Strømpe grundstrikkeopskrift

Strømpe grundstrikkeopskrift

Strømpe grundstrikkeopskrift vil du kunne strikke strømper fra størrelse nr. 22/23 og op til og med størrelse nr. 52/53. Jeg arbejder på at få skrevet denne strømpe grundstrikkeopskrift, så du vil kunne strikke strømper helt ned til størrelse 16/17.

Strømpe grundstrikkeopskrift og strikkeretningen

Du strikker dine strømper oppefra og ned, hvillket er en rigtig stor fordel fordi du kan prøve strømperne undervejs.

Strømpestørrelserne på strømper i denne strømpe grundstrikkeopskrift

Jeg er i gang med at test strikke alle størrelserne, så vil det tage noget tid. Men jeg opdater denne opskrift, efterhånden som jeg får test strikkede de forskellige strømperne i de forskellige størrelser. Hver gang jeg har teststrikkede en størrelse, så bliver størrelsen markerede med rød og fed rød skrift.

Billed af en strømpe i størrelse nr. 52/53

Til slut i strømpe grundstrikkeopskriften helt nede i bunden af dette indlæg, har jeg indsat et billed af den store størrelse. Strømpen er strikkede af Pia Dam, og hun har givet mig lov til at indsætte billede så strømpen kan ses i den store størrelse.

Kort om strømpe grundstrikkeopskrift

Strømpe grundstrikkeopskriften er detaljeret beskrevet og er skrevet uden forkortelser, hvilket gør at den er nem at følge. Jeg har indsat nogle billeder efter opskriften, som kan være en hjælp undervejs.

Strømpepinde størrelse

Jeg har strikket mine strømper med strømpepinde nr 3:00 mm, men du vil også kunne strikke dine strømper med pinde nr 2:50 og 3:50 mm. Dog skal du være opmærksom på, at du er nødt til at justere hvor mange maske du skal slå op til at starte med

Garn

Jeg har strikket mine strømper med Drops Fabel, dette garn giver nogle rigtig gode strømper der er slidstærke, og jeg syntes mine strømper er behagelige at have på.

Garnet fås både i ensfarvet og i flerfarvet farver, og i nogle rigtig flotte nuancer.

Andet strømpegarn

Du kan godt strikke dine strømper med noget andet strømpegarn, så her skal du kigge efter strømpegarn som du kan strikke med pinde nr 3:00 mm.

Tip til garnkøb

Jo flere meter strømpegarnet har jo bedre er det, så kig også efter hvor mange meter der er i 1 nøgle strømpegarn.

Her er det en god ide at få købt garn der har en løbelængde på minimum 210 meter, for så slipper du for at skulle side og skifte garn når du strikker 1 strømpe.

Garn med en længere løbelængde

Du kan også vælge at købe garn der har en længer løbelængde, for så vil du kunne strikke 2 par strømper af 1 nøgle garn.

Når jeg selv strikker strømper med en lang løbelængde, så køber jeg strømpegarn der har en løbelængde på minimum 425 meter.

KLIK HER OG SE HVEM DER HAR GARN PÅ TILBUD

Du skal bruge

Strømpepinde nummer 3.00 mm

Strikkepinde nummer 3.00 mm, dette er et helt almindeligt sæt strikkepinde. Du kan også vælge at bruge en strikkerundpind, lige som du kan se jeg gør på billederne længere nede i strikkeopskriften. Jeg bruger den til at strikke hælestykket på, fordi det er nemmere at strikke frem og tilbage på en almindelig strikkepind eller en rundpind.

Andre redskaber

Markerings ringe, end cirka 6 til 8 markerings ringe.

2 stk Maskeholder, dette er nogle lidt lange sikkerhedsnåle, som du kan sætter flere masker over på ad gangen.

1 Stoppenål

1 saks, til at klippe garn over med.

Skostørrelser og hele fodlængden

Børne størrelser

1 = 22/23 – fodlængde cirka 15 cm – slå 44 masker op = 1 nøgler garn af 50 gram.

2 = 24/25 – fodlængde cirka 17 cm – slå 44 masker op = 1 nøgler garn af 50 gram

3 = 26/27 – fodlængde cirka 18 cm – slå 48 masker op = 1 nøgler garn af 50 gram.

4 = 28/29 – fodlængde cirka 19 cm – slå 48 masker op = 1 nøgler garn af 50 gram

5 = 30/31 – fodlængde cirka 20 / 21 cm – slå 52 masker op = 2 nøgler garn af 50 gram.

6 = 32/33 – fodlængde cirka 22 cm – slå 52 masker op = 2 nøgler garn af 50 gram

7 = 34/35 – fodlængde cirka 23 cm – slå 56 masker op = 2 nøgler garn af 50 gram.

