Billed af rudetørklæde

Rudetørklæde hækleopskrift

Rudetørklæde design af Adrienne Lash for IllumiKnotty, oversat til dansk af Anne-Pia Hansen

Rudetørklædet er bare så smukke, og du kan hækle det i en farve eller i mange forskellige farver. Eller du kan vælge at hækle det med noget garn, der fler farvet. Tanya Fomsgaard Adsbøl har testet hæklet hækleopskriften, efter jeg havde oversat den til dansk.

Garn

Tanya hæklede sit rudetørklæde i garn, der var af 98 % akryl og 2 % polyamid.                                                           

Glimmergarn

Hvis du hækler med Mayflower Tonga og gerne vil have den glimmereffekt som Tanya har i sit, så vil du skulle bruge en glimmertråd sammen med Mayflower Tonga.

Mit garnvalg

Jeg hækler mit tørklæde med af Mayflower Luksus Sock Yarn Du kan se et billed af hvordan mit tørklæde ser ud ind til nu, efter hækleopskriften. Jeg fik hæklet mit færdigt, men jeg glemte at tage et billed inden det tørklædet blev givet til en rigtig sød dame jeg kender. Så nu går jeg igang med at hækle et ny rudetørklæde, og denne gang hækler jeg med  Infinity Hearts Baby Merino  og når jeg har besluttet mig for hvilke farver det skal hækles med, skal jeg nok dele nogle billeder med dig undervejs.

Rudetørklædets historie

Jeg vil lige starte med at fortælle dig, hvordan jeg fandt frem til dette utrolige smukke rudetørklæde. For et stykke tid side så jeg et billed af et tørklæde på Pinterest, og jeg er sikker på at du kender til det med når du ser noget du gerne vil hækle, så vil du bare finde opskriften på det. Og sådan fik jeg det, da jeg så billedet af tørklædet første gang. Til at starte med var det ikke lige til at finde frem til hvem der havde designet det, og nu er der så gået et godt stykke tid, og det lykkes mig at finde frem til at designeren var Adrienne Lash.

Kontakt til designeren

Jeg fik skrevet en mail til hende, hvor jeg spurgte hende om jeg kunne få love til at oversætte hendes hækleopskrift, på Windowpane Scarf til dansk. Og om jeg kunne få lov til at skrive den ind på min hjemmeside, og det sagde hun ja til, og syntes det var en rigtig god ide. Som tak fordi jeg må oversætte opskriften til dansk, lovet jeg at indsætte et link til hendes opskrift på Windowpane Scarf. Så kig forbi og læs mere om Adriennes Windowpane Scarf, den er på engelsk og opskriften er skrevet med US terminologi / standard hækleteknikker.

Designerens tanker

Adriennes tanke med at designe det hæklet Windowpane Scarf, var for at vise hvordan farverne i et flerfarvet garnnøgle skiftet langsomt farver. Ved at designe tørklædet på den måde som Adrienne har gjort, så dannede der sig et let og luftigt tørklæde. Og de steder hvor der springes masker over, gør at det kommer til at ligne en masse små ruder.

Rudetørklæde kan hækles til flere årstider

Denne hækleopskrift rigtig god til at hækle sommer og forårs tørklæder efter, men jeg syntes også, at tørklædet kan hækles til efterår og vinterbrug. Derfor valgte jeg at hækle mit første tørklæde af Mayflower Luxus Sock Yarn, fordi garnet er af 75 % Pure Wool Superwash og 25 % Polyamid.

Mål

På tørklædet nederst

Tanyas tørklæde er hæklet det med hæklenål nummer 4:00 millimeter

Bredde 30 centimeter

Længde 162 centimeter

Mål

På tørklædet lige efter diagrammet

Mit tørklæde, hækle med hæklenål 3:00 millimeter.

Jeg er ikke færdigt med at hækle mit endnu, så jeg opdater med længden, når det er færdig hæklet.

