Hækleopskrift på taske af bedstemors firkant

Tredje af 6 hækleopskrifter, til hækling for begyndere med lette hækleopskrifter del 2

Denne skulder taske er simpel at hækle, da den kun består af en bedstemors firkant, samt en rem der er hæklet i enten stangmasker eller i bedstemors teknikken. Med denne hækleopskrift har du mulighed for, at hækle en skulder taske i 2 forskellige størrelse.

Det skal du bruge

3 nøgler Mayflower Cotton 8/4, til selve tasken

2 nøgle Mayflower Cotton 8/4, til at hækle tasken sammen med og til at hækle kant samt en skulder rem med.

Redskaber du skal bruge

Hæklenål nr 2:50 mm, (denne skal du bruge til at hækle skulder remmen til den store taske).

Hæklenål nr 3:00 mm

Stoppenål til at sy garnenderne ind i nogle masker på bagsiden


Hækle teknikker

Luftmasker

Kædemasker

Fastmasker

Stangmasker

Picot kant

Vigtige informationer til hækleopskrift

Hver række startes med at du hækler 3 luftmasker, de 3 luftmasker tæller som den første af 3 stangmasker.

I hjørnerne hækler du 3 stangmasker om luftmaske buen – 3 luftmasker også 3 stangmasker om den samme luftmaske bue en gang mere.

Når du skal afslutter en række, da afsluttes rækken ved at du hækler 1 kædemaske i den tredje luftmasker som du startet med, at hækle i begyndelsen af rækken.

Når du har hæklet bedstemors firkanten færdigt, da skal den foldes som en kuvert. Her er det vigtigt at du ligger firkanten med vrangsiden opad, hvorefter du folder 3 af hjørnerne ind til midten af firkanten. Det kan her være en rigtig god ide, at sætte en markerings ring i hver luftmaske bue på alle 3 hjørner.
Herefter skal du hækle dem sammen af 2 gange, og du skal hækle fra det første hjørne og ind imod de 3 hjørner som du foldet ind imod midten, og så hækle du fra midter hjørnet og ud mod det andet hjørnet på din taske.

Hækleopskriften

Række 1

Start med at lave 1 hækle løkke, og hækle så 4 luftmasker. Den de 4 luftmasker til 1 ring, ved at hækle 1 kædemaske i den første luftmaskes nederste maske led. Her efter fortsætter du, på følgende måde:

Hækle 3 luftmasker (de 3 luftmasker erstatter den første stangmaske), hækle 2 stangmasker ned omkring luftmaske buen, hækle 3 luftmasker, og hækle så 3 stangmasker omkring luftmaske buen, hækle 3 luftmasker, og hækle 3 stangmasker omkring luftmaske buen. Hækle 3 luftmasker, og afslut med at hækle 3 luftmasker, og 1 kædemaske i den første af de 3 luftmasker som du startet med at hækle den 1 række.

Række 2

Hækle 3 luftmasker og hækle 2 stangmasker omkring luftmaske buen, det den samme som du hæklet da du afsluttet den forrige række. *Hækle 1 luftmasker, og hækle 3 stangmasker omkring den næste luftmaske bue, hækle 3 luftmasker og hækle 3 stangmasker om den samme luftmaske bue*.

Gentag fra * til * til du har hæklet frem til og med det hjørne som du startet med, hækle 3 stangmasker om den luftmaske bue, og hækle så 3 luftmasker og 1 kædemaske i den 3 luftmaske som var dem du begynde at hækle række 2 med.

Række 3

Hækle 3 luftmasker og hækle 2 stangmasker omkring luftmaske buen, det den samme som du hæklet da du afsluttet den forrige række. *Hækle 1 luftmasker, og hækle 3 stangmasker omkring den luftmaske buen med 1 luftmaske, hækle 3 stangmasker om den næste luftmaske bue, hækle 3 luftmasker og hækle 3 stangmasker om den samme luftmaske bue*.
Gentag fra * til * til du har hæklet frem til og med det hjørne som du startet med, hækle 3 stangmasker om den luftmaske bue, og hækle så 3 luftmasker og 1 kædemaske i den 3 luftmaske som var dem du begynde at hækle række 3 med.

Du gentager række 3 til du har hæklet i alt 24 rækker hvis du hækler den lille taske, og i alt 27 rækker hvis du hækler den store taske.

OBS!

Du skal være opmærksom på når du har hæklet hjørne, da skal du hækle 1 luftmaske og 3 stangmasker omkring den ene luftmaske som er hæklet imellem stangmasker på hver side. Du vil for hver række, skulle hækle flere 1 luftmaske imellem stangmaskerne, fordi hver række bliver større og større.