Voksenstørrelser

8 = 36/37 – fodlængde cirka 24 / 25 cm – slå 56 masker op = 2 nøgler garn af 50 gram, der har en løbe længde på minimum 210 meter pr nøgle.

9 = 38/39 – fodlængde cirka 26 cm – slå 60 masker op = 2 – 3 nøgler garn af 50 gram.

10 = 40/41 – fodlængde cirka 27 cm – slå 60 masker op = 2 – 3 nøgler garn af 50 gram

11 = 42/43 – fodlængde cirka 28 cm – slå 64 masker op = 2 – 3 nøgler garn af 50 gram.

Store størrelser

12 = 44/45 – fodlængde cirka 29 cm – slå 64 masker op = 2 – 3 nøgler garn af 50 gram

13 = 46/47 – fodlængde cirka 30 cm – slå 68 masker op = 3 – 4 nøgler garn af 50 gram.

14 = 48/49 – fodlængde cirka 30,7 – 31,9 cm – slå 72 masker op = 2 – 2½ nøgle garn af 100 gram, med 420 meter pr nøgle.

15 = 50/51 – fodlængde cirka 32 – 33,2 cm – slå 76 masker op = 2½ – 3 nøgler garn af 100 gram, med 420 meter pr nøgle.

16 = 52/53 – fodlængde cirka 33,3 – 34,6 cm – slå 80 masker op = 3 – 3½ nøgle garn af 100 gram, med 420 meter pr nøgle.

Strikketeknikker

Slå masker op

Strikke retmasker

Strikke vrangmasker

Strikke på strømpepinde

Strikke rundt på strømpepinde

Strikke glatstrik frem og tilbage med masker fra 2 strømpepinde, der er samlet på 1 strømpepind.

Tage 1 maske løst af, som hvis du skulle til at strikke 1 retmaske.

Tag 1 maske løst af, som hvis du skulle til at strikke 1 vrangmaske.

Træk 1 masken du har taget løst af, ud over den maske du lige har strikket.

Strikke masker sammen, helt normalt ind i 2 masker.

Strik masker sammen, i den bagerste del af 2 masker, hvilket er den måde du strikker 2 masker drejet sammen.

Samle masker hen langs siden, på dit hælestykket.

Strikke tåen

Lukke masker af

Afslutte dit strikkearbejde

Sy alle garnenderne ind imellem nogle masker og rækker på vrangsiden

Informationer til strømpe strikkeopskrift

Inden du går i gang! med at strikke dine strømper efter denne strømpe grundstrikkeopskrift, så er det MEGET VIGTIGT at du læser hele strikkeopskriften igennem, før du går i gang med at strikke dine strømper. For jeg har skrevet nogle vigtige informationer, som du skal være opmærksom på når du strikker dine strømper.

Strømperne strikkes oppefra og ned til tåen

Dine strømper skal strikkes fra skaft, og ned imod hælen. Og så strikkes hælen og kilen, og herefter strikker du foden, og du slutter af med at strikke tåen på din strømpe efter strømpe grundstrikkeopskriften. Du kan i denne strømpe grundstrikkeopskrift strikke tåen på to forskellige måder, og jeg har beskrevet hvordan du strikker dem til sidst i strikkeopskriften.

Et lille tip

Et lille tip du kan bruge, er at have et stykke papir og en blyant eller kuglepen læggende ved siden af dig. For så har du mulighed for at sætte streger undervejs, samt mulighed for at skrive vigtige ting ned undervejs, som du skal huske når du strikker dine strømper efter denne strømpe grundstrikkeopskrift.

Strikningen af dine strømper

Du skal sørge for at strikke dine strømper jævn og ens, så strik en strikkeprøve af det garn du ønsker at strikke dine strømper med. For så kan du være helt sikker på, at størrelserne og målene også kommer til at passe når du strikker dine strømper.

Vær opmærksom når du skal købe garn

Jeg køber altid 1 nøgler garn, når jeg strikker strømper fra størrelse 17 til og med størrelse 27.

Når jeg skal strikke strømper fra størrelse nr 28 til og med størrelse nr 37, så køber jeg altid 2 nøgle garn. Og jeg 1 strømpe med hvert nøgle garn, og derved undgår jeg at skulle skiftet garn, når jeg strikker strømpe nr 2.

Mængden af garn til strømpe grundstrikkeopskrift

Til strømper fra størrelse nr 38 til og med størrelse nr 40 eller 41, så køber jeg altid 2 nøgler garn af 100 gram i hvert nøgle, eller også køber jeg 3 nøgler af 50 gram. Jeg vil aller helst undgå at skulle skifte garn midt i strikningen på 1 strømpe, så derfor vælger jeg altid her at købe garn der kan fås med 100 gram pr nøgle. For garnet har en løbelængde der er meget længere, og ja nogle med en løbelængde på helt op til cirka 420 – 430 meter pr nøgle garn med 100 gram.

