Mine favoritter 2017: Garn, hæklenåle og strikkepinde

Efter mange år med strikning og hækling ved jeg, at det kan være svært at vælge garn til hækle- og strikkeprojekter. Hvilket garn er godt til det ene formål, og hvilket er godt til et andet?

Ind i mellem får jeg spørgsmål om netop dette. Hvilket garn skal jeg bruge? Og hvilke hæklenåle eller strikkepinde skal jeg bruge?

I denne artikel får du en liste med mine favoritter, og en forklaring på hvorfor. Den er ment som en hjælp til dig, når du skal købe garn og redskaber. Det er mine favoritter, som det ser ud i 2017, så der kan måske komme ændringer senere, og i så fald opdaterer jeg listen.

Jeg har inddelt garnet i garntyper og garnmærker. Hæklenåle og strikkepinde finder du nederst. Ud over at beskrive hvilke garntyper og garnmærker jeg hækler og strikker med, har jeg under hver garntype beskrevet hvad jeg bruger det til.

Ud for hver af de forskellige garntyper, har jeg indsat et link til den butik, som jeg foretrækker at handle hos, og som du måske også kan få glæde af.

Bomuldsgarner af 100 % bomuld

Rito:

Scheepjes Catona. Pris 17,50 kr.

Scheepjes Catona er 100 % merceriseret garn, og det er og bliver mit favoritgarn. Det er der flere grunde til.

For det første, så er garnet rigtig godt og flot spundet sammen. Det er fast spundet og jeg har ikke oplevet at der har været løse tråde i selve garnet. Det betyder, at min hækling og strikning bliver ensartet.

For det andet, har strukturen i garnet et helt naturlig fald, og dette betyder, at hver gang jeg har hæklet eller strikket en maske, så popper masken nærmest ud, og maskerne samler sig naturligt ved siden af og omkring hinanden.

For det tredje er garnet fremstillet på en måde der gør, at selv om jeg pillede 6 eller flere gange op, så beholde garnet sin facon og form. Jeg oplever heller ikke at garnet bliver ødelagt, hvilket jeg har erfaringer med at andet garn gør.

For det fjerde, så glider garnet let hen over min hæklenål og strikkepinde. Hvis jeg har slået mange masker op på eksempelvis en strikkepind eller strikkerundpind, samler jeg maskerne i den ene ende på strikkepinden eller ned på selve wiren på min strikkerundpind, og de glider ikke bare lige af.

For det femte er det rigtig godt, at hækle tapestry hækling og strikke Fair Isle med. Jeg hækler eller strikker aldrig med mere en max 3 tråde ad gangen, og her har jeg erfaringer med, at andet garn godt kan blive lidt knudret. Det oplever jeg slet ikke med Scheepjes Catona, tvært i mod så lægger det sig rigtig flot på vrangsiden i de rækker jeg hækler tapestry og strikker Fair Isle.

For det sjette er garnet rigtig flot, det har en naturlig glat og blank overflade. Hvilket ikke betyder at det jeg hækler eller strikker kommer til at skinne, men får et meget smukt udseende. Hvor jeg tit har oplevet, at andet garn får et mere mat udseende.

For det syvende er jeg vildt begejstret over, at det findes i så mange forskellige farvenuancer. Og i skrivende stund, kan jeg oplyse at der nu er 108 forskellige farver hos Rito. Det er rigtig vigtigt for mig, fordi jeg gerne vil have mulighed for at hækle og strikke med farvenuancer der er tydelige, men også med farvenuancer der kan give flotte effekter i det jeg hækler og strikker.

Jeg har hæklet og strikket rigtig mange ting med Scheepjes Catona, lige fra små pyntehjerte duftposer – gaveposer med hjerter – bordskånere – vaskeklude – dækservietter – festtasker – hækle og strikketøjs tasker – dametaske – sjal – skuldertørklæde – sommertop – sommerkjole. I øjeblikket er jeg i gang med at hækle en ny tunika med dette garn.

Her ud over er Scheepjes Catona også godt til at hækle eller strikke bamser – børnetøj – puder – tæpper og meget andet.

