Billed 1 vaskeklud i 2 farvet patentstrik

Strikkeopskrift på vaskeklud i 2 farvet patent strikkemønster

Design og strikkeopskrift af Anne-Pia Hansen

Strikkeopskrift på vaskeklud i 2 farvet patent strikkemønster er skrevet uden forkortelser, og alle rækker er detaljeret beskrevet.

Jeg har strikket, min vaskeklud med 100 % bomuld af garntypen 8/4. Vaskekluden bliver rigtig god, og får en rigtig flot struktur med dette garn.

Det skal du bruge

Farve 1

1 nøgle med 50 gram 100 % bomuld, i en farve.

Farve 2

1 nøgle med 50 gram af 100 % bomuld, i en anden farve.

1 par strikkepinde, nummer 3:00 millimeter, eller du kan vælge at strikke med strikkerundpind, nummer 3:00 millimeter.

2 markerings ringe, eventuelt i 2 farver.

1 Stoppenål, til at sy dine garnender ind imellem nogle masker og rækker til sidst.

1 saks.

Strikketeknikker

Dan en garnløkke med hver af de 2 garn farver, og sæt dem på din strikkepind.

Slå masker op

Strik retmasker

Strik vrangmasker

Strikke 2 kantmasker, i hver side på alle rækker.

Slå garnet over din strikkepind.

Tag 1 maske løst af.

Strik 1 retmaske, i en maske med et garn omslag.

Strik 1 vrangmaske, i en maske med garn omslag.

Information til strikkeopskriften

Inden du går i gang med at strikke din vaskeklud i 2 farvet patent strikkemønster, er det vigtigt at du læser hele informationsafsnittet og strikkeopskriften grundigt igennem, før du begynder at strikke din vaskeklud i 2 farvet patent strik.

Når du i strikkeopskriften ser tekst der er markeret med fed skrift, så betyder det at det er noget du skal være opmærksom på.

Forsiden

Du skal på hver forside række først strikker, med den farve du ønsker der skal være den primær dominerende farve på forsiden. Og trækker herefter alle maskerne, hen til den modsatte ende af din strikkepind. Så strikker du alle maskerne, der skal være den Kontraste farve på forsiden.

Nu skal du vende dit strikkearbejde om

Bagsiden

Du skal på hver bagside række, først strikke med den primær dominerende farve på bagsiden. Så trækker du alle maskerne hen til den modsatte ende af din strikkepind, og strikker med den Kontraste farve i maskerne du strikket med den primær dominerende farve på forsiden.

Når du strikker 2 farvet patent strik, så strikker du på retsiden med det garn du ønsker der skal være den Primær dominerende farve på forsiden. Det vil sige, at du strikker 1 retmaske i de masker der skal stå tydeligt frem, på forsiden.

På bagsiden, strikker du 1 retmaske med den anden farve. Og denne farve vil komme til at står tydeligt frem, og vil blive den dominerende farve på vrangsiden.

Når du skal slå masker op til 2 farvet patent strik, og strikker frem og tilbage. Så er det vigtigt at du slå et ulige antal masker op, og det er en god ide at slå 2 kantmaske i både venstre og højre side. Det betyder du slå første 2 kantmaske op, og så slå du de masker op som denne vaskeklud skal strikkes af, og slutter af med at slå 2 kantmaske mere op.

Til at starte med når du skal starte med at slå masker op, så laver du en garnløkke med begge garnfarver. Og denne garnløkke skal du ikke tælle med, i det antal masker du skal slå op til vaskekluden i 2 farvet patent strik.

Sådan skal du slå maskerne op, til vaskekluden i 2 farvet patent

Slå herefter 1 masker op med det mørkerøde garn, indsæt 1 markerings ring i denne maske.

*Slå 1 masker mere op, med det mørkerøde garn.

Slå 1 masker op, med det petrol farvet garn*.

Nu gentager du fra * til *, og frem til du har slået 55 masker op ialt.

Slå 2 masker mere op, med det mørkerøde garn.