Strik strømper til andre

Hvis du skal strikke strømper til andre end dig selv, så vil det være en rigtig god ide at tegne omridset af foden på et tykt stykke karton. For så har du denne som fodmodel, og når du så strikker strømpen, kan du lægge fodmodellen ned i selve strømpen, og derved være sikker på, at strømpen kommer til at passe foden.

Tåen

Når du har strikket din strømpe næsten færdig, og når frem til at skal slutte af med at strikke tåen. Så har jeg i denne strømpe grundstrikkeopskrift skrevet opskriften, på 2 forskellige måde som du kan strikke tåen på. Jeg strikker selv tåen på mine strømper med en af disse to, fordi jeg syntes at tåen på mine strømper bliver pænere.

Strikkeprøve

Slå 30 masker op med strømpe pinde nummer 3:00 millimeter, strik glatstrik ved at strikke 1 række retmaske og 1 række vrangmaske skiftevis hele tiden. Og du skal strikke, 40 rækker i alt. Når du har strikket de 40 rækker med 30 masker, så måler du dit strikkearbejde. Det skal måle 10 centimeter i bredden og 10 centimeter i højden, hvis målet passer, så kan du gå i gang med at strikke dine strømper. Hvis målene ikke passer, skal du skifte til en strømpepind der er et nummer mindre, hvis dit strikkearbejde er meget løst. Hvis dit strikkearbejde er blevet meget stramt, så skift til en strømpepind der er ½ eller et helt nummer større. Du få strikkede dine strømper efter denne strømpe grundstrikkeopskrift, ved først at strikke en strikkeprøve, for så har du helt styr på din strikkefasthed.

Strikning af masker undervejs

Du skal sørge for at strikke dine masker strikkes helt almindeligt, så det er vigtigt at du ikke får strammet dine masker for meget.

Strikning af hæl og kil samt tåen

Undervejs når du strikker hælekappen og hælekilen og tåen, så kommer du til at skulle strikke masker sammen, og du kommer også til at skulle tage masker løst af, og her er det vigtigt at du får strammet lidt i maskerne så de ikke bliver for løse.

Samle masker op

Når du har strikket hele hælen helt færdigt, så skal du samle masker op, og her skal du sørge for at stramme lidt i alle maskerne. Når du strikker de første to til 3 rækker efter du har samlet maskerne op, så er det også vigtigt at du får strammet lidt til i maskerne.

Små huller

Du vil opleve at der dannes et par små huller når du strikker hælen og kilen, og dem kan du ikke helt undgå. Men et lille godt råd som jeg selv bruger meget når jeg strikker strømper er, at jeg først og fremmest sørger for at stramme lidt til i masker.

Dan en maske

Hvis ikke det er nok med at stramme lidt til i maskerne og der dannes små huller, så samler jeg et par masker op, og de masker strikker jeg så sammen med den maske der skal strikkes lige efter. Når jeg strikker strømper i de store størrelser, så samler jeg en maske op lige før det lille hul, og så igen lige efter det lille hul. Og når jeg så strikker den næste række, så strikker jeg de masker jeg samlet op sammen med en maske lige før og en maske lige efter.

Strømpe grundstrikkeopskrift

Start med at slå (44) – 44 – (48) – 48 – (52) – 52 – (56) – 56 – (60) – 60 – (64) – 68 – (72) – 76 – (80) – 88 masker op, med strømpepinde nummer 3:00 millimeter.

Strik en ribkant ved at strikke 1 retmaske og 1 vrangmaske i alle masker, og samtidig mens du strikker den første række på ribkanten, så skal du fordele dine masker på de 4 pinde, så du har lige mange masker på alle 4 strømpepinde.

Den 5. strømpepind, er den du hele tiden skal strikke alle maskerne med.

Du skal have følgende masker på hver af de 4 strømpepinde

I børnestørrelser

Størrelse 22 / 25: 44 = 11 masker på hver strømpepind.

Størrelse 26 / 29: (48) = 12 masker på hver strømpepind.

Størrelse 30 / 33: 52 = 13 masker på hver strømpepind.

I voksenstørrelser

Størrelse 34 / 37: (56) = 14 masker på hver strømpepind.

Størrelse 38 / 41: 60 = 15 masker på hver strømpepind.

Størrelse 42 /43: (64) = 16 masker på hver strømpepind.

I store voksen størrelser

Størrelse 44 / 45: 68 = 17 masker på hver strømpepind.

Størrelse 46 / 47: (72) = 18 maske på hver strømpepind.

Størrelse 48/49: 76 = 19 masker på hver strømpepind.

Størrelse 50/51: (80) = 20 masker på hver strømpepind.