Praktiske og tekniske oplysninger om Scheepjes Catona:

Jeg har hæklet med hæklenål og strikkepinde samt strikkerundpinde nummer: 2:00 – 2:50 – 3:00 – 3:50 millimeter.

1 nøgle garn indeholder 50 gram, hvilket svarer til 125 meter.

De ting jeg har brugt Scheepjes Catona til, har jeg som der står på banderolen, vasket på finvask ved 40 grader. Alle mine ting har jeg tørret på tørrestativ, og det har ikke mistet facon. Og jeg har heller ikke oplevet, at farven har ændret sig.

Hvis ikke du har brugt Scheepjes Catona, vil jeg varmt anbefale dig, at prøve at hækle eller strikke med det.

Du kan købe garnet online her – >>>


Mayflower cotton 8/4. Pris 17,00 kr.

Garnet er godt til hverdagsbrug. Det vil sige til tøj eller andre beklædningsdele, jeg bruger i hverdagen. Det er også rigtig godt til bamser, puder, dækservietter, grydelapper, gæstehåndklæder, karklude og vaskeklude samt tæpper.

Der er flere grunde til, at jeg er rigtig begejstret for at arbejde med Mayflower cotton 8/4.

For det første er garnet nemt at hækle og strikke med, da det er fast spundet. Det er med til, at det jeg hækler eller strikker bliver ensartet og flot. En anden ting jeg er begejstret for ved Mayflower 8/4 er, at det er blødt at arbejde med.

For det andet så har jeg gode erfaringer med, at garnet holder sig godt i sin facon. Dette har jeg prøvet, hvor jeg har måttet pille op mange gange, uden at garnet splitter eller flosser.

For det tredje oplever jeg, at når jeg skal hækle eller strikke forskellige mønstre, så er det tydeligt at se hvilket mønster jeg har hæklet eller strikket med Mayflower cotton 8/4. Dette er noget der er meget vigtigt for mig, og specielt fordi jeg bruger det til prøver som jeg gemmer.

For det fjerde så er Mayflower slidstærkt, og det betyder, at når jeg hækler eller strikker eksempelvis tasker med skulderremme eller hanke, så er det næsten ikke til at slide op.

For det femte har jeg gode erfaringer med, at når noget jeg hækler eller strikker skal være fladt, så forbliver det fladt. Jeg har ikke oplevet, at bliver bukket eller krøller i hjørnerne eller ned langs siderne.

For det sjette glider Mayflower garn let hen over min hæklenål og strikkepinde. Det har ingen betydning, om jeg arbejder med mange masker samtidig.

For det syvende så findes Mayflower cotton 8/4 i rigtig mange farvenuancer. Fra de helt normale og over i de mere sarte farver, til de skarpe farver og videre til de douchede farver. Det lægger jeg stor vægt på, for så har jeg mulighed for at kombinere flere farver i det samme arbejde.

På nuværende tidspunkt er der 55 forskellige ensfarvede og 21 forskellige printfarvede.

En ottende fordel er, at der på banderolen står, at det har en løbelængde på 170 meter. Det betyder, at jeg kan hækle eller strikke et langt stykke, inden jeg skal skifte til en ny nøgle garn.

Praktiske og tekniske oplysninger om Mayflower cotton 8/4:

Jeg har hæklet og strikket dette garn, med følgende nummer: 2:00 – 2:50 – 3:00 – 3:50 – 4:00 millimeter.

1 nøgle garn indeholder 50 gram 100 % bomuld, hvilket svare til en løbelængde på 170 meter.

De ting jeg har lavet med Mayflower cotton 8/4, har jeg, som der står på banderolen, vasket i vaskemaskinen ved 60 grader, når det har været farvet vask. Og vasket ved 95 grader, når det har været det hvide og råhvide. Her ud over har jeg også vasket det ved 40 grader.

Her kan du købe Mayflower Cotton 8/4 – >>>

Mayflower Cotton 8/4 Junior. Pris 15,00 kr.


