Strikning for begyndere del 1 med lette strikkeopskrifter

Strikning for begyndere med lette strikkeopskrifter, del 1

Strikning for begyndere med lette strikkeopskrifter del 1 henvender sig til dig, der gerne vil igang med at lære strikke. Og vedhjælp at dette indlæg, kan du komme igang med at strikke de 2 grund strikketeknikker du har brug for til at starte med.

Strikning er blevet rigtig populært, og det er samtidigt afslappende og spændende. Og hvis du har en travl hverdag, så kan strikning faktisk hjælpe dig med at få stresset af.

Du kan strikke mange forskellige ting, med de 2 simple strikketeknikker. Du vil blandt andet kunne strikke vaskeklude, håndklæder, grydelapper, karklude og viskestykker eller noget smart tøj til dig selv. Du kan også strikke, smukke ting til dit hjem samt meget andet. Så hvis du godt kunne tænke dig, at komme i gang med at strikke. Ja så vil disse 2 strikketeknikker, være de helt rigtige at starte med at få lært.

Strikning for begyndere

I strikning for begyndere del 1, vil jeg beskrive hvilke materialer og redskaber du skal bruge. Og hvordan du kan komme i gang med, at strikke. Jeg vil vise dig, hvordan du på en simpel måde kan strikke forskellige strikkemønster, ved hjælp af de 2 strikketeknikker. De 2 strikketeknikker er de vigtigste at kunne, for at du kan komme godt i gang med at strikke.

Undervejs i strikning for begyndere, har jeg indsat links til et par YouTube Tutorials. Grunden til at jeg har sat dem ind er for at kunne forklare dig, hvordan strikningen strikkes. Og det kan nogen gange være rigtig svært, at beskrive helt nøjagtigt hvad og hvordan det er du lige skal strikke det jeg beskriver. Og ved hjælp af disse Tutorials, vil din strikning blive meget nemmere og mere overskueligt at lære. Når du trykker på linkene, da vil de åbne sig i en ny fane. Ved at gør det på denne måde, da har du hele tiden mulighed for at have del 1 foran dig, men samtidig kan du lige kigge på Tutorialen når du har brug for det.

Inden du kan komme igang

Før du kan gå i gang med din strikning, er der nogle grund ting som du har brug for at vide. Dem vil jeg beskrive herunder, så din strikning efter denne del bliver nemmere og mere overskuelig.

Inden du kan gå i gang, da skal du have fat i et par strikkepinde i nummer 3:00 millimeter, eller du kan vælge at strikke med rundpind lige som jeg gør. Hvis du vælger rundpind, da skal du have fat i en rundpind nummer 3:00 millimeter. Wire eller nylon snor (nylon snoren sidder imellem de 2 strikkepinde som sidder fast på nylon snoren), skal måle minimum 40 centimeter. Det vil være bedst hvis ud får købt dig 1 strikkerundpind nummer 3:00 millimeter, med en wire der måler 60 centimeter. For så har du mulighed for at strikke med den, når du skal igang med at strikke andre strikkeprojekter.

Garn

Du har brug for noget garn, til at strikke de forskellige strikkemønster her i del 1. De strikkeopskrifter du kommer til at her i del 1, er vaskeklude i 6 forskellige strikkemønster. Og når du er nybegynder i strikning og skal til at lærer at strikke for første gang, så vil 100 % bomuldsgarn være det bedste garn at strikke med.

Jeg vil her anbefale dig, at du får købt dig noget Mayflower Cotton 8/4 fordi det er billigt og godt garn til hverdagsklude.

Garn du skal bruge

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, i farven Orange

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, i farven Blå

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, i farven Beige

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, i farven Gul

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, i farven Lys Grøn

1 nøgle Mayflower cotton 8/4, i farven Turkis

Redskaber

1 sæt Strikkepind nummer 3:00 millimeter eller

1 Strikkerundpind nummer 3:00 millimeter, med en wire der måler 60 centimeter

Et målebånd, til at måle højden på dit strikkearbejde

Hæklenål nummer 3:00 millimeter

Stoppenål, til at sy alle dine garnender ind imellem nogle masker og rækker

Andre redskaber

1 Maskeholder (dette er en meget stor sikkerhedsnål)1 Strikkepinde måler. Denne kan være af et tykt stykke plastik eller træ, i enden en rund eller aflang for. Den har en masse huller, og lige over – under eller til en af siderne, står der et tal. Når du stikker din strikkepind ind i den hvor der eksempelvis står 3 udfor, betyder det at din strikkepind måler 3:00 millimeter.

