Hækling for begyndere med lette hækleopskrifter del 1

Opdateret august 2017
Er du vild med hækling, og kunne du godt selv tænke dig at komme i gang med at hækle. Da har du nu muligheden for at komme igang med hækling for begyndere ved hjælp af denne hækleguide. Den indenholder både grundige hækle beskrivelser, samt billedevejledninger der viser dig hvordan du hækle de første 6 hækleteknikker.

Hækling for begyndere er delt op i 3 dele, og grunden til at hækling for begyndere er delt op på denne måde. Er fordi det på denne måde bliver overskueligt, for dig som gerne vil igang med hækling.

Før du går igang

Før du kan komme i gang med hækling for begyndere, da har du brug for 1 hæklenål og noget garn. Jeg vil her anbefale at du til at starte med bruger en hæklenål der har nummer 3:00 mm, da denne størrelse er god som begynder hæklenål. Men samtidig er det en af de hæklenåle, der bliver brugt i rigtig mange hækleopskrifter. Det næste du skal bruge er noget garn, her er det en god ide at hækle med bomuldsgarn. Der findes mange forskellige typer bomuldsgarn, men den type du skal bruge til at hækle disse teknikker med hedder 8/4. Til at starte med behøver du ikke, at købe bomulds garn som som koster en formue. Du kan købe noget rigtig godt bomuld hos søstrene grene , hos Stof & Still kan du også få noget billigt bomulds garn, og bomulds garn hos Coop (Superbrugsen eller Kvickly). Når du har en hæklenål og et par garnnøgler, er du klar til at komme i gang med hækling for begyndere.

Til at starte med vil jeg lærer dig, at hækle nogle af de begynder teknikker som ikke kræver særlig meget. Når du har lært at hækle begynder teknikkerne, da vil de give dig mulighed for at hækle mange forskellige hæklemønster. Grunden til dette er, at mange af de hæklemønster og hækleopskrifter som findes, består af hækling med en – to – tre eller måske mange flere hækleteknikker.

Med disse hækleteknikker, vil du eksempelvis kunne hækle efter hækleopskrifter til: Tørklæde – sjal – bordskåner – grydelapper – karklude – vaskeklude – gæstehåndklæder – tasker – mobil etui – pung – tunika – tæppe samt mange andre spændende hækleopskrifter.

Hækleløkke og hæklemasker

Inden du kan gå i gang med hækling for begyndere, da er du nød til at vide noget om de forskellige hæklemasker. For der findes hækleløkke og hæklemasker, og en hæklemaske er ikke bare en hæklemaske, da denne kan hækles på flere forskellige måder. En løkke ligner lidt et øje, og når der i en beskrevet vejledning eller hækleopskrift står, at du skal starte med hækle i løkken. Da betyder det, at du skal hækle i løkken ved at stikke din hæklenål lige ind under det som ligner et øje (se på billedet 1 herunder). En anden måde at hækle i løkken på, er at du hækler i løkkens inderste – nederste eller forreste løkkeled eller løkkebue, det er den del af øjet som vender ind i mod dig selv (se på billedet 2 herunder). Og til sidst er der en tredje måde at hækle i løkken på, det er ved at hækle i løkkens yderste – øverste eller bagerste løkkeled eller løkkkebue, her hækles der i den del af øjet som vender væk fra dig (se på billede 3 herunder). På det 4. billede, kan du se hvordan det ser ud når der er hæklet i både det forreste, og bagerste løkkeled.
Når du skal starte, begyndes der altid med, at du hækler en løkke efterfulgt af en række luftmasker. Herefter skal du hækle den første række i luftmaske rækken, det er her meget vigtigt at du hækler i hver luftmaskes nederste maskeled. Grunden til dette er, at kanten på det du starter med at hækle bliver pænere. Men samtidig har du efterfølgende mulighed for, at hækle en pyntekant som kommer til at give dit hæklearbejde en rigtig smuk afslutning.

