artikel bomuldsgarn 8 4

Indeholder reklamer 

BOMULDSGARN 8/4 HVAD BETYDER DET OG HVAD ER DET BILLIGSTE

BOMULDSGARN 8/4 KORT FORTALT

Opdateret januar 2024

Kort fortalt så betyder bomuldsgarn der er af garntypen 8/4 at det er en standard, der fortæller hvor mange garntråde dit bomuldsgarn 8/4 er spundet af. Den information er dog ikke den eneste du får, for der er rent faktisk flere årsager til at garntypen er af bomuldsgarn 8/4. Og jeg vil i dette indlæg forklare dig hvad det betyder, samt hvilke fordele der er, når bomuldsgarn er af garntypen 8/4. Denne artikel er opdateret marts 2024.

Hvordan finder du ud af at et nøgle garn er af garntypen 8/4?

Inden jeg fortæller dig hvad det betyder, så vil jeg lige fortælle dig, at du ved at kigge på banderole, selv kan finde ud af, om et nøgle af 100 % bomuldgarn er af garntypen 8/4.

Kig på garnets banderole

I mange tilfælde vil der stå på bomuldsgarnets banderole, hvis det er af garntypen 8/4, for der står enten bomuldsgarn 8/4 eller cotton 8/4.

Hvad hvis det ikke står på banderolen?

Det er ikke altid at der står på garnbanderolen, at bomuldsgarnet er af 8/4 garntypen, så her er du nødt til selv at finde ud af det. Og dette gør du ved at tage en af garnenderne, og så skal du dreje lidt i garntråden, hvorefter garntråden vil dele sig. Og hvis der er 4 garntråde, så er bomuldsgarnet af garntypen 8/4.

HVAD BETYDER BOMULDSGARN 8/4

8/4 er et nummer der fortæller dig hvilken tykkelse dit bomuldsgarn har, og hvor fint garnet er i forhold til bomuldsgarnets længde og vægt.

Hvad betyder 8 tallet?

Tallet 8 som der står foran skråstregen, betyder at bomuldsgarnet er spundet af en garntykkelse på 8. Og 4 tallet som står efter skråstregen, betyder at bomuldsgarnet er spundet med 4 garntråde. Nu sidder du måske og tænker, jamen er det kun derfor det hedder 8/4. Og til det så må jeg svare nej, der er faktisk mere i det der 8/4, og den forklaring får du nu.

Opmålingen af garnet

I gamle dage når der skulle handles med bomuld, så blev garnet målt. Og når bomuldsgarnet blev målt, skulle det have en fast længde. Dette galt ikke kun for bomuldsgarner, men for alle garnkvaliteter og garntyper.

Tallet 8

Mål af længden på garnet

Længden for bomuldsgarn i tykkelsen 8 skal måle 1,6934 meter, og dette tal divideres så med 4, som er det antal garntråde garntypen 8/4 bliver spundet med. Og resultatet af dette regnestykke, bliver så hvor mange meter garn, der går til 1 gram garn. Og det betyder, at der vil gå 3,3868 meter bomuldsgarn pr 1 grams garn.

Hvordan bliver garnet målt?

Bomuldsgarnet blev målt i det der hedder garnfed (og på engelsk hedder dette hanks). Længden på 1 garnfed skulle være på 786,1 meter (eller på engelsk 840 yards), for det var den mængde garn der blev handlet med.

Bomuldsgarnet rundes op

Du vil i mange tilfælde oplevet, at 1 garnnøgle af 100 % bomuldsgarn, vil have en løbelængde på cirka 170 meter. Grunden til dette er, at der i dag bliver rundet op til 170 meter i stedet for at du får 1,6934 meter. Hvilket for dig er en fordel, fordi du så lige har lidt mere at hækle eller strikke med pr. nøgle garn af 50 gram. Og en anden grund er at det også er nemmere at måle 170 meter op, frem for 1,6934 meter. Du vil også kunne finde bomuldsgarn 8/4, der har en løbelængde på op til 180 eller 195 meter. Lige som at du kan få bomuldsgarn 8/4, der har en korter løbelængde, og her kan det være ned til en løbelængde på cirka 120 meter i et garnnøgle.

Har alle bomuldsgarn 8/4 den samme løbelængde?

Nej alle bomuldsgarner af garntypen 8/4, har ikke den samme løbelængde. Du kan få bomuldsgarn 8/4 der har en noget mindre løbelængde, og her er det udelukkende garnproducenten der bestemmer, hvor meget løbelængden skal være på deres bomuldsgarn 8/4.

Tallet 4

Når bomuldsgarn 8/4 spindes, så spindes det af 4 garntråde og derfor står der 4 efter skråstregen. Ved at spinde garnet af 4 tråde, så bliver garnet 4 gange så tykt.

Bomuldsgarn 8/4 der kan vaskes ved 60 grader

Alle de bomuldsgarner du ser herunder fra nr 1 – 6, de kan alle vaskes på finvask ved maksimum 60 grader.

1 – MAYFLOWER COTTON 8/4 JUNIOR

100 % bomuldsgarn

1 nøgle bomuldsgarn indeholder 50 gram, hvilket svarer til 170 meter.

Garngruppe A

Vaskning

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask ved 40 og ved maksimum 60 grader.

Vis du har hæklet eller strikket med hvidt garn, så kan du vaske det i vaskemaskinen på finvask ved 40 grader og ved maksimum 90 grader.

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUMBLEREN

Dit hækletøj eller strikketøj skal tørre ved at du ligger det udbredt på et fladt underlag, og eventuelt oven på et håndklæde.

Hæklenåle og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:00 – 2:50 – 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:00, 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter

Strikkefasthed

Start med at slå 27 masker op med strikkepind nummer 3:00, og strik 38 pinde / rækker.

Din færdig strikket strikkeprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Mayflower Cotton 8/4 Junior

Har en stor sugeevne og dette betyder, at garnet helt perfekt til at hækle eller strikke klude af. Og det er også rigtig godt at hækle og strikke andre projekter af, hvor du ønsker, at det færdig hæklet eller strikket skal have en stor sugeevne.

Mayflower cotton 8/4 Junior

Garnet er også rigtig godt til babytøj (f.eks. hagesmækker, savlsmækker, sparkedragter, bluser, bukser, suttesnore), bamser og dukker. Og til voksne er det godt til toppe, bluser, tunikaer, sjaler, tørklæder, tæpper, grydelapper og håndklæder, samt alle mulige pynteting. I det hele taget så er det kun din fantasi der sætter en stopper for, hvilke ting du vil kunne hækle eller strikke af dette garn.

