strikning for begyndere med klude billede af 6 klude og 1 håndsæbe samt 2 fransk anemoner

Strikning for begyndere med lette strikkeopskrifter, del 1

Strikning for begyndere henvender sig til dig, der gerne vil igang med at lære strikke. Og vedhjælp at dette indlæg, kan du komme igang med at strikke de 2 grund strikketeknikker du har brug for til at starte med.

Strikning er blevet rigtig populært, og det er samtidigt afslappende og spændende. Og hvis du har en travl hverdag, så kan strikning faktisk hjælpe dig med at få stresset af.

Print ud

Du kan printe del 1 ud, eller gemme den som en pdf, ved at trykke på knappen lige her under.

Print Friendly, PDF & Email

Du kan strikke mange forskellige ting, med de 2 simple strikketeknikker. Du vil blandt andet kunne strikke vaskeklude, håndklæder, grydelapper, karklude og viskestykker eller noget smart tøj til dig selv. Du kan også strikke, smukke ting til dit hjem samt meget andet. Så hvis du godt kunne tænke dig, at komme i gang med at strikke. Ja så vil disse 2 strikketeknikker, være de helt rigtige at starte med at få lært.

Strikning for begyndere

I strikning for begyndere del 1, vil jeg beskrive hvilke materialer og redskaber du skal bruge. Og hvordan du kan komme i gang med, at strikke. Jeg vil vise dig, hvordan du på en simpel måde kan strikke forskellige strikkemønster, ved hjælp af de 2 strikketeknikker. De 2 strikketeknikker er de vigtigste at kunne, for at du kan komme godt i gang med at strikke.

Undervejs i strikning for begyndere, har jeg indsat links til et par YouTube Tutorials. Grunden til at jeg har sat dem ind er for at kunne forklare dig, hvordan strikningen strikkes. Og det kan nogen gange være rigtig svært, at beskrive helt nøjagtigt hvad og hvordan det er du lige skal strikke det jeg beskriver. Og ved hjælp af disse Tutorials, vil din strikning blive meget nemmere og mere overskueligt at lære. Når du trykker på linkene, da vil de åbne sig i en ny fane. Ved at gør det på denne måde, da har du hele tiden mulighed for at have del 1 foran dig, men samtidig kan du lige kigge på Tutorialen når du har brug for det.

Inden du kan komme igang

Før du kan gå i gang med din strikning, er der nogle grund ting som du har brug for at vide. Dem vil jeg beskrive herunder, så din strikning efter denne del bliver nemmere og mere overskuelig.

Inden du kan gå i gang, da skal du have fat i et par strikkepinde i nummer 3:00 millimeter, eller du kan vælge at strikke med rundpind lige som jeg gør. Hvis du vælger rundpind, da skal du have fat i en rundpind nummer 3:00 millimeter. Wire eller nylon snor (nylon snoren sidder imellem de 2 strikkepinde som sidder fast på nylon snoren), skal måle minimum 40 centimeter. Det vil være bedst hvis ud får købt dig 1 strikkerundpind nummer 3:00 millimeter, med en wire der måler 60 centimeter. For så har du mulighed for at strikke med den, når du skal igang med at strikke andre strikkeprojekter.

Garn

Du har brug for noget garn, til at strikke de forskellige strikkemønster her i del 1. De strikkeopskrifter du kommer til at her i del 1, er vaskeklude i 6 forskellige strikkemønster. Og når du er nybegynder i strikning og skal til at lærer at strikke for første gang, så vil 100 % bomuldsgarn være det bedste garn at strikke med. Jeg vil her anbefale dig, at du får købt dig noget Mayflower Cotton 8/4 fordi det er billigt og godt nok til hverdagsklude. Hvis du ikke er vild med Mayflower garn, så er et godt alternativ enten KJ Strik bomuldsgarn 8/4 eller GB Cotton 8. Alle tre fås i 50 grams nøgler med en løbelængde på 170 meter, så du kun skal bruge en nøgle til en klud..

