Sådan ser en færdig hæklet bedstemorsfirkant ud

Del 2 i hækling for begyndere med lette hækleopskrifter

Hvordan hækles en bedstemors firkant og en solid bedstemors firkant

Hækling for begynder med lette hækleopskrifter del 2, handler om hvordan du hækler en kædemaske, og hvordan du med en kædemaske danner en ring af luftmasker. Samt hvordan du laver en magisk ring samt en glidende løkke. Og hvordan du starter med, at hækle ned i en magisk ring og en glidende løkke. Denne del indenholder både billedevejledninger, symboler og deres forklaringer samt tegnet hæklediagrammer.

Du vil lære hvad en bedstemors firkant er, og hvad en solid bedstemors firkant er. Du vil finde ud af hvilke hækleteknikker de består af, og hvordan sådanne firkanter hækles. Jeg vil vise dig hvordan symbolerne ser ud i en bedstemors og solid bedstemors firkant, samt hvordan hækle diagrammet ser ud på en bedstemors og solid bedstemors firkant ser ud.

Til del 2 skal du bruge følgende:
2 nøgler 100 % bomuld garn
Hæklenål nr. 3:00 mm.

Køb garnet her ->

I forbindelse med del 2 vil du lære, at hækle 6 forskellige ting med bedstemors firkanter og solid firkanter:
En Punge, i bedstemors firkanten
Et Tablet Etui der skal hækles af begge firkanter
En Skulder Taske som bliver hæklet af en stor bedstemors firkant, med en hæklet skulderrem i dobbelt stangmasker.
Et sæt grydelapper i solid bedstemors firkant
En Kurv i solid bedstemors hækleteknikken
Et Sjal i bedstemors hækleteknikken

Alle 6 hækleopskrifter, vil du finde linket til i bunden af dette indlæg.

Kædemaske:

Symbol og forkortelse:

Kædemaske
km = kædemaske

En kædemaske er en maske du bruger, når du skal hækler runde eller kantet former. Eksempelvis når du hækler 1 firkant, 1 trekant, 1 rudeform eller 1 cirkel. For at det kan lade sig gøre, at hækle en af de nævnet former, da er du nød til at hækle dem i rækker som afslutter med at du hækler 1 kædemaske. En form starter altid med at du foreksempel hækler 4 luftmasker, disse 4 luftmasker skal du så danne til en ring. Dette kan kun lade sig gøre, hvis du samler de 4 luftmasker til en ring med 1 kædemaske. Eller hvis du starter med at lave det der hedder en magisk ring (jeg forklare efter kædemasken, hvad en magisk ring er), da skal du hækle fastmasker eller stangmasker ned i midten af selve ringen. Når alle maskerne er hæklet ned i ringen, da samler du dem til 1 ring. Dette kan kun lade sig gøre ved, at du stikker din hæklenål ind i den aller første fastmaske eller stangmaske som du begynde med. Vikle garnet om din hæklenål og træk det igennem fastmasken og videre igennem løkken på din hæklenål, hvor efter du afslutter med at stramme til. Når du trækker garnet igennem fastmasken, og videre igennem løkken på din hæklenål, da hækler du det som hedder 1 kædemaske.

På billedet herunder kan du se hvordan det kommer til at se ud, når du har dannet en ring med en kædemaske, og bagefter hæklet stangmasker ned i ringen og samlet dem til en ny række rundt om ringen.

1 Sådan hækles ring af luftmasker og kædemaske4 Række 1 og 2 på bedstmors firkant
Magisk ring:

Symbol og forkortelse:

Magisk ring

Mr = magisk ring

En magisk ring ligner en spiral, den ser næsten ud som når den laves med stoltråd, lige som en fjeder. Det er nok også derfor, at dens symbol næsten ligner den.

Den magiske ring formes ved at vikle garnet rundt som en spiral, og det er vigtigt at den formes så der er plads til at stikke hæklenålen ned i den, samt til at kunne hækle det antal fastmasker eller stangmasker med mere ned i selve ringen. Det vil sige du er nød til at laven spirallen med garnet stor nok til, både at kunne hækle de antal masker som der står i opskriften du skal bruge, samt at du stadig skal have mulighed for at kunne trække i garnenden, for at samle hullet i midten af den så det ender med enten at blive meget lille eller bliver helt lukket sammen.

Du kan se på billedet herunder, hvordan jeg laver den magiske ring.

2 Sådan hækles magic ring

Glidende løkke:

Symbol og forkortelse

Glidende løkke

gld lk= Glidende løkke

Hækle teknikken glidende løkke, minder om både en løkke og en magisk ring. Men den laves på næsten samme måde, som den magiske ring. En glidende løkke starter med at du vikler garnet rundt om 3 af dine finger, det er dog vigtigt at du vikler det rundt på en sådan måde at din garnende ligger bag dine finder. Hvor garnet fra garnnøglen hænger foran dine finger. Grunden til dette er, at det er den du skal bruge til at hækle med. Og dette vil kun kunne lade sig gøre hvis den hænger foran, så du har mulighed for at hækle med den. For at kunne forklare dette, så har jeg lavet 2 billed vejledninger som du kan følge når du skal lave den, dem kan du se herunder.