Mayflower Cotton 8/4 junior

Findes i 49 forskellige ensfarvede bomuldsgarner, og farverne har nogle flotte nuancer der er gode at hækle eller strikkes sammen.

OBS!

En ting du skal være opmærksom på når du skal købe Mayflower Cotton 8/4 junior er, at de farver der er hedder Limit Editions. Og det betyder at de samme farver ikke er der hele tiden, så når du skal købe Mayflower Cotton 8/4 Junior, så skal du sørge for at købe så du har nok i de farver du har brug for. For det er den eneste måde du kan være sikker på, at farverne har den samme farvekode.

2 – Mayflower Cotton 8/4

100 % bomuldsgarn

1 nøgle bomuldsgarn indeholder 50 gram, hvilket svarer til 170 meter.

Garngruppe A

Vaskning

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask ved 40 grader og maksimum 60 grader.

Hvis du har hæklet eller strikket med hvidt garn, så kan du vaske det vaskemaskinen på helt almindeligt vaskeprogram, ved 40 grader og maksimum 90 grader.

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUMBLEREN

Dit hækletøj eller strikketøj skal tørre ved at du ligger det udbredt på et fladt underlag, og eventuelt oven på et håndklæde.

Hæklenåle og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:00 – 2:50 – 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:00, 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter

Strikkefasthed

Start med at slå 27 masker op med strikkepind nummer 3:00, og strik 38 pinde / rækker.

Din færdig strikket strikkeprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Mayflower Cotton 8

Dette garn har en stor sugeevne. Dette betyder at garnet er helt perfekt til at hækle eller strikke klude af. Og det er også rigtig godt, til at hækle og strikke andre projekter af, hvor du ønsker at det færdig hæklet eller færdig strikket skal have en stor sugeevne.

Garnet

Er rigtig godt til babytøj (f.eks. hagesmækker, savlsmækker, sparkedragter, bluser, bukser, suttesnore), bamser og dukker. Og til voksne er det godt garn til toppe, bluser, tunikaer, sjaler, tørklæder, tæpper, grydelapper og håndklæder. Det er også rigtig godt garn til alle mulige slags pynteting. I det hele taget er det kun din fantasi der sætter en stopper for, hvilke ting du vil kunne hækle eller strikke af dette garn.

Mayflower Cotton 8

Garnet findes i 55 forskellige ensfarvede bomuldsgarner, og i 23 forskellige blandet farvede bomuldsgarner. Og det gode ved de to valgmuligheder er, at de ensfarvede bomuldsgarner kan hækles og strikkes sammen med de flerfarvet bomuldsgarner.

3 – Karen Klarbæk Økologisk Bomuldsgarn 8/4

Producent: Karen Klarbæk

100 % økologisk bomuldsgarn

GOTS certificeret

1 nøgle bomuldsgarn indeholder 50 gram, hvilket svarer til 170 meter.

Garngruppe A

Vaskning

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask vaskeprogram ved 60 grader.

Alle farverne holder sig rigtig flot og specielt hvis du vasker dem på skånevask ved 30 grader og maksimum 40 grader.

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUMBLEREN

Dit hækletøj eller strikketøj, skal du tørre ved at ligge det udbredt på et fladt underlag, du kan eventuelt ligge det på et tørrestativ.

Hæklenåle og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:50 – 3:00 og 3:50 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:50, 3:00 og 3:50 millimeter

Strikkefasthed

Start med at slå 28 masker op med strikkepind nummer 3:00, og strik til dit strikkearbejde måler 10 centimeter højt. Mål herefter din strikkeprøve om den måle 10 x 10 centimeter, og tæl hvor mange rækker du har strikket ialt.

Økologisk Bomuldsgarn 8/4

Garnet har Easy Pull, hvilket gør at du nemt kan trække tråden ud fra midten af garnnøglen.

Dette garn er et utrolig godt og lækkert garn at både hækle og strikke med, og dine masker og mønstre kommer til at få et rigtig flot udtryk.

Garnet

Du kan både hækle og strikke alt lige fra tøj til hele familien, bolig tekstiler, interiør, og garnet er rigtig godt til mange forskellige slags klude.

Hvordan bliver ens hækling og strikning?

Når du hækler og strikker med bomuldsgarnet, så bliver din hækling og strikning dejlig blødt. Og hvis det er tøj til enten baby – børn eller voksne, så bliver ens tøj meget behageligt at gå med.

Farver

Karen Klarbæk laver selv sine egne farver, og alle farverne er smukke vær for sig. Da garnerne har de farvenuancer som de har, så passer de alle rigtig godt sammen.

Du kan købe garnet i 79 forskellige farver, og ind imellem fås de også i flere farver.

Kender du dette garn?

Hvis du kender dette økologiske bomuldsgarn 8/4, så ved du på forhånd hvor lækkert det er. Men kender du ikke garnet, så er det virkelige noget garn du skal prøve at hækle og strikke med med.

4 – Mayflower Cotton 8/4 ORGANIC

Mayflower Cotton 8/4 Organic

100 % økologisk bomuldsgarn

GOTS certificeret

1 nøgle bomuldsgarn indeholder 50 gram, hvilket svare til 170 meter.

Garngruppe A

Vaskning

Du skal vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen ved maksimum 40 grader, hvis du har hæklet eller strikket det med de farvet garner.

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen ved maksimum 60 grader, hvis det er hækling eller strikning af de farvet garner.

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen ved maksimum 90 grader, hvis du har hæklet eller strikket med det hvide eller naturfarvet garn.

DU MÅ IKKE TØRRE DIN HÆKLING ELLER STRIKNING I TØRRETUMBLERN.

Dit hækletøj eller strikketøj skal tørre ved at du ligger udbredt på et fladt underlag, eventuelt oven på et håndklæde.

Hæklenåle og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:00 – 2:50 – 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:00, 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter

Strikkeprøve

Strikkefasthed: slå 27 masker op med strikkepind nummer 3:00, og strik 36 pinde / rækker.

Din færdig strikket strikkeprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Garnets fordele

Garnet har en stor sugeevne. Dette betyder at garnet helt perfekt til at hækle eller strikke klude af. Og det er også rigtig godt, til at hækle og strikke andre projekter, hvor du ønsker, at det færdig hæklet eller strikket skal have en stor sugeevne.

