Mayflower cotton garn billede af 4 nøgler Mayflower Cotton garn

Hvilket garn er godt til at hækle eller strikke klude med

Du har med garanti, lige som så mange andre svært ved, at beslutte dig for hvilket garn du skal vælge. Og hvilken garnkvalitet og garntype egner sig til, at hækle eller strikke vaskeklude, karklude eller gulvklude med. Og da der findes rigtig mange forskellige garnkvaliteter og garntyper, ja så kan det være noget af en jungle at finde rundt i.

Jeg vil i dette indlæg hjælpe dig med, at vælge det helt rigtige garn. For det er nemlig ikke lige meget, hvilken garn, garnkvalitet eller garntype du vælger, at hækle eller strikke dine karklude, gulvklude eller vaskeklude med. Jeg har i denne forbindelse indsat link, til de steder hvor du kan købe garnet online.

I dette indlæg vil jeg samtidig beskrive, hvilke hæklemønster og strikkemønstre der er gode, at hækle eller strikke dine karklude, gulvklude eller vaskeklude med. Og jeg er selv godt i gang med, at skrive et par hækleopskrifter og strikkeopskrifter på karklude og vaskeklude. Dem vil du i løbet af juli 2016, kunne finde links til nederst i dette indlæg.

Hvad skal du være opmærksom på, når du skal vælge garn

  • Garnet du skal vælge at hækle eller strikke med, skal være spundet så det stabilt og uden løse tråde.
  • Garnet skal kunne, suge godt med vand til sig.
  • Garnet skal kunne tåle, at blive vasket i vaskemaskinen på finvaske vaskeprogram ved 60°.
  • Dine færdig hæklet eller strikket karklud, gulvklud eller vaskeklud, skal kunne holde sin form efter vask. Dette gælder også i forhold til det mønster du vælger, at hækler eller strikker din karklud, gulvklud eller vaskeklud i.

Garn af 100 % bomuldsgarn, er rigtig godt at hækle eller strikke, dine karklude, gulvklude eller vaskeklude med.

Hvilket garn bruger jeg

Nu sidder du sikkert og tænker, jamen Anne-Pia hvilket garn hækler og strikker du dine klude med. Her til kan jeg svare, at jeg hækler eller strikker mine klude med enten Mayflower Cotton 8/4 Junior eller Mayflower Cotton 8/4, men disse to garner kan ikke tåle at blive tørt i en tørretumbler, så jeg lægger de klude på et klap tørrestativ med 2 vinger. Så hækler og strikker jeg klude af Mayflower Cotton 8/4 Merceriseret, og alle de klude tørre jeg i tørretumbleren.

Hvorfor de 3 garner?

Grunden til at jeg vælger, at hækle med disse garner. Er fordi de kan tåle at blive vasket på finvask vaskeprogram ved 60°, og så kan syntes jeg kludene jeg hænger til tørre bliver hurtig tørre, og dem jeg hækler og strikker med Mayflower Cotton 8/4 Merceriseret garn, tørre jeg ved mellem høj og høj temperatur. Jeg tørre altid mine ved mellem høj varme i tørretumbler, fordi ved denne temperatur beholder mine karklude, vaskeklude og gulvklude sin facon og mønstrene beholder deres struktur.

Men herud over da syntes jeg, at Mayflower Cotton 8/4 eller Mayflower Cotton 8 Merceriseret. Har et meget stort udvalg af farver, og de findes både i neutrale, svage og friske farver.

Jeg strikker ikke så tit mine karklude, vaskeklude eller gulvklude, fordi jeg syntes at det går hurtigere at hækle dem, frem for at strikke dem. Og så syntes jeg at der findes mange flere hækleteknikker og hæklemønster, der er rigtig gode til lige netop dette formål. Men de strikkemønster jeg strikker mine klude med, har jeg skrevet ind længere nede i dette indlæg. Jeg har skrevet en del strikkeopskrifter på klude, og du finde mine klude strikkeopskrifter her.