Størrelse 52/53: 88 = 22 masker på hver strømpepind.

Fortsæt med at strikke ribkanten, lige indtil den måler cirka 10 centimeter.

Ribkant kortere eller længere

Hvis du ønsker din ribkant, skal være kortere, så stopper du så du får den i den længde du gerne vil have at ribkanten skal have. Og hvis du gerne vil have ribkanten længere, så strikker du indtil den har den længde du gerne vil have den skal have.

Skaftet

Du skal nu strikke glatstrik, ved at strikke 1 retmaske i alle mere hele vejen rundt.

Blive ved at strik glatstrik lige indtil skaftet måler 10 centimeter, og målet på skaftet vil i blive 20 centimeter i alt målt fra starten af ribkanten.

Skaftet kortere på strømper efter denne strømpe grundstrikkeopskrift

Vil du gerne have skaftet, skal være kortere, så stopper du så du får den i den længde du gerne vil have at den skal være. Og hvis du gerne vil have skaftet længere, så strikker du indtil den har den længde du gerne vil have den skal være.

Vær opmærksom

Denne strømpe grundstrikkeopskrift er skrevet, så dine strømper vil gå fra cirka midt på skinnebenet og ned. Så hvis du vil strikke nogle strømper der går op til knæene eller op over, så vil du skulle starte med end del flere masker til at starte med. Så brug denne strømpe grundstrikkeopskrift til at strikke ankelsokker eller sokletter, og så skal jeg nok sætte linket ind her, når jeg får skrevet strikkeopskriften færdig på lange strømper der gå op til knæet, eller på strikkeopskriften der kommer til at gå til op over knæet.

Strikker du soklet strømper

Hvis du strikker soklet strømper efter denne strømpe grundstrikkeopskrift så kan ribkanten f.eks. måle cirka 5 cm, og så kan du strikke cirka 2 – 5 cm glatstrik (eller den længde som du ønsker selve ankelstykket skal have). Du kan se på billed nummer 2 efter strikkeopskriften, hvordan ribkant kom til at se ud, da jeg havde strikket den færdig.

Hæl til strømpe grundstrikkeopskrift

Hælen strikkes over maskerne fra 2 strømpepinde, og du skal have de masker jeg har skrevet herunder på samlet på 1 strømpepind.

I børnestørrelser

Til størrelse 22/25 = 2 x 11 masker = 22 masker.

Til størrelse 26/29 = 2 x 12 masker = 24 masker.

Til størrelse 30/33 = 2 x 13 masker = 26 masker.

I voksenstørrelser

Til størrelse 34/37 = 2 x 14 masker = 28 masker.

Til størrelse 38/41 = 2 x 15 masker = 30 masker.

Til størrelse 42/43 = 2 x 16 masker = 32 masker.

I store voksen størrelser

Til størrelse 44/45 = 2 x 17 masker = 34 masker.

Til størrelse 46/47 = 2 x 18 masker = 36 masker.

Til størrelse 48/49 = 2 x 19 masker = 38 masker.

Til størrelse 50/51 = 2 x 20 masker = 40 masker.

Til størrelse 52/53 = 2 x 22 masker = 44 masker.

Her kan det være en god ide at strikke de masker med en helt almindelig strikkepind, da den er længere og du derved kan have alle maskerne på pinden uden at de falder af. På billed 3 efter denne strømpe grundstrikkeopskrift, kan du se hvordan det så ud, da jeg havde sat maskerne fra 2 strømpepinde over på 1 strikkepind til min hæl.

Tage 1 maske løst af i denne strømpe grundstrikkeopskrift

På alle rækker hvor du strikker på retsiden, så skal du tage den første maske løst af som hvis du skulle til at strikke 1 vrangmaske. På alle rækker hvor du strikker på vrangsiden, så skal du tage den første maske løst af som hvis du skulle til at strikke 1 retmaske. Og dette skal du huske at gøre på alle 24 rækker, for så får du en flot kant på hælestykkes side.

På billed 4 med billedvejledning nummer 1 kan du se, hvordan du taget den først maske løst af, som hvis du skulle strikke 1 vrangmaske.

Række 1

1 retmaske i alle masker, hele rækken hen.

Række 2

1 vrangmaske i alle masker, og dette gentager du lige indtil du har strikket en af følgende antal rækker der passer til den størrelse du strikker din strømpe i: 22 – (22) – 22 – (24) – 24 – (24) – 24 – (26) – 26 – (26) – 28 – (28) – 28 – (30) – 30 – (32).

Når du har strikket hælestykket, så skal du til at strikke hælebuen, som er den der er med til at danne hælens form i bunden på selve hælen.

På billed nummer 5 kan du se hvordan det kom til at så ud, da jeg havde strikket hælestykket færdigt.