Du kan hækle og strikke mange gode ting

Garnet er rigtig godt til babytøj (f.eks. hagesmækker, savlesmækker, sparkedragter, bluser, bukser, suttesnore), bamser og dukker. Og til voksne er det godt garn til toppe, bluser, tunikaer, sjaler, tørklæder, tæpper, grydelapper og håndklæder. Det er også rigtig godt garn til alle mulige slags pynteting hele året. I det hele taget er det kun din fantasi der sætter en stopper for, hvilke ting du vil kunne hækle eller strikke af dette garn.

Mayflower Cotton 8/4 Organic

Du finder 20 forskellige smukke farver i dette bomuldsgarn, og de er rigtig flotte at hækle og strikke med hver for sig, eller ved at hækle eller strikke med dem sammen.

5 – Lammy Yarns Cotton 8/4

100 % bomuldsgarn

1 nøgle bomuldsgarn med 50 gram, hvilket svarer til cirka 175 meter.

Garngruppe A

Vaskning

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 60 grader.

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUMBLEREN

Dit hækletøj eller strikketøj skal tørre ved at du ligger det udbredt på et fladt underlag, og eventuelt oven på et håndklæde.

Hæklenåle og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:00 – 2:50 – 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter

Strikkefasthed

Start med at slå 27 masker op med strikkepind nummer 3:00, og strik din strikkeprøve til den måler 10 centimeter.

Top Quality cotton

Dette er kvalitetsgarn der er det perfekte garn til hæklet og strikket ansigtsklude – forklæder – dækkeservietter – grydelapper – gulvklude – karklude – håndklæder – strandtæpper – vaskeklude – viskestykker. Garnet er også rigtig godt sammen med andre bomuldsgarn, dog skal du sørge for at det garn du vil hækle eller strikke samme med dette garn, kan hækle med den samme størrelse hæklenål, samt strikkes med den samme størrelse strikkepind. En anden ting du skal være opmærksom på, er at det skal kunne vaskes ved de samme varmegrader i vaskemaskinen.

Lammy Yarns Cotton 8/4 kan du købe i 48 ensfarvet og 14 flerefarvet kiftene i dette garn. Og det flerefarvet garn har nogle rigtig flotte farveskift, hvilket gør at din hækling og strikning bliver rigtig flotte.

6 – Järbo 8/4

100 % merceriseret bomuldsgarn

1 nøgle ensfarvet eller flerfarvet bomuldsgarn indeholder 50 gram, hvilket svarer til cirka 170 meter.

1 nøgle bomuldsgarn med 200 gram, svarer til cirka 676 meter.

Garngruppe A

Vaskning

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask ved 40 og ved maksimum 60 grader.

DU MÅ IKKE BRUGE SKYLLEMIDDEL.

DU MÅ IKKE TØRRE DIT HÆKLETØJ ELLER STRIKKETØJ I TØRRETUMBLEREN.

Tørring af din hækletøj og strikketøj

Dit hækletøj eller stirkketøj, skal du tørre ved at ligge det udbredt på et fladt underlag, du kan eventuelt ligge det på et tørrestativ.

Hæklenåle og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:00 – 2:50 – 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:00, 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter

Strikkefasthed

Start med at slå 27 masker op med strikkepind nummer 3:00, og strik 36 pinde / rækker.

Din færdig strikket strikkeprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Järbo 8/4

Er et rigtig godt garn, til at hækle og strikke mange forskellige projekter af, hvor du ønske, at det færdig hæklet eller færdig strikket skal have en stor sugeevne.

Järbo 8/4

Garnet er også rigtig godt til babytøj (f.eks. hagesmækker, savlsmækker, sparkedragter, bluser, bukser, suttesnore), bamser og dukker. Og til voksne er det godt garn til toppe, bluser, tunikaer, sjaler, tørklæder, tæpper, grydelapper og håndklæder. Det er også rigtig godt garn til alle mulige slags pynteting. I det hele taget er det kun din fantasi der sætter en stopper for, hvilke ting du gerne vil hækle eller strikke af dette bomuldsgarn.

Järbo 8/4

Findes i 40 forskellige farvenuancer, i garnnøgler med 50 gram. Og du finder 8 fler farvet farvenuancer, med 50 gram i et nøgle. Hvis du vil have 1 garnnøgle med 200 gram så kan du få dem garnnøgler 11 forskellige farver. Og ønsker du at der skal være friske – skarpe – svage eller naturlige farvetoner, så er det lige nøjagtig de muligheder du får med Järbo 8/4.

Mayflower Anyday Cotton 8/4

Har du brug for flere nøgler garn i samme farve, så kan du købe Mayflower Anyday Cotton 8/4 i 2 forskellige pakker.

Om Anyday Cotton 8/4

Garnet er af 100 % bomuld og så er garnet stærkt og dejlig blødt, det har samtidig en god sugeevne hvilket gør det perfekt til klude m.m.

Anyday Cotton 8/4 er et rigtig godt kvalitets bomuldsgarn, fordi du kan bruge det til både tøj, boligtekstiler, bamser, dukker puder og tæpper af dette garn bliver dejlig bløde og lækre.

Vask af Anyday Cotton 8/4

Du kan vaske din hækling og strikning på finvask ved maksimum 60 grader, hvis du bruger den hvide farve så kan du vaske det på finvask ved maksimum 95 grader.

Tørring

Du må ikke tørretumbler din hækling eller strikning.

Mayflower Anyday Cotton 8/4 10-pak

Her får du Mayflower Anyday Cotton 8/4 10-pak, hvor der er 10 ensfarvet nøgler. Du kan vælge flere forskellige farver, der alle er i nogle rigtig flotte farver.

Mayflower Anyday Colorbag 10-pak

Du kan også vælge Mayflower Anyday Colorbag 10-pak, her får du 5 x 2 farver af hvert. Farverne i de her garnpakker er rigtig flotte farver, så hvis du skal hækle eller strikke med flere farver der passer sammen, så er denne pakke et rigtig godt valg.

Bomuldsgarn 8/4 der kan vaskes ved 40 grader

De næste 5 bomuldsgarner du ser herunder, fra nr 7 – 11, de kan alle i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 40 grader.