Hvilke hæklemønstre, hækler jeg så mine karklude, vaskeklude og gulvklude i. På liste længere nede kan du læse hvilke hæklemønster jeg hækler mine med. Denne liste opdater jeg hver gang jeg har hæklet i et hæklemønster som jeg syntes egner sig rigtig godt til klude, så det en god ide, at holde øje med dette indlæg. Jeg har skrevet flere hækleopskrifter på mine favorit hæklemønster til, og du finder alle mine klude hækleopskrifter her.

Garn der ikke er velegnet til karklude, vaskeklude og gulvklude

Jeg har igennem mange år efterhånden hæklet og strikket med meget forskelligt garn, og derfor ved jeg at der er garn som ikke egner sig til karklude, vaskeklude og gulvklude. På listen herunder, finder du de garnkvaliteter som jeg ikke syntes egner sig til klude.

1. Alt det garn der ikke kan tåle, at blive vasket i vaskemaskinen på finvask vaskeprogram ved 60°.

2. Garner der er af garntypen 8/8, er garner jeg har hæklede og strikkede klude af før, men jeg syntes ikke de bliver særlig pæne og så kan garntrådene være for løse. Dog kan du være heldig at finde bomuldsgarner af garntypen 8/8, der funger rigtig god til at hækle eller strikke klude med.

Gode råd til vask

Et godt råd

Det er meget vigtigt at du ikke tilsætter skyllemiddel, men kun vaskemiddel. Da skyllemiddellet vil ødelægge, suge evnen i dine karklude, vaskeklude og gulvklude. Dette gælder også hvis, du vaske håndklæder og viskestykker.

Hvis du ønsker dine klude skal blive lidt blødere, så hælder du en skvat (og ikke mere end et lille snapseglas) klar/hvid lagereddike i rummet til skyllemidlet.

Øg sugeevnen på dine klude

Et andet godt råd jeg vil give dig. I forbindelse med hækling eller strikning af dine karklude, vaskeklude og gulvklude er, at inden du begynder at vaske dem i vaskemaskinen. Da kan du øge deres suge evne ved at hælde koldt vand i en spand eller opvaske balje, og herefter lægger du alle dine karklude, vaskeklude eller gulvklude i blød. Lad dem ligge i 2 timer så de bliver helt våde, og vask så herefter kludene i vaskemaskinen på finvask vaskeprogram ved 60°. Når de er vasket færdigt, så tag du kludene ud af vaskemaskinen. Læg kludene på et tørrestativ, og lad dem lægge lige indtil de er helt tørre.

Sådan passer du på farverne

Hvis du ønsker at farverne skal blive ved med at være klare, da kan du hælde 1 deciliter Hvid Lagereddike i en spand eller opvaske balje med 1 liter vand. Læg dine karklude, vaskeklude og gulvklude ned i blandingen. Lad kludene trække i godt 1 – 2 timer (jeg vil anbefale, at du lader dem suge vand til sig i 2 timer). Først herefter tager du dem op og lægger dem ind i vaskemaskinen, hvorefter du vasker dem på finvask vaskeprogram ved 60°. Læg kludene oven på et tørrestativ, og lad dem ligge og tørre til de bliver helt tørre.

Er du skepsis i forhold til det med, at bruge eddike sammen med dit hækle eller strikketøj. Jamen så vil det være en god ide, at læse de her 2 artikler, for der er mange måder du kan bruge lagereddiken på, når du skal vaske dit hækle eller strikketøj.

Eddike er lidt af et vidundermiddel

Vigtig vaske information

En ting du skal være opmærksom på når du skal vaske klude er, at der er en del der fortæller at klude skal vaskes på kogevaske vaskeprogram ved 60 grader. Men rigtig mange af de garner, vi køber idag kan simpelthen ikke tåle at blive vasket på kogevask vaskeprogrammet.

Hvad gør vi så?

Jeg har været i kontakt med en fra Bosch, for at spørge ind til hvad forskellen er på finvask ved 60 grader og kogevask ved 60 grader.

I den forbindelse fortalte han mig, at når du vasker dine klude på finvask vaskeprogrammet ved 60 grader, så bliver dine klude lige så rene som hvis du vasker dem på kogevask vaskeprogrammet ved 60 grader.