1 sæt strikkepinde beskytter, det er en kegle formet ting i som regel gummi og har et hul i den ene ende, den bruger du til at sætte på dine strikkepinde spidser. For på den måde beskytter du dem, når du ikke strikker og lægger dit strikketøj fra dig.

Strikketeknikker

Lav en løkke med garnet

Slå masker op

Strik Ret

Strik Vrang

Vend dit strikkearbejde

Strikkemønster

Retstrik, med Koral farve

Vrangstrik, med Blå farve

Glat strik, med Beige farve

Rib strik 1 ret og 1 vrang, med Solgul farve

Dobbelt Rib strik 2 ret og 2 vrang, med Lys Mint Grøn farve

Håndklæde mønster = 5 pinde 5 ret og 5 vrang og 5 pinde 5 vrang og 5 ret, med Turkis farve

Info til del 1 i strikning for begyndere

Inden du går i gang med at strikke, så er det meget vigtigt at du læser hele denne del igennem. For der er nogle vigtige oplysninger til din strikning, samt nogle billed vejledninger og billeder som du har brug for at og se på under vejs.

I denne del vil du komme til, at strikke efter strikkeopskrifter på klude, som du kun strikker af de 2 vigtigste strikketeknikker inden for strikning. Med disse 2 strikketeknikker kommer du til, at strikke de først 6 nemmeste, vigtigste og mest anvendte stikkemønstre. Og når du kan strikke disse 6 mønstre, ja så vil du kunne strikke rigtig mange forskellige strikkeopskrifter på alt muligt forskelligt.

Strikkeopskrift 1 på Klud

Ret Strik i Koral farvet

1. Start med at lav en løkke med garnet og sæt den på din strikke pind eller strikke rundpind nummer 3:00 millimeter. Nu slå så 50 masker op, herefter vender du dit strikkearbejde, og så strikker du ret i alle masker.

Du kan se på billed vejledningen herunder, hvordan jeg starter min strikkearbejde. Du kan se, hvordan jeg holder mine strikkepinde. Og du vil kunne se hvordan jeg holder garnet, når jeg slå mine masker op. På billedet lige under billed vejledningen, kan du se hvordan det ser ud når jeg har slået de 2 første masker op. Og på billed 3 kan du se hvordan det ser ud, når jeg har slået alle mine masker op. På billed 4 kan du se, at jeg har vendt mit strikkearbejde om, så jeg kan gå i gang med at strikke min klud.

Nu skal du i gang med at strikke ret masker, og det gør du på følgende måde:

2. Strik din strikkepind ind i den første maske, vikle garnet om din strikkepind og træk det ind igennem masken som du stak din strikkepind ind igennem. Herefter trækker du i masken på strikkepinden, så du får trukket den nye maske over på din modsatte strikkepind. Og du har nu strikket din første ret maske, du strikker på samme måde de efterfølgende 49 masker. Når du har strikket dem alle, da vender du dit strikkearbejde om, på samme måde som da du lige havde slået alle dine masker op, og gjorde klar til at skulle strikke den pind du lige har strikket.

Du gentager række nummer 2, og sådan strikker du alle de efterfølgende rækker lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter i højden.

Du måler det på samme måde som du kan se på billed 5 efter strikkeopskrifterne, hvor jeg har lagt mit målebånd på min klud. På billed 6 efter strikkeopskrifterne, kan du se hvordan min ret strikkede klud kom til at se ud, da jeg havde strikkede den færdigt.

YouTube Tutorial

Syntes du det er svært at strikke ret maskerne, så kan du se hvordan du strikker den første pind, på linket til YouTube Tutorial her under:

Strik den første pind

Og herefter strikker du de efterfølgende rækker, på samme måde som du kunne se på YouTube Tutorialen.

Herefter skal du nu lukke alle dine masker af, og det gør du ved først at strikke de første 2 masker. Herefter tager du din strikkepind ind i den første maske, og den første maske skal du nu trækker hen over den anden maske af de 2 du lige har strikket. Og du vil nu have 1 maske tilbage, på din strikkepind.

*Nu strikker du den næste maske, og herefter trækker du den første maske hen over den maske du lige har strikket, det er den som du havde tilbage på din strikkepind, lige inden du strikket den næste maske*.

Gentag fra * til * rækken hen, det vil ende med at du har 1 maske tilbage. Med din hæklenål nummer 3:00 millimeter hækler du nu en luftmaske, klip garnet en 10 centimeter fra din hæklenål, og træk så garn enden igennem masken på din hæklenål og stram til.

