Julesweater

Julesweaters og de bløde pakker under juletræet

Kan du huske juleaften, da du var barn og teenager? Så kan du garanteret også huske følelsen, når du så de bløde pakker under juletræet – og håbede de ikke var til dig!

Hjemmestrikkede sokker, praktiske halstørklæder, trøjer og sweaters var ikke lige det vi havde ønsket os, og selvom de voksne forsøgte at tale gaverne op til noget fantastisk, var skuffelsen stor.

Selvfølgelig blev vi glade, hvis vi fik de bukser eller den smarte trøje vi havde ønsket os, men…

Det var naturligvis fornuftigt at give os bløde pakker til jul, for tøj osv. er der altid behov for og ikke alle havde eller har råd til store dyre julegaver.

Jeg selv var nogle gange glad for de bløde pakker, for jeg kan huske, at jeg ofte ønskede mig noget smart tøj, som alle andre også havde. Men strømper, halstørklæder og sweaters som var strikket i uld, var jeg bestemt ikke glad for at få. Det kradsede og var ubehageligt at have på. Havde du det på samme måde?

Strikkede sweaters og julesweaters i et historisk lys

Om vinteren har vi mennesker altid skulle finde måder at holde varmen på, og i 1700-tallet begyndte man at kunne se strikkede trøjer/sweaters. Det var specielt i Skandinavien der blev strikket varme sweaters af uldgarn, fordi efterår og vinter her var meget kolde.

Sweaters med julemotiver var ikke noget man så, i hvert fald ikke på samme måde som i dag.

De blev dog rigtig populære i 1960erne og frem til 1980erne. Igen i 1990erne steg populariteten på grund af popkulturen og catwalken. Popkulturens stjerne og catwalkens modeller deltog mere og mere i designprocessen og fik derfor indflydelse på, hvordan de strikkede julesweaters skulle se ud.

Mange af de julesweaters der blev designet, fik tv-stjerner på i diverse programmer og serier. Og de sweaters kunne mange mennesker åbenbart lide – specielt i USA – for det blev nærmest en tradition at have julesweaters på, når familie eller venner var samlet. Nogle blev givet som hadegaver fordi de ikke var særlig kønne og andre decideret grimme. Til julefrokoster kunne man se dem, der havde fået en i hadegave, have den på til stor morskab for selskabet. Det blev til en mindre tradition, at den der havde givet en hadegave julesweater selv, fik en næste år.

Du har sikkert set filmen ”Bridget Jones Dagbog”. I den har hovedpersonen sådan en julesweater med motivet af et stort rensdyrhoved på.

På et tidspunkt ændredes designs af julesweaters så de i stedet for at være sjove (og måske også grimme) blev flotte designs, som generelt er blevet mere populære. I dag er de så flotte med små og store motiver, og flottere farvesammensætninger at de ligefrem er blevet eftertragtede.

Og, jeg må komme med en indrømmelse. Jeg synes mange af dem er rigtig flotte!

Har du ikke tid til at strikke en julesweater?

Du kan finde strikkeopskrifter med mange forskellige julemønstre, hvis du søger på internettet, enten på dansk eller engelsk.

Men, hvis du ikke har tid eller synes en sweater er for stor en mundfuld endnu, så kan jeg berolige dig med, at du faktisk kan købe en færdigstrikket julesweater. Og der findes en del forskellige, så du har mulighed for at købe den du synes bedst om.

De to julesweaters og to julecardigans herunder, er dem der er mine favoritter i 2019. Og jeg stadig vild med julevesten, og julekjolen den er rigtig sød og flot.

Julepynt

Vil du igang med at hækle hjerter, så kan du komme igang med at hækle dem med hækleopskriften på disse søde julehjerter. Og vil du gerne strikke kræmmerhuse, så finder du strikkeopskriften her på de flotte kræmmerhuse.

Hvad er din favorit? skriv navnet på din favorit julesweaters, i en kommentar nederst.

Du kan se hele udvalget i denne julesweater shop →

Læsernes favorit Julesweaters 2018

Antal læsere der har fortalt, at Den Eksklusive Julesweaters er deres favorit

1

Antal læsere der har fortalt, at Snemandens Julesweaters er deres favorit

1

Antal læsere der har fortalt, at ? Julesweaters er deres favorit

2

Læsernes favorit Julesweaters 2019

6 replies
 1. Tove
  Tove siger:

  Det er svært at vælge, men jeg tror nu nok at “Den fede juleferiesweater” er min favorit julesweater. Den røde farve forbinder jeg med jul og så kan jeg godt lide de to rensdyr.

  Svar
 2. Wendy
  Wendy siger:

  Åhhhh, hvor er de fine, den med Rudolf eller den med Rudolf og julemanden må være mine favoritter. De er så fine 😎

  Svar
  • Hansen
   Hansen siger:

   Hej Wendy

   De er også rigtig flotte 🙂
   Du nævner den med Rudolf samt den med Rudolf og julemanden, der er 3 forskellige med Rudolf og julemanden inde under Julesweater Dame og de har hver sit navn.

   Vil du fortælle, hvilken en af de 3 det er?

   1. Den Folkekære Julesweater
   2. Den Ultimative Julesweater
   3. Venskabets Julesweater

   Venlige hilsen
   Anne-Pia

   Svar
 3. Henriette
  Henriette siger:

  Der er nogen rigtig flotte imellem. Jeg kan godt lide dem med sjove motiver men tror ikke at jeg har en favorit men måske den med snemanden eller Rudolf. Min mand er ikke til de mange farver, så jeg har fundet den eksklusive til ham. Glæder mig til at læse hvad andre synes.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.