Er det godt nok?

Ja det er godt nok, for der er ikke forskel på de 60 grader på finvask og kogevask. Den forskel der er, er at dit vasketøj i en kogevask ved 60 grader, vaskes i noget længere tid i vaskemaskinen. Og så slynges dit vasketøj noget mere og hurtigere, men de 60 grader er dem der er hele pointen, når det handler om at skulle fjerne bakterierne fra dine klude.

Vask kludene på finvask

Så du kan roligt vaske dine klude med mere på finvask vaskeprogram ved 60 grader, for det vil blive helt renset for bakterier.


Hækleteknikker og hæklemønster

Hækleteknikker til karklude, vaskeklude og gulvklude

Fastmaske mønster

Halve stangmaske mønster

Stangmaske mønster

Stangmasker i forreste maske led mønster

Stangmasker i bagerste maske led mønster

Stangmasker skiftevis i forreste og bagerste maske led mønster

Stangmasker omkring forreste maske stolpe mønster

Stangmasker omkring bagerste maske stolpe mønster

Stangmasker skiftevis omkring forreste og bagerste maske stolpe mønster


Hæklemønster til vaskeklude

Blok mønster

Hjørne til hjørne mønster

Gudruns hækleopskrift mønster

Zigzag mønster

Domino mønster

Musling mønster

Stjerne mønster

Linje mønster

Grums mønster

Bedstemors mønster

Solidt bedstemors mønster

Underligt ujævnt mønster, oprigtigt navn Odd Forked Cluster Stitch.


Hæklemønster til Karklude

Krydsmønster

Domino mønster

Kurveflet mønster

Enkelt vaffel mønster

Hjørne til hjørne mønster

Grums mønster

Linje mønster, oprigtige navn ”Granit eller Moss Stitch”.

V-mønster

Stjerne mønster

Underligt ujævnt mønster, oprigtige navn Odd Forked Cluster Stitch.

Solidt bedstemors mønster


Hæklemønster til Gulvklude

Dobbelt vaffel mønster

Linje mønster, oprigtige navn ”Granit eller Moss stitch”.

Stjerne mønster

Grums mønster

Kurveflet mønster

Underligt ujævnt mønster, oprigtigt navn Odd Forked Crochet Stitch.

Solidt bedstemors mønster


Strikkemønster til karklude, vaskeklude og gulvklude

Ret mønster

Vrang mønster

Glatstrik mønster

Håndklæde mønster

Bambus mønster

Perle mønster

Dobbelt Perle mønster

Rib mønster

Dobbelt rib mønster

Forskudt rib mønster

Domino mønster

Halv patent mønster

Patent mønster

2 farvet Patent mønster

Struktur mønster

Broderie anglaise mønster

Bikubbe mønster

Damask mønster

Kurve mønster

Ris mønster

Hvis du ønsker dine karklude, vaskeklude eller gulvklude tykke, så kan du vælge at hækle eller strikke dem med dobbelt garn. Vælger du at hækle med dobbelt garn, da skal du sørge for, at hækle eller strikke med en større hæklenål eller strikkepinde størrelse. Vælger du at hækle dem med dobbelt garn, så skal du sørge for kun, at tørre dem ved at lægge dem på et tørrestativ, og lade dem tørre til de er helt tørre.

Der findes mange flere hæklemønster og strikkemønster, som du kan hækle eller strikke dine karklude, vaskeklude eller gulvklude med. Jeg vil løbende opdatere listen, så husk at kigge forbi.

Du er velkommen til, at dele et billeder af dine hæklede eller strikkede klude med mig på Facebook.

Har du brug for hjælp til din hækling eller strikning, så kom og vær med i min gruppe.

Rigtig god hækle og strikke fornøjelse.

Venlige hilsner
Anne-Pia Hansen


Garner

For at gøre det mere overskueligt at finde frem til de garner, som du kan vaske på finvask vaskeprogram ved maksimum 60 grader. Så har jeg tjekkede flere bomuldsgarner igennem, og har fundet frem til alle de garner du kan se herunder.

KJ Strik Bomuldsgarn 8/4