7 – FRAYA COLOURFUL

100 % bomuldsgarn 8/4

1 nøgle vejer 50 gram og har en løbelængde på cirka 170 meter.

Garngruppe A

VASKNING

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 40 grader.

Tørring

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUMBLEREN

Dit hækletøj eller strikketøj skal tørre ved at du ligger det udbredt på et fladt underlag, og eventuelt oven på et håndklæde.

HÆKLENÅLE OG STRIKKEPINDE STØRRELSER

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:00 – 2:50 – 3:00 og 3:50 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:00, 2:50, 3:00 og 3:50 millimeter.

STRIKKEFASTHED

Start med at slå 26 masker op med strikkepind nummer 3:00, og strik 38 pinde / rækker.

Din færdig strikket strikkeprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Om Fraya Colourful

Garnet er også rigtig godt til babytøj (f.eks. hagesmækker, savlsmækker, sparkedragter, bluser, bukser, suttesnore), bamser og dukker. Og til voksne er det godt til toppe, bluser, tunikaer, sjaler, tørklæder, tæpper, grydelapper og håndklæder, samt alle mulige pynteting. Du kan hækle og strikke mange forskellige ting af dette garn, og det er dejligt blødt og behageligt på huden.

Farver i Fraya Colourful

Du kan købe Fraya Colourful i 51 farver og alle farverne er flotte hver for sig, hvis du skal hækle eller strikke et projekt i flere farver, så passer farverne rigtig godt sammen fordi de er i nogle smukke nuancer.

Et populært garn

Fraya Colourful er stor favorit blandt mange hæklere og strikkere.

8 – Drops Loves You 7

Drops Loves 7

Garntype 8/4 bomuld

Informationer om garnet

Det er fremstillet i EU, og er Oeko-Tex certifikat.

100 % bomuldsgarn

1 nøgle indeholder 50 gram, hvilket svare til cirka 170 meter.

Garngruppe A

Vaskning

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på fintvask program ved maksimum 40 grader.

DU MÅ IKKE TØRRE DIN HÆKLING ELLER STRIKNING I TØRRETUMBLERN.

Dit hækletøj eller strikketøj skal tørre ved at du ligger udbredt på et fladt underlag, og eventuelt oven på et håndklæde.

Hæklenåle og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter.

Strikkeprøve

Strikkefasthed: slå 23 masker op med strikkepind nummer 3:00, og strik 30 pinde / rækker.

Din færdig strikket strikkeprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Loves You 7

Bomuldsgarnet er helt perfekt til at hækle og strikke børnetøj, hagesmækker, savlesmækker, sparkedragter, bluser, bukser, suttesnore, bamser og dukker. Og til voksne er det godt garn til toppe, bluser, nederdele, tunikaer, sjaler, tørklæder, klude, måtter og tæpper, grydelapper og håndklæder. Det er også rigtig godt til alle mulige andre boligtekstiler samt pynteting hele året. I det hele taget er det kun din fantasi der sætter en stopper for, hvilke ting du vil kunne hækle eller strikke af dette garn.

Farver

Loves You 7 findes i 32 forskellige farvenuancer, og du kan købe dem fra de helt lyse og sarte farver, og op til de meget mørke farver. Garnet er derfor rigtig godt at hækle eller strikke projekter, hvor du ønsker at der skal være skarpe farvetoner. Og de mange farver giver dig mulighed for at hækle eller strikke, ting hvor du gerne vil have dybde – nedtoninger – støvet og skygger i dit håndarbejde.

9 – Scheepjes Catona

100 % merceriseret bomuldsgarn

1 nøgle bomuldsgarn indeholder 50 gram, hvilket svarer til cirka 125 meter.

Garngruppe A

Vaskning

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 40 grader.

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUMBLEREN

Dit hækletøj eller strikketøj skal tørre ved at du ligger det udbredt på et fladt underlag, eventuelt oven på et håndklæde.

Hæklenåle og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:00 – 2:50 – 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:00, 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter

Strikkefasthed

Start med at slå 26 masker op med strikkepind nummer 2:50, og strik 36 pinde / rækker.

Din færdig strikket strikkeprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Catona

garnet er rigtig godt til babytøj (f.eks. hagesmækker, savlsmækker, sparkedragter, bluser, bukser, suttesnore), bamser og dukker. Og til voksne er det godt garn til toppe, bluser, tunikaer, sjaler, tørklæder, tæpper, grydelapper og håndklæder. Det er også rigtig godt garn til alle mulige slags pynteting. I det hele taget er det kun din fantasi der sætter en stopper for, hvilke ting du vil kunne hækle eller strikke af dette garn.

Scheepjes Catona

Garnet findes i 108 forskellige farvenuancer, i garnnøgler med 50 gram. Garnet er rigtig godt, til både hækling og strikning, og du kan bruge det til mange forskellige projekter. Og ønsker du at der skal være friske – skarpe – svage eller naturlige farvetoner i din hækling eller strikning, så er det lige nøjagtig de muligheder du har med Catona.

10 – Järbo Nova

1 nøgle bomuldsgarn indeholder 50 gram, hvilket svare til 170 meter.

Garngruppe A

VASK

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 40 grader.

DU MÅ IKKE TØRRE DIN HÆKLING ELLER STRIKNING I TØRRETUMBLERN.

Dit hækletøj eller strikketøj skal tørre ved at du ligger udbredt på et fladt underlag, og eventuelt oven på et håndklæde.

Hæklenål og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:50 – 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter

Til en strikkeprøve

Strikkefasthed: slå 26 masker op med strikkepind nummer 3:00 millimeter, og strik 36 pinde / rækker.

Din færdig strikket strikkeprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Til en hækleprøve

Hæklefasthed: slå 22 luftmasker op med hæklenål nummer 3:00 millimeter, hækle 26 rækker.

Din færdig hæklet hækleprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Nova Eko

Nova Eko er et 100 % økologisk bomuldsgarn, og garnet er perfekt til forårstøj og sommertøj, det er dejligt blødt mod ens hud. Hvilket betyder at det er rigtig godt garn at hækle eller strikke babytøj af.

Du kan hækle og strikke mange ting til børn

Af babytøj kan jeg her nævne f.eks. hagesmækker – savlesmækker – sparkedragter – bluser – bukser – nusseklude – suttesnore – bamser – dukker og andet baby legetøj. Og til voksne er det godt til toppe, bluser, tunikaer, sjaler, tørklæder, tæpper, grydelapper og håndklæder. Det er også godt garn til at hækle eller strikke alle mulige slags pynteting til boligen. I det hele taget er det kun din fantasi der sætter en stopper for, hvilke ting du vil kunne hækle eller strikke af dette garn.

