Billed 1

Hæklesymboler

Opdateret december 2023

Hæklesymboler hvorfor bruges de? Hæklesymboler finder du enten som et helt hæklemønster, hvor der nogen gange følger en lille beskrivelse med de hæklesymboler der er bruges i til at hækle selve hæklemønstret. Du vil også se hæklediagrammer med symboler, i nogle hækleopskrifter. Og en af grundene til at der tegnes hæklediagrammer med hæklesymboler, er fordi de ikke fylder lige så meget som en hækleopskrift, og så er de nemmere at side med.

Hæklesymboler bruges til hæklediagrammer

De fleste hæklediagrammer består af små tegnet symboler, der er sat sammen til et hæklediagram. Og hver af de hæklesymboler betyder at du enten skal hækle en bestemt maske, eller at du skal hækle en bestemt hækleteknik.

Info til hæklediagrammer med hæklesymboler

Du vil se hæklediagrammer hvor alle hæklesymbolerne er ens, og er sat samme på rækker eller runder (hvis du skal hækle noget der skal hækles rundt). Hæklesymbolerne kan også være sat sammen med flere forskellige symboler på en række, og hvor hver række er forskellig.

For at kunne hækle efter de hæklediagrammer med hæklesymboler, så kræver det at du ved og forstår hvad hvert lille symbol betyder. Og det er også vigtigt at du ved hvilken hæklemaske eller hækleteknik du skal hækle, for hver af de hæklesymboler du ser i hæklediagrammet.

Symbolerne kan være lidt uoverskuelige

Er du nybegynder eller kunne du bare godt tænke dig, at se et billed af de forskellige hæklesymboler, samt kunne læse en lille beskrivelse om de forskellige symboler. Ja så ved jeg at det kan være noget af en jungle, at skulle side og kigge alle mulige hæklebøger igennem for at finde dem. Og du kan også komme ud for at skulle kigge rundt mange forskellige hjemmesider, for at finde frem til de små beskrivelser der findes på de forskellige hækle symboler.

Her finder du billeder og en lille beskrivelse af de fleste hæklesymboler

Jeg vil rigtig gerne være med til at gøre din hækling nemmere, så hvis du skal hækle efter et hæklediagram der består af hækle symboler, så vil du kunne få glæde af listen her under.

På listen finder du

Jeg tegner selv de mange hækle symboler der findes, og de bliver alle sat ind i listen i dette indlæg. Du vil først se symbolet, og til højre -> for symbolet har jeg første skrevet forkortelserne på symbolet. Og lige neden under forkortelsen, har jeg skrevet en lille beskrivelse på, hvordan du skal hækle hæklesymbolet.

Og jeg håber denne liste kan være en hjælp til dig der hækler efter hæklesymboler, og til dig der skal igang med at hækle efter hæklesymboler.

Kender du til et symbol der ikke står på listen?

Hvis der et hæklesymbol du synes der mangler, så er du velkommen til at send en e-mailen til mig på garnmasken-snabela-gmail.com (Husk at du skal erstatte -snabela- med det rigtige @) i email adressen. Når du skal skrive en e-mailen til mig, så husk at skriv navnet på hækleteknikken, og husk at beskriv hvordan hæklesymbolet ser ud. Er det nemmere for dig at tegne hæklesymbolet på et stykke papir, så gør det og tag et billed af de, og vedhæft billedet til e-mailen.  Jeg vil så sørge for at opdater listen herunder, samt skrive en beskrivelse af det nye hæklesymbol.

Lær at hækle efter et hæklediagram

Vil du lærer at hækle efter et hæklediagram, så kan du komme igang ved at læse artiklen her.

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: Start her eller begynd her.

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: Afslut hækle retningen på dit hæklearbejdet.

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: Begynd eller start dit hæklearbejde her.

Hækle til venstre

Hækle til højre

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: Disse 2 pile fortæller dig, hvilken vej eller hvilken retning du skal hækle i.

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: Hvis du ser en af de her to pile, i en hækleopskrift. Så betyder den, at du ikke skal vende dit hæklearbejde om.

Basis hækleteknikker

De næste 10 hækle symboler du ser herunder, er dem der kaldes basis eller begynder hækleteknikker.

I dette indlæg, kan du selv komme igang med at hækle.

Forkortelse: lm = luftmaske

Beskrivelse: Lav en løkke og sæt denne på hæklenålen, vikle garnet om din hæklenålen og træk det igennem løkken på din hæklenål. Du fortsætter med at vikle garn om nålen og træk det igennem løkken, lige ind til du har hæklet det antal luftmasker, der står du skal starte med at slå op i hækleopskriften.

Forkortelse: M – r = magisk ring

Beskrivelse: Du skal starte med at vikle garn om fingeren på en sådan måde at den løse ende er i højre side, og garnet til garn nøglen i den venstre side.

