Hækleopskrift på Bordskåner, betræk til kork-bordskåner og grydelapper med hjerter

For et stykke tid siden så jeg en hækleopskrift på en hæklet hjerte bordskåner, på en svensk blog der hedder crochetmillan. Hækleopskriften hedder Semester virkning, og jeg faldt for dem med det samme. De 4 små bordskånere som ses på billedet herover, er hæklet efter hendes hæklediagram i hækleopskriften. Da de blev færdige besluttet jeg mig for at skrive denne hækleopskrift på den, for tænkte at andre kunne få glæde af den.

Det skal du bruge af materialer

1 nøgle Mayflower Cotton 8/4, i farven Mint grøn.

3 nøgle Mayflower Cotton 8/4, i farven Lilla.

2 nøgle Mayflower Cotton 8/4, i farven Mørke Grøn.

1 Kork bordskåner som har en diameter på 18,5 centimeter, og en tykkelse på 1 centimeter.

Redskab du skal hækle og sy med

Hæklenål nummer 2,50 millimeter

1 stoppenål, til at hæfte alle ender ind til sidst

Hækle teknikker

Luftmasker

Kædemasker

Fastmasker

Stangmasker

2 stangmasker sammen

2 dobbelte stangmasker sammen

Mål

Hjerte bordskånernes diameter 13,5 centimeter

Kork bordskåner betrækkes diameter 21,5 centimeter

Grydelappen diameter 26 centimeter

Hækle info til hækleopskriften

Det er meget vigtigt at du læser hele hækleopskriften igennem, før du begynder at hækle.

Hver række startes med at hækle 2 eller 3 luftmasker, disse luftmasker erstatter den første fastmaske når der hækles en række fastmasker, eller den første stangmaske eller den første dobbelte stangmaske på hver række. Med mindre andet er beskrevet i opskriften.

Under hækleopskriften er der indsat 13 billede vejledninger, på disse kan der ses hvordan dit hæklearbejde vil komme til se ud undervejs og hvordan det vil se ud når det er færdigt.

Det er vigtigt du ikke hækle for stramt i denne hækleopskrift, for så vil det færdige hæklearbejde komme til at se forkert ud, eller få en forkert form.

Du skal skifte garn undervejs i denne hækleopskrift, de ender du får når der skiftes, kan enten hækles ind i de pågældende rækker. Men du kan også vælge, at hæfte enderne ind til sidst med en stoppe nål. Jeg har selv valgt at hæfte enderne ind til sidst, da jeg syntes dette ser meget pænere ud.

Hækleopskrift

Første del midten

Række 1

Slå 4 luftmasker op og samle luftmaske kæden til en ring ved, at hækle en kædemaske i den første luftmaske som luftmaske kæden startet med. Du kan se på billede vejledning 1, fra billede nummer 1 til og med billede 3.

Række 2

Start med at hækle 2 luftmasker, og hækle 8 fastmasker ned i luftmaske kædens midte / ring. Afslut med 1 kædemaske, i den første fastmaske som rækken startet med. Du kan se på billede vejledning 1, fra billede nummer 4 til og med billede nummer 9.

Række 3

Hækle 2 luftmasker, og fortsæt med 1 stangmaske men det er kun første led som hækles på stangmasken, bagefter trækkes der en ny løkke igennem det sidste led på stangmasken samt igennem den anden løkke som du har på hæklenålen. Forsæt rækken med at hækle *3 luftmasker, og hækle så 2 stangmasker i den næste fastmaske, det er kun det første stangmaske led som hækles, herefter hækles den anden stangmaske på samme måde som den første og der afsluttes ved at der trækkes en løkke igennem de 3 løkker på hæklenål, *. Gentag fra * til * hele vejen rundt, afslut rækken med, at hækle en kædemaske i toppen af den sammen hæklede stangmaske, og hækle 1 kædemaske mere i den første luftmaske bue på forrige række. Se på billede nummer 21, på billede vejledning 2.

