Stjernen

Den færdig hæklet Stjerne Kurv

Hækle kurven stjernen er skrevet af Anne-Pia Hansen

Det skal der bruges:

250 gram 100 % bomuld af typen (Heavy Cotton fra eksempelvis Stof & Stil eller Paris fra Drops / garnstudio)

Hækle nål nr. 4:00 mm.

Inden du går i gang med at hækle er det meget vigtigt, at læse hækle opskriften grundigt igennem.

Stjerne kurven hækles i to mønster og det først er en helt almindelig rund som bliver til bunden af kurven, herefter hækles der op i rækker og dette er i stjernemønster.

Rundt mønster:

1: Slå 4 luftmasker op på hæklenål nr. 4:00, dan dem til en ring med en kædemaske.

2: Hækle 2 luftmasker og hækle nu 8 fastmasker, og afslut med en kædemaske i den anden luftmaske af de 2 luftmasker som rækken startet med. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med

3: Hækle 2 luftmasker og hækle 2 fastmasker i hver fastmaske. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med

4: Hækle 2 luftmasker og * hækle 2 fastmasker i den første maske, hækle 1 fastmaske i den næste* gentag fra * til * hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med

5: Hækle 2 luftmasker og * hækle 2 fastmasker i den første maske, hækle 1 fastmaske i de næste 2 masker * gentag fra * til * hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med

6: Hækle 2 luftmasker og * hækle 2 fastmasker i den første maske, hækle 1 fastmaske i de næste 3 masker * gentag fra * til * hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med

7: Hækle 2 luftmasker og * hækle 2 fastmasker i den første maske, hækle 1 fastmaske i de næste 4 masker * gentag fra * til * hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med

8: Hækle 2 luftmasker og * hækle 2 fastmasker i den første maske, hækle 1 fastmaske i de næste 5 masker * gentag fra * til * hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med.

9: Hækle 2 luftmasker og * hækle 2 fastmasker i den første maske, hækle 1 fastmaske i de næste 6 masker * gentag fra * til * hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med

10: Hækle 2 luftmasker og * hækle 2 fastmasker i den første maske, hækle 1 fastmaske i de næste 7 masker * gentag fra * til * hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med

11: Hækle 2 luftmasker og * hækle 2 fastmasker i den første maske, hækle 1 fastmaske i de næste 8 masker * gentag fra * til * hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med.

Fra række 12 til og med række 15: start med 2 luftmasker og hækle nu en fastmaske i alle fastmasker hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med.

Række 16 + 17: Hækle 2 luftmasker og fortsæt med at hækle * 2 fastmaske i den første maske og så 10 fastmasker i de næste masker * gentag fra * til * hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med.

Række 18: hækle 2 luftmasker, og hækle nu fastmaske i hver maske hele vejen rundt. Afslut med en kædemaske, i den anden luftmaske som runden startet med.

Række 19: Hækles som række 16 & 17.

Række 20: hækles som række 18.

Række 21: hækles som række 16.

Nu skal du måle hvor bred cirklen måler, der skal måles på tværs for at få hele diameteren på den.

Den skal meget gerne måle 23 cm i alt.

Hvis den ikke måler 23 cm, og måler mere da er man nød til at pille op til den måler 23 cm. Men hvis den måler mindre, da hækles der efter række 16 mål herefter igen. Hvis den stadig måler mindre, da hækles række 18 igen.

Når bunden er hæklet færdigt, så skal den se ud som billedet herunder.

Hæklet bund til kurv med stjerne mønster 21 rækker eller runder og måler nu 23 cm

Inden der startes på Stjerne mønstret:

hækles der følgende: 2 luftmasker, 1 stangmaske i hver fastmaske, og afslut rækken med en kædemaske i den anden luftmaske som rækken startet med.

Dette gør at stjerne mønstret bliver helt perfekt og får en rigtig god runding og facon, se billedet herunder.

hæklet bund til kurv med stjerne mønster den sidste række stangmasker inden stjerne mønsteret

Nu fortsættes der på anden del af kurven, den begyndes med række 22.

Inden du går i gang med at hækle er det meget vigtigt, at læse resten hækleopskriften grundigt igennem.

Grunden til at kurven hækles i Paris fra Drops eller i typen af dette garn, er fordi det er tykkere og meget mere fast. Dette er vigtigt i forhold til, at kurven med denne type garn giver en god og stabil facon i selve kurven.

