Håndklædet Gudrun billede af Håndklædet Gudrun

Håndklædet Gudrun

Hækle design af Gudrun Daugaard Olsen, hækleopskrift skrevet af Anne-Pia Hansen

hækleopskriften håndklædet Gudrun har jeg fået lov til, at skrive af et medlem fra Garnmaskens gruppe medlem på facebook, hun hedder Gudrun Daugaard Olsen. Dette er jeg rigtig glad for, for jeg er vild med den. Jeg er sikker på, at du og mange andre også vil kunne får glæde af denne hækleopskrift. Du kan hækle mange forskellige ting, med denne hækleopskrift. Og du kan afslutte dit håndarbejde med den kant som Gudrun og jeg har hæklet, eller du kan vælge at hækle en helt anden pynte kant til sidst.

Det er Gudrun der har hæklet, de 2 håndklæder på billedet her over. Jeg valgte at hækle en vaskeklud, og den kan du se på billedet nederst i dette indlæg.

Det skal du bruge:
2 nøgler Mayflower Cotton nr 8, i 2 i eksempelvis en lyseblå farve
1 nøgle Mayflower Cotton nr 8, i eksempelvis en mørkeblå.
Hæklenål nummer 3:00 millimeter
Stoppenål, den skal bruges til at sy dine garnender ind imellem nogle masker på bagsiden.

Hækleteknikker:
Luftmasker
Fastmasker
Stangmasker
Kædemasker

Info til hækleopskriften:

Du skal starte med, at læse hele hækleopskriften igennem, inden du går i gang med at hækle efter den.
Hækleopskriften starter med, at du hækler 12 luftmasker og så hækler 18 fastmasker omkring luftmaske ringen. Men du kan vælge at hækle din ring større, du slå så bare flere luftmasker op til at starte med.

Hver række starter med 3 luftmasker, og de erstatter din første stangmaske. Og hver række afslutter med at du hækler 2 stangmasker imellem de sidste 2 stangmasker.

For at der kan komme en spids, forneden på dit vaskeklud eller håndklæde. Så skal du hækle 2 stangmasker, 2 luftmasker og 2 stangmasker omkring de 2 luftmasker som du hækler imellem 2 x 2 stangmasker.

Ved at hækle din vaskeklud eller håndklæde på denne måde, da vi vær række bliver længere og længere.

Når du har hæklet din vaskeklud eller håndklæde, så skal du afslutte det med at hækle en kant. Hvordan denne kant hækles, står beskrevet under hækleopskriften på vaskeklud eller håndklæde.
Jeg hækler min kant med 2 luftmasker imellem hver fastmaske fra ringen og frem til og med, den nederste kant på min vaskeklud, og hen langs den nederste kant, hækler jeg 3 luftmasker imellem alle fastmasker. Hvis du oplever at din vaskeklud eller håndklæde begynder at bulle, så vil jeg anbefale dig til at du hækle 3 luftmasker imellem alle fastmasker, for dette gør Gudrun Daugaard Olsen på sit håndklæde og det ser rigtig smukt ud og buller ikke. Jeg hækler med 2 luftmasker, fordi jeg hækler ret løst.

Vaskekluden eller håndklædet har ikke noget fast mål, det er dig alene der bestemmer, hvor stor du ønsker din vaskeklud eller håndklæde skal være.

Hækleopskrift på Håndklædet Gudrun:

Række 1.

Slå 12 luftmasker op med hæklenål nummer 3:00 mm, dan dem til en ring med 1 kædemaske.

Række 2.

Hækle 2 luftmasker og hækle 18 fastmasker omkring luftmaske ringen. Hækle 1 kædemaske i den første fastmaske, og vend dit hæklearbejde om.

Række 3.