Række 4

Start med at hækle 2 luftmasker, fortsæt med at hækle 2 dobbelte stangmasker i luftmaskebuen på samme måde som på række 3. Videre hækles der *2 luftmasker og 3 dobbelte stangmasker i den samme luftmaske bue og på samme måde som på række 3. Hækle så 3 luftmasker, og hækle nu 3 dobbelte stangmasker i den næste luftmaske bue på forrige række, de hækles på samme måde som på række 3*. Gentag fra * til * hele vejen rundt, afslut med at hækle en kædemaske, i toppen af den første sammen hæklede dobbelte stangmaske, som rækken begyndte med. Hækle 2 luftmasker, og klip så garnet en 5 cm fra hæklearbejdet, da der skal hækles videre med et anden farve garn. Se billede vejledning 2 og 3.

Anden del

Hjerter hækles hele vejen rundt

Række 5

Med det lilla garn startes der med at lave en løkke, stik hæklenålen ind i luftmaske buen med 2 luftmasker. Træk en løkke igennem og hækle en kædemaske, hækle 3 luftmasker og fortsæt med at hækle 4 stangmasker i den samme luftmaske bue. *hækle 2 luftmasker og hækle en fastmaske om luftmaske buen med de 3 luftmasker, hækle 2 luftmasker og hækle 5 stangmasker i de næste luftmaske bue med 2 luftmasker*. Gentag fra * til *, hele vejen rundt. Afslut rækken med at hækle 2 luftmasker og 1 kædemaske i den 3 luftmaske som rækken starten startet med. Se billede vejledning 4.

Række 6

Hækle 3 luftmasker og hækle 1 stangmaske i den 3. luftmaske som kædemasken på forrige række blev sluttet af med. Fortsæt med at hækle *1 stangmaske i de næste 3 stangmasker på forrige række, hækle 2 stangmasker i den femte stangmaske på forrige række. Hækle så 2 luftmasker, og hækle 2 stangmasker i den næste stangmaske*. Gentag fra * til *, hele vejen rundt. Afslut med at 2 luftmasker, og hækle en kædemaske i den tredje luftmaske som rækken startet med. Se billede vejledning 5.

Række 7

Hækle 3 luftmasker og hækle 1 stangmaske i den tredje luftmaske som kædemasken på forrige række afsluttet med. Hækle *1 stangmaske i de næste 5 stangmasker på forrige række, hækle 2 stangmasker i den næste stangmaske på forrige række. Fortsæt med at hækle 2 luftmasker og hækle 2 stangmasker i den næste stangmaske på forrige række*. Gentag fra * til * hele vejen rundt og afslut med, at hækle 2 luftmasker og en kædemaske i den tredje luftmaske som forrige rækken startet med. Hækle 1 kædemaske mere, men i den anden stangmaske som blev hæklet i startet af forrige række. Se billede vejledning 5 fra billede nummer 65, og billede vejledning 6 til og med billede nummer 72.

Række 8

Hækle 3 luftmasker og hækle 6 stangmasker i den samme stangmaske, som kædemasket på forrige række afsluttet med. *Spring over en stangmaske, og hækle 1 fastmaske i den efterfølgende stangmaske, spring en stangmaske over og hækle 7 stangmasker i den efterfølgende stangmaske*. Gentag fra * til * hele vejen rundt, afslut rækken med 1 kædemaske i tredje luftmaske som rækken startet med, hækle 2 luftmasker og klip garnet 5 centimeter fra hæklearbejdet. Se billede vejledning 6 fra billede nummer 73, og billede vejledning 7, 8, 9 til og med billede nummer 92.

Nu har du hæklet her til i hækleopskriften da har du hæklet en bordskåner, som er velegnet til at stille kaffeglas med mere på. Du kan se på billedet herunder, hvordan mine kom til at se ud.


små bordskåner med te glas


Når du hækler videre vil der blive hæklet, et betræk til en kork bordskåner eller en grydelap.

