billed af færdigt strikket fair isle strikkeprøve 2

Fair Isle strik, hvordan strikkes denne strikketeknik med to farver

Fair isle strik er en rigtig smuk måde, at strikke med 2 eller flere farver i din strikning, denne strikketeknik kan være med til at din strikning bliver meget mere spændende. Du kender sikkert mange forskellige strikketeknikker, og ved at kunne strikke de mange strikketeknikker, kan du strikke de flotteste ting ved at kombinere de forskellige mønster i en strik.

Hvis du næste gang strikker forskellige mønster sammen i eksempelvis en bluse, så forstil dig at strikke de mønster i 2 eller flere farver. Du vil blive overrasket over, hvordan de forskellige mønster nu vil ændre udseende ved at du strikker dem i 2 farver i stedet for 1 farve.

Strikketeknikken du bruger til at strikke med 2 farver, hedder Fair Isle. Og denne strikketeknikke er blevet strikket i over 130 år, og er en traditionel strikketeknik. Den er en opkaldt efter en meget lille ø der hedder Fair Isle, og denne er en del af Shetlandsøren, i det Nordlige Skotland.

Der er mange der tror at Fair Isle strikketeknikken, strikkes med mange forskellige farver på engang. Men så kan jeg berolige dig med, at den faktisk kun strikkes med 2 farver af gangen. Og den måde at strikke Fair Isle strikketeknikken med, er igennem rigtig mange år blevet udviklet af strikkerne på Fair Isle. Hvilket har været med til, at vi i dag strikker Fair Isle strikketeknikken på en meget nemmer måde, end de gjorde i starten.

Hvordan strikkes Fair Isle

Fair Isle strikketeknikken strikkes ved, at du for det første strikker med 2 farver. Og du strikker et par masker med 1 farver, og så bagefter strikker du et par masker med farve 2. Fair Isle kan også strikkes ved at du eksempelvis strikker 1 maske med grønt garn, og så strikker du den næste maske med eksempelvis blå.

Herunder kan du se 2 forskellige YouTube Tutorials på, hvordan du på en enkel måde, kan strikke med 2 forskellige farver garn.

Sådan strikkes fair isle med to farver på den amerikanske måde, se videoen her: https://www.garnstudio.com/video.php?id=140&lang=en

Sådan strikke fair isle med to farver på en anden måde, se denne her video – > https://www.youtube.com/watch?v=Awy1EBQ5Trg

Du kan prøve, at strikke en strikkeprøve efter strikkeprøve opskrift 1 herunder. Husk at læse hele strikkeprøve opskrift 1 igennem, før du går i gang med at strikke den.

Når du har strikket strikkeprøve 1, så kan du strikke strikkeprøve 2. For på den måde, får du Fair Isle strikketeknikken rigtig ind i dine finger. Og strikketeknikken vil derved, blive meget nemmer for dig at strikke frem efter.

Jeg har selv strikket de 2 strikkeprøver, og i den forbindelse tog jeg et par billeder i starten, da jeg startet med at strikke strikkeprøve 1. Og disse billeder har jeg sat sammen til en billedvejledning, og du finder den billedvejledning under til slut i dette indlæg, lige inden de 9 Fair Isle strikkemønstre. Øverst kan du se hvordan min strikkeprøve 2 kom til at se ud da den var strikket færdigt, og lige her under kan du se et billed af hvordan min strikkeprøve 1 kom til at se ud da den var strikket færdigt.

Til slut i dette indlæg finder du 9 Fair Isle strikkemønster, det vil være en rigtig god ide at øve sig i strikketeknikken Fair Isle. Og ved hjælp af de 9 Fair Isle mønster som du finder nederst, vil du have mulighed for at få helt styr på at strikke Fair Isle med to farver. Du skal være opmærksom på, at du skal slå et forskelligt antal masker op til at starte med. I de 9 Fair Isle strikkemønstre du finder, til slut i dette indlæg.

billed af strikkeprøve 1 strikket færdigt
billed af fair isle strikkeprøve 2

Strik Fair Isle strikkeprøve 1 & 2

Det skal du bruge til begge strikkeprøverne

Til strikkeprøve 1
1 nøgle 100 % bomuldsgarn i lyseblå.
1 nøgle 100 % bomuldsgarn i hvid.

Til strikkeprøve 2
1 nøgle 100 % bomuldsgarn i mørkeblå.
1 nøgle 100 % bomuldsgarn i grøn.

Til begge strikkeprøverne skal du endvidere bruge følgende

Strikkerundpind nummer 3:00, og den skal helst være på 40 centimeter
2 markerings ringe
1 målebånd
1 Stoppenål
1 saks
Lidt mild sæbe, til at vaske dine strikkeprøver med
2 opvaske balje eller 2 lidt store plastik skåle med en høj kant
Lunken vand.
1 håndklæde
Blokke bræt eller blocking måtte
Blokke pins til dit blokke bræt eller et blocking board. Du skal bruge dem til, at blokke din strikkeprøve med, efter du har vasket det.