Strikkeopskrift på hælbuen

Du har nu strikket hælkappen færdig, så du har følgende 22 – (24) – 26 – (28) – 30 – (32) – 34– (36) – 38 – (40) – 44 masker tilbage på 1 strømpepind.

Række 1

Tag den første maske løst af, som hvis jeg skulle til at strikke 1 vrangmaske, men jeg lader garnet være plasteret på bagsiden.

Du har nu, 21 – (23) – 25 – (27) – 29 – (31) – 33 – (35) – 37 – (39) – 43 masker tilbage på din strømpepind.

Strik 1 retmaske i de næste 11 – (12) – 13 – (14) – 15 – (16) – 17 – (18) – 19 – (20) – 22 masker, som er de masker der svare til de masker du har på 1 strømpepind.

Tag de næste 2 masker løst af, som hvis du skulle til at strikke 1 retmaske i begge, men uden at strikke dem.

Træk de 2 masker tilbage på strømpepinde, du tog dem løst af fra.

Strik de 2 masker drejet sammen med 1 retmaske, ved at strikke 1 retmaske i den bagerste del af de 2 masker på engang.

Strik 1 retmaske, i den næste maske.

Vend dit strikkearbejde om.

Række 2

Tag den første maske løst af, som hvis du skulle til at strikke 1 vrangmaske.

Strik 1 vrangmaske, i de næste 7 masker.

Strik de næste 2 masker sammen med 1 vrangmaske.

Strik 1 vrangmaske, i den næste maske.

Vend dit strikkearbejde om.

Række 3

Tag den første maske løst af, som hvis jeg skulle til at strikke 1 vrangmaske, men jeg lader garnet være plasteret på bagsiden.

Strik 1 retmaske, i næste masker frem til du har 1 maske tilbage, lige før mellemrummet.

Tag de næste 2 masker løst af, som hvis du skulle til at strikke 1 retmaske i begge, men uden at strikke dem.

Træk de 2 masker tilbage på strømpepinde, du tog dem løst af fra.

Strik de 2 masker drejet sammen med 1 retmaske, i den bagerste del i masken på de 2 masker.

Strik 1 retmaske, i den næste maske.

Vend dit strikkearbejde om.

Række 4

Tag den første maske løst af, som hvis du skulle til at strikke 1 vrangmaske.

Strik 1 vrangmaske, i næste de masker frem til du har 1 maske tilbage, lige før mellemrummet.

Strik de næste 2 masker sammen med 1 vrangmaske.

Strik 1 vrangmaske, i den næste maske.

Vend dit strikkearbejde om.

Gentag række 3 og 4, lige indtil du har strikket frem til du har strikket alle maskerne, og har de masker tilbage der svare til det antal masker du skal have på 1 strømpepind.

VIGTIGT!

Når du gentager række 3 og 4, så vil du ende med at du ikke kan strikke 2 masker sammen til sidst, og du vil heller ikke kunne strik 1 retmaske eller 1 vrangmaske i den sidste maske.

Så du skal i stedet for, strikke de sidste 2 masker drejet sammen med 1 retmaske på retsiden, eller strikke de sidste 2 masker sammen med 1 vrangmaske på vrangsiden.

OBS!

Du skal være opmærksom på at når du strikke den sidste række med vrangmasker efter denne strømpe grundstrikkeopskrift, så skal du kun strikke 1 vrangmaske i alle masker hele rækken hen på den sidste række.

Samle masker op på hæleklapperne

Du skal nu i gang med at samle masker op, hele vejen hen på side af hæleklapperne. Men først skal du dele de masker op, du har tilbage på strømpepinden, fra da du strikkede hælen.

I størrelse 22/25 skal du strikke 1 retmaske, i de første 6 masker.

Tag strømpepinde du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 5 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer til det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

22/25 = 11 masker på hver strømpepind.

(I størrelse 26/29 skal du strikke 1 retmaske, i de første 6 masker).

Tag strømpepinde du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 6 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer til det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

(26/29) = 12 masker på hver strømpepind.

I størrelse 30/33 skal du strikke 1 retmaske, i de første 6 masker.

Tag strømpepinde du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 7 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer til det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

30/33 = 13 masker på hver strømpepind.

(I størrelse 34/37 skal du strikke 1 retmaske, i de første 7 masker).

Tag strømpepinde du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 7 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer til det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

(34/37) = 14 masker på hver strømpepind.

I størrelse 38/41 skal du strikke 1 retmaske, i de første 8 masker.

Tag strømpepinde du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 7 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer med det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

38/41 = 15 masker på hver strømpepind.

(I størrelse 42/43 skal du strikke 1 retmaske, i de første 8 masker).

Tag strømpepinde du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 8 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer med det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

(42/43) = 16 masker på hver strømpepind.