Nu stikker du hæklenålen ind i ringen, og træk så en løkke igennem ringen. Hold så hæklenålen ud over ringens yderside, og vikle garn om nålen og træk det igennem løkken på nålen.

Du har nu gået dannet en magisk ring, og nu fortsætter du med at hækle fastmasker omkring den magisk ring.

Dette gøres ved at hæklenålen stikkes ned igennem selve garn ringen, vikle garn om nålen så du har 2 løkke på din hæklenål, vikle så garn om nålen engang til og træk garnet igennem de 2 løkke på din hæklenål.

Fortsæt sådan, indtil du har hæklet det antal fastmasker som der står i hækleopskriften du skal bruge.

Står der i hækleopskriften at du skal hækle halve stangmasker – stangmasker – dobbelte stangmasker – tredobbelte stangmasker osv. omkring den magisk ring, så hækles der 2 – 3 eller 4 luftmasker lige efter den første fastmaske som ringen blev dannet af.

Når du hækler luftmaskerne på denne måde, vil de kommer til at ligge lige over fastmasken som betyder at starten vil komme til at se pæn ud.

Forkortelse: gld lk = glidende løkke

Beskrivelse: En glidende løkke, er en som hækles på næsten sammen måde som den magisk ring.

Du vikler garnet 2 gange  rundt om tre af dine finder, men du skal sørge for at garnenden ligger bagved i højre side. Og garnsnoren der kommer fra garn nøglen, skal du have liggende inden over dine finger ind imod dig selv og i venstre side, for det er den du skal hækle med.

Tag så din hæklenål, og stik den ind under alt garnet som du viklet rundt om dine finger. Træk så garnenden ind under alt garnet som er viklet rundt om dine finger, men du skal her passe på at du ikke får lavet løkken alt for lang. Vikle så garnet om din hæklenål, og træk det igennem løkken på din hæklenål. Og du skal herefter, strammer godt til i garnet.

Nu hækler du 2 luftmasker, og de 2 luftmasker erstatter den først fastmaske eller den første halve stangmaske. Hvis du skal hækle stangmasker eller dobbelte stangmasker, så skal du hækle 3 luftmasker. Og skal du hækle tre dobbelte stangmasker eller fir dobbelte stangmasker, så skal du hækle 4 luftmasker.

Når du hæklet de luftmasker der svare til de masker du skal hækle, så hækler du alle efterfølgende masker ind omkring det garn, som du har viklet om dine finger. Dette kan være lidt svært, men hvis du hækler de første 3 – 4 masker, og herefter tager den ring af fingeren, så vil det være nemmere, at hækle de efterfølgende masker ind omkring ringen.

Forkortelse: Fm = fastmaske

Beskrivelse: Fastmaske hækles ved, at du stikker ned i en luftmaske eller i en maske, og herefter vikler du garnet om hæklenålen, og så trækker du garnet igennem masken. Du vil nu have 2 løkker på din hæklenål, vikle så garn om din hæklenåle igen og træk det igennem de 2 løkker på hæklenålen. Og du har nu, fået hæklet en fastmaske.

Forkortelse: Dbt/ dbb fm = dobbelt fastmaske

Beskrivelse: En dobbelt fastmaske, hækle på næsten samme måde som en almindelig fastmaske, men i stedet for at hækle i en maske, så hækler du 1 dobbelt fastmaske over 2 masker.

Sådan hækler du den første dobbelte fastmaske

Du starter med at stikke din hæklenål ned i den første maske, vikle garnet om din hæklenål den ind igennem masken. Stik herefter din hæklenål ind igennem den næste maske, vikle garnet om din hæklenål, og træk den ind igennem masken. Du har nu 3 løkker på din hæklenålen, og nu vikler du garnet om din hæklenål, og så trækker du garnet ind igennem alle 3 løkker på din hæklenåle.

Den næste dobbelte fastmaske hækles sådan

Stik hæklenålen ned i den forrige maske, vikle garnet om din hæklenål og træk garnet igennem masken, og du har nu 2 løkker på nålen.

Stik din hæklenål ind igennem den næste maske, vikle garnet om din hæklenål og træk det ind igennem masken, og du skal nu have 3 løkker på din hæklenålen.

Vikle garn om din hæklenål, og træk herefter garnet ind igennem alle 3 løkker på din hæklenålen.

Du har nu fået hæklet 2 dobbelte fastmasker, og nu fortsætter du lige ind til du har hæklet i alle masker hele rækken eller runden rundt.

Når du har hæklet den sidste dobbelte fastmaske, i de sidste 2 masker, så du nød til at hækle 1 helt almindelig fastmaske mere. Hvis du ikke hækler den ekstra fastmaske i den sidste maske, så vil dit hæklearbejdet begynde at blive mindre for vær række eller rundt du hækler.