Jeg har de samme oplevelser af Mayflower Cotton 8/4 Junior, som jeg har med Mayflower 8/4. Der er ikke den store forskel ud over, at det virker som om det er lidt lettere. Jeg kan ikke forklare det bedre end, at det er lidt tyndere i tråden. Dette er bestemt ikke en ulempe, for det er med til at ens hækling og strikning med Mayflower Cotton 8/4 Junior bliver meget mere blødt.

Lige som Mayflower Cotton 8/4, findes Mayflower Cotton 8/4 Junior i rigtig mange farver. Her kan jeg blandt andet nævne, at jeg i dag tæller i alt 37 forskellige ensfarvede og 7 forskellige printfarvede.

Praktiske og tekniske oplysninger om Mayflower Cotton 8/4:

Jeg har hæklet og strikket med dette garn med følgende nummer: 3:00 – 3:50 og 4:00.

1 nøgle garn indeholder 50 gram, og det har en løbelængde på 170 meter.

Mine erfaringer med at vaske Mayflower 8/4 Junior, er den samme som Mayflower Cotton 8/4.

Køb Mayflower Cotton 8/4 Junior her – >>>

Drops Safran, Egyptisk bomuld – 100 % bomuld. Pris 13,00 kr.

Jeg har med dette garn hæklet og strikket sommertoppe og tunikaer, som er tøj jeg bruger i min hverdag. Safran er spundet af flere tynde tråde af 100 % Egyptisk bomuld, som betyder at mit tøj er slidstærk, men samtidigt er let at have på kroppen.

Drops Safran, har flere fordele.

For det første så glider garnet let hen over min hæklenål og strikkepinde, og da det samtidigt er smidigt resulterer det i, at jeg har fået en flot og ensartet hækling og strikning.

For det andet så virker det blankt, men ikke på den skinnende måde. Det ser jeg helt klart som en fordel, fordi det får ens masker til at springe frem tydeligt.

For det tredje er garnet behageligt at arbejde med, og er samtidigt utrolig blødt, hvilket gør det behageligt at have på sin krop.

For det fjerde kan garnet bruges til alle aldersgrupper og ud over, at jeg har hæklet og strikket tøj med dette garn, så har jeg også lavet bøllehatte, tasker, nøglesnore og små møntpunge.

For det femte findes garnet i mange farver, som alle er smukke hver for sig og sammen.

Praktiske og tekniske oplysninger om Drops Safran

Jeg har hæklet og strikket med følgende størrelser: 2:50 – 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

1 nøgle indeholder 50 gram, og har en løbelængde på 160 meter.

Det tøj jeg har hæklet og strikket med Drops Safran, har jeg vasket på finvask ved 40 grader i vaskemaskinen. Efter vask har jeg hængt det til tørre på en bøjle, og ladet det hænge til det var tørt.

Dette garn findes i 26 forskellige farver, der alle er flotte hver for sig, og de kan give et rigtig flot farvespil når de hækles eller strikkes sammen.

Du kan købe Drops Safran her – >>>

Uldgarn af 100 % uld:

Rito

Mayflower Alpakka. Pris 18,00 kr.

Jeg har strikket sweaters med Mayflower Alpakka, og det garn er rigtig godt at strikke med. Garnet i sig selv er dejligt blødt, og derfor en af mine favoritter.

For det første er garnet smidigt, hvilket betyder at det er nemt at trække det igennem maskerne, og nemt kan trækkes hen over mine strikkepinde. Det er samtidigt ikke særligt tykt, hvilet betyder, at det ikke er besværligt at strikke med.

For det andet er det spundet af 100 % Alpakka uld, hvilket er med til at jeg kan holde mig varm både i starten af foråret og starten af efteråret og vinteren.

For det tredje så bliver strukturen i mine sweaters ensartet, og det bedste af det hele er at garnet ikke flosser.

For det fjerde så findes det i 27 forskellige farver, hvilket gør, at jeg kan strikke med flere forskellige farver der samtidig passer sammen og ind i hinanden.

Praktiske og tekniske oplysninger om Mayflower Alpakka:

Jeg har strikket mine sweatere med strikkepind og strikkerundpind nummer 3:00 – 3:50 og 4:00 millimeter.

1 nøgle garn indeholder 50 gram, og det har en løbelængde på 200 meter.