Du skal nu have slået 57 masker op, og de første 2 og sidste 2 mørkerøde maske, vil være dine kantmaske på hver række. Du skal strikke 1 retmaske, i de første 2 og sidste 2 maske på hver eneste række. Og de 2 kantmasker i hver side vil være med til, at både venstre og højre side på den vaskeklud i 2 farvet patent strik, bliver rigtig pæne.

På billed 1 herunder, kan du se hvordan det skal se ud når du har slået alle maskerne op.

Inden du vender dit strikkearbejde om

Herefter vender du dit strikketøj om, og du er næsten klar til at gå i gang med at strikke. Men du skal lige have trukket de 2 garn løkker af, du startet med at lave af hver garn farve, lige inden du slog alle maskerne op.

Du er derfor nød til, at trække alle maskerne hen til den modsatte ende af din strikkerundpind, træk så de 2 garn løkker af strikkerundpinden.

Så skal du trække alle maskerne tilbage, til den modsatte ende  af din strikkepind igen, og du er nu klar til at gå igang med at strikke.

Information til, hvordan rækkerne i 2 farvet patent strikkemønstret strikkes

Før du kan gå i gang med at strikke det 2 farvet patent strikkemønstre, så du nød til at strikke 4 opstarts rækker. Og de 4 opstarts rækker, strikkes hver over 2 gange. For du strikker først en pind med den Primær farve (Mørkerød), denne er din dominerende farve på forsiden. Og så trækker du dit strikkearbejde, hen til den modsatte ende af din strikkerundpind. Hvorefter du strikker en pind med din Primær Kontrast farve (Petrol), der er den dominerende farve på vrangsiden. Og så vender du dit strikkearbejde om, og strikke først med den det mørkerøde garn, og trækker alle maskerne hen, til den modsatte ende af din strikkerundpind. Strik med det petrol farvet garn, og vend herefter dit strikkearbejde om.

Det betyder at du strikker opstarts række 1, først med det mørkerøde garn. Så trækker du alle maskerne hen, til den anden ende af din strikkerundpind. Også strikker du opstarts række 2, og den skal strikkes med det petrol farvet garn.

Vend dit strikkearbejde om

Strik opstarts række 3, med det mørkerøde garn. Træk alle maskerne hen, til modsatte ende af din strikkerundpind. Også strikker du opstarts række 4, med det petrol farvet garn.

Vend dit strikkearbejde om

Strik opstarts række 5, med det mørkerøde garn. Træk alle maskerne, hen til den modsatte ende af din strikkepind. Strik opstarts række 6, med det petrol farvet garn.

Vend dit strikkearbejde om

Dit 2 farvet patent strik vil efter de første 6 opstarts rækker, begynde at ligne rigtig patent strik. Og du fortsætter nu med at strikke, række 7 del 1 med det mørkerøde garn, og del 2 med det petrol farvet garn. Og herefter strikker du række 8 del 1 med det mørkerøde garn, og del 2 med det petrol farvet garn.

Og du gentager herefter række 7 del 1 og 2, og så række 8 del 1 og 2. Frem til dit strikkearbejde måler 25 centimeter i højden.

Sådan strikkes 1 vrangmaske med garn omslag

Når du strikker vrangmasker hvor du har et garn omslag skråt omkring, så skal du lægge garnet du strikker med, over på pinden du skal strikke vrangmasken fra, lige foran masken med garn omslaget. Stik din strikkepind ind under garnet du har lagt foran masken du skal strikke 1 vrangmaske i, og videre ind under masken med det skrå garn omslag, og igennem den maske du skal til at strikke 1 vrangmaske i. Vikle herefter garnet om den strikkepind du strikker med, og træk det ind igennem vrangmasken – garnomslaget samt garnet du lage foran. Træk masken af pinden med alle dine masker, og videre over på den pind du strikker med.

Du har nu fået forklaring på hvordan du strikker, den første vrangmaske sammen med det skrå garnomslag.

