11 Et sæt Retro Grydelapper færdig hæklet

Hækleopskrift på grydelapper i retro stil

På billedet op over, ses mine færdig hæklet grydelapper i retro stil. De er hæklet af Mayflower, men du kan vælge at hækle dine af det 8/4 garn du ønsker.

Garn

Jeg har brugt Mayflower Cotton 8/4 fordi jeg kunne få garnet i de farver jeg gerne ville have.

Det skal du bruge:
2 nøgler Mayflower Cotton 8/4, i en farve til Forsiden
3 nøgler Mayflower Cotton 8/4, i en farve til Inder siden
Hæklenål nr. 3.
1 Stoppenål til, at hæfte garnenderne ind med til sidst.

Hækle info:

Diameter: 18 cm i diameter.
Første stangmaske erstattes med 3 lm.
Hver omgang afsluttes med en kædemaske, for på denne måde at afslutte en række. Når du så skal begynde at hækle den næste række, da starter du med at hækle 3 luftmasker, og denne erstatter din første stangmaske.
Hvis du ønsker at hækle grydelapper som pynt, da skal du hækle 2 x forsider og 2 x inder sider.
Men hvis du ønsker at kunne bruge disse grydelapper, da er det bedst at hækle dem dobbelte. Det vil sige du skal hækle 4 x forsider og 4 x inder sider, disse 2 x 4 hækler du så sammen 2 og 2 når alle er hæklet færdigt.

Vigtig info:

Når du hækler disse grydelapper, da skal de hækles så hver eneste stangmaske ikke bliver for stram. Det kan være lidt svært at forklare, men hvis de hækles for stramt så vil de bule eller krølle.

Forside:

Start med at lave en hækle løkke, og slå 8 luftmaske op med den farve garn, som du ønsker forsiden skal være i, og samle dem til en ring med 1 kædemaske.
1. omg: hækle 3 luftmasker og hækle herefter 16 st i ringen, samle omgangen med 1 kædemaske.
2. omg: start med at hækle 3 luftmasker og fortsæt med at hækle følgende *1 stangmaske, 1 luftmaske i hver maske *, gentag fra * til * omg rundt og saml med 1 kædemaske.

3. omg: start med at hækle 3 luftmasker og fortsæt med at hækle følgende * 1 stangmaske, 3 luftmasker *, gentag fra * til * omg rundt og saml med 1 kædemaske = 16 luftmaske buer.

4. omg: start med at hækle 1 kædemaske ind i den første luftmaske bue, hækle så 3 luftmasker som bliver den første stangmaske, forsæt med at hækle 4 stangmasker i den samme bue. Hækle så * 5 stangmasker i hver, af de efterfølgende luftmaske buer *. Gentag fra * til * omgangen rundt = 80 stangmasker ialt.

5. omg: stat med at hækle 3 luftmasker, hækle så 1 stangmaske i næste 3 masker, 1 luftmaske og spring over næste maske. Fortsæt med at hækle følgende: * 1 stangmaske i hver af de næste 4 stangmasker, 1 luftmasker, spring 1 maske over *, gentag fra * til *omg rundt og afslut med 1 kædemaske i den tredje luftmaske som runden startet med.

6. omg: start med 3 luftmasker, hækle så 2 stangmasker i den anden og tredje stangmaske på forrige omgang, hækle 3 luftmasker og spring over 1 den næste maske. Forsæt med at hækle følgende * 1 stangmaske i hver af de næste 3 stangmasker af de efterfølgende 4 masker, 3 luftmasker, spring 1 stangmaske over *, gentag fra * til *omg rundt og afslut med 1 kædemaske i den tredje luftmaske som rækken startet med.

7. omg: start med 3 luftmasker, hækle 1 stangmaske i den anden maske af de 3 stangmasker på forrige række, 5 luftmasker og spring næste stangmaske over. Fortsæt med at hækle følgende: * 1 stangmaske i hver af de næste 2 stangmasker, 5 luftmasker, spring 1 stangmaske over *, gentag fra * til *omg rundt og afslut med 1 kædemaske i den tredje luftmaske som rækken startet med.

8. omg: start med 11 luftmasker, * spring 1 stangmaske over, 1 stangmaske i den næste første stangmaske af 2 stangmasker, 9luftlmasker *, gentag fra * til *omg rundt og afslut med 1 kædemaske i den tredje luftmaske, hækle 1 luftmaske og klip garnet 10 cm fra hæklenålen og træk garnenden ind igennem lækken på hæklenålen og stram til.

Du har nu hæklet 1 forside, og hvis du skal hækle et par grydelapper. Da skal du hækles 4 x forsider, så du har 2 forsider til hver grydelap. Når du har hæklet forsiderne færdig, vil de komme til at se ud som på billedet herunder.

Inder side:

Slå 8 lm op med den farve garn som inder siden ønskes i, og samle dem til en ring med 1 kædemaske.
1. omg: start med at hækle 3 luftmasker, og forsæt med at hækle 15 stangmasker i luftmaske ringen. Afslut med 1 kædemaske i den tredje luftmaske.