Til sidst skal du tage din stoppenål, og du syer nu de 2 garnender ind imellem nogle masker og rækker på vrangsiden så de bliver syet ind i dit strikkearbejde.

Hjælpe tutorial

Hvis du har brug for hjælp til at slå masker op, så kan du se på billed 1 efter strikkeropskrifterne, hvordan jeg slår masker op. På billed 2 lige efter strikkeropskrifterne, kan du se hvordan jeg lukker masker af. Har du brug for mere hjælp til at slår masker op og til at lukke masker af? Så kan du se videoen jeg har delt linket til YouTube Tutorial lige herunder:

Slå masker op

Har du brug for yderligere hjælp, til hvordan du lukker dine masker af. Så kan du se hvordan dette gøres, på linket til YouTube Tutorial herunder:

Sådan lukker du dine masker af, på retsidens

Sådan lukker du dine masker af, på vrangsiden

Strikkeopskrift 2 på klud

Vrang strik i Mellem Blå farve

1. Start med at lav en løkke med garnet og sæt den på din strikke pind eller strikke rundpind nummer 3:00 millimeter.

Slå 50 masker op, på samme måde som da du slog op til klud 1.

Vrangsiden

Du strikker, den første række på vrangsiden.

Strik 1 vrangmaske i alle masker, hele rækken hen.

Vend dit strikkearbejde om.

Hjælp til vrangmasker

På billed vejledningerne herunder, viser jeg dig hvordan du strikker vrangmasker. Hvis du har brug for at se hvordan en vrangmaske strikkes, da kan du se dette på linket til YouTube Tutorial lige herunder:

Sådan strikker du vrangmasker

2. Du strikker 1 vrangmaske ved, at ligge dit garn ind over din strikkepind til venstre lige før den første maske. Herefter stikker du din højre strikkepind lige ind under garnet du lige har lagt over strikkepinden på din venstre strikkepind, samt den første maske. Vikle så garnet om din højre strikkepinds spids, og træk det igennem masken og garnet på din venstre strikkepind. Nu trækker du så den maske du lige har trukket garnet igennem af den venstre strikkepind, og den maske har du strikket og sider nu på din højre strikkepind. Det vil sige, du har nu strikket din første vrangmaske.

På samme måde strikker du vrangmasker, i alle de efterfølgende masker på din venstre strikkepind.

Herefter skal du vende dit strikkearbejde om, og så strikker du den næste og alle efterfølgende rækker på samme måde.

Du skal strikke vrangmasker på alle rækker, lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter.

Når dit strikkearbejde måler 22 centimeter, skal du lukke alle masker af.

Luk masker af

Dem lukker du af på samme måde, som da du lukket maskerne af på din klud i retmasker.

Og du afslutter garnet på samme måde, som du gjorde på kluden i retmasker. På billed 6 efter strikkeopskrifterne, kan du se hvordan min vrang strikkede klud kom til at se ud, da jeg havde strikkede den færdig.

Du har nu strikket dine første 2 klude færdigt, ved hjælp af de 2 vigtigste strikketeknikker. Og jeg vil nu lærer dig, hvordan du strikker 4 forskellige klude mere ved hjælp af samme 2 strikketeknikker.

De 4 forskellige klude, skal du strikke med de samme 2 strikketeknikker. De bliver så strikket af, 4 andre forskellige strikkemønster.

Strikkeopskrift 3 på Klud

Stjerner

I denne strikkeopskrift vil jeg lære dig, at strikke fra stjerne til stjerne. Og i en strikkeopskrift vil du se stjerne som tegn, og de vil se sådan her *og så vil der stå en tekst, imellem de 2 stjerner , som den tekst du læser lige nu*. Du vil for det meste se de 2 stjerne, hvor de er de 2 stjerne symboler som dem her *. Og de vil for det meste, være skrevet med fed skrift.

De 2 stjerner betyder at du skal gentage, det der stå imellem de 2 stjerner. Og i nogen strikkeopskrifter vil det være en række, mens i andre strikkeopskrifter kan det være et helt afsnit.

Du vil også kunne læse at der i andre strikkeopskrifter bliver brugt de 2 stjerner jeg lige har beskrevet, og så 2 x 2 stjerner som vil se sådan ud **det er det her stykker, med de 2 x 2 stjerner, jeg mener**.

