Hvilket garn er godt at hækle eller strikke klude med

Indeholder reklamer

Hvilket garn er godt til at hækle eller strikke klude med

Hvilket garn er godt til at hækle eller strikke klude med? Du har med garanti, lige som så mange andre svært ved, at beslutte dig for hvilket garn du skal vælge. Og hvilken garnkvalitet og garntype egner sig til, at hækle eller strikke vaskeklude, karklude eller gulvklude med. Og da der findes rigtig mange forskellige garnkvaliteter og garntyper, ja så kan det være noget af en jungle at finde rundt i. Denne artikel er opdateret i marts 2024.

Jeg vil i dette indlæg hjælpe dig med, at vælge det helt rigtige garn. Og i forbindelse med dette indlæg har jeg selv test hækle og strikket med 6 bedste bomuldsgarn af garntypen 8/4, og de 6 bedste bomuldsgarner af garntypen 8/8, og dem har jeg sat ind til sidst i dette indlæg. For det er nemlig ikke lige meget, hvilken garn, garnkvalitet eller garntype du vælger, at hækle eller strikke dine karklude, gulvklude eller vaskeklude med. Jeg har i denne forbindelse indsat link, til de steder hvor du kan købe garnet online.

I dette indlæg vil jeg samtidig beskrive, hvilke hæklemønster og strikkemønstre der er gode, at hækle eller strikke dine karklude, gulvklude eller vaskeklude med. Og jeg er selv godt i gang med, at skrive et par hækleopskrifter og strikkeopskrifter på karklude og vaskeklude. Dem vil du i løbet af juli 2016, kunne finde links til nederst i dette indlæg.

Hvad skal du være opmærksom på, når du skal vælge garn

  • Garnet du skal vælge at hækle eller strikke med, skal være spundet så det stabilt og uden løse tråde.
  • Garnet skal kunne, suge godt med vand til sig.
  • Garnet skal kunne tåle, at blive vasket i vaskemaskinen på finvaske vaskeprogram ved 60°.
  • Dine færdig hæklet eller strikket karklud, gulvklud eller vaskeklud, skal kunne holde sin form efter vask. Dette gælder også i forhold til det mønster du vælger, at hækler eller strikker din karklud, gulvklud eller vaskeklud i.

Garn af 100 % bomuldsgarn, er rigtig godt garn at både hækle eller strikke klude samt mange andre ting der kræver vask ved høj temperaturer.

Hvilket garn bruger jeg

Nu sidder du sikkert og tænker, jamen Anne-Pia hvilket garn hækler og strikker du dine klude med. Her til kan jeg svare, at jeg hækler eller strikker mine klude med enten Mayflower Cotton 8/4 Junior eller Mayflower Cotton 8/4, men disse to garner kan ikke tåle at blive tørt i en tørretumbler, så jeg lægger de klude på et klap tørrestativ med 2 vinger. Så hækler og strikker jeg klude af Järbo 8/4 og Lammy Yarns Cotton 8/4, og alle de klude tørre jeg i tørretumbleren.

Hvorfor de 5 garner?

Grunden til at jeg vælger, at hækle eller strikke med disse garner. Er fordi de kan tåle at blive vasket på finvask vaskeprogram ved 60°, og så hænger jeg mine klude til de tørre, og jeg syntes de bliver ret hurtig tørre. Alle mine hæklede og strikkede klude, vaskeklude og gulvklude holder sin facon og mønstrene beholder også deres struktur.

Men herud over så syntes jeg, at Mayflower Cotton 8/4, Mayflower Cotton 8/4 Junior, Järbo 8/4 og Lammy Yarns Cotton 8/4 er rigtig flotte garner. De har et meget stort udvalg af farver, og de findes både i neutrale, svage og friske farver.

Jeg strikker ikke så tit mine karklude, vaskeklude eller gulvklude, fordi jeg syntes at det går hurtigere at hækle dem, frem for at strikke dem. Og så syntes jeg at der findes mange flere hækleteknikker og hæklemønster, der er rigtig gode til lige netop dette formål. Men de strikkemønster jeg strikker mine klude med, har jeg skrevet ind længere nede i dette indlæg. Jeg har skrevet en del strikkeopskrifter på klude, og du finde mine klude strikkeopskrifter her.

Hvilke hæklemønstre, hækler jeg så mine karklude, vaskeklude og gulvklude i. På liste længere nede kan du læse hvilke hæklemønster jeg hækler mine med. Denne liste opdater jeg hver gang jeg har hæklet i et hæklemønster som jeg syntes egner sig rigtig godt til klude, så det en god ide, at holde øje med dette indlæg. Jeg har skrevet flere hækleopskrifter på mine favorit hæklemønster til, og du finder alle mine klude hækleopskrifter her.

Garn der ikke er velegnet til karklude, vaskeklude og gulvklude

Jeg har igennem mange år efterhånden hæklet og strikket med meget forskelligt garn, og derfor ved jeg at der er garn som ikke egner sig til karklude, vaskeklude og gulvklude. På listen herunder, finder du de garnkvaliteter som jeg ikke syntes egner sig til klude.