Bredde 27 centimeter

Længde

Det skal du bruge

Hvis du vil hækle med hæklenål nr 3:00 eller 3:50 millimeter

1 – 2 nøgle af Køb Mayflower Sock Yarn eller vælge et af de andre garner

Hæklenål nummer 3:00 eller 3:50 millimeter

Det skal du bruge

Hvis du vil hækle med hæklenål nr 4:00 eller 4:50 millimeter

2 nøgler af Køb Mayflower Tonga eller vælge noget andet garn

1 rulle Køb Drops Glitter i Guld eller Sølv eller et andet effektgarn

Hæklenål nummer 4:00 eller 4:50 millimeter.

Du skal også bruge

1 Stoppenål, til at sy garnenderne ind imellem nogle masker og rækker til slut.

1 Saks.

1 sæt Blocking måtter, der er langt til at du kan blokke dit tørklæde.

T-Pins, så mange at du har nok til at stramme dit tørklæde op hele vejen rundt.

Hækleteknikker

Luftmasker

3 luftmasker, der danner mellemrummene imellem ruderne

Kædemasker

Fastmasker

Halvestangmasker

Dobbeltestangmasker

Spring masker over

Afslut med at hækle en række fastmasker

Afslut dit hæklearbejde

Informationer til hækleopskriften

Hækleopskriften er skrevet uden forkortelser, og det er vigtigt at du læser hele hækleopskriften igennem, før du går i gang med at hækle dit rudetørklæde.

Efter hækleopskriften har jeg indsat et hæklediagram, der viser de første 4 rækker + den sidste række. Hvis du vil hækle efter hæklediagrammet, så skal du først hækle de 4 første rækker. Og herefter gentager du med at hækle række 3 og 4, lige ind til dit tørklæde har den længde du ønsker det skal have. Du finder hæklediagrammet, lige efter hækleopskriften.

Du slutter dit rudetørklæde af med at hækle 1 række fastmasker, hvorefter du afslutter dit hæklearbejde.

Hæklefastheden på tørklædet er ikke så vigtigt, dog er det en god ide at hækle en hækleprøve af garnet. På den måde ved du hvordan det er at hækle med, samt hvordan det kommer til at ser ud når du hækler dit tørklæde.

Ønsker du at dit tørklæde skal hækles mere fast, så kan du vælge at hækle med en hæklenål der et halvt eller helt nummer mindre. Ønsker du i stedet at det skal hækles mere løst, så kan du hækle med en hæklenål der er et halvt eller helt nummer større. Det eneste du skal være opmærksom på er, at du skal hækle med en hæklenål der passer til det garn, du ønsker at hækle dit rudetørklæde med.

Hæklemønstret er deleligt med 6 + 4

De 6 masker er det antal masker, rudemønstret strækker sig over. Og de + 4 masker du hækler ekstra, er du nødt til at slå op, for at selve rudemønstret kommer til at passe.

Hækle 1 luftmaske som vendemaske

Den fjerde af de + 4 masker er en vende maske, det vil sige når du starter med at hækle den første række skal du springe den første luftmaske over, og så hækle i den anden luftmaskes forreste maske led.

Hækler du 2 luftmasker som vendemasker

Hvis du normalt hækle med at hækle 2 luftmasker som vendemasker, når du hækler fastmasker. Så vil jeg anbefale dig, at du hækler 1 luftmasker mere når du slå luftmaskerne op til at starte med.

Det vil sige, at du skal starte med at slå 35 luftmasker op.

Og det vil også betyde at hæklemønstret i stedet for, bliver deleligt med 6 + 5 masker. Og du skal huske at springe de første 2 luftmasker over, og hækle den første fastmaske i den tredje luftmaskes forreste maske led.

Det er kun når du hækler den første række, at du skal hækle i maskernes forreste maskeled. Herefter hækler du alle masker, i en maske lige som du plejer. Og når du skal hækle rækkerne med halvestangmasker, så skal du hækle 3 x 1 halvstangmaske i hver af de dobbeltestangmaske. Og du skal herefter hækle 3 x 1 halvstangmaske omkring de 3 luftmasker, du hækler imellem 2 x 3 dobbeltestangmasker.