Sådan hækles der i selve hækle masken

Hækle i forreste maskeled

Øverste og nederste maskeled

Hækling i forreste og bagerste maskeled

De 6 begynder hækleteknikker

Jeg har herunder beskrevet de første 6 begynder hækleteknikker, dette er dem som er gode at starte med, så du komme godt i gang med din hækling for begyndere. Jeg har skrevet navnet på hver dem, og under hver af de 4 første hækle teknikker har jeg indsat en billede vejledning så du kan se hvordan de hækles. Hvis du har brug for ydereligere hjælp undervejs, da er du velkommen til at spørge om hjælp i garnmaskens facebook gruppe

Hvis du ikke er på facebook da er du også velkommen til, at sende mig en mail til garnmasken

Når du har øvet dig på de her hækleteknikker, da har du brug for nogle hækleopskrifter. I den forbindelse ved jeg, at der i mange af de hækleopskrifter som findes, bliver skrevet med forkortelser. Jeg har derfor under hver hækleteknik, skrevet deres forkortelse.

Men ud over dem jeg har beskrevet her, da findes der mange flere, og disse forkortelser har du også brug for at vide hvad betyder. Jeg har selv skrevet en lang liste, med mange af de hækleforkortelser som findes, og den liste kan du finde her:

Hækleforkortelser

Ud over hækleforkortelserne, da bliver der også anvendt hækle symboler som hver især har sin egen betydning. Hver af de symboler som tilhøre de 6 hækleteknikker som jeg har beskrevet, har jeg også indsat billede med deres tilhørende symbol.

Jeg har selv lavet en liste med mange af de hækle symboler som findes, ud for hvert symbol har jeg skrevet en lille beskrivelse på hvordan de hækles:

Hæklesymboler

Du er nu klar til, at komme i gang med hækling for begyndere. Jeg har herunder beskrevet de begynder teknikker, der er vigtige for dig at kunne til at starte med.

Hjælp via Skype til din hækling og strikning

Hækleteknikkerne:

Løkke
Forkortelsen på en løkke er l, jeg har ikke set noget symbol på en løkke. Jeg ved ikke hvorfor, måske er det nok bare aldrig blevet lavet.

Når du skal starte med at hækle, da starter du altid med at hækle et antal luftmasker. Men for at du kan hækle nogle luftmasker, da skal du starte med at lave en løkke. Det kan være rigtig svært at beskrive hvordan en hækle løkke laves, men med billede vejledningen herunder kan det illustrer hvordan en hækle løkke laves.

1 Sådan hækles der en løkke
Luftmaske.

En luftmaske vil du ofte se blive forkortet til lm, og symbolet for en luftmaske ser sådan ud

LuftmaskeNår du har hæklet en løkke, da skal du til at starte med, hækle nogle luftmasker. En luftmaske er masker som er den der altid startes med, hver gang du starter på et nyt stykke hæklearbejde. Eller når du skal hækle nogle mønster hvor der skal hækles i en luftmaskekæde. Du kan slå luftmasker op som en lang række, eller du kan slå dem op hvor luftmaske rækken skal dannes til en ring. Ved hjælp af billede vejledningen herunder og min beskrivelse vil du kunne hækle dine første luftmasker.

2 Sådan hækles der luftmasker og en luftmaske kæde

Du starter med at lave en hæklet løkke, når den er hæklet skal du hækle luftmasker, og du skal hækle 21 luftmasker i alt. Du hækler en luftmaske ved at vikle garnet om din hæklenål, på en sådan måde, at der dannes en ulukket løkke. Denne løkke trækker du med din hæklenåls krog igennem løkken som du har på din hæklenål, og når du har trukket løkken igennem løkken på din nål, har du hæklet din første luftmaske. Du hækler nu på samme måde videre, indtil du har hæklet 21 luftmasker i alt.

Det er vigtigt at du ikke få hækler dine luftmasker for stramme eller for løse, da dette kan få det du skal hækle til at blive helt deformt. Men det kan også medvirke til, at det mønster du skal hækle, ikke kommer til at se ud som det skal. Det er derfor en god ide til at starte med, at tjekke om du har hæklet din luftmaske for stramt eller løse. Du kan tjekke dette ved, at stikke din hæklenål ned i din luftmaske. Hvis du skal presse og tvinge din hæklenål ind igennem din luftmasken, da har du hæklet den alt for stramt. Hvis din luftmaske dermed nærmest hænger om hæklenålen når du stikker hæklenålen ind i din luftmaske, da har du hæklet din luftmaske alt for løst. Hvis det er tilfældet med en af disse to beskrivelser, da skal du starte forfra med at slå luftmasker op på ny.

Når du har hæklet alle luftmaskerne, så har du hæklet din første luftmaske række. Denne række kan også hedde: en luftmaske kæde, eller en luftmaske lænke. Du er nu klar til, at komme i gang med at hækle fastmasker.