2. omg: start med at hækle 3 luftmasker, og hækle 1 stangmaske i den samme maske som kædemasken blev hæklet i da du afsluttet forrige række. Forsæt med at hækle 2 stangmasker i hver stangmaske omg rundt = 32 stangmasker. Afslut med at hækle 1 kædemaske, i den tredje luftmaske som rækken startet med.

3. omg: start med at hækle 3 luftmasker, og hækle 1 stangmaske i den samme maske som kædemasken på forrige række blev hæklet i, hækle 1 luftmaske og spring næste maske over. Fortsæt med at hækle følgende: * 2 stangmaske i den næste stangmaske, 1 luftmaske, spring 1 stangmaske over *, gentag fra * til *omg rundt og afslut med 1 kædemaske i den tredje luftmaske som rækken startet med.

4. omg: start med at hækle 3 luftmaske og hækle 1 stangmaske i den samme maske som kædemasken på forrige række blev hæklet i, hækle 1 stangmaske i den næste stangmaske (det er den som kommer lige efter de 3 luftmasker, den kan godt skjule sig, Så sørg for, at det bliver den stangmaske, lige efter de 3 luftmasker) 1 luftmaske. Fortsæt med at hækle følgende:* 2 stangmasker i den første af de næste 2 stangmasker, 1 stangmaske i næste stangmaske, 1 luftmaske *, gentag fra * til *omg rundt og afslut med 1 kædemaske.

5. omg: start med at hækle 3 luftmasker og hækle så 1 stangmaske i den sammen maske som kædemasken på forrige række blev hæklet i, hækle 1 stangmaske i de næste 2 masker, 1 luftmaske. Fortsæt med at hækle følgende: * 2 stangmasker i 1. stangmasker af de næste 3 stangmasker, 1 stangmaske i hver af de 2 næste stangmasker, 1 luftmaske *, gentag fra * til *omg rundt og afslut med 1 kædemaske.

6. omg: start med at hækle 3 luftmasker, hækle så 1 stangmaske i den samme maske som kædemasken på forrige række blev hæklet i, 1 stangmaske i de 3 masker, 1 luftmaske. Fortsæt med at hækle følgende: * 2 stangmasker i 1. stangmaske efter næste luftmaske, 1 stangmaske i hver af de 3 næste stangmasker, 1 luftmaske *, gentag fra * til *omg rundt og afslut med 1 kædemaske.

7.- 9. omg: Som 6. omg, men for hver omg bliver der 1 stangmaske mere i hver stangmaske-gruppe. Efter 9. omg er der 16 stangmaske-grupper med 8 stangmasker i hver gruppe og 1 luftmaske mellem grupperne.

Du har nu hæklet 1 inderside, og hvis du skal hækle et par grydelapper. Så skal du hækle 4 x indersider, så du har til 2 par dobbelte inderside grydelapper. De færdig hæklet inder sider kommer til se ud som på billedet herunder, når du har hæklet dem færdige.

Hækle for- og inderside sammen med inder sidens farve sådan:

Læg forsiden op på inder siden, og sæt 3 markør i 3 forskellige steder, dette hjælper med at holde dem sammen og gør det nemmer at hækle dem sammen. Du kan se på det øverste af de tre billede herunder, hvordan jeg har gjort.

Hækle vifter fra ret siden sådan:

Hækle 7 stangmaske om luftmaske bue på inder siden og om den yderste luftmaske buerne på forsiden (samtidig), lige som du kan se jeg har gjort på billedet herunder. * hækle 1 fastmaske i hver af de 2 midterste masker af de 8 stangmasker som du hæklet på den sidste runde på inder siden, det vil sige du skal hækle 1 fastmaske i nummer 4 stangmaske og i nummer 5 stangmaske, se på billede 2 og 3 herunder. Hækle 7 stangmasker om næste luftmaske bue på forsiden og på luftmaske buen på inder siden samtidigt *, gentag fra * til *omg rundt, slut med 3 stangmasker i samme sted som omgangens 4 første stangmaske blev startet med. Bryd eller klip ikke garnet af, da du nu skal hækle stroppen på din grydelap.

Strop:

Hækle 16 luftmasker og samle dem med 1 kædemaske i den næste stangmaske, hækle 2 luftmasker, og fortsæt nu med at hækle 16-20 fastmasker om luftmaske buen. Afslut med, at hækle en kædemaske i den stangmaske, som du afsluttet den sidste vifte med. Lige før du begyndte, at hækle de 16 luftmasker til stroppen. Hækle 1 luftmaske og klip garnet en godt 10 centimeter fra hæklenålen, træk så garnet igennem løkken og stram til. Hæft garnenden, ind i dit hæklearbejde så den bliver skjult i indersiden.

Du har nu hæklet den første grydelap, nu skal du så hækle 1 grydelap mere så du har et sæt. Når du har hæklet dem begge, vil de komme til at se ud som på billedet øverst i dette indlæg.

Hvis du undervejs får brug for yderligere hjælp, så kom og vær med i min gruppe på facebook.

Rigtig god hækle fornøjelse.