Hækle firkanter sammen på forskellige måder

Der er mange måder du kan hækle firkanter sammen på, og det kan være svært at beslutte sig for hvilken en af teknikkerne du skal vælge. Og ind imellem bliver jeg spurgt om hvordan firkanter hækles sammen, og om jeg har en hækle opskrift på hvordan de kan hækles sammen. Til det første spørgsmål må jeg svare Nej! til, for jeg har ingen hækle opskrift på, hvordan firkanter hækles sammen. Men det kan også være rigtig svært, for der er mange måder firkanter kan hækles sammen på. De hækler teknikker som jeg selv bruger, skriver jeg derfor ind her på garnmasken. I håb om at det kan gøre det nemmere for dig, at beslutte hvilken hækle teknik du skal vælge når du skal hækle dine firkanter sammen.

Jeg har derfor lavet billede vejledninger på 8 forskellige teknikker, og nogen af dem kan du bruge til kun at hækle firkanterne sammen med. Mens en er rigtig god, hvis du skal hækle firkanter sammen til et tæppe. En anden er god til, at du kan hækle firkanter sammen til en taske – pude – bluse med mere. Der er yderligere 2 måder at hækle firkanter sammen på, og som er rigtig god hvis du ønsker at der skal komme en pynte kant imens de hækles sammen.

Alle hækle teknikkerne har jeg valgt at inddel på en sådan måde, at eksempelvis 2 øverste er nogen jeg ikke selv er vildt begejstret for, da de ikke bliver særlig pæne. De efterfølgende bruger jeg selv rigtig meget, og de er delt op så dem jeg bruger til at hækle firkanter sammen med, kan læses og ses først. Mens dem som er gode til, at du kan hækle eksempelvis en pude sammen med kommer efter. Og herefter er det den der kan bruges til, at hækle et tæppe sammen. Til sidste er 2 mere som jeg selv bruger når jeg skal hækle sammen, og det skal danne en form for pynte kant.

Når jeg skal hækle eller sy mine firkanter sammen, da bruger jeg enten 1 hæklenål i den størrelse som jeg har hæklet mine firkanter med. Her ud over bruger jeg 1 stoppe nål, der passer med at garnet kan komme igennem nål øjet. Og så bruger jeg også garn, der enten passer ind i det jeg hækler, eller som er den farve som jeg ønsker sammen hæklingerne og kanterne skal være i.

Køb forskellige garntyper

Hækle teknikker med fastmasker

1 Hækle en fastmaske i hver maske

Denne teknik hækles på bagsiden, så før du kan begynde at hækle, skal du ligge dine firkanter så de ligger med retsiden ind imod hinanden. Du skal kun hækle fastmasker, i alle 3 stangmasker og 1 om de luftmasker som du har hæklet imellem de 3 stangmasker.

Du starter med at lave en løkke, på samme måde som når du startet med at skal hækle, og du hækler det på følgende måde:

Start med at hækle en fastmaske om luftmaskerne i et af firkantens hjørnerne, herefter hækler du:

*1 fastmaske i hver af de 3 stangmasker og 1 fastmaske om luftmasken som du har hæklet imellem en mønster rapport, (en mønster rapport, er den hvor du har hæklet 3 stangmasker og 1 luftmaske, dette er din mønster rapport) *.

Gentag fra * til * til du har hæklet, i alle stangmasker og omkring alle luftmasker. Når du har hæklet i den sidste stangmaske, så er du ved det næste hjørne, her hækler du 1 fastmaske om luftmaskerne, hækle endnu 1 luftmaske og klip garnet en 5 centimeter fra hæklenålen, og træk garn enden igennem løkken og stram til. Du kan se på billederne herunder, hvordan jeg har hæklet det.

2. Hækle en fastmaske imellem hver maske

Den anden fastmaske teknik, da skal du vende dine firkanter med retsiden ind imod hinanden, lige som du gjorde på den første lige inden du kunne starte med at hækle dem sammen.