Grunden til at der 2 x 2 stjerner, er fordi det kan være et langt stykke der skal gentages. Eller det kan være flere rækker, som du vil skulle gentage. Det er for ikke at skulle skrive det samme flere gange, hele vejen ned igennem en strikkeopskrift.

Og de 2 stjerne vil jeg bruge her i denne strikkeopskrift, så du kan lære dem at kende. Og du vil så kunne finde ud af, hvordan de bruges.

Glatstrik i Lyse Brun farve

Du skal til at begynde med slå 50 masker op, på samme måde som du gjorde det til kluden i ret og kluden i vrang. Når du har slået maskerne op, skal du vende dit strikkearbejde om.

Række 1

Vrangsiden

Strik 1 ret maske, i den første maske

*Strik 1 retmaske, i den næste maske.

Strik 1 retmaske, i den efterfølgende maske*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Vender du dit strikkearbejde om.

**

Række 2

Retsiden

Strik 1 vrangmaske, i den første maske

*Strik 1 vrangmaske, i den næste maske.

Strik 1 vrangmaske, i den efterfølgende maske*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Vend dit strikkearbejde om.

Række 3

Vrangsiden

Strik 1 ret maske, i den første maske

*Strik 1 retmaske, i den næste maske.

Strik 1 retmaske, i den efterfølgende maske*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Vender du dit strikkearbejde om**.

Gentag række 2 og 3

Nu skal du gentage række 1 og 2 skiftevis, og du skal gentage dem ind til du har strikket dit strikkearbejde til det måler 22 centimeter.

Når kluden måler de 22 centimeter, skal du lukke alle dine masker af. På billed 7 efter strikkeopskrifterne, kan du se hvordan min glat strikkede klud til del 1, kom til at se ud da jeg havde strikkede den færdig.

Lukke masker af

Du skal lukket alle dine masker af på den samme måde, som du lukket maskerne af, på kluden med retmasker og kluden med vrangmasker.

Når du har lukket alle masker af, så skal du slutte strikkearbejdet af.

Det skal du også gøre på samme måde, som du afsluttet kluden med retmasker og kluden med vrangmasker.

Strikkeopskrift 4 på klud

Ribstrik i Gul farve

Dette strikkemønster strikkes ved, at du på en række strikke 1 ret i en maske, og 1 vrang i den næste maske. Sådan gentager du med at strikke, i alle masker hele rækken hen. På den næste række, skal du strikke 1 vrangmasker over 1 vrangmaske, og 1 retmaske over 1 retmaske. Sådan gentager du, hele rækken hen.

Du starter med at slå 50 masker op, på samme måde som du har gjort det til de 3 foregående klude.

Og nu skal du i gang med at strikke Ribstrik, og du skal strikke det som jeg beskriver her under.

Række 1

*Strik 1 retmaske, i den første maske

Strik 1 vrangmaske, i den næste maske*.

Gentag fra * til * lige ind til du har strikke i alle masker, hele rækken hen.

Række 2

*Strik 1 vrangmaske, over 1 vrangmaske,

strik 1 ret, over 1 retmaske*.

Gentag fra * til * lige ind til du har strikke i alle masker, hele rækken hen.

Du skal nu gentage række 1 og række 2, lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter. Efter strikkeopskrifterne kan du se på billed 8, hvordan min rib strikkede klud kom til at se ud, da jeg havde strikkede den færdig.

Luk alle masker af

Du skal nu lukke alle dine masker af, samt afslutte dit strikkearbejde. Dette skal du gøre på den samme måde, som du lukket af og afsluttet på de 3 første klude.

Strikkeopskrift 5 på klud

Dobbelt Ribstrik i Grøn farve

Dette mønster strikkes på næsten samme måde, som da du strikket strikkeopskrift 4. Forskellen er, at du i stedet for 1 ret og 1 vrang, skal strikke 2 ret og 2 vrang.

Start med at slå 50 masker op, på samme måde som du har gjort det til de 3 foregående klude. Og nu skal du i gang med at strikke Ribstrik, og dette gør du på følgende med:

Række 1
Strik 2 ret i første maske og 2 vrang i den næste maske.

*Strik 2 retmasker, i de næste 2 masker.

Strik 2 vrangmasker, i de 2 efterfølgende masker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har strikket alle maskerne.

Række 2:
Strik 2 vrangmaske, over 2 vrangmaske.

Strik 2 retmasker, over de næste retmaske.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har strikket alle maskerne.

Du skal nu gentage række 1 og række 2, lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter.