Justeringen af bredden på dit Rudetørklæde

For at du kan gøre bredden større på dit tørklæde, så er du nødt til at finde ud af, hvor mange ruder du ønsker. Når du har fundet ud af hvor mange ruder dit tørklæde skal have, så slå du det antal masker mere op, til at starte med.

Det er meget vigtigt du huske, at for hver ruder dit tørklæde skal være bredere, så skal du slå 6 luftmasker mere op. For så du 100 % sikker på, at du starter og slutter dit rudetørklæde af med 3 dobbeltestangmasker, hver gang du hækler rækkerne med 3 dobbeltestangmasker.

Eksempel

Ønsker du dit tørklæde dobbelt så bredt, så skal du starte med at slå 65 luftmasker op til at starte med. Og det betyder du vil hækle dit tørklæde, med 10 ruder i alt. (hvis du hækler 2 luftmaske som vende maske, når du hækler fastmasker, så skal du kun starte med at slå 66 luftmasker op)

Ønsker du dit tørklæde skal have samme bredte som opskriften, så hækler du med 5 ruder. Og du vil så, skulle starte med at slå 34 luftmasker op, (hvis du hækler 2 luftmaske som vende maske, når du hækler fastmasker, så skal du starte med at slå 35 luftmasker op).

Og vil du gerne have at dit tørklæde skal være 3 x dobbelt så bredt, så skal du starte med at slå 95 luftmasker op. Og hvis du hækler med 2 luftmasker som vendemasker, så skal du i stedet for starte med at slå 96 luftmasker op.

Special hækleteknik

Når du skal starte med at hækle række 3, så skal du starte med at hækle 1 kædemaske, før du hækle de 4 luftmasker, som du skal starte med at hækle på række 3.

Ved at hækle den ene kædemaske, så for du plasteret dine start luftmasker helt lige. Og denne hækleteknik, hjælper med at de 4 luftmasker du skal hækle, bliver hæklet lige oven på den første halvestangmaske. Og det gør at du ikke får et hul, hvilket der normalt ville komme når du starter med at hækle luftmasker.

Du skal lige herefter hækle 4 luftmasker, og de 4 luftmasker erstatter den første af de 3 dobbeltestangmasker du skal hækle.

Og du hækler dette på samme måde, på alle de efterfølgende rækker, hvor du skal gentage række 3.

Hækleopskriften er skrevet så der hækles med 1 luftmaske som vendemaske, når den første række skal hækles.

Hækleopskriften

Start med at slå 34 luftmasker op, med hæklenål nummer 3:00 eller 3:50 millimeter.

Række 1

Hækle 1 fastmaske, i den tredje luftmaskes forreste maskeled.

Hækle 1 fastmaske, i alle de efterfølgende luftmaskers forreste maskeled.

Du skal have hæklet 33 fastmasker, når du har hæklet række 1 færdigt.

Sørg for at tæl alle maskerne, hver gang du har hæklet en ny række. For så du sikker på at du hele tiden har hæklet det antal masker du skal, hver gang du har hæklet en række.

Hækle 2 luftmasker.

Vend dit hæklearbejde om.

Række 2

Spring den første maske over.

De 2 luftmasker du hæklet, lige inde du vendte dit hæklearbejde om, erstatter den første halvestangmaske her på række 2.

Hækle 1 halvstangmaske, i den anden fastmaske.

Hækle 1 halvstangmaske, i alle efterfølgende fastmasker.

Du skal have hæklet 33 fastmasker, når du har hæklet række 1 færdigt. Og 2 luftmasker, de erstatter den første halvestangmaske.

Vend dit hæklearbejde om.

Række 3

Hækle 1 kædemaske, ind i den første halvestangmaske.

Hækle 4 luftmasker, de 4 luftmasker erstatter den første dobbeltestangmaske.