Da jeg havde strikket min sweaters færdige vaskede jeg dem i vaskemaskinen på uldprogram ved 30 grader. Her efter hængte jeg dem til tørre på en bøjle, og lod dem hænge ind til den var helt tør.

Købe Mayflower Alpakka her – >>>

Drops Karisma, er af 100 % uld. Pris 19,00 kr.

Drops Karisma findes i 42 forskellige farver, og jeg har strikket med både en farve og flere farver. Det har både været helt almindeligt strik, mønsterstrik samt Fair Isle strik. Uanset om jeg har strikket det ene eller det andet, er det færdige resultat blevet rigtig flot. Farverne passer rigtig godt ind i hinanden, hvilket jeg syntes er vigtigt når jeg fx strikker Fair Isle og mønsterstrik.

Garnet kan nemt trækkes hen på strikkepinde, og Karisma garnet har ikke en tendens til at flosse. Det jeg strikker med Karisma får en rigtig flot facon, hvilket er en af garnets store fordele fordi det er formstabilt. Her ud over bliver strukturen også rigtig flot, og det bedste af det hele er, at det færdige produkt komfortabelt at have på min hud.

Praktiske og tekniske oplysninger om Drops Karisma:

Drops Karisma er spundet af 100 % uld. Farverne er kartet inden det spindes sammen, dette er et rigtig stort plus fordi det er med til, at give nogle flotte farveeffekter.

Garnet er et 4 trådet sportsgarn.

Karisma hører til garngruppe B.

Jeg har hæklet dette garn med følgende hæklenåle størrelser: 3:00 – 3:50 – 4:00 – 4:50 og 5:00.

Jeg har strikket dette garn med følgende strikkerundpinde størrelser: 3:00 – 3:50 – 4:00 – 4:50 – 5:00 og 5:50.

1 nøgle Drops Karisma indeholder 50 gram garn, og det har en løbelængde på cirka 100 meter.

Det er Superwashbehandlet hvilket betyder at det kan vaskes i vaskemaskinen ved finvask eller uld program ved 40° og er perfekt til hverdags brug.

Du kan købe Drops Karisma garn her ->>>

Drops Fabel, er af 100 % uld. Pris 19,00 kr.

Fabel er spundet af 75 % Uld og 25 % Polyamid. Det er fingerring-typen og spundet af 4 tråde, der er blødere og finere end mange andre uldkvaliteter. Fabel er Superwashbehandlet så det kan vaskes i vaskemaskinen på finvask eller uldprogram ved 40 °. Det er vigtigt at huske, at du aldrig må anvende skyllemiddel når du vasker noget med uld, og at det skal tørres fladt.

Jeg har selv strikket helt almindelig glatstrik, mønsterstrik og Fair Isle strik med dette garn. Det har været lige fra støvlemanchetter, strømper, håndledsvarmere, benvarmere, halstørklæder, bluser og sweatere.

Endvidere så bliver det der hækles eller strikket meget elegant, fordi garnet er spundet på den måde, som det er. Det er godt til hverdagsbrug, men også til pænere brug, og det er samtidig rigtig godt at hækle eller strikke babytøj af.

Garnet er fremstillet i EU, og er Oeko-TexÒcertificeret. Garnkvaliteten er høj og garnet er samtidig slidstærkt, som gør at det er perfekt til strømper.

Praktiske og tekniske oplysninger om Drops Fabel:

Dette garnmærke fås i 32 forskellige flerfarvede/printfarvede og 19 forskellige ensfarvede. Jeg har kombineret det flerfarvede med det ensfarvede garn og resultat har været rigtig flot.

Jeg har hæklet dette garn med følgende hæklenåle størrelser: 2:50 – 3:00 – 3:50 – 4:00 – 4:50 og 5:00.

Jeg har strikket dette garn med følgende strikkerundpinde størrelser: 2:50 – 3:00 – 3:50 – 4:00 – 4:50 – 5:00 og 5:50.

1 nøgle Drops Fabel indeholder 50 gram garn, og det har en løbelængde på cirka 205 meter.

Drops Fabel høre til garngruppe A.