Sådan strikker du 1 retmaske i 1 retmaske med garnomslag

Stik din strikkepind ind igennem forfra og ud igennem garnomslaget imod vrangsiden, vikle garnet om din strikkepind, og træk det ind igennem garnomslaget og din retmaske.

Du har nu strikket 1 retmaske, i 1 retmaske med garnomslag.

Vaskeklud i 2 farvet patent strikkeopskrift

Start med at dan en garnløkke af garn farve 1 og 2, og sæt garnløkken på din strikkepind nummer 3:00 millimeter.

Slå 2 maske op, med den primære garn farve (det er garn farve 1).

Slå så 53 masker mere op, hvor du slå maskerne op skiftevis med de 2 garn farver.

Slut af med at slå 2 masker mere op, med din garnfarve 2.

Opstarts række 1 – strikkes med garn farve 1

Start med at strikke 1 retmaske, i den første maske.

Strik 1 retmaske, i den anden maske.

*Tag 1 maske løst af, som du skulle til at strikke den vrang, med garnet foran dit strikkearbejde.

Sådan tager du masken løst af, med garnomslaget

Slå garnet om din strikkepind. Her skal du lægge garnet du strikker med, hen over strikkepinde du strikker maskerne fra. Du skal sørge for at garnet du lægger over strikkepinden, lægger foran den yderste maske, der sidder ud imod strikkepinds spidsen.

Tag strikkepinden du strikker med, og stik den ind under garnet du har slå hen over strikkepinden, og videre ind igennem den næste maske du ville skulle strikke. Træk garn omslaget og den maske du ville skulle strikke, over på den pind du strikker med.

Strik 1 retmaske, i den efterfølgende maske*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har 2 masker tilbage.

Strik 1 retmaske, i de 2 sidste masker.

Du har nu strikket opstarts række 1, og dette er forsiden du har strikket.

Og normalt ville du nu skulle vende dit strikkearbejde om, men det skal du ikke her i 2 farvet patent strik. Du skal i for trække dit strikkearbejde, hen til modsatte ende af din strikkepind. For du skal nu strikke, opstarts række 2 med garn farve 2.

Du kan se på billed 1 lige efter opstarts række 4, hvordan det så ud da jeg havde strikket opstarts række 1 færdig.

Opstarts række 2 – strikkes med garn farve 2

Strik 1 retmaske, i den første maske.

Strik 1 retmaske, i den efterfølgende maske.

*Tag 1 maske løst af, som du skulle til at strikke den vrang, med garnet foran dit strikkearbejde.

Placer garnet foran, dit strikkearbejde.

Stik din strikkepind du strikker med, ind igennem den maske du skal strikke. Træk denne maske over på den strikkepinde du strikker maskerne over på. Læg garnet skråt hen over den maske du lige har trukket over på strikkepinden, så garnet er placeret til venstre for den maske, du lige har trukket over på strikkepinden.

Strik 1 vrangmaske, i den efterfølgende maske. Du skal her sørge får, at du får strikker 1 vrangmasken sammen med garnomslaget*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du har 3 masker tilbage.

Tag 1 maske løst af, som du skulle til at strikke den vrang, med garnet foran dit strikkearbejde.

Placer garnet foran, dit strikkearbejde.

Stik din strikkepind du strikker med, ind igennem den maske du skal strikke. Træk denne maske over på den strikkepinde du strikker maskerne over på. Læg garnet skråt hen over den maske du lige har trukket over på strikkepinden, så garnet er placeret til venstre for den maske, du lige har trukket over på strikkepinden.

Strik 1 retmaske, i de 2 sidste masker.

Du har nu strikket opstarts række 2, og det var vrangsiden du lige har strikket.

Vende dit strikkearbejde om.

Du kan se på billed 2 lige efter opstarts række 4, hvordan mit kom til at se ud da jeg havde strikket opstarts række 2 færdig.

Opstarts række 3 – Strikkes med garn farve 1

Strik 1 ret, i de 2 første masker.

Strik 1 vrangmaske, i den næste maske. Husk at du skal her sørge for at, strikke 1 vrangmaske sammen med garnomslaget.