1. Alt det garn der ikke kan tåle, at blive vasket i vaskemaskinen på finvask vaskeprogram ved 60°.

2. Garner der er af garntypen 8/8, er garner jeg har hæklet og strikket klude af før, men jeg syntes ikke de bliver særlig pæne og så oplevet jeg at garntrådene godt kan være lidt løse i det. Dog så ved jeg at du kan få bomuldsgarn af garntypen 8/8 der funger rigtig godt til at hækle eller strikke klude med, så dem har jeg skrevet ind til sidst i dette indlæg.

Gode råd til vask

Et godt råd

Det er meget vigtigt at du ikke tilsætter skyllemiddel, men kun vaskemiddel. For skyllemiddellet vil ødelægge, suge evnen i dine karklude, vaskeklude og gulvklude. Dette gælder også hvis, du vaske håndklæder og viskestykker.

Øg sugeevnen på dine klude

Et andet godt råd jeg vil give dig. I forbindelse med hækling eller strikning af dine karklude, vaskeklude og gulvklude er, at inden du begynder at vaske dem i vaskemaskinen. Da kan du øge deres suge evne ved at hælde koldt vand i en spand eller opvaske balje, og herefter lægger du alle dine karklude, vaskeklude eller gulvklude i blød. Lad dem ligge i 2 timer så de bliver helt våde, og vask så herefter kludene i vaskemaskinen på finvask vaskeprogram ved 60°. Når de er vasket færdigt, så tag du kludene ud af vaskemaskinen. Læg kludene på et tørrestativ, og lad dem lægge lige indtil de er helt tørre.

Sådan passer du på farverne

Hvis du ønsker at farverne skal blive ved med at være klare, da kan du hælde 1 deciliter Hvid Lagereddike i en spand eller opvaske balje med 1 liter vand. Læg dine karklude, vaskeklude og gulvklude ned i blandingen. Lad kludene trække i godt 1 – 2 timer (jeg vil anbefale, at du lader dem suge vand til sig i 2 timer). Først herefter tager du dem op og lægger dem ind i vaskemaskinen, hvorefter du vasker dem på finvask vaskeprogram ved 60°. Læg kludene oven på et tørrestativ, og lad dem ligge og tørre til de bliver helt tørre.

Er du skepsis i forhold til det med, at bruge eddike sammen med dit hækle eller strikketøj. Jamen så vil det være en god ide, at læse de her 2 artikler, for der er mange måder du kan bruge lagereddiken på, når du skal vaske dit hækle eller strikketøj.

Eddike er lidt af et vidundermiddel

Vigtig vaske information

En ting du skal være opmærksom på når du skal vaske klude er, at der er en del der fortæller at klude skal vaskes på kogevaske vaskeprogram ved 60 grader. Men rigtig mange af de garner, vi køber idag kan simpelthen ikke tåle at blive vasket på kogevask vaskeprogrammet.

Hvad gør vi så?

Jeg har været i kontakt med en fra Bosch, for at spørge ind til hvad forskellen er på finvask ved 60 grader og kogevask ved 60 grader.

I den forbindelse fortalte han mig, at når du vasker dine klude på finvask vaskeprogrammet ved 60 grader, så bliver dine klude lige så rene som hvis du vasker dem på kogevask vaskeprogrammet ved 60 grader.

Er det godt nok?

Ja det er godt nok, for der er ikke forskel på de 60 grader på finvask og kogevask. Den forskel der er, er at dit vasketøj i en kogevask ved 60 grader, vaskes i noget længere tid i vaskemaskinen. Og så slynges dit vasketøj noget mere og hurtigere, men de 60 grader er dem der er hele pointen, når det handler om at skulle fjerne bakterierne fra dine klude.

Kan du vaske ved 40 grader?

Nej det kan du ikke, for alle grydelapper – klude – bomuldsrundeller samt meget mere, skal vaskes i vaskemaskinen på finvask vaskeprogram for at få vasket bakterier og snavs ud af bomuldsrondeller – grydelapper og klude samt meget andet.

Har nogen fortalt dig at du kan vaske ved 40 grader?

Hvis der er nogen som har fortalt dig at du kan vaske alle dine bomuldsrondeller – grydelapper – klude med mere, så kan jeg fortælle dig, at bakterier ikke bliver vasket ud ved 40 grader, dette kan kun lade sig gøre på finvask ved 60 grader.

Vask kludene på finvask

Så vask dine klude med mere på finvask vaskeprogram ved 60 grader, for de vil blive helt renset for bakterier.


Hækleteknikker og hæklemønster

Hækleteknikker til karklude, vaskeklude og gulvklude

Fastmaske mønster, dobbelte fastmasker, halve stangmaske mønster, stangmaske mønster, stangmasker i forreste maske led mønster, stangmasker i bagerste maske led mønster, stangmasker skiftevis i forreste og bagerste maske led mønster, stangmasker omkring forreste maske stolpe mønster, stangmasker omkring bagerste maske stolpe mønster, stangmasker skiftevis omkring forreste og bagerste maske stolpe mønster


Hæklemønster til vaskeklude

Blok mønster, hjørne til hjørne mønster, gudruns hækleopskrift mønster, zigzag mønster, domino mønster, musling mønster, stjerne mønster, linje mønster, grums mønster, bedstemors mønster, solidt bedstemors mønster, underligt ujævnt mønster, oprigtigt navn Odd Forked Cluster Stitch.


