strik 1 ret i hver af de 3 maskser på din hjælpepind ? Sæt 3 masker på en hjælpe pind foran dit strikkearbejde, strik 1 ret i den næste maske, strik 1 ret i hver af de 3 masker på din hjælpe pind.
Billed 19 Sæt 3 masker på din hjælpepind bag dit strikkearbejde og strik så 1 ret i næste maske og strik 1 ret i hver af de 3 maskser på din hjælpepind ? Sæt 3 masker på en hjælpe pind bag dit strikkearbejde, strik 1 ret i den næste maske, strik 1 ret i hver af de 3 masker på din hjælpe pind.
Billed 20 Tag 1 maske løst af som du ville strikke den ret og strik så 2 masker sammen og løft den maske du lige har løft løst af ud over de 2 masker du lige har strikket sammen ? Tag 1 maske løst af pinden, som du skulle strikke den ret.
Strik 2 ret sammen, løft den maske du lige har taget løst af, ud over de 2 masker du lige har strikket sammen til 1 ret.
Billed 21 Sæt første maske over på din hjælpepind og læg den bag ved dit strikkearbejde sæt den anden maske over på din hjælpepind og læg den foran dit strikkearbejde ? Sæt første maske på en hjælpe pind, læg den bag ved dit strikkearbejde.
Sæt den anden maske på en hjælpe pind, læg den foran dit strikkearbejde.
Strik den tredje maske ret, strik 1 drejet ret i masken på hjælpe pinden foran dit strikkearbejde, og strik til sidst 1 ret i masken på din hjælpe pinden bag dit strikkearbejde.
Billed 22 Sæt første maske over på din hjælpepind og læg den foran ved dit strikkearbejde sæt den anden maske over på din hjælpepind og læg den bag ved dit strikkearbejde ? Sæt første maske over på en hjælpe pind, og læg den bag ved dit strikkearbejde. Sæt den anden maske over på en hjælpe pind, og læg den foran dit strikkearbejde. Strik den tredje maske ret, og strik 1 ret i masken på hjælpe pinden foran dit strikkearbejde (HUSK DENNE MASKE SKAL IKKE STRIKKES DREJET).
Strik 1 ret i masken, på din hjælpe pind bag dit strikkearbejde.
Billed 23 1 Kantmaske begynd rækken med at tage 1 maske løst af og slut rækken med at strikke 1 vrang 1 km 1 kantmaske.
Begynd en række eller runde med at tage 1 maske løst af, og  slut en række eller runde af med at strikke 1 vrang.
Billed 24  km Kantmaske.
Billed 25 Slå garnet omkring den strikkepind du strikker med  ? Slå garn omkring din strikkepind
Billed 26 Slå garnet omkring din strikkepind 2 gange  ? Slå garnet omkring din strikkepind 2 gange.
Billed 27 Tag 1 maske ud ved at strikke 1 ret foran og bag i samme maske  ? Tag 1 maske ud ved at strikke 1 ret i en maske, men du skal ikke tage masken af din strikkepind. Strik 1 maske mere i den samme maske, men du skal nu strikke i maskens bagerste maske led. Nu slutter du af med, at trække masken af strikkepinden.
Billed 28 Tag 1 maske løst af over på den strikkepind du strikker med og uden at strikke den  ? Tag 1 ret løst af over på den strikkepind du strikker med, men uden at strikke den.
Billed 29 1 drejet ret  1 dr Strik 1 drejet ret på denne måde:
Når du er på retsiden skal du stikke din strikkepind ind i masken, fra højre side og bag ud. Og på denne måde strikker du 1 ret bag fra.Eller
Når du er på vrangsiden, stik din strikkepind ind i masken bag fra venstre mod højre.
Billed 30 luk 1 maske af ? Luk 1 maske af .
Billed 31 Strik 2 ret masker sammen 2mrs Strik 2 masker ret sammen.
Billed 32 Strik 2 vrang masker sammen  2mvs Strik 2 masker vrang sammen.
Billed 33 Slå 1 maske op med strikkeopslag og sæt den drejet tilbage på den strikkepind med alle maskserne  ? Slå 1 maske op med 1 strikkeopslagning, og denne maske strikker du ret.
Billed 34 ingen maske skal strikkes  ? Ingen maske, spring denne firkant over.
Billed 35 Tre firkanter og hvor du ser en streg betyder at du skal strikke 3 vrang sammen  3vs Strik 3 vrang sammen.
Billed 36 Slå maske om imellem 2 masker og på den næste række strikkes det omslag drejet vrang og DEN SKAL IKKE DANNE ET HUL  ? Slå om imellem 2 masker, på den næste række strikkes dette omslag drejet vrang og DET SKAL IKKE LAVE ET HUL.
Billed 37 Strikket bobbel maske  ? Bobbel maske.
Sådan strikkes 1 boble maske:
Strik 1 ret (tag ikke masken af pinden), slå garnet om strikkepinden du strikker med. Strik 1 ret (tag ikke masken af pinden), slå garnet om strikkepinden du strikker med. Strik 1 ret og træk nu masken af strikkepinden med maskerne, du har nu 5 masker på din strikkepind.
Vend dit strikkearbejde om, og strik 1 vrang i alle 5 masker.
Vend dit strikkearbejde om, og strik 1 ret i alle 5 masker.
Vend dit strikkearbejde om, og strik 1 vrang i alle 5 masker.
Vend dit strikkearbejde om, og strik 1 ret i alle 5 masker.
Vend dit strikkearbejde om, og træk den anden af de 5 masker ud over den yderste maske og ud over din strikkepind.
Træk den tredje af de 5 masker ud over den yderste maske, og ud over din strikkepind.
Træk den fjerde af de 5 masker ud over den yderste maske, og ud over din strikkepind.
Træk den femte af 5 masker ud over den yderste maske, og ud over din strikkepind.
Du har 1 maske tilbage, på strikkepinden du strikker med. Og denne skal du have tilbage, og den vil du skulle strikke på næste række eller runde.Se videoen herunder, hvordan boble mønstret strikkes.
Billed 38 Start her i mønstret ELLER lav 2 omslag med garnet imellem 2 masker På næste rækker strikkes det første omslag ret og det andet omslag drejet ret  ? Start denne række eller runde i mønstret.
Eller.
Lav 2 omslag med garnet, imellem 2 masker. På næste række eller runde, strikkes det første omslag ret, og det andet omslag strikkes drejet ret.
Billed 39 Lav 3 omslag med garnet imellem 2 masker ? Lav 3 omslag med garnet, imellem 2 masker. På den næste række eller runde strikkes det første omslag vrang, Og det andet omslag, strikkes drejet vrang. Det tredje omslag, tages af pinden.
Dette er den måde, du danner et hul, og dette hul bliver til et hulmønster.
Billed 40 Strik 1 ret på vrangsiden ? Strik 1 ret på vrangsiden.
Billed 41 Udtagnings omgang eller række eller runde ? Udtagnings omgang – række eller runde.