Når du har hæklet alle rækkerne, da skal du til at hækle firkanten sammen til en taske. Det er her vigtigt at du ligger din firkant med forsiden ned ad, og så tager du hvert hjørne og folder det ind imod midten på firkanten, sæt en markerings ring i hvert hjørne omkring luftmaskerne som du hæklet i hvert hjørne. Du skal kun folde 3 af hjørnerne ind imod midten, da den sidste skal bruges som lukke klap på din taske. På billedet her under, kan du se hvordan jeg har gjort.

Hækler hjørner sammen

Du skal nu hækle de 3 hjørner sammen, dette gør du ved at starte i det ene hjørne, og hækle ind imod midten af tasken, og så hækle fra midten og ned igennem det andet hjørne. Når du skal hækle hjørnerne sammen, skal de hækles sammen med kædemasker. Det kan være en rigtig god ide, at sætte en markerings ring i de 2 stangmasker som du skal starte med at hækle i.

Når du har hæklet bedstemors firkanten til den store taske, da vil den komme til at se ud som på billedet herunder. Og under billedet med firkanten, kan du se hvordan jeg har hæklet min taske sammen med kædemaskerne i hver maskes yderste led.

Hækleopskrift på skulder rem i stangmasker, til den lille taske

Når du skal hækle skulder remmen i stangmasker, da skal du være opmærksom på, at du skal hækle 1 stangmaske omkring den niende luftmaske bue talt fra midten foran. Du skal sørge for at vippe den hæklet picot kant frem, og du skal trække hver picot ud imod højre i det niende, og lidt ud til venstre den tiende. For du skal kun hækle om luftmaske buen, og sørge for ikke at komme til at hækle om luftmaske buen på kanten. Du kan se på billedet herunder, hvordan jeg har hæklet den.

Række 1

Start med at lave en løkke med garnet, og sæt denne på din hæklenål nummer 3:00 mm, vikle herefter garnet om din hæklenål. Stik din hæklenål ind omkring den niende luftmaske bue, og vikle garn om din hæklenål og træk det igennem luftmaske buen. Vikle garn om din hæklenål, og træk det igennem de første 2 løkker på din hæklenål, vikle så garnet om din hæklenål og træk det igennem de sidste 2 løkker på din hæklenål.

Række 2

Nu fortsætter du med at hækle 1 stangmaske imellem de 2 første stangmasker, og hækle 1 stangmaske mere omkring den tiende luftmaske bue.
*Hækle 3 luftmasker og hækle så 1 stangmaske i hver stangmaske*, gentag fra * til * ind til du har hæklet skulder remmen i den ene side, så den passer til dig i længden (Jeg selv er 160 cm høj, og jeg hæklet i alt 44 rækker, og den ene halv del målte i alt 46 cm. Afslut med at hækle 1 luftmaske, og klip garnet end 5 centimeter fra hæklenålen, og træk garnet igennem løkken på din hæklenål og stram til.

Hækle anden halve del skulder rem

Når du har hæklet den først halv del færdig, da skal du hækle en halv rem mere i den modsatte side, og på samme måde som du hæklet den første halv del. Her efter skal de 2 halve remme hækles sammen, dette gør du ved at hækle 1 fastmasker i hver stangmaske på de 2 remme. Husk du skal hækle igennem begge stangmaskerne, på de 2 remme. Men sørg for, at du hækler dem sammen på bagsiden af remmene.

Hækleopskrift på skulder rem, til den store taske

Række 1

Start med at lave en løkke med garnet, og sæt den på din hæklenål nummer 2½ mm. Hækle så 121 luftmasker (dette er det antal masker som passer til mig). Det kan derfor være du har brug for at slå flere luftmasker op, mit antal luftmasker måler i alt 64 centimeter i alt. Du kan derfor måle hvor langt din luftmaske række måler når du har slået alle luftmaskerne op. Herefter kan du juster, det antal luftmasker som du skal slå op, så skulder remmen kommer til at passe til dig.

Række 2

Start med at hækle 2 stangmasker i den fjerde luftmaskes nederste maskeled, *hækle 1 luftmasker, spring nu 3 masker over og hækle 3 stangmasker i den efterfølgende luftmaskes nederste maskeled*.
Gentag fra * til * rækken hen til du når til den sidste luftmaske, i denne hækler du følgende: ”først hækler du 1 luftmasker, herefter hækler du 3 stangmasker ned i den sidste luftmaskes nederste maske led, hækle så 3 luftmasker, og hækler 3 stangmasker mere ned i den samme luftmaskes nederste maske led, hækle en sidste gang 3 luftmasker, og hækler 3 stangmasker mere ned i den samme luftmaskes nederste maske led.
Du kan se på billedet herunder hvordan det kommer til, at se ud når du har hæklet ned langs den første side, samt hæklet det første hjørne.