Du starter også på samme måde som på den første, lav en løkke og fortsæt så på følgende måde:

Hækle 1 fastmaske om luftmaskerne i et af firkantens hjørner, herefter hækler du:

*1 fastmaske imellem hver af de 3 stangmasker, og hækle 1 fastmaske om luftmasken som du har hæklet imellem en mønster rapport (en mønster rapport, er den hvor du har hæklet 3 stangmasker og 1 luftmaske, dette er din mønster rapport). *

Gentag fra * til * til du har, hæklet i alle stangmasker og omkring alle luftmasker. Når du har hæklet i den sidste stangmaske, så er du ved det næste hjørne, her hækler du 1 fastmaske om luftmaskerne, hækle endnu 1 luftmaske og klip garnet en 5 centimeter fra hæklenålen, og træk garn enden igennem løkken og stram til.

Dette var de 2 hækle teknikker med fastmasker, det er meget sjældent jeg anvender disse 2, fordi de bliver ikke særlig pæne. De efter følgende hækle teknikker er nogen jeg anvender rigtig meget, og det er til forskellige ting. Jeg har i starten af hver sammen hæklings teknik, skrevet eksempler på hvad jeg bruger dem til. Men det er vigtigt, at du bruger disse sammen hæklings teknikker på den måde du syntes der passer med det hækle arbejde.

3. Sy firkanterne sammen:

Denne teknik er min favorit, for jeg syntes det bliver pænt, og det er meget sjældent det kan ses på forsiden. Lige som da du hæklet firkanterne sammen på bagsiden, da skal du også her vende dine firkanter med retsiden ind imod hinanden.

Herefter tråder du din stoppe nål, med den farve garn som du ønsker at sy det sammen med. Det giver her rigtig god mening, at vælge en farve som den du hæklet den sidste række rundt med på firkanten.

Start med at stikke nålen fra bagsiden og ind imod dig selv til forsiden igennem et af luftmaske hullerne i et af firkantens hjørner (det er ikke i selve luftmasken, men i det hul der blev dannet, da du hæklet 3 stangmasker 1, 2 eller 3 luftmasker og så 3 stangmasker), du skal trække så meget i garnet at du har mulighed for at binde en helt almindelig dobbelt knude (kig på billede 1 herunder). Herefter *stik din stoppenål fra forsiden og ind igennem, den første stangmaske på begge firkanter ud imod bagsiden. Du har nu syet det første sting, og skal så sy det næste sting fra bagsiden og ind imod dig selv til forsiden i den næste stangmaske. Dit andet sy sting er nu syet, og du syer nu de efterfølgende sting på samme måde. Derfor skal du fortsætte ved, at gentage fra * til * rækken hen. Når du har syet hen til det næste hjørne, vender du – her mener jeg at du nu skal sy tilbage til hvor du startet. Det vil sige hvis denne række er sluttet med at du syet det sidste sting fra din side og ud til bagsiden, da skal du sy rundt om luftmasken og ind igennem hullet under luftmasken til forsiden. Herefter fortsætter du med at sy et sting, der hvor der ikke er syet et sting. Dette er rigtig svært at forklar, derfor håber jeg du kan se på billederne herunder hvordan det er jeg mener.

4. Hækle firkanter sammen med 1 kædemaske på forsiden:

I denne hækle teknik, da skal du hækle i det yderste maske led på den ene firkant og i det yderste maske led på den anden firkant. Det er vigtigt at du stikker din hækle nål, den oppe fra og ned på begge firkanter. Dit garn skal ligge under / nederst, dette skal forstås sådan, at du først stikker hæklenålen ned i din øverste firkants yderste maskeled og ned igennem den nederste firkants yderste maske led, og først her tager du garnet om din hæklenål og trække det op eller ind igennem de 2 maske led som du har på din hæklenål.

Start med at lav en løkke, lige som når du starter på noget nyt hækling. Du starter i et af firkantens hjørner, og du skal starte med at hækle i den luftmaske som er lige før den første stangmaske. Du skal stikke ind i luftmaskens yderste maske led på den øverste firkant, og ned igennem den nederste luftmaskes yderste maske led i den luftmaske som kommer lige før den første stangmaske. Vikle garnet om din hæklenål, og træk det igennem de 2 yderste maske led som du har på din hæklenål. Du skal herefter, hækle videre på følgeden måde:

*stik din hæklenål ned i den næste stangmaskes yderste maske led på din øverste firkant, stik den ned igennem den nederste firkants næste stangmaskes yderste maske led, vikle garn om din hæklenål og træk det igennem de 2 yderste maske led som er på din hæklenål *.