Vendemasker:
Ind imellem vil du i hæklevejledninger og hækleopskrifter læse, at du efter at have hæklet 1 række, skal hækle noget der hedder vendemasker. Det vil for det meste være, når du skal hækle noget der skal være 100 % lige i hver side, eller inden du starter på noget hvor den første maske erstattes med en vendemaske eller et par vendemasker.

De vendemasker vil i de fleste tilfælde være luftmasker, og vendemaskerne hækles med et antal luftmasker, og det antal luftmasker passer i højden, til hver af de hækle masker der findes.

Men der er lige en lille ting du skal vide, omkring de vendemasker. For det første så hækler jeg på en måde, og du hækler på din måde. Og det vil sige, at vi 2 hækler på hver vores måde. Derfor vil du også opleve at når der i en opskrift står, at du skal hækle 1 luftmaske når du skal hækle fastmasker. Så det ikke sikkert at det vil passe til din måde at hækle på, men i stedet så kan det være du skal hækle 2 luftmasker i stedet for. Du kan også komme ud for, at ved at hækle det antal vendemasker som står, passer bedste til lige den hæklevejledning eller hækleopskrift. Det er derfor vigtigt at du altid husker, at læse hele hæklevejledningen eller hækleopskriften igennem, før du går igang med at hækle efter dem.

Jeg har hæklet i mange år, og har erfaret at jeg starter med et andet antal luftmasker, når jeg skal hækle noget der skal være 100 % lige i hver side.

Derfor vil jeg anbefale dig, at finde ud af om du skal hækle 1 eller 2 luftmasker og så videre, når du skal hækle dine fastmasker – halve stangmasker – stangmasker med mere. Den eneste rigtige måde at finde ud af, hvor mange luftmasker du skal vende med, er ved at prøve dig frem.

Du kan se herunder hvor mange luftmasker, jeg starter med når jeg skal hækle de forskellige hæklemasker:

2 luftmasker = en fastmasker
2 luftmasker = en dobbelt fastmaske
2 luftmasker = en halv stangmaske
3 luftmasker = en stangmaske
3 luftmasker = en dobbelt stangmaske
4 luftmasker = en tredobbelt stangmaske
4 luftmasker = en fire dobbelt stangmaske
5 luftmasker = en fem dobbelt stangmaske
5 luftmasker = en seks dobbelt stangmaske.

I mange hæklevejledninger eller hækleopskrifter står der, du skal hækle følgende luftmasker til de forskellige hæklemasker:

1 luftmaske = en fastmaske
1 luftmaske = en dobbelt fastmaske
2 luftmasker = en halv stangmaske
2 luftmasker = en stangmaske
2 luftmasker = en dobbelt stangmaske
3 luftmasker = en tre dobbelt stangmaske
3 luftmasker = en fire dobbelt stangmaske
4 luftmasker = en fem dobbelt stangmaske
5 luftmasker = en seks dobbelt stangmaske

Sådan kan du også starte med, at hækle. Hvis du skal starte med, at hækle fastmasker:

Hvis du syntes de der luftmasker, er irriterende og noget af en udfordring. Da har du mulighed for, at starte med at hækle en løkke, og så skal du hækle fastmasker. Du kan se YouTube Tutorial ved, at trykke på linket til den lige her under.

YouTube Tutorial


Fastmasker:

Når du skal hækle fastmasker, skal du være klar over at der findes 2 slags fastmasker. Den ene hedder som sagt en fastmaske, og dens forkortelsen er fm, dens symbol ser sådan ud.

FastmaskeDen anden hedder en dobbelt fastmaske (denne bliver af nogen også kaldt persisk maske eller persian stitch), og dens forkortelse er db eller dbb som betyder dobbelt og fm for fastmaske, det vil sige at dens samlet forkortelse vil skrives på følgende måde dbfm eller dbbfm. Symbolet for en dobbelt fastmaske ser sådan ud,

Dobbelt Fastmaskeog når du hækler dobbelt fastmaske så kommer det til at se sådan lidt rille agtigt ud. Men først vil jeg forklare dig hvordan du hækler en fastmaske, og bagefter forklare jeg hvordan du hækler en dobbelt fastmaske.

En fastmaskes hækles til at starte med, ned i hver eneste luftmaske på din luftmaske række. Når du skal starte med at hækle den første fastmaske, da er det vigtigt at du springer den første maske over. Denne maske er en vendemaske, og den er med til, at gøre dine hæklekanter pæne.