Hækle 1 dobbeltstangmaske, i de næste 2 halvestangmasker.

*Hækle 3 luftmasker.

Spring 3 masker over.

Hækle 1 dobbeltstangmaske, i de næste 3 halvestangmasker*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Slut række 3 af med at hækle, 1 dobbeltstangmaske i den anden luftmaske, af de 2 luftmasker du startet med at hækle, lige inden du vendte dit hæklearbejde om, da du afsluttet række 1.

Du skal have hæklet følgende:
6 sæt af 3 dobbeltestangmasker og 5 gange 3 luftmasker, og 5 gange sprunget 3 masker over. Og 4 luftmasker, der erstatter den første dobbeltestangmaske.

Vend dit hæklearbejde om.

Række 4

Hækle 2 luftmasker.

De 2 luftmasker, erstatter den første halvestangmaske.

Hækle 1 halvstangmaske, i de næste 2 dobbeltestangmasker.

*Hækle 3 halvestangmasker, omkring de 3 luftmasker.

Hækle 1 halvstangmaske, i de næste 3 dobbeltestangmasker*.

Gentag fra * til *, hele rækken hen.

Afslut række 4 med at hækle, 1 halvstangmaske i den fjerde luftmaske, af de 4 luftmasker du startet med hækle, på række 3, lige efter du havde hæklet 1 kædemaske.

Du skal have hæklet 33 halvestangmasker, hele rækken hen. Og 2 luftmasker, der erstatter den første halvestangmaske.

Du skal nu gentage række 3 og 4, lige ind til dit rudetørklæde har den længde du ønsker det skal have.

Og du skal afslutte tørklædet med at hækle række 4, og herefter vender du dit hæklearbejde om, og du skal ikke afslutte garnet endnu.

Den sidste afsluttende række

Hækle 2 luftmasker.

Hækle 1 fastmaske, i den første halvestangmaske.

Hækle 1 fastmaske, i de efterfølgende halvestangmasker, hele rækken hen.

Afslut den sidste række med, at hækle 1 luftmaske.

Klip garnet over en 20 centimeter fra din hæklenål.

Sy nu alle dine garnender ind imellem nogle masker og rækker, og sørg for at du får syet dem ind så de bliver skjult på en pæn måde.

For at hjørnerne på dit rudetørklæde ikke bukker op, så vil det være en rigtig god ide at du blokke dit tørklæde.

Sådan blokker du dit tørklæde

Du blokker det ved at lække dit tørklæde bredt ud, på et fladt underlag. Sæt 1 T-Pins i hvert hjørne, og ned langs begge langsider.

Tag en vandforstøver flaske, og fyld den med koldt vand. Nu sprøjter du vandet ud over dit tørklæde, men husk du skal ikke sprøjte så meget vand ud på det, at det bliver driv vådt. Men nok til at vandet trækker sig ind i garntrådene.

Nu skal du lade dit tørklæde side opspændt, i en dags tid. Og først herefter, vil du kunne begynde at gå med det.

INFO!

Hvis du overvejer at bruge knappenåle til at blokke med, så ville jeg lige tænke mig om en ekstra gang. For når du bruger knappenåle, så ruster de. Og det betyder du får rust på dit tørklæde, og det vil være rigtig aggeligt, fordi du kan ikke vaske rusten ud. Så det bedste råd til dig fra mig, er at få købt dig nogle T-Pins 😊

Jeg håber du bliver rigtig glad for dit Rudetørklæde, og for stor glæde af at gå med det.

Rigtig god hæklefornøjelse.

Mange hilsner

Anne-Pia

Hæklesymboler i hæklediagrammet

Du kan her under se, hvad de 8 forskellige hæklesymboler betyder.

Billed 8 haeklesymbolerne
Billed af hæklediagram til rudemønster
Rudetørklæde billed hæklet i lyst garn
Rudetørklæde billed i de brune nuancer

Billede: Tanya Fomsgaard Adsbøl, Copyright