I størrelse 44/45 skal du strikke 1 retmaske, i de første 8 masker.

Tag strømpepinden du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 9 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer med det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

44/45 = 17 masker på hver strømpepind.

(I størrelse 46/47 skal du strikke 1 retmaske, i de første 9 masker).

Tag strømpepinden du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 9 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer med det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

(46/47) = 18 masker på hver strømpepind.

I størrelse 48/49 skal du strikke 1 retmaske, i de første 9 masker.

Tag strømpepinde du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 10 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer med det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

48/49 = 19 masker på hver strømpepind.

(I størrelse 50/51 skal du strikke 1 retmaske, i de første 10 masker.

Tag strømpepinden du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 10 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer med det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

(50/51) = 20 masker på hver strømpepind.

I størrelse 52/53 skal du strikke 1 retmaske, i de første 11 masker.

Tag strømpepinden du lagde til side.

Strik 1 retmaske, i de næste 11 masker.

Samle nu de masker op hen langs siden på hæleklappen, der passer med det antal, masker du har på hver strikkepind, til den størrelse du strikker strømpen i.

52/53 = 22 masker på hver strømpepind.

Strik maskerne på de 2 strømpepinde, som du ikke har strikke på mens du har strikket hælen.

Strik 1 retmaske, i de 11 – (12) – 13 – (14) – 15 – (16) – 17 – (18) – 19 – (20) – 22 masker, på de næste 2 strømpepinde.

Samle masker op hen langs siden på den anden side af hæleklappen, og du skal samle følgende masker op:

Børnestørrelser

22/25 = samle 11 masker op hen langs den anden side på hæleklappen.

(26/29) = samle 12 masker op hen langs den anden side på hæleklappen.

30/33 = samle 13 masker op hen langs den anden side på hæleklappen.

Voksenstørrelser

(34/37) = samle 14 masker op hen langs den anden side på hæleklappen.

38/41 = samle 15 masker op hen langs den anden side på hæleklappen.

(42/44) = samle 16 masker op hen langs den anden side på hæleklappen.

Store voksenstørrelser

44/45 = samle 17 masker op hen langs den anden side på hæleklappen.

(46/47) = samle 18 masker op hen langs den anden side på hæleklappen.

48/49 = samle 18 masker op hen langs den anden side på hælekappen.

50/51 = samle 19 masker op hen langs den anden side på hælekappen.

52/53 = samle 20 masker op hen langs den anden side på hælekappen.

Strik nu 1 retmaske, i de 6 – 6 – 6 – 7 – 8 – 8 – 8 – 9 – 9 – 10 – 11 du startede med at strikke over på strømpepinden, lige før du samlet de første masker op hen langs siden på hæleklappen.

Nu har du fået samlet alle maskerne op, hen langs siden på hæleklappen. Og du skal have 1 masker mere på strømpepind 1, end det antal du har på strømpepind 4.

Retmaske række

*Strik 1 retmaske, i alle masker på strømpepind 1 – 2 – 3 og 4*.

Gentag fra * til *, så du få strikket en række mere, med 1 retmaske i alle masker på de 4 strømpepinde hele vejen rundt.

Strikkeopskrift på kilen til strømpe grundstrikkeopskrift

Tag masker ind

Du skal nu i gang med at tage masker ind, og alle masker tages ind til sidst på strømpepind 1 og 4, og du skal strikke 1 retmaske i alle masker på både strømpepind 2 og 3.

Række 1

Pind 1

Strik 1 retmaske, frem til du har 3 masker tilbage.

Strik de næste 2 masker sammen med 1 retmaske.

Strik 1 retmaske, i den sidste maske på pinde 1.

Pind 2 og 3

Strik 1 retmaske, i alle masker på pind 2 og 3.

Pind 4

Strik 1 retmaske, i den første maske.

Tag 2 masker af, som hvis du skulle til at strikke 1 retmaske.

Træk de 2 masker tilbage på pind 4.

Strik de 2 masker drejet sammen, med 1 retmaske i den bagerste maske led.

Strik 1 retmaske, i alle de resterende masker på pind 4.

Gentag række 1, lige indtil du har det samme antal masker tilbage på strømpepinde 1 og 4, som du har på strømpepind 2 og 3 hvilket skal være følgende masker 11 – (12) – 13 – (14) – 15 – (16) – 17 – (18) – 19 – (20) – 22.

HUSK!

Tæl alle dine masker, hver gang du har strikket en pind færdigt. For så du 100 % sikker på at du har det antal, masker du skal have på vær af de 4 strømpepinde.

Strikkeopskrift på foden

Du skal nu strikke foden, og på foden skal du kun strikke helt almindelige retmasker i alle masker.

Række 1

Strik 1 retmaske, i alle masker på pind 1 – 2 – 3 og 4.