Den modsatte side

Nu forsætter du med at hækle den modsatte side, her skal du hækler dine stangmasker ned i den samme luftmaskes nederste maskeled som du hæklet ned i på den modsatte side. *hækle 1 luftmasker og hækle 3 stangmasker ned i den samme luftmaske, som du hæklet de 3 stangmasker ned i på den modsatte side*
Gentag fra * til * rækken hen til og med den sidste luftmaske hvor du startet med at hækle de 2 første stangmasker i, da du startet denne række. Hækle 3 luftmasker, hækle 3 stangmasker ned i den luftmaske som du hæklet de første 2 stangmasker ned i, hækle 3 luftmasker, hækle 3 stangmasker ned i den luftmaske som du hæklet de første 2 stangmasker ned i, og slut med, at hækle 3 luftmasker. Række 2 afsluttes ved, at hækle 1 kædemaske ind i den tredje luftmaske, som er de 3 luftmasker som du startet med at hækle denne række.
Du kan se på billedet herunder hvordan det kommer til, at se ud når du har hæklet ned langs den anden side, samt hæklet det sidste hjørne. Og de første 3 luftmasker erstatter den første stangmaske af 3, og er dem du skal starter med på række 3.

Hækleopskrift på skulder rem til den store taske

Række 3

Hækle 3 luftmasker og hækle 2 stangmasker om de 2 luftmasker, som du afsluttede række 2 med lige inden du hæklet 1 kædemaske i den tredje luftmaske. *Hækle 2 luftmasker, og hækle 3 stangmasker om de 2 luftmasker på forrige række* Gentag fra * til* rækken hen til det hjørnet med de 3 luftmasker, her hækler du følgende: Hækle 2 luftmasker, hækle 3 stangmasker om de 3 luftmasker, hækle 3 luftmasker og hækle 3 stangmasker, hækle 2 luftmasker, hækle 3 stangmasker om de 3 luftmasker, hækle 3 luftmasker og hækle 3 stangmasker mere om de samme 3 luftmasker.

Du skal forsætte på følgende måde

Fortsæt med at hækle, *hækle 2 luftmasker, hækle 3 stangmasker* Gentag fra * til * rækken hen til næste hjørne, hvor du skal hækle følgende:
Hækle 2 luftmasker, hækle 3 stangmasker om de 3 luftmasker på forrige række, hækle 3 luftmasker og hækle 3 stangmasker om de samme 3 luftmasker. Hækle 2 luftmasker, og hækle 3 stangmasker om de næste 3 luftmasker og afslut række 3 ved, at hækle 2 luftmasker og 1 kædemaske i den tredje luftmasken som er de 3 luftmasker som du startet række 3 med. Afslut med at hækle 1 luftmaske, og klip garnet en 10 cm fra hæklenålen, og træk garn enden igennem løkken på din hæklenål og stram til.

Du kan se på billedet herunder hvordan min færdige skulderem kom til, at se ud da den var færdig.

Hækleopskrift på skulder rem til den store taske

Nu skal du hækle skulder remmen fast på din taske, og du skal starte med at hækle picot kanten. Hvis du har hæklet din taske, i den samme størrelse som min. Da skulle du meget gerne have hæklet 11 picot, og når du hækler den 12 – 13 og 14 picot, da skal du søger for at du hækler i både tasken og i remmen, på en sådan måde at du samtidig hækle remmen fast til tasken i den ene side. Du kan se på billedet herunder hvordan, jeg har hæklet min fast.

Hækle picot kant op langs klappen

Herefter fortsætter du med, at hækle picot kant op langs klappen på tasken. Når du skal til at hækle spidsen på klappen, da skal du hækle 3 picot i selve spidsten, før du hækler ned langs den anden side. Du skal herefter hækle ned langs den anden side på klappen, lige ind til du har hæklet i alt 13 picot i alt. Herefter hækler du den 14 – 15 og 16 picot ind igennem kanten på tasken, og ud igennem remmen, for så får du hæklet skulder remmen fast i den anden side på tasken. Du forstætter med at hækle 11 picot i hvert luftmaske mellem rum på selve tasken, og du slutter af med at 1 picot i spidsten som er lige over din knap. Afslut med at hækle 1 kædemaske i den første fastmaske lige inden, du hæklet den første picot, da du begyndte at hækle picot kanten fra starten af. Du kan se på billederne herunder hvordan jeg har hæklet min picot kant.

Når du har hæklet din picot kant hele vejen rundt, samt hæklet din skulder remmen fast på tasken. Da vil den lille taske komme til at se ud som på billeder herunder. Mens den store taske vil se ud som det øverste billed, det er det første billede øverst.

Du har nu hæklet din første taske ud af 1 bedstemors firkant, og hæklet 1 skulder rem i bedstemors teknik. Jeg håber du bliver glad for din taske, og ønsker dig rigtig god fornøjelse med den. Ud over at du kan hækle dem i de 2 størrelser som jeg har beskrevet, da kan du også hækle en der er mindere eller størrre. Dette gør du ved, at hækle færre række til den der skal være mindre, og hvis du ønsker at tasken skal være større, da hækler du flere rækker end dem som jeg har nævnt.