Garn du skal bruge

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, Koral nummer 1460

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, Blå nummer 1420

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, Beige nummer 1438

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, Solgul nummer 1498

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, Lys Mint Grøn nummer 1486

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, Turkis nummer 1424

Redskaber

1 sæt Strikkepind nummer 3:00 millimeter eller

1 Strikkerundpind nummer 3:00 millimeter, med en wire der måler 60 centimeter

Et målebånd, til at måle højden på dit strikkearbejde

Hæklenål nummer 3:00 millimeter

Stoppenål, til at sy alle dine garnender ind imellem nogle masker og rækker

Andre redskaber

1 Maskeholder (dette er en meget stor sikkerhedsnål)1 Strikkepinde måler. Denne kan være af et tykt stykke plastik eller træ, i enden en rund eller aflang for. Den har en masse huller, og lige over – under eller til en af siderne, står der et tal. Når du stikker din strikkepind ind i den hvor der eksempelvis står 3 udfor, betyder det at din strikkepind måler 3:00 millimeter.

1 sæt strikkepinde beskytter, det er en kegle formet ting i som regel gummi og har et hul i den ene ende, den bruger du til at sætte på dine strikkepinde spidser. For på den måde beskytter du dem, når du ikke strikker og lægger dit strikketøj fra dig.

Strikketeknikker

Lav en løkke med garnet

Slå masker op

Strik Ret

Strik Vrang

Vend dit strikkearbejde

Strikkemønster

Retstrik, med Koral farve

Vrangstrik, med Blå farve

Glat strik, med Beige farve

Rib strik 1 ret og 1 vrang, med Solgul farve

Dobbelt Rib strik 2 ret og 2 vrang, med Lys Mint Grøn farve

Håndklæde mønster = 5 pinde 5 ret og 5 vrang og 5 pinde 5 vrang og 5 ret, med Turkis farve

Info til del 1 i strikning for begyndere

Inden du går i gang med at strikke, så er det meget vigtigt at du læser hele denne del igennem. For der er nogle vigtige oplysninger til din strikning, samt nogle billed vejledninger og billeder som du har brug for at og se på under vejs.

I denne del vil du komme til, at strikke efter strikkeopskrifter på klude, som du kun strikker af de 2 vigtigste strikketeknikker inden for strikning. Med disse 2 strikketeknikker kommer du til, at strikke de først 6 nemmeste, vigtigste og mest anvendte stikkemønstre. Og når du kan strikke disse 6 mønstre, ja så vil du kunne strikke rigtig mange forskellige strikkeopskrifter på alt muligt forskelligt.

Strikkeopskrift 1 på Klud

Ret Strik i Koral farvet

1. Start med at lav en løkke med garnet og sæt den på din strikke pind eller strikke rundpind nummer 3:00 millimeter. Nu slå så 50 masker op, herefter vender du dit strikkearbejde, og så strikker du ret i alle masker.

Du kan se på billed vejledningen herunder, hvordan jeg starter min strikkearbejde. Du kan se, hvordan jeg holder mine strikkepinde. Og du vil kunne se hvordan jeg holder garnet, når jeg slå mine masker op. På billedet lige under billed vejledningen, kan du se hvordan det ser ud når jeg har slået de 2 første masker op. Og på billed 3 kan du se hvordan det ser ud, når jeg har slået alle mine masker op. På billed 4 kan du se, at jeg har vendt mit strikkearbejde om, så jeg kan gå i gang med at strikke min klud.

Nu skal du i gang med at strikke ret masker, og det gør du på følgende måde:

2. Strik din strikkepind ind i den første maske, vikle garnet om din strikkepind og træk det ind igennem masken som du stak din strikkepind ind igennem. Herefter trækker du i masken på strikkepinden, så du får trukket den nye maske over på din modsatte strikkepind. Og du har nu strikket din første ret maske, du strikker på samme måde de efterfølgende 49 masker. Når du har strikket dem alle, da vender du dit strikkearbejde om, på samme måde som da du lige havde slået alle dine masker op, og gjorde klar til at skulle strikke den pind du lige har strikket.

Du gentager række nummer 2, og sådan strikker du alle de efterfølgende rækker lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter i højden. Du måler det på samme måde som du kan se på billedet herunder, hvor jeg har lagt mit målebånd på min klud.

YouTube Tutorial

Syntes du det er svært at strikke ret maskerne, så kan du se hvordan du strikker den første pind, på linket til YouTube Tutorial her under:

Strik den første pind

Og herefter strikker du de efterfølgende rækker, på samme måde som du kunne se på YouTube Tutorialen.