Du skal derfor starte med at stikke din hæklenål ned i den 2. / anden luftmaskes nederste maskeled fra din hæklenål, herefter vikler du garnet om din hæklenål, så der dannes en ulukket løkke på samme måde som da du hæklet luftmasker. Nu trækker du løkken igennem den maske som du har stukket din hæklenål ned i, og du vil nu have 2 løkker på din hæklenål. Vikle så garnet omkring din hæklenål engang til, og træk løkken igennem de 2 løkker på din hæklenål.

Du har nu hæklet din første fastmaske, og kan gå videre med at hækle den næste fastmaske på samme måde. Du fortsætter med at hækle en fastmask i hver af de efterfølgende luftmasker, på samme måde som du hæklet de første 2 fastmasker. Når du har hæklet alle fastmaskerne, da vil du til slut have hæklet 20 fastmasker i alt. Når du skal start på en ny række fastmasker, da starter du med at hækle 1 eller 2 luftmasker. Da vi hækler forskelligt, da kan det for nogen være godt at hækle 1 luftmasker  og den vil blive din vendemaske. Mens det for andre lige som mig vil være bedst, at hækle 2 luftmasker og de vil blive dine vendemasker. Du kan se på billederne fra 10 og 15, at jeg hækler 2 luftmasker og de er mine vendemasker. Denne ene luftmaske eller de her 2 luftmasker er din / dine vendemaske, du vender så dit hæklearbejde og hækler så 1 fastmaske i alle 20 masker.

Det er vigtigt at du ikke hækle dine fastmasker for stramme eller for løse, de skal hækles på en måde så du kan stikke din hæklenål ind i fastmasken uden at du skal presse den ind igennem, eller uden at der er et stort hul om din hæklenål. Hvis du har hæklet dine fastmasker for stramt eller løst, så vil din hækling blive meget ujævnt. I nogen tilfælde vil det blive skævt, og kan også blive bulet. Derfor er det meget vigtigt du til at starte med, øver dig et par gange ind til du syntes at det ser rigtigt ud.

En anden ting der er rigtig vigtig når du hækler rækker af fastmasker med mere er, at du skal sørge for at hækle den første maske, som er den maske du hæklet i, da du afsluttet den sidste række.

Du kan ved hjælp af billederne herunder, se hvordan jeg har hæklet mine fastmasker.

3 Sådan hækles de første fastmaske

Det vil være en rigtig god ide, at du hækle en 20 rækker med fastmasker. For så får du en rigtig god fornemmelse af, hvordan en fastmaske hækles. Men du vil også kunne se hvordan hæklet fastmasker ser ud over flere rækker, og det vil være en god ide at gemme denne firkant da du kan få brug for den en anden gang. Når du har hæklet de 20 rækker, da slutter du af med at hækler 1 luftmaske, hvorefter du klipper garnet over 10 centimeter fra hæklenålen. Nu trækker du så garnenden, igennem løkken på hæklenålen og stram herefter til. Du har så afsluttet din hæklede firkant, med fastmasker.

4 Sådan hækles den anden fastmaske række

Dobbelt fastmasker.
Du starter med at lave en løkke, også skal du slå 22 luftmasker op på samme måde som da du skulle slå dine første luftmasker op for at hækle fastmasker. Dog er det 22 luftmasker, det vil sige at du i stedet for 1 vendemaske nu har 2 vendemasker, grunden til dette er at 2 vendemasker passer bedre til denne hækleteknik. Herefter hækler du videre, på følgende måde:

Stik din hæklenål ned i den 3. / tredje luftmaskes nederste maskeled fra hæklenålen og vikle garn om din hæklenål og træk det igennem luftmasken, du vil nu have 2 løkker på din hæklenål. Du stikker så din hæklenål ned i den 4. / fjerde luftmaskes nederste maskeled fra nålen, vikler garn om hæklenålen og trækker det igennem luftmasken, du vil herefter have 3 løkker på din hæklenål. Vikle så garn om din hæklenål, og træk det igennem alle 3 løkker på hæklenålen. Du har nu hæklet din første dobbelte fastmaske, og kan hækle den næste dobbelte fastmaske. Stik din hæklenål ned i den 4. / fjerde luftmaskes nederste maskeled fra hæklenålen – det er den sammen maske som du stak din hæklenål ned i for at hækle den 3. / tredje løkke på forrige dobbelte fastmaske. Vikle så garn om din hæklenål og trak det igennem luftmasken, stik din hæklenål ned i den 5. / femte luftmaskes nederste maskeled, vikle garnet om din hæklenål og træk det igennem luftmasken. Du har nu 3 løkker på din hæklenål, vikle så garnet om din hæklenål og træk det igennem alle dine 3 løkke på hæklenålen. Du har nu hæklet 2 dobbelte fastmasker, og du hækler nu dobbelte fastmasker i de efterfølgende maskers nederste maskeled på samme måde. Når du har hæklet 19 dobbelte fastmasker, da er du nød til at hækle en helt almindelig fastmaske mere i den sidste luftmaskes nederste maskeled, for først herefter denne fastmaske, har du 20 masker. Slut af med at hækle 2 luftmasker, disse 2 luftmasker er dine vendemasker og du vender så dit hæklearbejde. Hækle 19 rækker mere ved at du hækler en dobbelt fastmaske i hver maske, og du vil herefter have en prøve som du altid kan kigge på når du skal hækle dobbelte fastmasker igen. Efter den 20 række hækler du 1 luftmaske og klip så garnet over 10 centimeter fra hæklenålen, og træk så garnenden igennem løkken på hæklenålen og stram til. Du har nu afsluttet din hæklede firkant, med dobbelte fastmasker.

Se billede vejledningen herunder, hvordan jeg har hæklet dobbelte fastmasker.

5 Sådan hækles dobbelt fastmasker fra billed 1 til 11
6 Sådan hækles dobbelt fastmasker fra billed 12 til 15
Når du har hæklet din firkant med dobbelt fastmasker, da er du klar til at gå i gang med den næste hækleteknik, som er hækling af halve stangmasker.

Halv stangmaske:
En halv stangmaske har forkortelsen – hv stgm, dens symbol ser sådan ud:

Halv stangmaskeDu skal starte med at lave en hækle løkke, herefter slå 22 luftmasker op, dine 2 sidste luftmasker er vendemasker. Nu skal du hækle halve stangmasker, hvilket du gør på følgende måde.

Vikle garn om din hæklenål på samme måde som da du hæklet fastmasker, stik din hæklenål ned i den 3. / tredje luftmaskes nederste maskeled fra hæklenålen, vikle garn om nålen og træk garnet igennem luftmasken. Du har nu 3 løkker på din hæklenål, vikle så garn om hæklenålen endnu engang, og træk det igennem alle 3 løkker på din hæklenål. Nu har du hæklet din første halve stangmaske, og er klar til at hækle din anden halve stangmaske. Vikle garn om nålen og stik din hæklenål ned i den 4. / fjeder luftmaskes nederste maskeled, vikle garn om hæklenålen og træk det igennem luftmasken, du har nu 3 løkker på din hæklenål og vikle garn om hæklenålen en sidste gang og træk det igennem alle 3 løkke på din hæklenål. Du har nu hæklet 2 halve stangmasker, og du fortsætter med at hækle en halv stangmaske i de efterfølgende luftmaskers nederste maskeled på samme måde som dem du lige har hæklet. Når du har hæklet en halv stangmaske i alle 20 luftmasker, slutter du af med at hækle 2 luftmasker og herefter vender du dit hæklearbejde.

Din anden række:
Når du ser en stjerne som den her *, da betyder det at du skal gentage fra * til * rækken hen.

* Vikle garn om hæklenålen og stik hæklenålen ned i den første maske, vikle garn om hæklenålen og træk det igennem masken, og du har nu 3 løkker på hæklenålen. Vikle så garn om hæklenålen, og træk garnet igennem alle 3 løkker *. Du har nu hæklet din første halve stangmaske, på den anden række. Nu skal du gentage fra * til * rækken hen og du vil da have hæklet 20 halve stangmasker, afslut rækken med at hækle 2 luftmasker og vend da dit hæklearbejde.
Du forsætter på denne måde ind til du har hæklet 20 rækker, efter den 20 række hækler du 1 luftmaske og klip så garnet over 10 centimeter fra hæklenålen, og træk så garnenden igennem løkken på hæklenålen og stram til. Du har så afsluttet, din hæklede firkant, med halve stangmasker.