11 – BC Garn Alba

100 % økologisk bomuldsgarn

BC-Garn Alba er GOTS certificeret

1 nøgle indeholder 50 gram, hvilket svarer til cirka 160 meter.

Garngruppe A

Vaskning

Du kan vaske dit håndarbejde i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 40 grader.

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUMBLEREN

Dit hækletøj eller strikketøj skal tørre ved at du ligger det udbredt på et fladt underlag, eventuelt oven på et håndklæde.

Hæklenåle og strikkepinde størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenåle nummer: 2:50 – 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

Jeg har strikket med følgende strikkepinde nummer: 2:50, 3:00, 3:50 og 4:00 millimeter

Strikkefasthed

Start med at slå 26 masker op med strikkepind nummer 3:00, og strik 30 pinde / rækker.

Din færdig strikket strikkeprøve, skal måle 10 x 10 centimeter.

Alba

Garnet er dejligt blødt, og derfor er det perfekt garn til at hækle eller strikke til børn og voksne. Garnet er også rigtig godt til bolig og interiør, legetøj og accessoires. Og bluser der er hæklet og strikket af ALBA garnet, bliver rigtig dejlige bløde.

Farver

Det er kun din fantasi der sætter grænserne for, hvad du vil hækle eller strikke af Alba garnet. Garnet findes i 28 forskellige farver, de er alle smukke hver for sig eller sammen.

Bomuldsgarn 8/8 der kan vaskes ved 40 og 60 grader

De 4 bedste bomuldsgarner af garntypen 8/8 som du ser herunder, der kan du vaske nr 12 i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 40 grader, mens du kan vaske nr 13, 14 og 15 i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 60 grader.

12 – Fraya Honest bomuldsgarn 8/8

1 nøgle med 50 gram og har en løbelængde på cirka 75 meter.

Garngruppe C

Fraya Honest er af garntypen 8/8 og høre til garngruppe C

OEKO-TEX® Institute: Teknologisk Institut (DTI). Certification: OEKO-TEX® STANDARD 100, så det passer godt til babyer og børn fra 0 – 3 år.

Vaskning

Dette garn kan du vaske i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 40 grader.

Tørring

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUBLEREN

Sådan tørre du dit hækle- og strikketøj

Læg dit nyvasket hækle- og strikketøj udbredt på et fladt underlag, og her kan du eventuelt lægge det oven på et håndklæde.

Hæklenål størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenål nummerer: 3:50, 4:00 og 4:50 mm.

Hæklefasthed

Slå 18 – 20 luftmasker op med hæklenål nr 3:50 mm, og hækle 1 stangmaske i alle masker på alle rækker. Du skal hækle cirka 8 – 8½ række i alt, og når du har hæklet det antal rækker, så skal din hækleprøve måle 10 x 10 cm.

Strikkepinde størrelser

Jeg har strikket med følgende strikkepind nemmere: 3:50, 4:00 og 4:50 mm.

Strikkefasthed

Slå 22 – 24 masker op med strikkepind nr 3:50, og du strikker 24 pinde (rækker) med glatstrik. Når du har strikket de 24 pinde, så skal din strikkeprøve måle 10 x 10 cm.

Hvordan er Fraya Honest garnet

Garnet er spundet på en måde der gør at det ånder godt og så føles det som om at det optager varmen ret godt.

Fraya Honest er dejlig tykt og meget behageligt at både hækle og strikke med, det føles blødt og lækkert på huden hvilket gør at det er et rigtig godt garn til tøj. Når du hækler og strikker med dette garn, så får din hækling og strikning et rustikt udtrykt og masker og mønstre får en rigtig flot struktur i den her garntype.

Farver

Du kan købe garnet i forskellige farver, de passer rigtig godt til ensfarvet projekter men de er også rigtig smukke i et fler farvet projekt fordi de farverne passer godt sammen.

Hvad kan du hækle og strikke med Fraya Honest?

Du kan hækle og strikke mange ting med Fraya Honest og her er det både tøj, boligtekstiler, klude, håndklæder, sjaler, siddepuder, tæpper, tørklæder og mange andre projekter. Alle de opskrifter hvor du skal bruge bomuldsgarn 8/8, der kan du hækle eller strikke med Fraya Honest bomuldsgarn 8/8.

13 – Drops Paris

1 nøgle med 50 gram, har en løbelængde på cirka 75 meter.

Garngruppe C

Drops Paris er Oeko-Tex® certificeret (certifikat nummer 09.HBG.68250). Standard 100, Class 1 fra Hohenstein Institute. Class I er det højeste niveau, så det passer godt til babyer og børn fra 0 – 3 år.

Vaskning

Der findes 2 slags garner af Drops Paris

Den ene hedder Drops Paris Uni Colour

Du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 60 grader.

Første gang du vasker

Når du har hæklet og strikket dit håndarbejde færdig, så vask det på finvask ved maksimum 40 grader den første gang.

Tørring

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUBLEREN

Sådan tørre du dit hækle- og strikketøj

Læg dit nyvasket hækle- og strikketøj udbredt på et fladt underlag, og her kan du eventuelt lægge det oven på et håndklæde.

Hæklenål størrelser

Jeg har hæklet med følgende hæklenål nummerer: 3:50 – 4:00 og 4:50 mm.

Hæklefasthed

Slå 14 luftmasker op med hæklenål nr 5:00 mm, og hækle 1 stangmaske i alle masker på alle rækker. Du skal hækle 8 – 8½ række i alt, og når du har hæklet det antal rækker, skal din hækleprøve måle 10 x 10 cm.

Strikkepinde størrelser

Jeg har strikket med følgende strikkepind nemmere: 4:00 – 4:50 og 5:00 mm.

Strikkefasthed

Slå 17 masker op med strikkepind nr 5:00, og du strikker 22 pinde (rækker) med glatstrik. Når du har strikket de 22 pinde, så skal din strikkeprøve måle 10 x 10 cm.

Hvordan er Drops Paris garnet

Drops Paris er spundet af flere tynde bomuldstråde, hvilket gør at garnet ånde godt og så optager det varmen ren godt.