Herefter skal du nu lukke alle dine masker af, og det gør du ved først at strikke de første 2 masker. Herefter tager du din strikkepind ind i den første maske, og den første maske skal du nu trækker hen over den anden maske af de 2 du lige har strikket. Og du vil nu have 1 maske tilbage, på din strikkepind.

*Nu strikker du den næste maske, og herefter trækker du den første maske hen over den maske du lige har strikket, det er den som du havde tilbage på din strikkepind, lige inden du strikket den næste maske*.

Gentag fra * til * rækken hen, det vil ende med at du har 1 maske tilbage. Med din hæklenål nummer 3:00 millimeter hækler du nu en luftmaske, klip garnet en 10 centimeter fra din hæklenål, og træk så garn enden igennem masken på din hæklenål og stram til.

Til sidst skal du tage din stoppenål, og du skal med denne hæfte de 2 garnender ind imellem nogle masker så den bliver skjult.

På billed vejledningen under der hvor jeg viser mit strikkearbejde med målebåndet, kan du se hvordan jeg lukker min første maske af.

Hjælpe tutorial

Hvis du har brug for yderligere hjælp til at slå masker op, eller til at lukke dine masker af. Så kan du se hvordan du slår masker op, på linket til YouTube Tutorial lige herunder:

Slå masker op

Har du brug for yderligere hjælp, til hvordan du lukker dine masker af. Så kan du se hvordan dette gøres, på linket til YouTube Tutorial herunder:

Sådan lukker du dine masker af, på retsidens

Sådan lukker du dine masker af, på vrangsiden

sådan slår du masker op billede der viser hvordan masker slåes op
du skal vende dit strikkearbejde om billed der viser strikkearbejdet er vendt om
sådan måler du dit strikkearbejde billed med målebånd der viser at dit strikkearbejde måler 22 centimeter
sådan lukker du dine masker af billede der viser hvordan du lukker dine masker af
min færdig strikket klud billed af min strikket klud i retstrikning

Strikkeopskrift 2 på klud

Vrang strik i Mellem Blå farve

1. Start med at lav en løkke med garnet og sæt den på din strikke pind eller strikke rundpind nummer 3:00 millimeter.

Slå 50 masker op, på samme måde som da du slog op til klud 1.

Vrangsiden

Du strikker, den første række på vrangsiden.

Strik 1 vrangmaske i alle masker, hele rækken hen.

Vend dit strikkearbejde om.

Hjælp til vrangmasker

På billed vejledningerne herunder, viser jeg dig hvordan du strikker vrangmasker. Hvis du har brug for at se hvordan en vrangmaske strikkes, da kan du se dette på linket til YouTube Tutorial lige herunder:

Sådan strikker du vrangmasker

2. Du strikker 1 vrangmaske ved, at ligge dit garn ind over din strikkepind til venstre lige før den første maske. Herefter stikker du din højre strikkepind lige ind under garnet du lige har lagt over strikkepinden på din venstre strikkepind, samt den første maske. Vikle så garnet om din højre strikkepinds spids, og træk det igennem masken og garnet på din venstre strikkepind. Nu trækker du så den maske du lige har trukket garnet igennem af den venstre strikkepind, og den maske har du strikket og sider nu på din højre strikkepind. Det vil sige, du har nu strikket din første vrangmaske.

På samme måde strikker du vrangmasker, i alle de efterfølgende masker på din venstre strikkepind.

Herefter skal du vende dit strikkearbejde om, og så strikker du den næste og alle efterfølgende rækker på samme måde.

Du skal strikke vrangmasker på alle rækker, lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter.

Når dit strikkearbejde måler 22 centimeter, skal du lukke alle masker af.

Luk masker af

Dem lukker du af på samme måde, som da du lukket maskerne af på din klud i retmasker.

Og du afslutter garnet på samme måde, som du gjorde på kluden i retmasker.

Du har nu strikket dine første 2 klude færdigt, ved hjælp af de 2 vigtigste strikketeknikker. Og jeg vil nu lærer dig, hvordan du strikker 4 forskellige klude mere ved hjælp af samme 2 strikketeknikker.