*Tag 1 maske løst af, som du skulle til at strikke den vrang, med garnet foran dit strikkearbejde.

Placer garnet foran, dit strikkearbejde.

Stik din strikkepind du strikker med, ind igennem den maske du skal strikke. Træk denne maske over på den strikkepinde du strikker maskerne over på. Læg garnet skråt hen over den maske du lige har trukket over på strikkepinden, så garnet er placeret til venstre for den maske, du lige har trukket over på strikkepinden.

Strik 1 vrangmaske, i den efterfølgende maske. Du skal her sørge får, at du får strikker 1 vrangmasken sammen med garnomslaget*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Strik 1 retmaske, i hver af de 2 sidste masker.

Nu trækker du alle dine masker, ned til den modsatte ende på strikkepinden. For du skal nu strikke opstarts række 4, og den skal du strikke fra den samme side som du strikket opstarts række 3 fra.

Du kan se på billed 3 lige efter opstarts række 4, hvordan det så ud da jeg havde strikket min opstarts række 3 færdig.

Opstarts række 4 – Strikkes med garn farve 2

Strik 1 retmaske, i de første 2 masker.

*Tag 1 maske løst af, med garnet om strikkepinden, foran den maske du skal tage løst af.

Du skal tage masken løst af, med garnet placeret på følgende beskrivelse herunder:

Læg garnet over den strikkepind, du skal til at tage 1 maske løst af på. Du skal lægge garnet foran den maske, stik din strikkepind ind under garnet du har lagt over strikkepinden, og videre ind igennem den maske du skal tage løst af. Træk garnomslaget af sammen med masken, over på den strikkepind du strikker med.

Strik 1 ret, i den næste maske. Du skal huske at strikke den næste maske, sammen med det garnomslag der er lag over denne maske*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Tag den tredje maske løst af, med garnet om strikkepinden, foran den maske du skal tage løst af.

Du skal tage masken løst af, med garnet placeret på følgende beskrivelse herunder:

Læg garnet over den strikkepind, du skal til at tage 1 maske løst af på. Du skal lægge garnet foran den maske, stik din strikkepind ind under garnet du har lagt over strikkepinden, og videre ind igennem den maske du skal tage løst af. Træk garnomslaget af sammen med masken, over på den strikkepind du strikker med.

Strik 1 retmaske, i de sidste 2 masker.

Du kan se på billed 4 lige her under, hvordan det så ud da jeg havde strikket opstarts række 4 færdig.

Vend herefter, dit strikkearbejde om.

Billed 3

Opstarts række 5 – Strikkes garn farve 1

Retsiden

Strik 1 retmaske, i de første 2 masker med det mørkerøde garn.

*Strik 1 retmaske, i den næste maske sammen med garnomslaget med det petrol farvet garn.

Tag den tredje maske løst af, med garnet om strikkepinden, foran den maske du skal tage løst af.

Du skal tage masken løst af, med garnet placeret på følgende beskrivelse herunder:

Læg garnet over den strikkepind, du skal til at tage 1 maske løst af på. Du skal lægge garnet foran den maske, stik din strikkepind ind under garnet du har lagt over strikkepinden, og videre ind igennem den maske du skal tage løst af. Træk garnomslaget af sammen med masken, over på den strikkepind du strikker med*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Strik 1 retmaske i den tredjesidste maske, men den skal strikkes sammen med garnomslaget med det petrol farvet garn.

Strik 1 retmaske, i de sidste 2 masker.

Træk alle maskerne hen til den modsatte strikkepinds spids, du skal nu strikke opstarts række 6 med det Petrol farvet garn.

Opstarts række 6 – Strikkes med garn farve 2

Strik 1 retmaske, i de første 2 masker.

*Tag den tredje maske løst af, med garnet om strikkepinden, foran den maske du skal tage løst af.