Strikketeknikke

Slå masker op på rundpind
Strik rundt på rundpind
Strik ret masker
Strik Fair Isle med 2 farver skiftevis
Strik efter Fair Isle mønster
Luk masker af
Sy dine garnender ind på bagsiden med din stoppenål
Vask din strikkeprøve
Blok din strikkeprøve

Informationer til strikkeprøve 1 og 2

Du skal starte med, at slå det antal masker op der står i strikkeprøve 1. Når din strikkeprøve måler 25 centimeter, skal du lukke alle maskerne af.

Strikkeprøverne strikkes af stribet mønster og prikmønster, og hver Fair Isle strikkemønster tegning finder du lige under strikkeopskrift på strikkeprøve 1, og lige under strikkeopskrift på strikkeprøve 2. I hver af de 2 Fair Isle strikkemønster tegninger, kan du se en masse firkant. Jeg har tegnet dem begge med 2 forskellige farvet, og hver firkant skal du erstatte ved, at strikke 1 ret i farve 1 og 1 ret i farve 2. Og det er disse mønstre der kaldes for Fair Isle mønster, og der findes en del bøger, med mange forskellige Fair Isle mønster i.

Tegningen med firkanter i en lang række med 1 farve, og med firkanter i en lang række i en anden farve, er det mønster der hedder stribemønster. Hver af de firkanter du ser vandret, svare til det antal masker, du skal have på din strikkerundpind hele vejen rundt.

Hver firkant i tegningerne der er tegnet lodret oven på hinanden, svare til hver af de rækker, du skal strikke i din strikkeprøve.

Når du har strikket dine 2 strikkeprøver færdigt, skal du vaske dem. Og vaskemetoden du skal bruge, har jeg beskrevet og du finder beskrivelsen under i strikkeprøve 2.

Herefter skal du blokke din strikkeprøve, og jeg har under strikkeprøve 2 beskrevet hvordan du blokker dine 2 strikkeprøver efter de er blevet vasket og blevet tørre.

Og til slut når dine strikkeprøver er blevet blokket, så skal du i gang med at måle dem begge 2. Og jeg har beskrevet hvordan du måler dine strikkeprøver, og dette finder du under strikkeprøve 2.

Strikkeopskrift på strikkeprøve 1

Start med at slå 110 masker op på din strikkerundpind nummer 3:00 millimeter, og du skal slå maskerne op, som beskrevet herunder.
Du skal starte med at lave en løkke med farve 1, og så sætter du den på din strikkerundpind.
Herefter laver du en løkke med farve 2, og sætter den på din strikkerundpind også.

Herefter forsætter du med, at slå masker op på følgende måde.
*Slå 1 maske op med farve 1, og bagefter slås 1 maske op med farve 2*.
Gentage fra * til *, indtil du har slået alle dine masker op, og herefter kan du går med, at strikke din strikkeprøve 1.

På billedet herunder, kan du se hvordan det så ud, da jeg havde slået alle mine masker op.

Række 1

*Strik 1 ret med farve 1, og indsæt 1 markerings ring i denne maske, strik herefter 1 ret med farve 2*.
Gentag fra * til *, hele vejen rundt.

Række 2

*Strik 1 ret med farve 2, i den maske du strikke 1 ret i med farve 1 på række 1. Strik 1 ret med farve 1, i den maske du strikket 1 ret i med farve 2 på række 1*.

Du skal nu gentage række 1 og 2, lige ind til din strikkeprøve måler 25 centimeter, og det vil ende med at du cirka har strikket 52 rækker ialt. Når strikkeprøven måler 25 centimeter, da skal du lukke alle dine masker af.

Luk masker af på følgende måde

Strik 1 ret i de første 2 masker, træk nu den første maske ud over den anden maske som sidder yderst hen imod din strikkepinds spids.
*Strik 1 ret, og træk den maske der sider lige før den du lige har strikket, ud over masken du lige har strikket og videre ud over din strikkepinds spids*.

Gentag fra * til *, lige ind til du har lukket alle dine masker.

Strikkeopskrift på strikkeprøve 2

Start med at slå 110 masker op på din strikkerundpind nummer 3:00 millimeter, og du skal slå maskerne op, som beskrevet herunder.

Du skal starte med at lave en løkke med farve 1, og så sætter du den på din strikkerundpind.
Herefter laver du en løkke med farve 2, og sætter den på din strikkerundpind også.

Herefter forsætter du med, at slå masker op på følgende måde.
*Slå 1 maske op med farve 1, og bagefter slå 1 maske op med farve 2*.
Gentage fra * til *, indtil du har slået alle dine masker op, og herefter kan du går med, at strikke din strikkeprøve 2.

På billedet herunder, kan du se hvordan det så ud, da jeg havde slået alle mine masker op.

Række 1

Strik 1 ret i den første maske med farve 1, og indsæt en markerings ring i denne maske.
*Strik 1 ret med farve 2 i den næste maske, og strik 1 ret med farve 1 i den næste maske*.