De 4 forskellige klude, skal du strikke med de samme 2 strikketeknikker. De bliver så strikket af, 4 andre forskellige strikkemønster.

start med at strikke vrang billed der viser hvordan du starter med at strikke vrang
begynd at strik vrang billed viser hvordan du stikker strikkepinden ind i masken på venstre pind samt hvordan du vikler garnet om strikkepinde spidsen
den første vrangmaske samt de første vrangmasker strikket billederne viser den første og de første par vrangmasker der er strikket
klud i vrangstrik billed af færdig strikket klud i vrangstrik

Strikkeopskrift 3 på Klud

Stjerner

I denne strikkeopskrift vil jeg lære dig, at strikke fra stjerne til stjerne. Og i en strikkeopskrift vil du se stjerne som tegn, og de vil se sådan her *og så vil der stå en tekst, imellem de 2 stjerner , som du lige læser nu*. Du vil for det meste se de 2 stjerne, hvor de er de 2 stjerne symboler som dem her *. Og de vil for det meste, være skrevet med fed skrift.

De 2 stjerner betyder at du skal gentage, det der stå imellem de 2 stjerner. Og i nogen strikkeopskrifter vil det være en række, mens i andre strikkeopskrifter kan det være et helt afsnit.

Du vil også kunne læse at der i andre strikkeopskrifter bliver brugt de 2 stjerner jeg lige har beskrevet, og så 2 x 2 stjerner som vil se sådan ud **det er det her stykker, med de 2 x 2 stjerner, jeg mener**.

Grunden til at der 2 x 2 stjerner, er fordi det kan være et langt stykke der skal gentages. Eller det kan være flere rækker, som du vil skulle gentage. Det er for ikke at skulle skrive det samme flere gange, hele vejen ned igennem en strikkeopskrift.

Og de 2 stjerne vil jeg bruge her i denne strikkeopskrift, så du kan lære dem at kende. Og du vil så kunne finde ud af, hvordan de bruges.

Glatstrik i Lyse Brun farve

Du skal til at begynde med slå 50 masker op, på samme måde som du gjorde det til kluden i ret og kluden i vrang. Når du har slået maskerne op, skal du vende dit strikkearbejde om.

Række 1

Vrangsiden

Strik 1 ret maske, i den første maske

*Strik 1 retmaske, i den næste maske.

Strik 1 retmaske, i den efterfølgende maske*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Vender du dit strikkearbejde om.

**

Række 2

Retsiden

Strik 1 vrangmaske, i den første maske

*Strik 1 vrangmaske, i den næste maske.

Strik 1 vrangmaske, i den efterfølgende maske*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Vend dit strikkearbejde om.

Række 3

Vrangsiden

Strik 1 ret maske, i den første maske

*Strik 1 retmaske, i den næste maske.

Strik 1 retmaske, i den efterfølgende maske*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Vender du dit strikkearbejde om**.

Gentag række 2 og 3

Nu skal du gentage række 1 og 2 skiftevis, og du skal gentage dem ind til du har strikket dit strikkearbejde til det måler 22 centimeter.

Når kluden måler de 22 centimeter, skal du lukke alle dine masker af.

Lukke masker af

Du skal lukket alle dine masker af på den samme måde, som du lukket maskerne af, på kluden med retmasker og kluden med vrangmasker.

Når du har lukket alle masker af, så skal du slutte strikkearbejdet af.

Det skal du også gøre på samme måde, som du afsluttet kluden med retmasker og kluden med vrangmasker.

Strikkeopskrift 4 på klud

Ribstrik i Gul farve

Dette strikkemønster strikkes ved, at du på en række strikke 1 ret i en maske, og 1 vrang i den næste maske. Sådan gentager du med at strikke, i alle masker hele rækken hen. På den næste række, skal du strikke 1 vrangmasker over 1 vrangmaske, og 1 retmaske over 1 retmaske. Sådan gentager du, hele rækken hen.

Du starter med at slå 50 masker op, på samme måde som du har gjort det til de 3 foregående klude.

Og nu skal du i gang med at strikke Ribstrik, og du skal strikke det som jeg beskriver her under.

Række 1

*Strik 1 retmaske, i den første maske

Strik 1 vrangmaske, i den næste maske*.

Gentag fra * til * lige ind til du har strikke i alle masker, hele rækken hen.

Række 2

*Strik 1 vrangmaske, over 1 vrangmaske,

strik 1 ret, over 1 retmaske*.

Gentag fra * til * lige ind til du har strikke i alle masker, hele rækken hen.

Du skal nu gentage række 1 og række 2, lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter.