Du skal tage masken løst af, med garnet placeret på følgende beskrivelse herunder:

Læg garnet over den strikkepind, du skal til at tage 1 maske løst af på. Du skal lægge garnet foran den maske, stik din strikkepind ind under garnet du har lagt over strikkepinden, og videre ind igennem den maske du skal tage løst af. Træk garnomslaget af sammen med masken, over på den strikkepind du strikker med.

Strik 1 vrangmaske, i den næste maske og strik den sammen med garnomslaget*.

Gentag fra * til *, hen til du har 3 masker tilbage.

Tag den tredje maske løst af, med garnet om strikkepinden, foran den maske du skal tage løst af.

Du skal tage masken løst af, med garnet placeret på følgende beskrivelse herunder:

Læg garnet over den strikkepind, du skal til at tage 1 maske løst af på. Du skal lægge garnet foran den maske, stik din strikkepind ind under garnet du har lagt over strikkepinden, og videre ind igennem den maske du skal tage løst af. Træk garnomslaget af sammen med masken, over på den strikkepind du strikker med.

Strik 1 retmaske, i de sidste 2 masker.

Vend dit strikkearbejde om.

****

Række 7

Første del

Vrangsiden – Strik med garn farve 1 i alle masker.

Strik 1 ret, i de 2 første masker.

Strik 1 vrangmaske, i den næste maske. Husk at du skal her sørge for at, strikke 1 vrangmaske sammen med garnomslaget.

*Tag 1 maske løst af, som du skulle til at strikke den vrang, med garnet foran dit strikkearbejde.

Placer garnet foran, dit strikkearbejde.

Stik din strikkepind du strikker med, ind igennem den maske du skal strikke. Træk denne maske over på den strikkepinde du strikker maskerne over på. Læg garnet skråt hen over den maske du lige har trukket over på strikkepinden, så garnet er placeret til venstre for den maske, du lige har trukket over på strikkepinden.

Strik 1 vrangmaske, i den efterfølgende maske. Du skal her sørge får, at du får strikker 1 vrangmasken sammen med garnomslaget*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Strik 1 retmaske, i hver af de 2 sidste masker.

Nu trækker du alle dine masker, ned til den modsatte ende på strikkepinden. For du skal nu, strikke anden del af række 7.

Anden del

Vrangsiden – du skal strikke med garn farve 2.

Strik 2 ret, i de første 2 masker.

*Tag 1 maske løst af, som du skulle til at strikke den vrang, med garnet skråt foran dit strikkearbejde.

Placer garnet skråt foran, dit strikkearbejde.

Stik din strikkepind du strikker med, ind igennem den maske du skal strikke. Træk denne maske over på den strikkepinde du strikker maskerne over på. Læg garnet skråt hen over den maske du lige har trukket over på strikkepinden, så garnet er placeret til venstre for den maske, du lige har trukket over på strikkepinden.

Strik 1 ret, i den næste maske sammen med det mørkerøde garnomslag*.

Gentag fra * til *, frem til du har 3 masker tilbage.

Strik 1 ret, i den næste maske sammen med det mørkerøde garnomslag.

Strik 1 ret, i de sidste 2 masker.

Vend dit strikkearbejde om.

Række 8

Første del

Retsiden – Du skal strikke med garn farve 1.

Strik 1 retmaske, i de første 2 masker med det mørkerøde garn.

*Strik 1 retmaske, i den næste maske sammen med garnomslaget med det petrol farvet garn.

Tag den tredje maske løst af, med garnet om strikkepinden, foran den maske du skal tage løst af.

Du skal tage masken løst af, med garnet placeret på følgende beskrivelse herunder:

Læg garnet over den strikkepind, du skal til at tage 1 maske løst af på. Du skal lægge garnet foran den maske, stik din strikkepind ind under garnet du har lagt over strikkepinden, og videre ind igennem den maske du skal tage løst af. Træk garnomslaget af sammen med masken, over på den strikkepind du strikker med*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Strik 1 retmaske i den tredjesidste maske, men den skal strikkes sammen med garnomslaget med det petrol farvet garn.

Strik 1 retmaske, i de sidste 2 masker.