Gentag fra * til * rækken hen, til du har hæklet 1 kædemaske i alle stangmaskers yderste maske led. Afslut med at hækle 1 kædemaske i den luftmaskes (den lige efter den sidste stangmaske) yderste maske led, hækle 1 luftmaske og hækle så 1 luftmaske mere og klip garnet 5 centimeter fra luftmasken. Træk garn enden ind igennem løkken på din hæklenål, og tag hæklenålen af og stram den sidste luftmaske til. (På billederne herunder kan du se hvordan jeg har hæklet det).

5. Forskudt sammenhækling af firkanter:

Denne teknik er rigtig god, vis du skal hækle firkanter sammen til en pude. Teknikken bruger jeg først når jeg har hæklet alle firkanterne sammen, og til sidst skal hækle 2 store firkant sammen til en pude.

Hækle teknikken hækles forskudt, det betyder at du hækler du starter med at ligge dine firkanter oven på hinanden, på en sådan måde at bagsiderne vender ind imod hinanden. Du starter med at lave en løkke, og herefter hækler du 1 stangmaske om luftmaske buen i et af hjørnerne på den bagerste firkant der vender væk fra dig, herefter hækler du en stangmaske om luftmaske buen i det samme hjørne men bare på den forreste firkant som er ind imod dig. Hækle så 1 stangmaske i den første stangmaske lige efter luftmaske buen på den bagerste firkant, hækle nu 1 stangmaske i den første stangmaske lige efter luftmaske buen på den forreste firkant. Fortsæt nu på følgende måde:

*hækle 1 stangmaske i den næste stangmaske på den bagerste firkant, og 1 stangmaske i den næste stangmaske på den forreste firkant*.

Gentag fra * til * rækken hen, afslut med at hækle 1 stangmaske om luftmaske buen i det næste hjørne på den bagerste firkant, og 1 stangmaske om luftmaske buen i det næste hjørne på den forreste pude. Til slut hækler du 1 luftmaske, klipper garnet 5 centimeter fra hæklenålen. Træk garnenden ind igennem løkken på hæklenålen, og tag hæklenålen ud samtidig med at du strammer til. Du kan se på billederne herunder, hvordan jeg har hæklet det på denne måde.

6. Hækle firkanter sammen med bedstemors teknikken:

Sammen hækling af firkanter i bedstemors teknik, er rigtig god når du skal hækle et tæppe i bedstemors firkanter. Den bliver samtidig rigtig flot, og når først du har lært teknikken, så tager den ikke lige så lang tid som nogle af de andre som jeg har beskrevet.

OBS: Når du hækler denne teknik, da skal du kun hækle om luftmaskerne i hjørnet og imellem mønster rapporten med de 3 stangmasker.

Du skal lægge dine firkanter oven på hinanden, og de skal ligge med bagsiderne ind imod hinanden, det vil sige at forsiderne på dine firkanter skal vende opad. Når du starter skal du første hækle i den nederste firkant, og bagefter om luftmaske buen på den øverste firkant. Sådan hækler du den sammen:

Start med at lave en løkke, lige som når du skal starte på noget nyt. Hækle 1 stangmaske om luftmaske buen på den nederste firkants i hjørnet, hækle 2 stangmasker mere om den samme luftmaske bue. Hækle 3 stangmasker om luftmaske buen på den øverste firkants hjørne som ligger ind til den nederste firkants hjørne. Nu fortsætter du på følgende måde:

*Hækle 3 stangmasker om luftmasken buen (Det er dem med 1 – 2 eller 3 luftmasker, som du hæklet imellem 3 stangmasker, da du hæklet din firkant) på den nederste firkant, hækle så 3 stangmasker om luftmaske buen på den øverste firkant (på samme måde, som da du hæklet om luftmaske buen på den nederste firkant) *.