Forkortelse: Km = kædemaske

Beskrivelse: En kædemaske hækler du hver gang du skal samle en række, og dette skal du gøre hver gang du eksempelvis skal danne en ring i starten, eller hver gang du hækler rundt eller hækler en trekant – en firkant og så videre. For det er den måde du danner de forskellige former, og derfor vil du altid skulle afslutte hver række, ved at du hækler en kædemaske i den første maske du startet med at hækle på den rækker, du skal igang med at afslutte.

Hvis du har startet med at hækle luftmasker, og de luftmasker har erstatte den første maske. Så vil du altid skulle hækle kædemasken i den sidste eller øverste luftmaske, af det antal luftmasker du startet med at hækle.

Sådan hækler du 1 kædemaske

Du hækler en kædemaske ved, at stikke din hæklenål ind igennem den maske som rækken startet med. Vikle herefter garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem masken videre ud igennem løkken, som sidder på din hæklenålen.

Og du har nu hæklet 1 kædemaske.

Forkortelse: Hv-stgm = Halv stangmaske

Beskrivelse: Sådan hækler du en halv stangmaske, vikle garnet om din hæklenål, og stik den ind igennem masken du skal hækle i, hvorefter du trækker garnet igennem masken. Du har nu 3 løkker på nålen, vikle så garn om hæklenålen, og træk garnet igennem alle 3 løkkerne på nålen.

Forkortelse: Stgm = stangmaske

Beskrivelse: Du hækler en stangmaske ved først at vikle garn om hæklenålen, stik herefter nålen ned igennem masken, og vikle garnet om nålen og træk det ind igennem masken. Nu har du 3 løkker på din hæklenålen, vikle så garn om hæklenålen og træk det igennem de første 2 løkker (det er de 2 løkker, der sidder yderst på din hæklenål, hen imod hæklenålens krog).

Du har nu 2 løkker tilbage på hæklenålen, vikle så garnet om din hæklenålen og træk garnet ind igennem de 2 sidste løkker, og du har nu hæklet din stangmaske færdigt.

Forkortelse: Db/dbb-stgm = dobbelt stangmaske

Beskrivelse: En dobbelt stangmaske hækles på næsten samme måde som en stangmaske, men i stedet for at vikle garnet rundt om hæklenålen en gang inden der stikkes ned i masken. Så skal du i stedet for vikle garnet, rundt omkring din hæklenål 2 gange.

Stik hæklenålen ned i masken, og træk garnet igennem masken.

Du har nu 4 løkker på din hæklenålen, og nu vikler du garnet om din hæklenålen, og så trækker du garnet ind igennem de 2 første løkker.

Nu har du 3 løkker tilbage på din hæklenålen, vikle garnet om hæklenål og træk det ind igennem de næste 2 løkker.

Og du vil nu have 2 løkker tilbage på din hæklenålen, vikle garnet en sidste gang om din hæklenålen, og træk det ind igennem de sidste 2 løkker på din hæklenål.

Du har nu hæklet en dobbelt stangmaske, som bestå af 3 hæklet led.

Forkortelse: 3-db/dbb-stgm = tredobbelt stangmaske

Beskrivelse: En tredobbelt stangmaske hækles på næsten samme måde som den dobbelte stangmaske, men i stedet for at garnet vikles rundt om nålen 2 gange til at starte med, så skal du garnet vikles rundt omkring din hæklenål 3 gange.

Du vil til sidste have hæklet 4 led, i stedt for 3 led. Og det er på den samme måde du hækler, når du skal hækle en 4-db-stgm. Her skal du vikle garnet rundt om din hæklenål 4 gange, og du vil hækle i alt 5 led.

Let øvet hækleteknikker

De næste 19 hækle symboler du ser herunder, er dem der kaldes let øvet hækleteknikker.

Forkortelse: Hækl-2-fm-i-sm-lm = hækle 2 fastmasker i samme luftmaske

Beskrivelse: Når du skal hækle 2 fastmasker i den samme maske, da hækles først 1 fastmaske i masken og lige bagefter hækler du 1 fastmaske mere ind i den samme maske.

Denne hækleteknik er også den du skal hækle, når du skal øge antallet af masker på en række.

Du kan øge eller udvide antallet af masker, med både fastmasker, halve stangmasker, stangmasker, dobbelte stangmasker, tredobbelte stangmasker, firedobbelte stangmasker, femdobbelte stangmasker samt flere.