Drops Paris er et rigtig godt og lækkert garn, fordi det er behageligt at både hækle og strikke med. Og når du hækler eller strikker tøj eller andre ting af Drops Paris, så bliver din hækling og strikning blødt, og det for samtidig et rustikt udseende. Selv om garntypen 8/8 er et tykt garn, så er det let og behageligt på kroppen. Garnet er rigtig godt til beklædning til følsom hud, da det ikke klør eller stikker.

Farver

Du kan købe 42 forskellige farver, og her er de 38 af Drops Paris uni color, og de sidste 4 er er Paris Recycled Denim.

Hvad kan du hækle og strikke med Paris

Med dette garn kan du hækle og strikke mange forskellige ting, og det er lige fra beklædning til børn og dig selv, eller så kan du også bruge det til accessories og bolig interiør.

14 – Mayflower Cotton 8/8

1 nøgle med 50 gram har en løbelængde på cirka 75 meter.

Garngruppe C

Vaskning

Du kan vaske din hækling og strikning i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 60 grader.

Hvis du har hæklet eller strikket med det hvide garn, så kan det tåle at blive vasket på finvask ved maksimum 95 grader.

Vær opmærksom på vask af de forskellige farver

En ting du skal være opmærksom på er, at det hvide garn kan du som sagt vaske ved maksimum 95 grader. Men vi du vasker hækling eller strikning der er hæklet eller strikket i de farvet garner ved maksimum 60 grader, så kan du opleve at de falmer i farverne, når du vasker dem ved de højre temperaturer. Så når du hækler eller strikker med de farvet garner, så er det vigtigt at du kun vasker det ved maksimum 40 grader.

Så hvad gør du

Hvis du har brug for at det du hækler eller strikker skal kunne vaskes ved maksimum 60 eller 95 grader, så er det en god ide at hækle eller strikke med det hvide garn.

Første gang du vasker

Når du har hæklet og strikket dit arbejde færdig, så vask det på finvask ved 40 grader.

Tørring

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUBLEREN

Sådan tørre du dit hækle- og strikketøj

Læg dit nyvasket hækle- og strikketøj udbredt på et fladt underlag, og her kan du eventuelt lægge det oven på et håndklæde.

Hæklenål og Strikkepinde størrelser

Du kan hækle og strikke med nr. 3:50 – 4:00 – 4:50 og 5:00 mm.

Hæklefasthed og strikkefasthed

Slå 20 masker op med hæklenål og strikkepind nr. 3:50 mm.

Hæklefasthed

Du skal nu hækle 1 stangmaske i alle masker, og du slutter alle rækker med at hækle 2 luftmasker. Du skal hækle 20 – 22 rækker, og når du har hæklet alle rækkerne, så skal din hækleprøve måle 10 x 10 cm.

Strikkefasthed

Du skal strikke glatstrik, og du starter med at strikke 1 række med vrangmasker – og så strikker du 1 række med retmaske. Og dette fortsætter du med at strikke, lige indtil du har strikket 23 – 24 rækker. Når du har strikket alle rækkerne, så skal din strikkeprøve måle 10 x 10 cm.

Om Mayflower Cotton 8/8

Mayflower Cotton 8/8 er et blødt og behageligt garn, og din hækling og strikning for en rigtig flot struktur når du arbejder med garnet.

Hvordan bliver din hækling og strikning

Mayflower Cotton 8/8 er et søstergarn til Mayflower Cotton 8/4, og garnet har de samme egenskaber og kvaliteter som deres garntype 8/4. Mayflower Cotton 8/8 er desuden slidstærkt og absorberende, hvilken gør at du med stor fordel kan hækle eller strikke ting til børn.

Hvad kan du hækle og strikke med Mayflower Cotton 8/8

Du kan bruge dette garn til mange forskellige hækle og strikke projekter, så det er kun fantasi der sætter grænser for hvad du vil hækle og strikke med garnet.

Farver

Mayflower Cotton 8/8 fås i 7 forskellige farver.

15 – Hjertegarn 8/8

1 nøgle med 50 gram, har en løbelængde på cirka 80 meter.

Garngruppe C

Vaskning

Du kan vaske din hækling og strikning i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 60 grader.

Første gang du vasker

Når du har hæklet og strikket dit arbejde færdig, så vask det i vaskemaskinen på finvask ved 40 grader den første gang.

Tørring

DU MÅ IKKE KOMME DIT HÆKLE- OG STRIKKETØJ I TØRRETUBLEREN

Sådan tørre du dit hækle- og strikketøj

Læg dit nyvasket hækle- og strikketøj udbredt på et fladt underlag, og her kan du eventuelt lægge det oven på et håndklæde.

Hæklenål og Strikkepinde størrelser

Du kan hækle og strikke med størrelse 4:00 – 4:50 og 5:00 mm.

Hæklefasthed

Slå 16 luftmasker op med hæklenål nr 4:00 mm, og hækle 1 stangmaske i alle masker på alle rækker. Og nu skal du hækle cirka 7 – 7½ række i alt, og når du har hæklet din hækleprøve færdig, så skal den måle 10 x 10 cm.

Strikkefasthed

Slå 22 masker op med pind nr 4:50 mm, og nu strikker du cirka 30 pinde glatstrik, og når du har strikket alle rækker, så skal din strikkeprøve måle 10 x 10 cm.

Strikkepind nr 3:50 mm

Hvis du skal strikke med strikkepind nr 3:50, så skal du slå 26 masker op med pind nr 3:50 mm, og herefter strikker du 32 pinde glatstrik. Når du har strikket alle pindene, så skal din strikkeprøve måle 10 x 10 cm.

Hvordan er Hjertegarn 8/8

Hjertegarn 8/8 er et meget populært garn, er et kraftigt og stærkt barn. Din hækling og strikning bliver ensartet og får en rigtig flot struktur, og det er et rigtig godt garn til beklædning.

Hvad kan du hækle og strikker med Hjertegarn 8/8?

Du kan hækle og strikke meget forskelligt tøj, og så er det et vanvittigt godt garn til forskellige klude. Du kan også hækle og strikke ting til boligen, og tasker – bamser og legetøj til børnene.

Farver

Der er 21 farver, og de farver er rigtig flotte hver for sig. Du kan også sætte dem sammen, og få nogle spændende farvekombinationer i både din hækling og strikning.

HVAD SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, NÅR DU SKAL KØBE 100 % BOMULDSGARN AF 8/4 GARNTYPEN?