Luk alle masker af

Du skal nu lukke alle dine masker af, samt afslutte dit strikkearbejde. Dette skal du gøre på den samme måde, som du lukket af og afsluttet på de 3 første klude.

Strikkeopskrift 5 på klud

Dobbelt Ribstrik i Grøn farve

Dette mønster strikkes på næsten samme måde, som da du strikket strikkeopskrift 4. Forskellen er, at du i stedet for 1 ret og 1 vrang, skal strikke 2 ret og 2 vrang.

Start med at slå 50 masker op, på samme måde som du har gjort det til de 3 foregående klude. Og nu skal du i gang med at strikke Ribstrik, og dette gør du på følgende med:

Række 1
Strik 2 ret i første maske og 2 vrang i den næste maske.

*Strik 2 retmasker, i de næste 2 masker.

Strik 2 vrangmasker, i de 2 efterfølgende masker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har strikket alle maskerne.

Række 2:
Strik 2 vrangmaske, over 2 vrangmaske.

Strik 2 retmasker, over de næste retmaske.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har strikket alle maskerne.

Du skal nu gentage række 1 og række 2, lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter.

Nu lukker du alle dine masker af, samt afslutter dit strikkearbejde af.

Du skal afslutte det, på den samme måde, som på de 4 første klude.

færdig strikket klud i dobbelt ribstrik billed af den færdig strikket klud i dobbelt ribstrik

Strikkeopskrift 6 på klud

Håndklæde Tern i Lys Turkis farve

Dette mønster strikkes ved at strikke 1 ret i 5 masker, og så strikker du 1 vrang i de næste 5 masker.

Start med at slå 50 masker op, på samme måde som du har gjort det til de 3 foregående klude. Og nu skal du i gang med at strikke Håndklæde Tern, og dette gør du på følgende med:

**

Række 1
Strik 5 retmaske, i de første 5 maske.

*Strik 5 vrangmasker, i de næste 5 maske.

Strik 5 retmasker, i de efterfølgende 5 masker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har strikket alle maskerne.

Række 2
Strik 5 vrangmasker, over de første næste 5 vrangmaske.

*Strik 5 retmaske, over i de næste 5 retmasker.

Strik 5 vrangmasker, i de efterfølgende 5 vrangmasker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har strikket alle maskerne**.

Du skal nu gentage fra ** til **, lige ind til du har strikket 5 rækker i alt.

**

Række 6

Strik 5 vrangmasker, over de første næste 5 retmaske.

*Strik 5 retmaske, over i de næste 5 vrangmasker.

Strik 5 vrangmasker, i de efterfølgende 5 retmasker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, lige indtil du har strikket alle maskerne.

Du skal nu gentage fra ** til **, lige ind til du har strikket 5 rækker i alt.

Række 7

Strik 5 retmaske, i de første 5 vrangmaske.

*Strik 5 vrangmasker, i de næste 5 retmaske.

Strik 5 retmasker, i de efterfølgende 5 vrangmasker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, lige ind til du har strikket alle maskerne.

Du skal nu gentage fra ** til **, lige ind til du har strikket 5 rækker i alt**.

Nu skal du gentage række 1 og 2 og når du har strikket dem, så skal du gentage række 6 og 7.

På denne måde får du strikket det mønster der hedder Håndklæde Tern, og du skal strikke dette mønster lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter.

Herefter skal du lukke alle dine masker af, samt lukke dit strikkearbejde af.

Du lukke alle masker og afslutter dit strikkearbejde, på den samme måde som du gjorde det på de første 5 klude.

Køb garnet nu ->>>

Du har nu strikket dine første 6 klude, hvis du ønsker at dine klude skal være større. Kan du vælge at slå 100 masker op i stedet for 50 masker, når du starter med at slå masker op. Alle 6 strikkemønster strikker du på den samme måde, som jeg har beskrevet under hver klud. og husk at du skal lukke masker af og afslutter, på sammen måde som du har afsluttet og lukket af på de første 6 klude.

Har du brug for hjælp til din strikning til, at komme i gang med at strikke dine klude, så kom og vær med i min gruppe.

Rigtig god fornøjelse med dine klude, jeg håber du bliver glade for dem.

Vil du strikke flere klude, så kan du gå vider med del 2 i strikning for begyndere med lette strikkeopskrifter.

færdig strikket klud i håndklæde mønster billed af den færdig strikket klud i håndklædemønster