Selve Stjerne hækles over 2 rækker, først hækles den første række hvor den nederste del af stjernen hækles, og bagefter hækles den anden række hvor den sidste del af stjernen hækles. Dette er vigtigt at huske på for hvis kurven ønskes højre, for så skal der hver gang på regnes at en stjerne bliver hæklet over 2 rækker.

Hver gang der startes på række 1. da starter en ny stjerne række, da startes der med 4 luftmasker. Og når denne række afsluttes da slutter den med en halv stangmaske og en kædemaske, i siden på den første stjerne som rækken started med.

SE de to billeder her under:

1. Starten på den første række med Stjerne mønstret og den første Stjerne

3. Afslutning af første række på Stjerne mønstret

Nu til selve hækle opskriften:

Kurvens bund skal måle 23 cm i diameter, og der blev sluttet af med række 21. Derfor fortsættet hækle opskriften på stjerne opskriften, med række 22.

Der skal nu skiftes til en anden farve garn, husk at hækle enderne med ind når der hækles videre, når dette er gjort fortsættes der sådan.

Række 22: Fortsæt med at hækle stjerne mønstret: hækle 4 luftmasker, i den anden luftmaske fra nålen stikkes hækle nålen ned i det nederster led af luftmasken, der trækkes nu en lykke igennem med garnet. Det samme gøres i den tredje luftmaske og den fjerde luftmaske, nu er der 4 lykke på nålen og der fortsættes med at der i den første stangmaske trækkes en lykke igennem det øverste led på stangmasken og det samme gøres i den anden stangmaske. Nu er der 6 lykker på hæklenålen, og der vikles garn på nålen og så trækkes det igennem alle 6 lykke. Stram nu så det danner en halv stjerne (kig på billede 8 på det første b billede øverst), hækle så en luftmaske og der kan nu begyndes på stjerne nummer 2.

Stik nålen ned i hullet på den første stjerne og træk en lykke igennem, der er nu 2 masker på nålen. Stik så nålen ned imellem den 5 og 6 lykke på den første stjerne og træk en ny lykke igennem, og der er nu 3 masker på nålen. Stik så nålen ned i den stangmaske som den 6 lykke blev trykket igennem på den første stjerne, nu er der så 4 masker på nålen. Stik så nålen ned i den trejde stangmaske og træk en ny lykke igenne, og der er så 5 masker på nålen. Stik nu nålen ned i den fjerde stangmasker på forrige række og træk endnu en lykke igennem, der er så 6 masker på nålen. Afslut nu med at trække en garnet igenne alle 6 masker, stram til og hækle en luftmaske.

Kig på billederne på næste side.

2. Starten på den første række med Stjerne mønstret og den anden Stjerne

Nu fortsættes rækken ved at gentage række 22, hele vejen rundt. Når den sidste halve stjerne er hæklet, da afsluttes med en halv stangmaske i den samme som der blev stikket ned i da den sidste stjerne på rækken blev hæklet og hækle så en kædemaske i siden på den første halve stjerne som der var begyndt med. Kig på billede 2 på side 2.

Der skal nu hækles den sidste del af stjernerne, dette gøres ved at der hækles 2 luftmasker, herefter vendes hæklearbejde så der nu hækles på bagsiden række 2 på stjerne mønstret.

Række 23: Hækle 1 halv stangmaske i det lille hul i midten af den halve stjerne, og hækle så 1 halv stangmaske mere så der er hæklet 2 halve stangmasker i den første halve stjerne og den er så blevet til 1 hel stjerne.

Dette forsættes der med i hvert lille hul i midten af den halve stjerne på række 22, kig på billedet her under.

4. Starten på den anden række på Stjerne mønstret i den første Stjerne

Nu skal 2 række så afsluttes, dette gøres ved at der med nålen stikkes ned i den lille ring som blev dannet da du startet rækken efter de 2 luftmasker. Kig på billedet her under.

5. Afslutningen på den anden række på Stjerne mønstret

Der fortsættes med at hækle både række 22 og række 23 til der i alt er hæklet 10 rækker Stjerne mønstre. Kanten vil da have en højde på ca 19 cm, fra stangmaske kanten som var den kant der blev hæklet lige efter bunden. Hvis den stangmaske kant måles med da skal den måle 20 cm i højden.

Nu hæftes alle enderne ind i hæklearbejdet, og så skal stjerne kanten bukkes så der kan ses 5 rækker stjerne mønster udvendigt og 5 rækker stjerne mønster indvendigt. Hvis kanten ønskes højre, da hækles et lige antal ekstra rækker af stjerne mønstre.