Gentag række 1, lige indtil fodlængden på din strømpe måler det som jeg har skrevet herunder. Og du skal måle fra lige før store tåen, og så ned til der hvor hælen starter.

Skostørrelser, hele fodens længde, og fodens længde målet fra lige før den længste tå.

Børnestørrelser

1 – 22/23 – fodens længde cirka 15 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå 13,3 – 14,6 cm.

2 – (24/25) – fodlængde cirka 17 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 15,9 cm.

3 – 26/27 – fodens længde cirka 18 cm, cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 16,0 – 17,2 cm.

4 – (28/29) – fodens længde cirka 19 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 17,3 – 18,6 cm.

5 – 30/31 – fodens længde cirka 20 – 21 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 18,3 – 19,9 cm.

6 – (32/33) – fodens længde cirka 22 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 20,0 – 21,2 cm.

7 – 34/35 – fodens længde cirka 23 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 21,3 – 22,6 cm.

Voksenstørrelser

8 – (36/37) – fodens længde cirka 24 / 25 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 22,7 – 23,9 cm.

9 – 38/39 – fodens længde cirka 26 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 24,0 cm.

10 – (40/41) – fodens længde cirka 27 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 25,2 cm.

11 – 42/43 – fodens længde cirka 28 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 26,7 cm.

Store voksenstørrelser

12 – (44/45) – fodens længde cirka 29 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 27 – 28 cm.

14 – 46/47 – fodens længde cirka 30 cm, og fodens længde målt fra lige før den længste tå cirka 28 – 29,3 cm.

15 – (48/49) – fodens længde cirka 30,7 cm til 31,9 cm, til lige før den længste tå, her kender jeg ikke længden.

16 – 50/51 – fodlængde cirka 32,0 cm til 33,2 cm, til lige før den længste tå, her kender jeg ikke længden.

17 – (52/53) – fodlængde cirka 33,3 cm til 34,9 cm, til lige før den længste tå, her kender jeg ikke længden.

Strikkeopskrift på Tåen

Tåen kan du strikke på flere forskellige måder, og jeg har her i strikkeopskriften valgt at skrive strikkeopskriften på to af dem. For jeg tænker du selv skal bestemme, hvilken tå du gerne vil strikke på dine strømper.

Strik tåen på metode nr 1

Du skal start på den strømpepind som sidder til venstre, for hæles spids. Du kan se på billed 11, hvor jeg har sat en grøn markerings ring i den strømpepind, det er den jeg starter med at strikke på.

*Strømpepind 1

Strik 1 retmaske, i hver maske frem til du har 3 masker tilbage.

Træk den tredjesidste maske over på strømpepinden, som vis du skulle til at strikke 1 retmaske i den.

Strik 1 retmaske, i den andensidste maske.

Træk maske du trak over på din strømpepind, ud over masken du strikkede 1 retmaske i, og vider ud over strømpepindens spids.

Sæt 1 markerings ring omkring strømpepinden.

Strik 1 retmaske, i den sidste maske, på denne strømpepind.

Strømpepind 2

Strik 1 retmaske i den første maske, og strik de næste 2 masker sammen med 1 retmaske.

Strik 1 retmaske, i alle efterfølgende maske, på denne strømpepind.

Strømpepind 3

Strik 1 retmaske i hver maske, og frem til du har 3 masker tilbage.

Træk den tredjesidste maske over på din strømpepind, som vis du skulle til at strikke retmaske.

Strik 1 retmaske i den andensidste maske.

Træk herefter masken du lige har trukket over på strømpepinden, ud over retmasken du lige har strikket 1 retmaske i, og videre ud over strømpepindens spids.

Sæt 1 markerings ring omkring strømpepinden.

Strik 1 retmaske, i den sidste maske.

Strømpepind 4
Strik 1 retmaske i den første maske, og strik de næste 2 masker sammen med 1 retmaske.

Strik 1 retmaske, i alle efterfølgende maske, på denne strømpepind*.

Nu gentager du fra * til *, lige indtil du har 2 masker tilbage på alle 4 strømpepinde.

Afslut

Klip garnet en 20 centimeter fra dit strikkearbejde, og du nu tage din stoppenål, og tråder den med garnenden.

Nu stikker du stoppenålen ind igennem de 2 masker på strømpepind 1, samtidig med at du trækker maskerne af din strømpepind.

Stik stoppenålen ind igennem de 2 masker på strømpepind 2, samtidig med at du trækker maskerne af din strømpepind, og du stramme nu godt til.

Stik stoppenålen ind igennem de 2 masker på strømpepind 3, samtidig med at du tager maskerne af strømpepinden.

Stik stoppenålen ind igennem de sidste 2 masker på strømpepind 4, samtidig med at du tager maskerne af strømpepinden.

