Julesweaters og de bløde pakker under juletræet

Julesweaters og de bløde pakker under juletræet

Kan du huske juleaften, da du var barn og teenager? Så kan du garanteret også huske følelsen, når du så de bløde pakker under juletræet – og håbede de ikke var til dig!

Hjemmestrikkede sokker, praktiske halstørklæder, trøjer og sweaters var ikke lige det vi havde ønsket os, og selvom de voksne forsøgte at tale gaverne op til noget fantastisk, var skuffelsen stor.

Selvfølgelig blev vi glade, hvis vi fik de bukser eller den smarte trøje vi havde ønsket os, men…

Det var naturligvis fornuftigt at give os bløde pakker til jul, for tøj osv. er der altid behov for og ikke alle havde eller har råd til store dyre julegaver.

Jeg selv var nogle gange glad for de bløde pakker, for jeg kan huske, at jeg ofte ønskede mig noget smart tøj, som alle andre også havde. Men strømper, halstørklæder og sweaters som var strikket i uld, var jeg bestemt ikke glad for at få. Det kradsede og var ubehageligt at have på. Havde du det på samme måde?

Strikkede sweaters og julesweaters i et historisk lys

Om vinteren har vi mennesker altid skulle finde måder at holde varmen på, og i 1700-tallet begyndte man at kunne se strikkede trøjer/sweaters. Det var specielt i Skandinavien der blev strikket varme sweaters af uldgarn, fordi efterår og vinter her var meget kolde.

Sweaters med julemotiver var ikke noget man så, i hvert fald ikke på samme måde som i dag.

De blev dog rigtig populære i 1960erne og frem til 1980erne. Igen i 1990erne steg populariteten på grund af popkulturen og catwalken. Popkulturens stjerne og catwalkens modeller deltog mere og mere i designprocessen og fik derfor indflydelse på, hvordan de strikkede julesweaters skulle se ud.

Mange af de julesweaters der blev designet, fik tv-stjerner på i diverse programmer og serier. Og de sweaters kunne mange mennesker åbenbart lide – specielt i USA – for det blev nærmest en tradition at have julesweaters på, når familie eller venner var samlet. Nogle blev givet som hadegaver fordi de ikke var særlig kønne og andre decideret grimme. Til julefrokoster kunne man se dem, der havde fået en i hadegave, have den på til stor morskab for selskabet. Det blev til en mindre tradition, at den der havde givet en hadegave julesweater selv, fik en næste år.

Du har sikkert set filmen ”Bridget Jones Dagbog”. I den har hovedpersonen sådan en julesweater med motivet af et stort rensdyrhoved på.

På et tidspunkt ændredes designs af julesweaters så de i stedet for at være sjove (og måske også grimme) blev flotte designs, som generelt er blevet mere populære. I dag er de så flotte med små og store motiver, og flottere farvesammensætninger at de ligefrem er blevet eftertragtede.

Og, jeg må komme med en indrømmelse. Jeg synes mange af dem er rigtig flotte!

Har du ikke tid til at strikke en julesweater?

Du kan finde strikkeopskrifter med mange forskellige julemønstre, hvis du søger på internettet, enten på dansk eller engelsk.

Men, hvis du ikke har tid eller synes en sweater er for stor en mundfuld endnu, så kan jeg berolige dig med, at du faktisk kan købe en færdigstrikket julesweater. Og der findes en del forskellige, så du har mulighed for at købe den du synes bedst om.

I 2021 er mine favoritter de første tre julesweater som du kan se på billederne herunder, og de to t-shirt er jeg også ret vilde med. Til de små hygge julegaver inden jul i år, så vil de små pakker blive langt i nogle pejsesokker, som du kan se på billedet, jeg syntes de er rigtig flotte alle tre.

Julepynt

Vil du igang med at hækle hjerter, så kan du komme igang med at hækle dem med hækleopskriften på disse søde julehjerter. Og vil du gerne strikke en julepose til gaver? så kan du strikke den efter min hjertepose strikkeopskriften, hvis du vil strikke et kræmmerhuse, så finder du strikkeopskriften her på de flotte kræmmerhuse.

Bestsellere

Julesweaters er blevet rigtig populært, så jeg har herunder samlet de 5 bestsellere til dig.

Du kan se hele udvalget i denne julesweater shop →

Bæredygtige Julesweater

Vil du gerne have en bæredygtig julesweaters? så kan du vælge imellem flere forskellige, og der bliver opdateret med nye modeller, så det en god ide at tjekke udvalget.

Familiepakke

Find jeres julesweaters til 2 voksne og 2 børn, og få dem til en samlet pris.

Se og køb jeres her ⇓

Julesweaters og de blødepakker

Accessories

Hvis du er på udkig efter accessories til jul, så er der efterhånden er det en del du kan vælge imellem. Der er både nissehue – pyjamas – pejsesokker – hunde julesweater – julehårbøjler – en kjole – en julesweater til en flaske med mere.