Forkortelse: Hækl-2-fm-sm eller hækl-2-dob-fm-sm eller hækl-2-hv-stgm-sm

Beskrivelse: Disse tre symboler betyder at du skal hækle 2 masker sammen, det kan både være fastmasker, dobbelte fastmasker, halve stangmasker, stangmasker med mere, som du vil skulle hækle sammen.

Og du skal hækle dem sammen med den samme hækleteknik, når du skal tage 2 eller flere masker ind på en række eller runde på dit hæklearbejde.

Sådan hækler du eksempelvis 2 eller flere fastmasker sammen

Start med at stikke din hæklenål ind igennem den første af de 2 fastmasker du skal til at hækle sammen, vikle garnet om din hæklenål og træk det ind igennem fastmasken, og du vil nu have 2 løkker på din hæklenål.

Stik din hæklenål ind igennem den næste maske, vikle garnet om din hæklenål, og træk så garnet igennem masken, og du har nu 3 løkker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål og træk det ind igennem alle 3 løkker på din hæklenål, og du skal her sørge for at stramme lidt til i garnet, så de 3 løkker får samlet sig. Du har nu hæklet 2 fastmasker sammen. Og det er på denne måde du hækler mange forskellige masker sammen på, ved hjælp af denne hækleteknik.

Forkortelse: Forr-ml = hækle i forreste maske led

Beskrivelse: Hækle i forreste del af en maske

En maske består af 2 led, og de ligner et øje der er åbent. I rigtig mange opskrifter skal du for det meste hækle i selve masken, men du vil også komme ud for at skulle hækle i det forrest maskeled på øjet.

Når du skal hækle eksempelvis 1 fastmaske i den forreste del af en maske, så skal du stikke din hæklenål ind igennem den forreste del af øjet, som vender ind imod dig selv. Vikle garnet om din hæklenål, og træk det ind igennem øjet. Du har nu 2 løkker på din hæklenål, vikle så garnet om din hæklenål og træk det ind igennem de 2 løkker. Og nu har du så fået hæklet 1 fastmaske, i den forreste del af fastmaskens øje.

Hvis du ser at der i opskrifter står at du skal hækle i den forreste del af maskernes øje, så er det rigtig vigtigt at du hækler i den forreste del af maskernes øje. For det har stor betydning for dit hæklearbejde, da det giver vær sin effekt på det pågældende mønster du skal hækle.

Forkortelse: Bag-ml = hækle i bagerste maske led 

Beskrivelse: Hækle i bagerste del af en maske

Lige som at du vil møde at skulle hækle i den forreste del af eksempelvis 1 fastmaskes forreste maske led, så vil du også møde at skulle hækle i eksempelvis 1 fastmaskes bagerste maske led.

Når du skal hækle, eksempelvis 1 fastmaske i den bagerste del af en maske. Så skal du stikke din hæklenål, ind igennem den bagerste del af maske øjet, som vender væk fra dig. Vikle garnet om din hæklenål, og træk det ind igennem øjet. Du har nu 2 løkker på din hæklenål, vikle så garnet om din hæklenål, og træk det ind igennem de 2 løkker. Og du har så fået hæklet 1 fastmaske, i den bagerste del af fastmaskens øje.

Hvis du ser at der i opskrifter står, at du skal hækle i den bagerste del af maskernes øje, så er det rigtig vigtigt at du hækler i den bagerste del af maskernes øje. For det har stor betydning for dit hæklearbejde, da det giver vær sin effekt, på det pågældende mønster du skal hækle.

Forkortelse: udv fm = udvid-det fast-maske

Beskrivelse: En udvidet fastmaske hækles ved at hæklenålen stikkes ind i en maske, vikle herefter garnet om din hæklenål og træk det igennem masken, vikle garn om hæklenålen og træk det igennem den første løkke på din hæklenål. Vikle så garnet om din hæklenål en gang mere, og træk det igennem de sidste løkker på din hæklenål.

Forkortelse: udv hv stgm = udvid-det halv stang-maske

Beskrivelse: En udvidet halv stangmaske startes ved, at du først vikler garnet om din hæklenål. Stik så din hæklenål ind i igennem maske, vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem masken. Og du vil nu, have 3 løkker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem den yderste løkke (det er løkken der sidder tættest på din hæklenåls krog). Du vil stadig have, 3 løkker tilbage på din hæklenål.

Vikle herefter garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem alle 3 løkker på din hæklenål

Forkortelse: udv stgm= udvid-det stang-maske

Beskrivelse: Når du skal hækle en udvidet stangmaske, starter du først med at vikler garnet om din hæklenål. Stik så din hæklenål ind i igennem maske, vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem masken. Og du vil nu, have 3 løkker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet, ind igennem den yderste løkke (det er løkken der sidder tættest på din hæklenåls krog). Du vil stadig, have 3 løkker tilbage på din hæklenål

Vikle herefter garnet om din hæklenål, og træk garnet, ind igennem de 2 yderste løkker på din hæklenål. Du vil nu, have 2 løkker tilbage på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem de sidste 2 løkker på din hæklenål.