Gentag fra * til * rækken hen til næste hjørne, her hækler du igen 3 stangmasker om luftmaske buen i den næste hjørne på den nederste firkant, og 3 stangmasker om luftmaske buen i hjørnet på den øverste firkant. Afslut med at hækle 1 luftmaske, klip garnet 5 centimeter fra hæklenålen. Nu trækker du garn enden igennem løkken på din hæklenål, samtidig med at du tager din hæklenål ud og strammer efterfølgenden i garn enden. Du kan se på billederne herunder, hvordan jeg har gjort.

7. Sammenhækling af firkanter med en simpel pynte kant.

Simpel pynte kant vil være god til sammen hækling af blandt andet, grydelapper – små punge og mobil etuier – små selskabs tasker og tablet etuier samt meget andet. Teknikken hækles af fastmasker og luftmasker, og du hækler den ved at hækle 1 fastmaske om luftmaske buen, og 1 fastmask i den anden stangmaske af 3 stangmasker. Du hækler den, på følgende måde:

Du ligger dine firkanter oven på hinanden, med bagsiden ind imod hinanden. Nu laver du en løkke med garnet, og du starter med at hækle 1 fastmaske om luftmaske buen i hjørnet. Herefter fortsætter du på følgende måde:

*Hækle 1 luftmaske, og hækle så 1 fastmaske i den anden af 3 stangmasker, hækle 1 luftmaske, og hækle 1 fastmaske om den næste luftmaske bue imellem 3 stangmasker*.

Gentag fra * til * rækken hen, afslut ved at hækle 1 fastmaske om luftmaske buen på det næste hjørne. Slut af ved at hækle 1 luftmaske, og klip garnet 5 centimeter fra hæklenålen. Nu trækker du garn enden ind igennem løkken på din hæklenål, og tag samtidig hæklenålen af. Til sidst trækker du i garn enden, så luftmasken strammes til og lukker dit hækle arbejde af. Du kan se på billederne herunder, hvordan jeg har hæklet det.

8. Sammenhækling af firkanter, med en picot pynte kant.

Hæklet picot pynte kant, kan bruges til at hækle ting sammen som beskrevet i nr. 7. Teknikken bliver utrolig køn, og giver en meget fin og elegant afslutning på dit hæklearbejde.

Til at starte med skal du ligge de 2 firkanter oven på hinanden, på en sådan måde at bagsiderne vender ind imod hinanden. Nu laver du en løkke med garnet, og du starter med at hækle 1 fastmaske i luftmaske buen i hjørnet. Herefter forsætter du på følgende måde:

*Hækle 2 luftmasker, og hækle 1 fastmaske om den næste luftmaske bue, hækle 3 luftmasker og hækle 1 fastmaske om den samme luftmaskebue*.

Gentag fra * til * rækken hen, afslut ved at hækle 1 fastmaske om luftmaske buen på det næste hjørne. Slut med at hækle 1 luftmaske, og klip garnet 5 centimeter fra hæklenålen. Nu trækker ud garn enden ind igennem løkken på din hæklenål, og tag din hæklenål ud samtidig. Træk så i garn enden, så luftmasken strammes til og derved lukker du dit hækle arbejde af.

Hækleteknikkerne

Jeg håber disse teknikker kan være en hjælp til dig, som gerne vil igang med at hækle dine firkanter, og hvis du får brug for yderligere hjælp, så kom og vær med i min gruppe på facebook.

De her måder at hækle firkanter sammen på, som jeg har beskrevet herover, er ikke de eneste måder du kan hækle firkanter med mere sammen på. Der findes rigtig mange forskellige måder du kan hækle firkanter sammen på, og her er mit  bedste råd til dig, at du vælge den hækleteknik, som du syntes passer bedsteind i dit hækle arbejde.

TJEK OG KØB GARN NU

Billedet

På billedet herunder, kan du se hvordan det ser ud nå firkanterne er blevet hæklet sammen, på de 8 forskellige måder som jeg har beskrevet.