Vaskeanvisninger

Idag køber mange deres tøj, mens andre lige som jeg hækler eller strikker tøj til sig selv. I alle tilfælde er der en form for vaskeanvisning. Disse ses som et lille mærke der som regel er syet fast et eller andet sted på tøjet. Eller når man køber garn, da er der viklet en banderolle om garnet. På det mærke eller den banderolle kan man se forskellige symboler, disse betyder hvordan tøjet eller hvordan blusen som er hæklet eller strikket af garnet skal vaskes. Nogen af dem er der måske en lille beskrivelse på, mens andre er der ingen.

Hvis man ikke kender til beskrivelsen på de mange symboler, kan det være rigtig svært, at finde ud hvordan en beklædningsdel – eller en bluse der er hækle eller strikke skal behandles når det skal rengøres.

Jeg høre selv til en af dem der tit sider og kigger rundt alle mulige steder, for at finde ud af hvad de mange symboler betyder. Dette gør jeg for at finde ud af, hvordan jeg behandler mit tøj.

Der er en ting der er helt sikkert og det er, at jeg kan godt forstå hvis mange går hen og bliver forvirret. Her under har jeg indsat nogle forskellige skemaer, i håb om andre kan få gavn af dem. De har været en stor hjælp for mig til, at finde ud af hvad de mange symboler betyder. Jeg har selv lavet skemaerne, samt symbolerne og derfor ønsker jeg ikke de bliver kopiet og indsat på andres blog.

Neden under skemaerne har jeg, skrevet et par andre gode råd til vaskning af tekstiler.

Det kan være en god ide, at have disse skemaer liggende i hjemmet. Ved at klikke på det lille icon op over teksten, kan det lade sig gøre både at printe det ud og gemme det som en pdf fil.

Blegning og vaske anvisninger

Vaske anvisninger

Rensning

Tørring

Strygning

Andre gode vaskeråd

1. Opdel altid tekstiler i hvid og farvet.

2. Vask altid nyt tøj separat de første par gange, for da undgås misfarvning.

3. Brug vaskemiddel og skyllemiddel af god kvalitet.

4. Husk at dosser vaske- og skyllemiddel korrekt.

5. Vask aldrig farvet tekstiler med vaskepulver der er beregnet til hvidt, da det som regel   indeholder blegemiddel.

6. Overfyld ikke en vaskemaskine, tekstilerne bliver ikke ordenligt rene.

7. Skån dine tekstiler ved at vende det på vrangen, hvis det kan lade sig gøre når det skal vaskes. Hvis ikke dette kan lade sig gøre, da kan det ligges i en vaskepose.

8. Når man skal vaske noget hvor der er små bøjler i da er det rigtig vigtigt, at huske at       tage bøjlerne ud for de kan ødelægge ens vaskemaskine.

9. Lad ikke tekstiler ligge i maskinen efter vask, det kan komme til at lugte meget grimt.

10. Følg altid den vaskeanvisning, som sidder i eller på tekstilet.

11. Vask aldrig overtøj, lige så tit som almindeligt tøj. Hvis det er blevet lidt beskidt, da kan
snavset fjernes med en våd klud eller ved at bruse det.

12. Når overtøj skal vaskes, da skal det vaskes med flydende vaskemiddel.

13. Undgå at bruge skyllemiddel når der vaskes overtøj, og undgå også at tørre overtøjet i tørretumbler. Det kan ødelægge imprægneringen som sikre, at ens overtøj forbliver vind
og regntæt.

14. Hvis slidtage vil undgås af ens tekstiler, da bør det lufttørres i stedet for tørretumbles.

Har du brug for hjælp til at få fjernet nogle pletter, da har Samvirke lavet mange gode forklaringer på hvordan dette kan gøres. Klik på linket herunder, så kommer du direkte ind på siden.

Samvirkes plet fjerne guide