Forkortelse: udv dbt stgm= udvid-dob-belt stang-maske

Beskrivelse: Når du skal hækle en udvidet dobbelt stangmaske, starter du først med at vikler garnet om din hæklenål 2 gange. Stik så din hæklenål ind i igennem maske, vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem masken. Og du vil nu, have 4 løkker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem den yderste løkke (det er løkken der sidder tættest på din hæklenåls krog). Du vil stadig, have 4 løkker tilbage på din hæklenål

Vikle herefter garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem de 2 yderste løkker på din hæklenål. Du vil nu, have 3 løkker tilbage på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem de 2 yderste løkker på din hæklenål. Du vil nu, have 2 løkker tilbage på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk det ind igennem de 2 sidste løkker på din hæklenål.

Forkortelse: udv tre-dbt stgm= udvid-det  tre-dob-belt stang-maske

Beskrivelse: Når du skal hækle en udvidet tre dobbelt stangmaske, starter du først med at vikler garnet om din hæklenål 3 gange. Stik så din hæklenål ind i igennem maske, vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem masken. Og du vil nu, have 5 løkker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem den yderste løkke (det er løkken der sidder tættest på din hæklenåls krog). Du vil stadig, have 5 løkker tilbage på din hæklenål

Vikle herefter garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem de 2 yderste løkker på din hæklenål. Du vil nu, have 4 løkker tilbage på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem de 2 yderste løkker på din hæklenål. Du vil nu, have 3 løkker tilbage på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem de 2 yderste løkker på din hæklenål. Og du vil nu, have 2 løkker tilbage på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk det ind igennem de 2 sidste løkker på din hæklenål.

Forkortelse: Forr-fm-stp = forreste fastmaske stolpe

Beskrivelse: Du hækler dette, ved at stikke hæklenålen ned til højre foran fastmaske stolpen på forsiden, og så op igen til venstre side (imellem den samme fastmaske stolpe, og den næste fastmaske stolpe).

Vikle garnet om din hæklenålen, og træk garnet ind igennem så der dannes en løkke omkring fastmaske stolpen, lige som når du hækle en almindelig fastmaske. Men garnet, bliver i stedet trukket ind omkring selve fastmaskens stolpen, i stedet for du normalt ville hækle i selve fastmasken.

Forkortelse: Bag-fm-stp = bagerste fastmaske stolpe

Beskrivelse: Hækle en maske fra bagsiden bag omkring en fastmaske stolpe. Dette gøres ved at du stikker hæklenålen ned til højre bagfra, og op på siden af fastmaske stolpen, og så ned igen, til venstre side (imellem samme fastmaske stolpe og den næste fastmaske stolpe) af samme fastmaske stolpen.

Vikle nu garn om hæklenålen, og træk garnet igennem så du danner en løkke, lige som når der hækles en almindelig fastmaske. Men garnet bliver i stedet trukket omkring selve fastmaskens stolpen, i stedet for i selve fastmasken

Forkortelse: Forr-hv-stgm-stp = forreste halve stangmaske stolpe

Beskrivelse: Sådan hækles en maske forfra omkring en halve stangmaske stolpe.

Når der hækles omkring forreste halve stangmaske stolpe, så betyder det, at du skal stikke hæklenålen ned på højre side af den halve stangmaske stolpe, og op igen på den anden side, af den modsatte side af samme halve stangmaske (det vil sige, op på venstre side af samme stolpe) stolpe og den næste halve stangmaske stolpe.

Nu vikler du garnet om hæklenål, og garnet trækker du omkring stangmaskens stolpe.

Vikle garn om nålen, og træk igennem alle løkkerne på nålen

Forkortelse: Forr-stgm-stp = forreste stangmaske stolpe

Beskrivelse: Sådan hækles en maske forfra omkring en stangmaske stolpe

Når der hækles om forreste stangmaske stolpe, da hækles den på samme måde som den halve. Dog hækles der ved, at der hækles 2 led til sidst i stedet for 1 led.

Forkortelse: Forr-db/dbb-stgm-stp = Forreste dobbelst stangmaske stolpe

Beskrivelse: Sådan hækles en maske forfra omkring en dobbelte stangmaske stolpe

Den forreste dobbelte stangmaske stolpe, hækles på samme måde som den halve. Men der hækles 3 led, i stedet for 1 led

Forkortelse: Forr-3db/dbb-stgm-stp = Forreste tredobbelte stangmaske stolpe

Beskrivelse: Sådan hækles en maske forfra omkring en tredobbelte stangmaske stolpe

Den forreste tredobbelte stangmaske stolpe hækles på samme måde som den halve, men der hækles 4 led i stedt for 1 led.