Tjek banderolen

Først og fremmest skal du kigge på garnets banderole, og se hvad står der på den. Står der at garnet er af 100 % bomuldsgarn, og står der at det er en 8/4 garntype. Hvis ikke der står at det er af garntypen 8/4, så spørg i butikken for de ved hvilken garntype det er.

Hvis der er flere garntråde i hver af de 4 tråde

En anden ting der er vigtigt at vide er, at hvis garnet umiddelbart ser ud til at være af 4 garntråde, men hver af de 4 garntråde er af 2 tråde, så er garnet også af garntypen 8/4. Så et bomuldsgarn 8/4 kan godt være spundet af flere tråde, fordi de 4 tråde kan være spundet af flere tynde bomuldstråde. Men hvis bomuldsgarnet er spundet med 8 garntråde, så er garnet af garntypen 8/8. Og lige som et bomuldsgarn 8/4 kan være spundet sammen med flere tynde tråde i hver af de 4 garntråde, så kan et bomuldsgarn 8/8, også være spundet af flere tynde garntråde. Men i stedet for 4 garntråde, så bliver det spundet med 8 garntråde.

Hvad hvis garnet er spundet af et mindre antal garntråde

Nogle bomuldsgarner er spundet af færre garntråde, mens andre er spundet af flere garntråde, og her er forskellen at garnet enten er tyndere eller noget tykkere. Og du vil finde flere bomuldsgarner der er spundet med 2 eller 3 garntråde, og disse vil derfor også være noget tyndere. Nogle af de tyndere bomuldsgarner kaldes også fint bomuldsgarn, og de bruges til finere hæklearbejde og strikkearbejde. Du vil også finde bomuldsgarner der er spundet af 9 eller flere tråde, og disse garner er en del tykkere. Og når de er spundet af 9 eller flere garntråde, så vil alle 9 eller flere garntråde være spundet sammen til 1 garntråd.

Hvad betyder det at garnet er af bomuldsgarn 8/8?

Et bomuldsgarn af garntypen 8/8, bliver målt på den samme måde som et bomuldsgarn 8/4.

Antal garntråde

Bomuldsgarn 8/8 er spundet af 8 garntråde, og disse 8 garntråde kan være spundet er flere tynde garntråde i hver af de 8 tråde.

Hvad er forskellen på bomuldsgarn 8/4 og 8/8?

Forskellen på bomuldsgarn 8/4 og 8/8, er at bomuldsgarn 8/4 er spundet af 4 garntråde, mens bomuldsgarn 8/8 er spundet af 8 garntråde. Og derfor så er et bomuldsgarn 8/4 tyndere end en bomuldsgarn 8/8, men begge garntyper er meget blødt og behageligt, hvilket er en af grundende til, at de begge bliver brugt til både hækling og strikning af beklædning.

HVAD KAN DU HÆKLE ELLER STRIKKE MED BOMULDSGARNER?

Bomuldsgarn der er spundet af færre tråde end 8/4

De bomuldsgarner der er spundet af færre garntråde end 8/4, er velegnet til at hækle eller strikke mange forskellige ting med. Og disse garntyper er også rigtig gode til tøj, fordi garnet er lette, hvilket gør at dit tøj falder naturlig flot, og så er det meget behageligt at have på.

Hvilke ting kan du hækle eller strikke af garnet?

Du kan hækle og strikke flere forskellige ting, og her kan jeg blandt andet nævne finere tasker – mellemlægsservietter – bordskånere – finere hækling eller strikning – sjaler – pynte ting – finere beklædnings genstande – fine sjaler – tørklæder og blonder samt meget mere.

Hvad kan du hækle eller strikke med flere tråde end 8/4

Bomuldsgarn der er spundet af flere garntråde som f.eks. 8/6 og 8/8, bliver der hæklet og strikket lige så meget af som af 8/4 garntypen. De 2 garntyper, er rigtig gode til at hæklet eller strikket f.eks. bokse – frugtnet – garntasker – gulvtæpper – indkøbsnet – kurve – plaider – projektnet – puder – punge – siddehynder – stol hynder – strandnet – strikkenet – sækkestole – tasker – tæpper og tøj samt mange andre ting.

KAN DU HÆKLE OG STRIKKE KLUDE MED ANDET BOMULDSGARN?

Vil du gerne hækle og strikke med et andet bomuldsgarn end garntypen 8/4, så kan du også hækle og strikke klude af bomuldsgarn 8/8, og du kan også hækle og strikke klude med bomuldsgarn 8/6.

HÆKLE OG STRIKKE KLUDE MED ANDRE BOMULDSGARNER?

Ud over bomuldsgarn 8/4 – 8/6 og 8/8, så kan du hækle og strikke klude med andre bomuldsgarner. Når du skal finde et andet bomuldsgarn end 8/4 – 8/6 og 8/8, så skal du kigge efter garn du kan vaske i vaskemaskinen, på finvask vaskeprogram ved maksimum 60 grader.

ET GODT RÅD TIL DINE KLUDE!

Når du skal hækle eller strikke dine egne klude, så skal du være opmærksom på at det garn du at du for valgt garn der kan vaskes i på finvask i vaskemaskinen ved 60 grader. Og dette er rigtig vigtigt, fordi kludene skal op og vaskes ved 60 grader, før bakterierne bliver vasket helt ud af dine klude.

VASKNING AF BOMULDSGARN 8/4 OG 8/8

Så får lige at gøre det lidt mere overskueligt for dig, så har jeg lige under overskrifterne til de 6 første bomuldsgarner, og de 4 sidste af bomuldsgarn 8/4, skrevet hvilket vaskeprogram og hvor mange grader de kan vaskes ved. Og lige under overskriften på de 4 bomuldsgarner 8/8, har jeg skrevet det ind på samme måde.

HVILKET BOMULDSGARN SKAL DU SÅ VÆLGE TIL KLUDE?

Hvis du lige nu sidder og tænker på, ”jamen hvilket bomuldsgarn 8/4 skal du så vælge at hækle og strikke klude med?”. Jamen så kan jeg fortælle dig, at de garner jeg har skrevet om her artikel er de 11 bedste bomuldsgarner af garntypen 8/4.

DE 6 BEDSTE BOMULDSGARNER

De 6 første bomuldsgarner, er dem du kan vaske i vaskemaskinen på finvask vaskeprogram ved maksimum 60 grader. Og husk! når du vasker kludene første gang, så vaske dem ved maksimum 40 grader.