Tredje del

Kanten rundt om hjerterne

Række 9

Nu skal du starte med det mørke grønne garn det vil sige, at du først lave en løkke og videre stikker du hæklenålen ind i den sidste fastmaske som forrige række afsluttet med. Hækle en kædemaske, og herefter hækles der 9 luftmasker, og 1 stangmaske i den næste fastmaske på forrige række (det er i fastmasken som blev hæklet imellem de 2 stangmaske buer af 7 stangmasker på forrige række, og som danner selve hjertebuen) *Fortsæt med at hækle 7 luftmasker og 1 fastmaske i den næste fastmaske imellem de næste 2 stangmaske buer på forrige række*. Gentag fra * til * hele vejen rundt, afslut rækken ved at hækle en kædemaske i den tredje luftmaske af de 9 luftmasker som rækken startet med. Og hækle yderligere 2 kædemasker om luftmaske buen med de først 9 luftmasker, i startet af forrige række. Se billede vejledning 9, fra billede nummer 93 til og med billede 96.

Række 10

Hækle 3 luftmasker og fortsæt med at hækle 2 stangmasker i luftmaske buen. *hækle 2 luftmasker og 3 stangmasker i den samme luftmaske bue, hækle 3 luftmasker og hækle så 3 stangmasker i den næste luftmaske bue* Gentag fra * til * hele vejen rundt, afslut med at hækle en kædemaske i den 3 luftmaske som runden startet med, nu hækles der 2 luftmasker og herefter klippes garnet 5 cm fra hæklearbejdet da der skal skiftes til det lyse vintage grønne garn. Se billede vejledning 10.

Række 11

Start med at lave en løkke med det lyse vintage grønne garn, hækle en kædemaske i luftmaske buen med de 2 luftmasker som blev hæklet i starten af forrige række. Hækle 3 luftmasker, og forsæt med at hækle 2 stangmasker i den første luftmaske bue på forrige række. *Fortsæt med at hækle 3 luftmasker, og hækle 3 stangmasker i den næste luftmaske bue*. Gentag fra * til * hele vejen rundt, og afslut rækken med at hækle 1 kædemaske i den 3 luftmaske som rækken startet med, herefter klippes garnet da der skal skiftes til det mørke grønne garn. Se billede vejledning 11.

Række 12

Der startes med det mørke grønne garn, på samme måde som da der blev skiftet til den lyse vintage grønne garn på række 11. Hækle 3 luftmasker og hækle 2 stangmasker mere i den første luftmaske bue, *hækle 3 luftmasker og hækle så 3 stangmasker i den næste luftmaske bue*. Gentag fra * til * hele vejen rundt, og afslut ved at hækle en kædemaske i den 3 luftmaske som rækken startet med. Se billede vejledning 12.

Nu har du hæklet kork bordskåner betrækkes, nu skal du springe ned til række 14.

Hvis du ønsker at hækle et sæt grydelapper, da skal der hækles i alt 4 gange mere af ovenstående hækleopskrift. Men i stedet for at der sluttes af med række 12, da hækles der en rækker mere af række 11 i lys vintage grøn, samt en række mere af række 12 i det mørke grønne garn. Herefter klippes det grønne garn af, lige som når du har skift garn farve tidligere i hækleopskriften.

Grydelapperne afslutter

Række 13

De to store runde ligges med bagsiderne imod hinanden, der laves nu en løkke med det lilla garn og videre hækles en kædemaske med det lilla garn om en luftmaske bue, herefter hækles 3 luftmasker og 1 stangmaske. *hækle 2 luftmasker og 2 stangmasker mere om den samme luftmaske bue, hækle 2 stangmasker om den næste luftmaske bue*. Gentag fra * til * hele vejen rundt, afslut med 1 kædemaske i den tredje luftmaske som rækken startet med, hækle 2 luftmasker og klip garnet 5 – 10 centimeter fra hæklearbejdet hvorefter garnets ende hæftes ind i hæklearbejdet.