Forkortelse: Bag-hv-stgm-stp = Bagerste halve stangmaske stolpe

Beskrivelse: Sådan hækles en maske fra bagsiden bag omkring en halve stangmaske stolpe

Lige som at der kan hækles i den forreste stolpe, da kan der også hækles i den bagerste. Forskellen er her, at hæklenålen stikkes ind imellem 2 halve stangmasker stolper bagfra (på højre side af stolpen), og ud imellem den samme stolpe bare på den venstre side af samme stolpe og den næste stolpe.

Forkortelse: Bag-stgm-stp = Bagerste stangmaske stolpe

Beskrivelse: Sådan hækles en maske fra bagsiden bag omkring en stangmaske stolpe

Når der hækles i bagerste stangmaske stolpe, gøres dette på samme måde som den halve. Dog hækles der 2 led til sidst.

Forkortelse: Bag-db/dbb-stgm-stp = Bagerste dobbelst stangmaske stolpe

Beskrivelse: Sådan hækles en maske fra bagsiden bag omkring en dobbelte stangmaske stolpe

I den bagerste dobbelte stangmaske stolpe hækles der på samme måde som i den halve stangmaske stolpe, men der hækles 3 led til sidst.

Forkortelse: Bag-3db/dbb-stgm-stp = Bagerste tredobbelte stangmaske stolpe

Beskrivelse: Sådan hækles en maske fra bagsiden bag omkring en tredobbelte stangmaske stolpe

Den bageste tredobbelte stangmaske stolpe, hækles på samme måde som den halve, dog hækles der 4 led til sidst.

Hækleteknikker for øvede

De næste 10 hækle symboler du ser herunder, er dem der kaldes hækleteknikker for øvede.

Forkortelse: Hækl-V-m = hæklet V maske

Beskrivelse: Når der skal hækles en V maske hækles der først en stangmaske ned i en maske, herefter hækles der en luftmaske også en stangmaske ned i den samme maske.

Forkortelse: Bobl-m = Bobbel maske eller Puf-m = Puf maske. Den hedder Puff stitch på engelsk.

Beskrivelse: Sådan hækler du en bobbelmaske eller en pufmaske.

Start med at vikle garnet om din hæklenål, stik din hæklenål ind igennem masken, du skal hækle bobbelmasken eller en pufmaskeasken i.

Vikle her efter garnet om din hæklenål, og træk det ind igennem masken, og du skal nu have 3 løkker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og stik den ind igennem den samme maske. Vikle garnet om din hæklenål, og træk det igennem masken. Du skal nu have, 5 løkker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og stik din hæklenål ind igennem den samme maske. Vikle garnet om din hæklenål, og træk det igennem masken. Du skal nu have, 7 løkker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet igennem alle 7 løkker på engang, og du skal her sørge for at stramme lidt til, så alle løkker samler sig.

Hækle herefter 1 luftmaske, og stram lidt til i den, så luftmasken samler sig.

Du kan hækle bobbelmasker eller en pufmasker der er tykkere, ved at gentage med vikle garnet om din hæklenål, og stik herefter hæklenålen ned i den samme maske, og så vikle garnet om din hæklenål og træk det igennem masken.

Jeg har set mønstre hvor der er 9 til 11 løkker per bobbelmaske eller en pufmaske, hvilket kan se rigtig flot ud, fordi det får de masker til at ligne tykke runde blomsterblade eller bær.

Forkortelse: Kly/klo-m = Klynge eller kloster maske. Den hedder cluster stitch på engelsk.

Beskrivelse: En klynge- eller klostermaske

Når du skal hækle en klynge- eller klostermaske, så skal du hækle 3 stangmasker sammen.

Start med at vikle garnet om din hæklenål, og stik den ned i den maske du skal hækle en klynge- eller klostermaske i. Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem masken.

Vikle så garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem de første 2 yderst løkker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og stik den ned igennem den samme maske. Vikle garnet om din hæklenål, og træk det ind igennem masken.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem de første 2 yderste masker på din hæklenål.

Vikle garnet om din hæklenål, og stik den ned igennem den samme maske. Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem masken.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk det igennem alle 3 løkker på din hæklenål på en gang.

Du har nu hæklet en klynge- eller klostermaske.

Forkortelse: Pop-m = Popkorn maske. Den hedder popcorn stitch på engelsk.

Beskrivelse: En popkornmaske

Denne maskes hækles lidt på samme måde, som enten en klynge- eller en klostermasken, men der er en lille forskel.

Når du skal hækle en popkorn maske så starter du med først at hækler 5 stangmasker, herefter trækker du i løkken på din hæklenål, så den bliver lidt lang.