På billedet herunder kan du se hvordan det skal se ud, jeg har dog hæklet mine over 30 masker i stedet for 20.

nr 5 Halvestangmasker over 30 masker

Du har nu lært at hækle 3 af de begynder teknikker, som er rigtig gode men også vigtige at kunne. Jeg vil nu lærer dig 3 begynder teknikker mere, for så kan du hækle rigtig mange forskellige hækle mønstre og hækleopskrifter

Stangmaske:
En stangmaskes forkortelse er stgm, og symbolet for en stangmaske ser sådan ud:

Stangmaske

Der startes med at lave en hækleløkke, hvorefter skal der hækles 22 luftmasker. På samme måde, som da du startet med at hækle firkanterne med fastmasker og de halve stangmasker. Vend nu dit hæklearbejde, og vikle garn om hæklenålen. Stik hæklenålen ned i den 3. luftmaskes nederste maskeled fra hæklenålen, og vikle så garn om hæklenålen og træk det igennem luftmasken. Du har nu 3 løkker på din hæklenål, nu vikler du garn om hæklenålen, og det trækker du igennem de 2 første løkker. Vikle så garn om hæklenålen engang mere og træk det så igennem de 2 sidste løkker på nålen. Du har nu hæklet din første stangmaske, og du hækle en stangmaske i de efterfølgende luftmaskers nederste maskeled på samme måde. Til du har hæklet 20 stangmasker i alt, slut rækken af ved at hækle 3 luftmasker og vend så dit hæklearbejde.

* Vikle garn om din hæklenål og stik hæklenålen ned den første maske, vikle garn om hæklenålen og træk det igennem masken, og du har nu 3 løkker på hæklenålen. Nu vikler du garn om din hæklenål og trækker det igennem de 2 første løkker, vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de sidste 2 løkker på hæklenålen *. Gentag fra * til * rækken hen, hækle endnu 19 rækker på samme måde. Når du hækler 20 række, hækler du 1 luftmaske og klipper garnet 10 centimeter fra hæklenålen, hvorefter du trækker garnenden igennem løkken på hæklenålen og strammer til. Du har nu, hæklet din firkant færdig med stangmasker.

Du kan se hvordan hæklingen skal se ud på billedet herunder, når du har hæklet færdigt.

nr 7 Stangmasker

Dobbelt stangmaske:
Forkortelsen til denne hækle teknik er db eller dbb og stgm, det vil sige db–stgm eller dbb-stgm. Symbolet på dobbelt stangmaske ser sådan ud

Dobbelt stangmaskeNår du skal starte på denne firkant, da begynder du med at lave en hækle løkke. Herefter hækler du 23 luftmasker, de første 3 luftmasker er dine vendemasker. Nu forsætter du med, at hækle på følgende måde. Vikle garnet om din hæklenål 2 gange, stik hæklenålen ned i den 4. luftmaskes nederste maskeled fra hæklenålen og vikle garn om hæklenålen og træk garnet igennem luftmasken. Du har nu 4 løkker på hæklenålen, vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de første 2 løkker. Nu er der 3 løkker tilbage på din hæklenål, vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de næste 2 løkker, og du har 2 løkker tilbage på nålen. Vikle nu garn om hæklenål en sidste gang, og træk det igennem de sidste 2 løkker. Du har nu hæklet din første dobbelte stangmaske, du skal hækle i alt 20 dobbelte stangmasker i hver luftmaskes nederste maskeled rækken hen, det vil sige du skal hækle 19 dobbelte stangmasker mere på samme. Når du har hæklet alle 20 dobbelte stangmasker, da skal du afslutte rækken ved at hækle 3 luftmasker og vende dit hæklearbejde.

Du skal hækle 20 rækker med dobbelte stangmasker, og du fortsætter med de efterfølgende rækker på følgende måde.
* Vikle garnet 2 gange om din hæklenål, og stik hæklenålen ned i den første maske og vikle garn om din hæklenål og træk det igennem masken. Du har nu 4 løkker på hæklenålen, vikle garnet om hæklenålen og træk det igennem de første 2 løkker, nu er der 3 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle garnet om hæklenålen og træk det igennem den næste 2 løkker, og du har 2 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle en sidste gang garnet om din hæklenål og træk det igennem de sidste 2 løkker *, og du har nu hæklet den første dobbelte stangmaske på den anden række. Hækle de resterende masker på samme måde, ved at gentag fra * til * rækken hen. Husk at afslutte hver række med at hækle 3 luftmasker, som du vender dit hæklearbejde med. Når du har hæklet 20 rækker i alt, da afslutter du med at hækle 1 luftmaske, hvorefter du klipper garnet 10 centimeter fra hæklenålen, og træk så garn enden igennem luftmasken og stram til.