Træk alle maskerne hen til den modsatte strikkepinds spids, du skal nu strikke række 8 anden del, med det petrol farvet garn.

Anden del

Retsiden – Du skal strikke med garnfarve 2.

Strik 2 ret, i de første 2 masker.

*Tag 1 maske løst af, som du skulle til at strikke den vrang, med garnet skråt foran dit strikkearbejde.

Placer garnet skråt foran, dit strikkearbejde.

Stik din strikkepind du strikker med, ind igennem den maske du skal strikke. Træk denne maske over på den strikkepinde du strikker maskerne over på. Læg garnet skråt hen over den maske du lige har trukket over på strikkepinden, så garnet er placeret til venstre for den maske, du lige har trukket over på strikkepinden.

Strik 1 vrangmaske, i den næste maske sammen med det mørkerøde garnomslag*.

Gentag fra * til *, frem til du har 3 masker tilbage.

Tag 1 maske løst af, som du skulle til at strikke den vrang, med garnet skråt foran dit strikkearbejde.

Placer garnet skråt foran, dit strikkearbejde.

Stik din strikkepind du strikker med, ind igennem den maske du skal strikke. Træk denne maske over på den strikkepinde du strikker maskerne over på. Læg garnet skråt hen over den maske du lige har trukket over på strikkepinden, så garnet er placeret til venstre for den maske, du lige har trukket over på strikkepinden.

Strik 1 ret, i de sidste 2 masker.

Vend dit strikkearbejde om****.

Nu skal du gentage fra **** Række 7 første del, og frem til slutningen af Række 8 anden del, vend dit strikkearbejde om****.

Du skal gentage række 7 og 8, frem til og med dit strikkearbejde måler 25 centimeter i højden.

Sådan ser du om du skal i gang med at strikke forsiden af dit strikkearbejde, eller om du skal strikke vrangsiden af dit strikkearbejde.

Du skal i gang med at strikke på forsiden hvis

Retmasker i garn farve 1, vender ind imod dig. Og dine 2 garnfarver, hænger ud for højre af dit strikkearbejde.

Du skal i gang med at strikke på vrangsiden hvis

Retmasker i garn farve 2, vender ind imod dig. Og dine 2 garn farver, hænger ud for højre side af dit strikkearbejde.

Når din vaskeklud i 2 farvet patentstrik måler 25 centimeter, så skal du i gang med at lukke af. Og du skal meget gerne lukke masker af, på vrangsiden med garn farve 2. Du skal strikke 1 retmaske i alle masker, og husk hver gang der er et garn omslag lige før en maske, skal du huske at strikke 1 retmaske i både garnomslaget og masken. Det betyder du strikker, masken og garnomslaget sammen til 1 maske.

Sådan lukker du dine masker af

Strik 1 retmaske, i de første 2 masker.

Træk den første maske du strikket 1 retmaske i, ud over den anden maske, og videre ud over din strikkepinds spids.

*Strik 1 retmaske, i den efterfølgende maske.

Træk den bagerste maske, ud over den yderste maske, og videre ud over din strikkepinds spids*.

Gentag fra * til * hele rækken hen, til du kun har 1 maske tilbage på den strikkepind du strikker med.

Klip garnet 20 centimeter fra din strikkepind, og træk garnenden ind igennem masken på din strikkepind. Når du har trukket garnenden igennem masken, så skal du sørge for at stramme rigtig godt til.

Klip garnfarve 1 af, på samme måde som du lige har klippet garnfarve 2 af.

Nu skal du sy alle dine garnender ind imellem nogle masker og rækker på vrangsiden, og du skal sy dem alle ind med din stoppenål.

Du har nu strikket din vaskeklud i 2 farvet patent strikkemønstret færdigt, og jeg håber du bliver rigtig glad for den.

Rigtig god strikke fornøjelse.

Venlige hilsner

Anne-Pia 🙂

Vil du gerne strikke flere vaskeklude i forskellige strikkemønster, så kan du finde flere strikkeopskrifter her.