Tage nu din hæklenål ud af løkken, og sætter hæklenålen ind i den første af de 5 hæklet stangmasker, og sæt herefter løkken tilbage på din hæklenål.

Nu trækker du løkken på din hæklenål, og videre ind igennem den første stangmaske, som du stak din hæklenål ind i.

Stram herefter til i løkken, og hækle 1 luftmaske som du også strammer lidt til i, og du har nu hæklet popkornmasken færdigt.

Grunden til at denne maske kaldes popkornmaske, er fordi når masken er hæklet færdigt, så vil den nærmest poppe op eller ud fra din hæklearbejde.

Forkortelse: Pic-m-3lm = Picot maske med 3 luftmasker.

Beskrivelse: Den hækles som regel som en form for pyntekant, og den kan hækles på mange forskellige måde. Symbolet betyder at du skal hækle 3 luftmasker lige efter hinanden, og så slutter du af med at hækle 1 kædemaske i den første af de 3 luftmasker. 

Forkortelse: Pic-m-4lm = Picot med 4 luftmasker.

Beskrivelse: Denne er den samme som Picot af 3 luftmasker, du skal dog her hækle picoten med 4 luftmasker, og du slutter af med at hækle 1 kædemaske i den første af de 4 luftmasker.

Forkortelse: Hækl-bagl-tilb = Hækle baglæns tilbage. Dette symbol kan også betyde Krebse-m = Krebse maske

Beskrivelse: Krebsemaske

Krebsemasker er noget der hækles, for at give en pyntekant effekt på flere forskellig ting. Og til at starte med kan den godt være lidt udfordrerne, fordi du skal hækle baglæns.

Sådan hækles en krebsemaske

I det her eksempel hækler jeg en krebsemaske af fastmasker, men du vil også kunne hækle krebsemasker af halve stangmasker og stangmasker.

Til at starte med skal du hækle 1 luftmaske, og nu springer du den sidste maske du hækler på den sidste række over.

Stik din hæklenål ind igennem den maske, der kommer lige før den du skal springe over. Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet igennem masken. Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet igennem de 2 løkker på din hæklenål.

*Og nu stikker du din hæklenål, ind i den maske der kommer lige før den, du lige har hæklet 1 fastmaske i.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk garnet ind igennem masken. Vikle garnet om din hæklenål, og træk det ind igennem de 2 løkker på din hæklenål*.

Nu gentager du fra * til * hele rækken hen eller rundt, og frem til der hvor du sprang masken over, da du skulle hækle den først krebsemaske.

Du skal nu slutte af med at hækle 1 krebsemaske mere, men denne sidste krebsemaske skal du hækle i den maske du sprang over, men samtidig sørge for at du får hæklet ned omkring den luftmaske du hæklet til at starte med, på denne række.

Slut af med at hækle 1 luftmaske, og afslut herefter dit garn. Hvis der i hækleopskriften står, hvordan du skal slutte af, så det meget vigtigt du hækler afslutningen som der står i den.

Forkortelse: Hækl-musl-m = Hæklet muslinge maske

Beskrivelse: Muslingemaske

Du hækle en muslingemaske, ved at hækle 3 – 4 – 5 – 6 eller 7 halve stangmasker – stangmasker – dobbelte stangmasker eller tredobbelte stangmasker ned i den samme maske.

Så du skal eksempelvis hækles 1 halv stangmaske, når den er hæklet hækles der 1 halv stangmaske mere ned i den samme maske. Og sådan fortsætter du lige ind til du har hæklet det antal halve stangmasker, der står i hækleopskriften du skal hækle til hver muslingemaske.

Når du hækler de halve stangmaske – stangmasken – den dobbelte stangmaske eller den tredobbelte stangmaske på denne måde, så vil det være dem der danne selve muslingen.

Muslingemaskerne kan enten hækles som et mønster i eksempelvis et sjal, tørklæde eller en bluse samt meget mere. Eller de kan hækles som en pyntekant på ens hæklearbejde, det bliver utrolig smukt og giver ens hæklearbejde et perfekt resultat til sidst.

Du kan også hækle en kant af muslinger på dit strikketøj, det bliver lige så smukt som på dit hæklearbejde.

Forkortelse: Hækl-1-lg-m = Hækle en lang maske

Beskrivelse: I nogen mønstre skal der hækles nogle lange masker, dette kan der hækles på foreksempelvis en fastmaske række hvor de første 2 masker er hæklet helt almindeligt.

Den tredje fastmaske skal du hækle ved at stikke hæklenålen ned i den næste maske, men det skal være i det tredje hul under den tredje maske.

Vikle garnet om din hæklenål, og træk nu garnet igennem masken og helt op til der for fastmasken normalt vil skulle hækles.