DE 4 NÆSTE BOMULDSGARNER

Lige efter de første 6 bedste bomuldsgarner, finder du de sidste 5 bedste bomuldsgarner af garntypen 8/4. De 5 bomuldsgarner kan du også vaske i vaskemaskinen, men de kan kun vaske på finvaske ved maksimum 40 grader.

DE SIDSTE 4 BOMULDSGARNER

De sidste 4 bomuldsgarner er af garntypen 8/8 og den garntypen kan du læse om herunder, der er mange der er vilde med denne garntype.

VIGTIGT NÅR DU VASKER FØRSTE GANG

Når du skal vaske din hækling og strikning af bomuldsgarn 8/8 den første gang, så skal du vaske det på finvask vaskeprogram, og ved maksimum 40 grader inden du tager din hækling og strikning igang.

Hvad kan man hækle og strikke af bomuldsgarn 8/4 og 8/8?

Du kan hækle og strikke mange forskellige ting med bomuldsgarn 8/4 og 8/8, og det er samtidig to garntyper som findes i flere forskellige farver og nuancer. Så hvis du vil i gang med at hækle og strikke noget med et flot farvespil, så er bomuldsgarn 8/4 og 8/8 et rigtig godt valg.

Kan man bruge bomuldsgarn 8/4 og 8/8 til strømper?

Ja det kan du i princippet godt, og strømper der er hæklet og strikket af bomuldsgarn 8/4 og 8/8, bliver nogle strømper der er både behagelige og bløde at have på. Der også nogle fordele, som gør at denne garntype er rigtig god til strømper.

De fem vigtigste fordele ved strømper af bomuldsgarn

1 Når du hækler og strikker strømper af bomuldsgarner, får du nogle strømper der ikke kradser eller stikker på dine fødder og ben, fordi garnet er et behageligt og blødt samt et lækkert garn.

2 Strømper af bomuldsgarn er rigtig gode til babyer og børn, fordi de er så behagelige at have på, og de generer og irritere ikke deres fødder.

3 Bomuldsgarn er perfekt til hækling og strikning af sommer strømper, fordi dine strømper bliver lette og slidstærke, hvilket jo er en stor fordel når du skal hækle og strikke strømper.

4 Garnet er godt at hækle og strikke ankelstrømper, fordi de ikke skal gå så langt op på ens ben.

5 Bomuldsgarn har en rigtig god sugeevne, og flere bomuldsgarner af garntypen 8/4 og 8/8 kan samtidig vaskes i vaskemaskinen på finvask vaskeprogram på maksimum 60 grader, hvilket er en af grunden til at disse garntyper bliver brugt til at hækle og strikke ting af, hvor du har brug for at bakterier bliver vasket ud.

Er der nogle ulemper med strømper af bomuldsgarn?

Ja der er et par udfordringer med bomuldsgarn, som du skal være opmærksom på, når du vil hækle og strikke strømper af bomuldsgarner.

De fem vigtigste ulemper ved strømper af bomuldsgarn

1 Strømper du hækler og strikker af bomuldsgarner, bliver faste, og her er det vigtigt at vide, at dine strømper ikke bliver elastiske. Det vil sige at ribkanten vil holde sin form lige som selve strømperne, og det betyder at de ikke vil sidde fast på dine fødder lige som når du hækler og strikker strømper af et blandingsgarn med bomuld og akryl – elastan – nylon – polyamid eller polyester.

2 Strømper af bomuldsgarner bliver lidt tyndere end strømper af andre garntyper.

3 Strømper af bomuldsgarner holder ikke dine fødder varme, så de er ikke gode til at hækle eller strikke strømper af til de kolde måneder.

4 Når du hækler og strikker strømper af bomuldsgarn 8/4 og 8/8, så kan du opleve at de bliver trukket ud af form, og dette gør at de kan blive meget løse og derfor glider ned hele tiden.

5 Den sidste ulempe er, at når du skal hækle eller strikke store projekter som babytæpper – hyggetæpper – plaider og tæpper, så skal du være opmærksom på at de bliver ret tunge. Så her er det en god ide, at finde et tyndere bomuldsgarn end 8/4, 8/6 og 8/8.

Merceriseret bomuldsgarn 8/4

Hvad betyder det, at 8/4 bomuldsgarnet er merceriseret?

For at bomuldsgarn kan blive merceriseret, får bomuldsfibrene en behandling hvor det strækkes. Og bomuldsfibrene udsættes her for et ekstra stræk, så det ydre barklag springes. Denne behandling giver bomuldsgarnet en ædelglans, og dette er med til at gøre bomuldsgarnet gennemskinneligt.

Fordelene ved mercerisere bomuldsgarner er, at det medvirker til at det bliver svedabsorberende, og gør f.eks. undertøj mere behageligt at have på, og det er samtidigt også er lettere at farve.

En ting der er vigtig at huske!

EN TING DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, NÅR DU HÆKLER ELLER STRIKKER MED MERCERISERET BOMULDSGARN ER, AT DET IKKE ER SÅ GODT AT HÆKLE ELLER STRIKKE RUNDT MED. GRUNDEN TIL DETTE ER, AT DIT HÆKLEARBEJDE ELLER STRIKKEARBEJDE KAN DREJE SIG, OG DERVED GØRE DIN HÆKLING ELLER STRIKNING SKÆVT.

Til sidst

Jeg håber du ved hjælp af denne artikel har fået en større indblik i, hvad bomuldsgarn 8/4 betyder. Og at den kan være en hjælp til at du finder frem til hvilket bomuldsgarn 8/4, du skal vælge til din hækling og strikning.

Skal du i gang med at hækle eller strikke, og er i tvivl om hvad du har brug for til at komme i gang. Så er jeg sikker på, at du kan få glæde af at læse denne artikel:

Sådan kommer du billigt og godt i gang med at hækle og strikke

Har du brug for gode råd, i forhold til at vælge garn til dine hæklet og strikket klude. Så vil denne artikel være rigtig god at læse, for du får både gode råd i forhold til valg af garn, men også i forhold til vaskning med mere til dine færdig hæklet og strikket klude.

Hvilket garn er godt at hækle eller strikke karklude, vaskeklude og gulvklude af

Du kan læse mere om bomuld på Den Store Danske

Hjerte