Hæft garnenden

Herefter strammer du godt til, og sy ny stoppenålen ind på bagsiden, vend vrangen ud ad på din strømpe, og sørg nu for at få hæftet garnenden rigtig godt.

Dette gør du ved at sy den, igennem de masker som du lige har syet den ind igennem. Og hæft nu ende på garnet, ved at sy den igennem nogle masker bagsiden.

På billed 12 kan du se hvordan tåen kom til at se ud, og på billed kan du se strømpen jeg fik strikket færdigt med tå 1.

Strik tåen på metode nr 2

*Strømpepind 1

Strik 1 retmaske i hver maske, og frem til du har 3 masker tilbage.

Træk den tredjesidste maske over på den anden strømpepind, som vis du skulle til at strikke 1 retmaske.

Strik 1 retmaske i den andensidste maske.

Træk masken du ikke strikket, ud over maske du lige har strikke 1 retmaske i, og videre ud over strømpepinden.

Sæt 1 markerings ring omkring strømpepinden.

Strik 1 retmaske, i den sidste maske, på denne strømpepind*.

Nu gentager du strømpepind 1 fra * til *, lige indtil du har 2 masker tilbage på alle 4 strømpepinde.

Afslut dit garn

Klip garnet en 20 centimeter fra dit strikkearbejde, og du nu tage din stoppenål, og tråder den med garnenden.

Nu stikker du stoppenålen ind igennem de 2 masker på strømpepind 1, samtidig med at du trækker maskerne af din strømpepind.

Stik stoppenålen ind igennem de 2 masker på strømpepind 2, samtidig med at du trækker maskerne af din strømpepind, og du stramme nu godt til. Stik stoppenålen ind igennem de 2 masker på strømpepind 3, samtidig med at du tager maskerne af strømpepinden.

Stik stoppenålen ind igennem de sidste 2 masker på strømpepind 4, samtidig med at du tager maskerne af strømpepinden.

Hæft garnenden

Herefter strammer du godt til, og sy ny stoppenålen ind på bagsiden, vend vrangen ud ad på din strømpe, og sørg nu for at få hæftet garnenden rigtig godt.

Dette gør du ved at sy den, igennem de masker som du lige har syet den ind igennem. Og hæft nu ende på garnet, ved at sy den igennem nogle masker bagsiden.

Billeder

På billed 14 kan du se hvordan det så ud, da jeg havde strikkede tåen færdigt på min strømpe som jeg har strikkede efter denne strømpe grundstrikkeopskrift. Og på billed 15 kan du se, hvordan min strømpe kom til at se ud med tå 2.

Og når jeg strikker mine strømper efter de 2 strømper, så vælger jeg at strikke efter tå 1, fordi min strømpe får en meget pænere runding hvilket gør at de passer meget bedrer til mine tæer.

Strømpen strikkede færdigt

Du har nu strikket din strømpe færdig, og du kan nu strikke en strømpe mere så du har et par strømper. Jeg håber, du bliver glad for dine strømper, og at du vil strikke flere strømper efter denne strømpe grundstrikkeopskrift.

Venlige strømpe strikke hilsner
Anne-Pia

Billed 2

Ribkant strikkede færdig.

Billed af ribkant til strømpe grundstrikkeopskrift

Billed 3

Masker delt ud til hælen, og til stykket over vristen.

Billed af masker opdelt

Billed 4

Billedvejledning 1.

Sådan tages en maske løst af, som vis du skulle strikke 1 vrang.

Billed 5

Hælestykket er strikkede færdig.

Billed af hælestykket

Billed 6

Billedvejledning 2

Sådan strikkes kilen.

Billed 7

Hælen er strikkede færdig.

Billed af hælen er strikkede færdig til strømpe grundstrikkeopskriften

Billed 8

Hælen og kilen er strikkede færdig, og maskerne er samlet op.

Billed af hælen og kilen er strikkede færdig

Billed 9

Masker tages ind.

Billed af masker tages ind

Billed 10

Hælen er strikkede færdig.

Billed af hælen er færdig

Billed 11

Foden er strikkede færdig.

Billed af foden der er strikkede færdig

Billed 12

Tåen på første strømpe, er strikkede færdig med måde 1.

Billed af tåen er strikkede færdig efter metode et

Billed 13

Strømpe 1 er strikkede færdig med måde 1.

Billed 14

Tåen på anden strømpe, er strikkede færdig med måde 2.

Billed 15

Strømpe 2 hvor tåen er strikkede med måde 2.

Billed af anden strømpe med tå to til strømpe grundstrikkeopskrift

Billed 16

Strømpe i størrelse 52/53, strømpen på billede lige herunder er test strikkede af Pia Dam.

Billedet: Pia Dam, ophavsret.

Billed af strømper i størrelser 52-53