Hæklemønster til Karklude

Krydsmønster, domino mønster, kurveflet mønster, enkelt vaffel mønster, hjørne til hjørne mønster, grums mønster, linje mønster, oprigtige navn ”Granit eller Moss Stitch”, v-mønster, stjerne mønster, underligt ujævnt mønster, oprigtige navn Odd Forked Cluster Stitch, solidt bedstemors mønster


Hæklemønster til Gulvklude

Ddobbelt vaffel mønster, linje mønster, oprigtige navn ”Granit eller Moss stitch”, stjerne mønster, grums mønster, kryds mønster, dobbelt kryds mønster, kurveflet mønster, underligt ujævnt mønster, oprigtigt navn Odd Forked Crochet Stitch, solidt bedstemors mønster


Strikkemønster til karklude, vaskeklude og gulvklude

Ret mønster, vrang mønster, glatstrik mønster, håndklædetern mønster, bambus mønster, perle mønster, dobbelt perle mønster, rib mønster, dobbelt rib mønster, forskudt rib mønster, domino mønster, halv patent mønster, patent mønster, 2 farvet patent mønster, struktur mønster, broderie anglaise mønster, bikubbe mønster, damask mønster, kurve mønster og ris mønster.

Vil du have tykker klude?

Hvis du ønsker dine karklude, vaskeklude eller gulvklude tykke, så kan du vælge at hækle eller strikke dem med dobbelt garn. Vælger du at hækle med dobbelt garn, da skal du sørge for, at hækle eller strikke med en større hæklenål eller strikkepinde størrelse. Vælger du at hækle dem med dobbelt garn, så skal du sørge for kun, at tørre dem ved at lægge dem på et tørrestativ, og lade dem tørre til de er helt tørre.

Vil du hækle eller strikke klude?

Her på Garnmasken, så kan du her finde flere klude hækleopskrifter, og her finder du flere strikkeopskrifter på klude

Denne Liste

Der findes mange flere hæklemønster og strikkemønster, som du kan hækle eller strikke dine karklude, vaskeklude eller gulvklude med. Jeg vil løbende opdatere listen, så husk at kigge forbi.

Har du brug for hjælp til din hækling eller strikning, så kom og vær med i min gruppe.

Rigtig god hækle og strikke fornøjelse.

Venlige hilsner
Anne-Pia Hansen


Garner

For at gøre det mere overskueligt at finde frem til de garner, som du kan vaske på finvask vaskeprogram ved maksimum 60 grader. Så har jeg tjekkede flere bomuldsgarner igennem, og har fundet frem til alle de garner du finder lige herunder.

Hvilket garn er så godt og det bedste til at hækle eller strikke karklude og andre klude med?

De 6 bedste bomuldsgarner af typen 8/4

De her 6 bomuldsgarner af garntypen 8/4, er de bedste til at hækle og strikke karklude og andre klude med.

Garnerne er behaglige at hækle og strikke med, og klude med mere får en rigtig flot struktur.

Sådan vasker og tørre du kludene

Du kan vasker dine klude i vaskemaskinen på finvask ved 60 grader, og du tørre dem ved at lægger kludene på et klap tørrestativ med vinger.

Nr 1

Mayflower Cotton 8/4 Junior

Nr 2

Mayflower Cotton 8/4

Nr 3

Karen Klarbæk 8/4 Økologisk Bomuld

Hvilket garn er godt at hækle eller strikke klude med

Nr 4

Järbo 8/4

Hvilket garn er godt at hækle eller strikke klude med Järbo 8/4

Nr 5

Lammy Yarns Cotton 8/4

Hvilket garn er godt at hækle eller strikke klude med

Nr 6

Hjertegarn Cotton nr. 8

De 6 bedste bomuldsgarner af garntypen 8/8

De her 6 bomuldsgarner af garntypen 8/8, er de bedste til at hækle og strikke karklude og andre klude med.

Garnerne er behaglige at hækle og strikke med, og klude med mere får en rigtig flot struktur.

Sådan vasker og tørre du kludene

Du kan vasker dine klude i vaskemaskinen på finvask ved 60 grader, og du tørre dem ved at lægger kludene på et klap tørrestativ med vinger.

Nr 7

Drops Paris

De seks bedste bomuldsgarner til klude

Nr 8
Mayflower Cotton 8/8

Nr 9
Scheepjes Cahlista bomuldsgarn 8/8

Garn der er godt at hækle eller strikke karklude og andre klude med

Nr 10
Hjertegarn Cotton 8/8

Hjertegarn til at hækle eller strikke klude med

Nr 11
Karen Klarbæk 8/8 Økologisk Bomuld

Garn til hæklet og strikket klude

Nr 12
Viking Garn Vår