På billedet herunder, kan du se hvordan dobbelte stangmasker skal ud:

nr 8 Dobbelte Stangmasker over 30 masker

Tredobbelt stangmasker:

Forkortelsen til tredobbelt stangmaske er 3-db-stgm, og symbolet til den kan du se på billedet herunder.

Tredobbelt stangmaskeStart med at slå 23 luftmasker op, de første 3 luftmasker er vendemasker, * vikle nu garnet om hæklenålen 3 gange, og stik din hæklenål ned i den 4. luftmaskes nederste maskeled fra hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem luftmasken, og du har 5 løkker på hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de 2 første løkker, du har nu 4 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de næste 2 løkker, du vil nu have 3 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de næste 2 løkker, du har nu 2 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle nu garnet om hæklenålen, og træk det igennem de 2 sidste løkker *. Du har nu hæklet din første tredobbelte stangmaske, du forsætter med at hækle en tredobbelt stangmaske i hver luftmaskes nederste maskeled rækken hen, ved at gentage fra * til *. Når du har hæklet den sidste tredobbelte stangmaske, afslutter du rækken ved at hækle 4 luftmasker og vender dit hæklearbejde.

Du skal hækle 20 rækker tredobbelte stangmasker i alt, så hækle 19 rækker mere på følgende måde.
Vikle nu garnet om hæklenålen 3 gange, og stik din hæklenål ned i den første maske. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem luftmasken, og du har 5 løkker på hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de 2 første løkker, du har nu 4 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de næste 2 løkker, du vil nu have 3 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de næste 2 løkker, du har nu 2 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle nu garnet om hæklenålen, og træk det igennem de 2 sidste løkker.

Fortsæt rækken hen på denne måde, * vikle nu garnet om hæklenålen 3 gange, og stik din hæklenål ned i den næste maske. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem luftmasken, og du har 5 løkker på hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de 2 første løkker, du har nu 4 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de næste 2 løkker, du vil nu have 3 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle garn om hæklenålen og træk det igennem de næste 2 løkker, du har nu 2 løkker tilbage på hæklenålen. Vikle nu garnet om hæklenålen, og træk det igennem de 2 sidste løkker *. Gentag fra * til * rækken hen.

Når du har hæklet 20 rækker tredobbelte stangmasker, da afslutter du med at hækle en luftmaske hvorefter du klipper garnet 10 centimeter fra hæklenålen, og trækker garnenden igennem luftmasken. Du har nu hæklet en firkant med tredobbelte stangmasker, og når den er færdig vil det skulle se ud som på billedet herunder:

nr 12 Tredobbelt Stangmasker over 30 masker

Du har nu lært at hækle 6 forskellige hækleteknikker: Fastmasker – dobbelt fastmasker – halve stangmasker – stangmasker – dobbelt stangmasker – tredobbelt stangmasker. Med disse hækle teknikker, kan du hækle mange forskellige ting.

Hjælp via Skype til din hækling og strikning

Hvis du efter denne hækle vejledning stadig har brug for hjælp til, at komme i gang med din hækling. Da er du velkommen til at tilmelde dig garnmaskens gruppe på facebook, her er du altid velkommen til at spørge om hjælp. Du kan læse meget mere om gruppen når du tilmelder dig. Du finder gruppen via dette link:

Garnmaske gruppen

Til sidst vil jeg ønske dig rigtig god fornøjelse med din hækling, og jeg håber du har lyst til at dele et billede med mig inden på garnmaskens facebook side. Du finder siden ved, at klikke på dette link:

Garnmasken

Hvis du ikke er på facebook og ønsker hjælp til at komme i gang med hækling for begyndere, eller gerne vil dele et billede med mig. Da er du velkommen til, at sende en mail til mig på:

garnmasken

Du har nu afsluttet del 1 af hækling for begynder, og hvis du gerne vil igang med et lille hækleprojekt, da kan du gå igang med følgende hækleopskrifter:

Hækleopskrift 1 del 1, hækleopskrift 2 del 1, hækleopskrift 3 del 1.

Hvis du gerne vil igang med DEL 2, da kan du finde den her:

Del 2 i hækling for begyndere

Mange hækle hilsner

Anne-Pia