Hækle Teknikken Glidende Løkken Billeder 1 til 12

Hæklet bedstemors firkant og solid bedstemors firkant

Disse to firkanter, består af følgende tre basis hækleteknikkerne:
Luftmasker
Kædemasker
Stangmasker

Hjælp via Skype til din hækling og strikning

Disse tre hækleteknikker hækles sammen så de giver et mønster af enten, en bedstemors firkant eller en solid bedstmors firkant. Hver af de tre teknikkers symboler, kan sættes sammen i det der hedder et hæklediagram, og vil så blive til en firkant. På de 2 billeder herunder kan du se hvordan deres hæklediagram ser ud, jeg har selv tegnet disse hæklediagrammer og du vil kunne finde dem mange andre steder. De vil også kunne ses hvor der er 2 eller 3 luftmasker imellem 2 x 3 stangmasker på siderne. Men de 2 diagrammer herunder er dem som jeg hækler efter, når jeg skal hækle bedstemors firkanter eller solid bedstemors firkanterne. Det er dem som jeg altid hækler sammen til sidst, når jeg skal hækle eksempelvis en pung – en taske – et tæppe osv..

Bedstemors Firkant:

13 Bedstemors Firkant med 3 rækkerSolid Bedstemors Firkant:

14 Bedstemors Solid Firkant med 3 rækker
Når disse to firkanter hækles, da er det vigtigt at vide at de hækles på to forskellige måder. En bedstemors firkant hækles altid ved, at der hækles imellem hvert mellemrum imellem 3 stangmasker. Det vil sige, at der hækles omkring det antal luftmasker som er hen langs siden, eller omkring de luftmasker som der hækles imellem 3 stangmasker i hvert hjørne. Hver gang en række eller en runde afsluttes, da hækles der 1 kædemaske ind i den tredje luftmaske af de 3 luftmasker som hver række startet med. Herefter starter du altid den næste række eller runde med, at hækle 3 luftmasker og de erstatter altid den første af 3 stangmasker. Forsæt med at hækle 2 stangmasker i det hjørne som du afsluttet den forrige række elle runde.

På billedet herunder, kan du se hvordan en færdig hæklet bedstemors firkant kommer til at se ud.

En solid bedstemors firkant hækles ved, at der altid hækles i det yderste maskeled på hver stangmaske. Og når du skal hækle hjørnerne, da hækles i den første og sidste luftmaske. Det er dem du hækler imellem de 2 x 2 stangmasker, som du skal hækle i den første og sidste af de tredje luftmasker som bliver hæklet i hvert hjørne. Du kan se på billedet herunder, hvordan du hækler i stangmaskens yderste maskeled.
Yderste eller øverste maskeled og forreste og nederste maskeled

På billedet herunder, kan du se hvordan en solid bedstemors firkant skal hækles, og hvordan den kommer til at se ud når den er hæklet færdigt.

7 Billed vejledning på Solid bedstemors firkant

Grunden til at du hækler i stangmaskens yderste maskeled på den solide bedstemors firkant, kan der være rigtig mange årsager til. Men min egen personlige hækle erfaring har gang på gang bevist, at når jeg hækler i begge maskeled i stangmaskerne, da har det i de fleste tilfælde en tilbøjelighed til at blive skærv og uens. Dette kan være rigtig irriterende, fordi jeg for det meste bruger den solide bedstemors firkant når jeg skal hækle eksempelvis grydelapper – tæpper – taske og så videre. Det har betydet, at det i startet ikke så særlig pænt ud. Og jeg er sikker på vi alle har det på den måde, at når vi har siddet og brugt tid på at hækle noget som vi gerne vil bruge. Da er det vigtigt at det ser pænt ud, derfor er mine første mange grydelapper og tasker ikke blevet brugt.

Med disse 2 typer firkanter, kan du hækle rigtig mange spændende og flotte ting. Det er lige fra en pung – et mobil etui – et tablet etui – et computer etui – en taske – et sjal og så videre. Herunder kan du finde linkene til de næste 6 hækleopskrifter, som er dem der høre sammen med hækling for begynder del 2.

Før du kan gå i gang med at hækle de 6 hækleopskrifter til denne del, da er det en rigtig god ide at øve sig på at hækle de 2 typer firkanter. For at du kan komme igang med at hækle firkanterne, da skal du bruge 1 nøgle 100 % bomuldsgarn og hæklenål nummer 3:00 mm.

Køb garnet nu >>>

Når du hækler bedstemors og solid bedstemors firkanten, da skal du hækle 6 rækker i alt på hver firkant, og de vil komme til at måle 12 x 12 centimeter når de er hæklet færdigt.

Hvis du har brug for yderligere hjælp, så kom og vær med i min gruppe på facebook.

Hjælp via Skype til din hækling og strikning

Hækle opskrifterne til Del 2

Hækleopskrift på pung af bedstemors firkanter

Hækleopskrift på tablet Etui hæklet af solid bedstemors firkanter

Hækleopskrift på taske af bedstemors firkant

Hæklet sjal i bedstemors mønster

Hæklet Grydelapper i det solide bedstemors mønster