Hækle 4 luftmasker (de erstatter den første stangmaske og første luftmaske), *hækle 1 stangmaske i den fastmaske som du hæklet kædemasken i. Hækle 1 luftmasker* gentag 5 gange, og afslut med at hækle 1 stangmaske mere i den ottende fastmaske. Det skal ende med at du har hæklet 7 stangmasker + den ene som blev erstattet af 3 luftmasker, da du startet med at hækle stangmasker = 8 stangmasker. Vend dit hæklearbejde om.

Række 4.

Hækle 3 luftmasker og de erstatter den første stangmaske, hækle 1 stangmaske mere imellem de 2 første stangmasker. Hækle 2 stangmasker i mellem rummet imellem de næste 2 x 2 stangmasker, og hækle 2 stangmasker i mellem rummet imellem de efterfølgende 2 x 2 stangmasker. Hækle 2 stangmasker, 2 luftmasker og 2 stangmasker i mellem rummet imellem de 2 x 2 efterfølgende stangmasker. Hækle 2 stangmasker i mellem rummet imellem de efterfølgende 2 x 2 stangmasker, og hækle 2 stangmasker i mellem rummet imellem de efterfølgende 2 x 2 stangmasker. Afslut med at hækle 1 stangmaske imellem de 2 sidste stangmasker, vend herefter dit hæklearbejde om.

Gentag række 4, lige ind til dit håndklæde har den størrelse du ønsker det skal have. Hver række øges med stangmasker, og du vil derfor hele tiden skulle hækle flere gange 2 stangmasker imellem 2 x 2 stangmasker.

Husk at hver gang du starter på en ny række så vender du dit hæklearbejde og hækler 1 stangmaske imellem de 2 første stangmasker.

I slutningen af hver række hækler du 1 stangmaske imellem de sidste 2 stangmasker.

Hæklet kant rundt om din vaskeklud eller håndklæde:

Start med at hækle 1 fastmaske i den kædemasken i, da du skulle hækle de 4 luftmasker på række 3.
Hækle 2 luftmasker, spring 1 fastmaske over og hækle 1 fastmaske i den anden fastmaske på ringen. Hækle 2 luftmasker, og spring 1 fastmaske over, og hækle 1 fastmaske i masken efter.

Fortsæt med at hækle på samme måde, ned langs den ene side og ned til det nederste venstre hjørne. Hækle her 1 fastmaske i den første stangmaske forneden, hækle 3 luftmasker, og hækle så 1 fastmaske i den samme maske.

Hækle 3 luftmasker, og hækle 1 fastmaske imellem de første 2 x 2 stangmasker. Gentag frem til og med spidsen, her hækler du 1 fastmaske i spidsen og 3 luftmasker og så 1 fastmaske mere. Hækle 3 luftmasker, og 1 fastmaske imellem de næste 2 x 2 stangmasker, gentag frem til det næste nederste hjørne. I det hjørne hækler du 1 fastmaske, 3 luftmasker og så 1 fastmaske.

Hækle 2 luftmasker og hækle 1 fastmaske omkring den efterfølgende stangmaske. Gentag med at hækle 2 luftmasker, og 1 fastmaske omkring den efterfølgende stangmaske. Frem til og med ringen i toppen, du afslutter ved at hækle 2 luftmasker også 1 kædemaske, i den fastmasker som er den første du begyndte at hækle da du startet på kanten.

Du kan se på billede vejledninger herunder, hvordan jeg har hæklet min vaskeklud, samt hvordan jeg hækler min kant hele vejen rundt. Hvis du syntes at din vaskeklud eller håndklæde begynder at blive bulet, så skal du hækle 3 luftmasker i mellem alle fastmasker hele vejen rundt i stedet for 2 luftmasker.

Rigtig god hækle fornøjelse 🙂

Venlige hilsner
Anne-Pia

billede vejledning 1 af vaskeklud billede af ringen

Billede vejledning 2 med billedet af færdig hæklet vaskeklud
Billede vejledning 3 med billede af hvordan kanten hækles
Billede vejledning 4 af hæklet vaskeklud billede af den færdig hæklet kant
billede 5 med den færdig hæklet vaskeklud