Nu lukker du alle dine masker af, samt afslutter dit strikkearbejde af. På billed 9 som du finder efter strikkeopskrifterne, kan du se hvordan min dobbelt rib strikkede klud, kom til at se ud da jeg havde strikkede den færdig.

Du skal afslutte det, på den samme måde, som på de 4 første klude.

Strikkeopskrift 6 på klud

Håndklæde Tern i Lys Turkis farve

Dette mønster strikkes ved at strikke 1 ret i 5 masker, og så strikker du 1 vrang i de næste 5 masker.

Start med at slå 50 masker op, på samme måde som du har gjort det til de 3 foregående klude. Og nu skal du i gang med at strikke Håndklæde Tern, og dette gør du på følgende med:

**

Række 1
Strik 5 retmaske, i de første 5 maske.

*Strik 5 vrangmasker, i de næste 5 maske.

Strik 5 retmasker, i de efterfølgende 5 masker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har strikket alle maskerne.

Række 2
Strik 5 vrangmasker, over de første næste 5 vrangmaske.

*Strik 5 retmaske, over i de næste 5 retmasker.

Strik 5 vrangmasker, i de efterfølgende 5 vrangmasker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har strikket alle maskerne**.

Du skal nu gentage fra ** til **, lige ind til du har strikket 5 rækker i alt.

**

Række 6

Strik 5 vrangmasker, over de første næste 5 retmaske.

*Strik 5 retmaske, over i de næste 5 vrangmasker.

Strik 5 vrangmasker, i de efterfølgende 5 retmasker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, lige indtil du har strikket alle maskerne.

Du skal nu gentage fra ** til **, lige ind til du har strikket 5 rækker i alt.

Række 7

Strik 5 retmaske, i de første 5 vrangmaske.

*Strik 5 vrangmasker, i de næste 5 retmaske.

Strik 5 retmasker, i de efterfølgende 5 vrangmasker*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, lige ind til du har strikket alle maskerne.

Du skal nu gentage fra ** til **, lige ind til du har strikket 5 rækker i alt**.

Nu skal du gentage række 1 og 2 og når du har strikket dem, så skal du gentage række 6 og 7.

På denne måde får du strikket det mønster der hedder Håndklæde Tern, og du skal strikke dette mønster lige ind til dit strikkearbejde måler 22 centimeter.

Herefter skal du lukke alle dine masker af, samt lukke dit strikkearbejde af. På billed 10 efter strikkeopskrifterne, kan du se hvordan min klud i håndklæde tern kom til at se ud, da jeg havde strikkede den færdig.

Du lukke alle masker og afslutter dit strikkearbejde, på den samme måde som du gjorde det på de første 5 klude.

Du har nu strikket dine første 6 klude, hvis du ønsker at dine klude skal være større. Kan du vælge at slå 100 masker op i stedet for 50 masker, når du starter med at slå masker op. Alle 6 strikkemønster strikker du på den samme måde, som jeg har beskrevet under hver klud. og husk at du skal lukke masker af og afslutter, på sammen måde som du har afsluttet og lukket af på de første 6 klude.

Rigtig god fornøjelse med dine klude, jeg håber du bliver glade for.

Mange strikke hilsner

Anne-Pia

Vil du strikke flere klude, så kan du gå vider med del 2 i strikning for begyndere med lette strikkeopskrifter.

Billed 1

Sådan slår du masker op.

Strikning for begyndere del 1 med lette strikkeopskrifter og sådan slår du masker op

Billed 2

Sådan lukker du masker af.

Del 1 sådan lukker du masker af

Billed 3 til del 1

Sådan strikker du vrangmasker.

Del 1 sådan strikker du vrangmasker

Billed 4

Sådan måler jeg min ret strikkede klud, og jeg måler alle kludene på denne måde, her i strikning for begyndere del 1 med lette strikkeopskrifter.

Sådan måles kludene i del 1

Billed 5

Den ret strikkede klud er strikkede færdig.

Ret strikkede klud til del 1

Billed 6

Vrang strikkede klud til del 1, er strikke færdig.

Vrang strikkede klud til del 1

Billed 7

Glat strikkede klud til del 1.

Glat strikkede klud til del 1

Billed 8

Rib strikkede klud til del 1.

Rib strikkede klud

Billed 9

Dobbelt rib strikkede klud.

Dobbelt rib strikkede klud

Billed 10

Strikkede klud i håndklæde tern strikkemønster.

Strikkede klud i håndklæde tern strikkemønster