Gentag fra * til *, lige ind til du har strikket den sidste maske på denne række.
Du fortsætter med at strikke efter række 1, og det bliver du ved med lige ind til din strikkeprøve to, måler 25 centimeter længden / højden. Og det vil ende med, at du cirka har strikket 52 rækker i alt.

Luk masker af på følgende måde

Strik 1 ret i den første maske med farve, strik 1 ret i den næste maske med farve   . Træk nu den første maske ud over den anden maske som sidder yderst ud imod din strikkepinds spids.
*Strik 1 ret, og træk den maske der sider lige før den du lige har strikket, ud over masken du lige har strikket og videre ud over din strikkepinds spids*.

Gentag fra * til *, lige ind til du har lukket alle dine masker.

Sådan vasker du dine strikkeprøver

Du tager nu din opvaskebalje, og hælder lidt lunkent vand i den. Tilsæt så lidt mild sæbe, og rør det ud i den lunkne sæbe.

Tag din strikkeprøve 1, og vask den. Du trygger din strikkeprøve ned i det lunkne vand, og husk det er meget vigtigt at du ikke strækker i din strikkeprøve.

Når du har vasket strikkeprøve 1, så tager du en anden balje og hælder lunkent vand i denne. Herefter skyller du strikkeprøve 1 i det lunkne vand, og pres den op ad siden på baljen så du får skyllet alt sæben ud af den. Og husk du ikke må strække i din strikkeprøve, så det er meget vigtigt at du trygger den op ad siderne.

Til sidst trygger du vandet ud af din strikkeprøve 1, ved at trygge den godt op af opvaskebaljens kant, og sørg for at trygge så meget vand ud af den som det er muligt.

Lig et håndklæde fladt ud på langs, og læg herefter din strikkeprøve 1 cirka midt på. Rul håndklædet sammen, så du ruller fra håndklæde kanten der vender ud imod dig selv. Og fortsæt med at rul dit håndklæde, til det er rullet helt sammen.

Herefter trygger du på det sammen rullet håndklæde, og du skal trygge så meget at du får trygget næsten alt vandet ud af din strikkeprøve 1.

Din strikkeprøve vil nu være næsten helt tør, og du skal nu i gang med at blokke den.

Sådan tørre og blokker du dine strikkeprøve

Tag dit blokke bræt / blocking board, og læg din strikkeprøve 1 på det.

Du tager nu dit målebånd, og måler det. Hvis din strikkeprøve har det måler det skal have, så kan du nu fortsætte med at sætte din strikkeprøve op på dit blocking board op med et par blokke pins. Sæt 1 blokke pin i hver af de 4 hjørner, sæt så en blokke pin i midten foroven – og en i midten forneden – en i midten i venstre side – samt en i midten i højre side.

Har din strikkeprøve ikke det mål der står på din garns banderole, og syntes du at det er blevet en lille smule ujævn og måske en lille smule skævt. Så har du nu mulighed for, at få rettet det til. Du retter det til ved, at skubbe forsigtigt fra midten og ud, så det bliver jævnt og så kanterne retter sig. Men husk, at dette skal du gøres meget forsigtigt. Mål din strikkeprøve 1 igen, og hvis den nu har det ønsket mål. Da skal du i gang med, at sætte blokke pins i hele vejen rundt.

Tag nu dine blokke pins, og sæt 1 i hvert hjørne på strikkeprøve 1, og så en midt i foroven – midt i forneden – midt i, i højre side og midt i, i venstre side. Din strikkeprøve 1 skal nu blive siddende på dit blocking board, lige ind til det er blevet helt tørt. Og først når det er blevet helt tørt, kan du fjerne dine blokke pins.

Nu kan du gøre det samme med strikkeprøve 2, og når de begge er færdige så gem dem. For de vil være rigtig gode at have, så du har noget du kan kigge tilbage på næste gang du skal strikke Fair Isle.

Svare målene ikke overens, med de mål der står på din garnets banderole, så kan det være du skal strikke med en mindre eller større pind.

Er din strikkeprøve blevet for stor, og har for mange masker. Så skal du strikke med en strikkerundpind, der er ½ eller 1 nummer større.

Eller er din strikkeprøve blevet for lille, så skal du strikke med en strikkerundpind, der er ½ eller 1 nummer mindre.

Hvis du ønsker at strikke Fair Isle med noget andet garn, så vil jeg anbefale dig at strikke en strikkeprøve af dette garn også. Det er en rigtig god måde, at finde ud af hvordan din strikning er, når du strikker Fair Isle. Huske at tag en seddel, hvor du skriver hvor mange masker du har slået op, hvilket garn du har strikket med, og hvilken strikkepinds størrelse du har strikket med. Det er også en god ide, at skrive hvor mange masker du har slået op, samt hvor mange rækker du har strikket på den pågældende strikkeprøve.

Rigtig god strikkefornøjelse.

Venlige hilsner
Anne-Pia

billed af hvordan der startes med at slåes masker op

billed af fair isle strikkeprøve 6
billed af fair isle strikkeprøve 7
billed af fair isle strikkeprøve 9
billed af fair isle strikkeprøve 10
billed af fair isle strikkeprøve 11