Nu hækles fastmasken færdig, ved at der vikles garn om nålen som så trækkes igennem de 2 løkker på nålen.

Og det er her meget vigtigt ikke, at komme til at stramme for meget. For så vil den lange fastmaske, trække hæklearbejdet sammen, og det vil ikke se pænt ud.

Denne hækleteknik kan du også hækle med en halv stangmaske – en stangmaske – en dobbelt stangmaske osv.

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: Forvrængede symboler, bruges for at vise dig hvor du skal hækle en maske i.

Avanceret hækleteknikker

De sidste hækle symboler du ser herunder, er dem der kaldes avanceret hækleteknikker.

Forkortelse: Hækl-1-dr-fm eller hækl-1-dr-hv-stgm = Hækle 1 drejet fastmaske eller hækle 1 drejet halv stangmaske

Beskrivelse: Dette symbol betyder, at du skal hækle 1 drejet fastmaske, halv stangmaske eller 1 stangmaske, 1 dobbelt stangmaske og så videre.

Forkortelse: lk-m = løkkemaske

Beskrivelse: Med denne hækle teknik, hækler du løkker der er med til at give din hækling et smart look. Hækleteknikken kan hækles på mange forskellige ting, men specielt på bluser og tasker med mere kommer det til at se rigtig smart ud.

Sådan hækles løkkemasker

Du starter med at hækle et antal angivet luftmasker, du skal herefter hækle vende masker.

(Antallet af vende masker er forskelligt, og det afhænger af om du hækler fastmasker – halve stangmasker – stangmasker med mere. Men hvis du skal hækle fastmasker, da skal du hækle 2 luftmasker som vende masker. Hvis du hækler halve stangmasker, da skal du hækle 2 luftmasker som vende masker. Hvis du hækler stangmasker, da skal du hækle 3 luftmasker som vende masker. Hækler du dobbelt stangmasker, skal du hækle 3 luftmasker som vendemasker. Hækler du tre dobbelte stangmasker, da skal du hækle 4 luftmasker som vende masker.)

Når du har hæklet en antal luftmasker og din vende maske, da skal du hækle 1 række fastmasker. Når du har hæklet denne, da skal du hækle 1 række Løkkemasker.

Løkkemasker hækles altid fra vrangsiden, og du hækler dem på følgende måde:

Start med at hækle eksempelvis 1 fastmaske i de første 3 masker. Hækle så 3 løkkemasker i de næste 3 masker.

Løkkemasken

Stik din hæklenål ned i den efterfølgende maske, lige efter den tredje hæklet fastmaske. Du skal nu bruge din finger, Vikle garnet om din hæklenål og træk det igennem masken. Du vil nu have 2 løkker på din hæklenål, den løkke som sider tættest på din hæklenåle krog, sætter du over på din finger samtidig med at du trækker i den, så der dannes en lidt stor lang løkke. Nu stikker du din hæklenål ind igennem den samme maske. Med hæklenålens krog griber fast i garnet som sider yderst på løkken der er på din finger, træk nu den løkke igennem løkkerne på din hæklenål. Men du skal ikke trække i garnet så meget, at løkken på din finger bliver kortere.

Når du har hæklet den på denne måde, da har du hæklet din første løkkemaske.

Du fortsætter nu med at hækle 2 løkkemasker mere. Herefter hækler du *3 fastmasker, og hækle efterfølgende 3 løkkemasker*.

Gentag fra * til * rækken hen, afslut med at hækle 3 fastmasker i de sidste 3 masker.

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: En spydmaske er en maske, der hækles ned i en af maskerne på de forgåendende rækker. Spydmasken kan hækles med både, fastmasker – halve stangmasker – stangmasker og så videre. Det giver en spændende effekt, da spydmaskerne bliver til lange masker der lægger sig oven på dit hæklearbejde.

Sådan hækler du en spydmaske 

Start med at hækle eksempelvis 3 fastmasker i de første 3 masker, i den efterfølgende maske skal du så hækle en spydmaske på følgende måde:

Stik din hæklenål ned i den tredje maske på den tredje forgående række, vikle garnet om din hæklenål og træk det igennem denne maske, og træk det videre op så det passer med at det kommer til at blive lige så højt som de sidste 3 fastmasker du lige har hæklet. Vikle garnet om din hæklenål og træk det igennem løkkerne på din hæklenål, du skal her ikke stramme garnet for meget men kun lidt. For hvis du kommer til, at stramme garnet for meget da vil den lange maske som du lige har hæklet trække dit hæklearbejde sammen, og komme til at blive bulet.

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: Almindelig tunesisk hækling

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: Hæklet fastmaske med perle

Forkortelse: ingen 

Beskrivelse: Hæklet fastmaske med en paillet