Hækleopskrift på hank

Slå 5 luftmasker op med det lilla garn, hækle så 1 fastmaske i den tredje luftmaske fra hæklenålen og hækle en fastmasker i de sidste 2 luftmasker. *Hækle 2 luftmasker og vend hæklearbejdet og hækle 1 fastmaske i hver maske*. Gentag fra * til * indtil hanken har den ønsket længde. Når hanken er hæklet færdig, lægges den dobbelt og hækles fast i en luftmaske bue med 2 luftmasker som blevet hæklet med det lilla garn. Hækle 2 luftmasker og klip garnet på en sådan måde, at du har mulighed for at sy en knap i som kan ses på billede nummer, på billede vejledning. Sy knappen fast, og afslut ved at hæfte garnet godt.

Kork bordskåner betræk

Række 14

Når du har hæklet 2 runde fra række 1 til og med række 12, da skal der på den ene runde hækle 1 række fastmasker hele vejen rundt. Denne er med til, at der kommer en kant som ligger på siden af bordskåneren.

Der fortsættes med fastmasker på følgene måde, hækle 2 luftmasker og hækle 1 fastmaske imellem de 3 luftmasker som forrige række startet med og den efterfølgende stangmaske og hækle en fastmasken imellem de 2 stangmasker. *hækle 2 fastmasker om luftmaskebuen, og hækle så 1 fastmaske i mellemrummet imellem hver af de næste 3 stangmasker*. Gentag fra * til * hele vejen rundt, og afslut med at hækle 1 kædemaske i den første fastmaske som runden startet med.

Når du har hæklet runden med fastmasker, da vil du opleve at hæklearbejdet begynder at bukke. Dette er helt normalt, da det bliver kanten rundt på kork bordskåneren.

Række 15

Nu hækles der 2 luftmasker, og de 2 runde betræk lægges med retsiden ind imod hinanden. Der hækles *2 fastmasker i og omkring luftmaske buen på den runde der ikke blev hæklet en fastmaske kant på i første omgang. Herefter hækles der en fastmaske i den næste fastmaske og i den anden og den tredje stangmaske på den runde som der ikke blev hæklet en fastmaske kant på først*. Gentag fra * til * men kun så meget rundt at der er en åbning, så kork bordskåneren kan komme ind i selve betrækket. Afslut med at hækle en ekstra fastmaske række på den runde som der blev hæklet en fastmaske rækken på før de 2 runde skulle hækles sammen og hækle en kædemaske oven i den sidste fastmaske, og klip så garnet en godt 10 centimeter fra hæklearbejdet og hæft enden ind i hæklearbejdet med en stoppenål. Sy 2 knapper på den side af den runde hvor du sluttet af med at hækle fastmasker hen til den modsatte ende, og hæft enderne ind i hæklearbejdet så enderne bliver skjult godt. Se billede vejledning 12 på billederne nr 109, 110 og 111.

Når betrækket til din kork bordskåneren og grydelapperne er hæklet færdig, vil det komme til at se ud som på billedet herunder.

Hækleopskrift

Billedvejledningerne

Herunder er alle 14 billede vejledninger, det første viser hvordan de kommer til at se ud når de begge sæt er færdige. Og på billedene med nr. 1 til og med 118, viser hvordan de hækles. Disse billeder vejledninger kan være en rigtig god hjælp til, imens du hækler efter denne hækleopskrift, for på denne måde kan du se hvordan hæklearbejde se ud undervejs.


Kok bordskåner betræk og grydelapper


Billede vejledning 1 af Garnmasken


Billede vejledning 2 af Garnmasken


Billede vejledning 3 af Garnmasken


Billede vejledning 4 af Garnmasken


Billede vejledning 5 af Garnmasken


Billede vejledning 6 af Garnmasken


Billede vejledning 7 af Garnmasken


Billede vejledning 8 af Garnmasken


Billede vejledning 9 af Garnmasken


Billede vejledning 10 af Garnmasken


Billede vejledning 11 af Garnmasken


Billede vejledning 12 af Garnmasken


Billede vejledning 13 af Garnmasken