Køb Drops Fabel her – >>>

Hæklenåle

Rito:

KnitPro Waves Hæklenålesæt. Pris 259,00 kr.

Waves hæklenåle er lavet af aluminium og er med et skaft af blødt gummi.

Jeg anvender disse hæklenåle fordi de er behagelige at sidde med i hænderne. Jeg bliver ikke øm eller får ondt i mine fingre eller håndled efter mange times hækling. En rigtig vigtigt ting for mig er, at nålen måler 13,5 centimeter fordi jeg har en lille hånd, og derfor bliver de hæklenåle der er noget længere mere besværlige at hækle med.

KnitPro Waves hæklenålesæt består af 9 forskellige størrelser, og det er fra størrelse 2:00 millimeter til og med størrelse 6:00 millimeter. Hver størrelse har hver sin farve, og de er alle navngivet efter blomster, krydderurter og krydderier.

Jeg har hæklet rigtig mange forskellige ting med mine KnitPro Waves, og det er både fra de små hækleprojekter til meget store tæpper. Jeg kan med Waves hækle med mange forskellige garntyper, hvilket er noget jeg også lægger utrolig stor vægt på.

Her kan du købe KnitPro Waves hæklenålesættet ->>>

KnitPro Symfonie Hæklenåle i Lamineret palisander (Rosewood). Pris 599,00 kr.

Ud over KnitPro Waves hæklenålene, så bruger jeg Symfonie til at skifte med. Dette gør jeg fordi det er godt for ens finger og håndled, at skifte imellem 2 hæklenåle typer.

Symfonie hæklenåle findes i 2 træsorter, og den ene er i Lamineret palisander og den anden i Birketræ.

Lamineret palisander er håndlavede, og er fremstillet i et materiale der er stærkt. De er lavet på en måde der giver mig en følelse af, at side med en letvægts hæklenål i hånden. Træet er meget fint poleret. Og denne polering sikre, at mange forskellige garntyper glider let og elegant hen over min hæklenål.

Lamineret palisander kan købes i et sæt med følgende 8 størrelser: 3:50 – 4:00 – 4:50 – 5:00 5:50 – 6:00 – 7:00 – 8:00.

Du kan købe KnitPro Symfoni Lamineret palisander her ->>>

KnitPro Symfonie Hæklenåle i Birketræ. Pris fra 47,00 kr.

Symfonie hæklenåle Birketræ, er fremstillet på sammen måde som Symfonie Lamineret palisander. Den eneste forskel der er på de to er, at denne er fremstillet af Birketræ, men den har de samme egenskaber som Lamineret palisander. Til forskel fra Lamineret Palisander hæklenålene der kun kan købes i et sæt af 8 størrelser, så kan hæklenålene i Birketræ købes enkeltvis og i et sæt med 5 størrelser.

1 KnitPro Symfonie hæklenål måler 15 centimeter, og fås i følgende størrelser: 3:00 – 3:50 – 4:00 – 4:50 – 5:00 – 5:50 – 6:00 – 6:50 – 7:00 – 8:00 – 9:00 – 10:00 – 12:00 millimeter.

Sættet er med hæklenåle der er 15,3 centimeter lange, og består af følgende 5 størrelser: 3:50 – 4:00 – 4:50 – 5:00 – 5:50 millimeter. Pris 279,00 kr.

Køb 1 KnitPro Symfonie Hæklenåle i Birketræ her ->>>

Her kan du købe KnitPro Symfonie i Birketræ hæklenåle sæt med 5 forskellige størrelser ->>>

Strikkepinde

Rito:

KnitPro strikkerundpindende herunder, er nogen jeg strikker med flere gange om ugen. Og jeg skifter imellem 4 forskellige KnitPro mærker fordi de, for det første er af træ, men de er samtidig behagelige at strikke store projekter med.

For mig er det vigtigt at jeg ikke får ømme fingre eller håndled, og det oplever jeg aldrig med disse 4 mærker. Alle 4 mærker er rigtig gode, og jeg strikker rigtig mange forskellige ting med mine strikkerundpinde.

En ting der også er rigtig vigtig for mig når jeg vælger strikkerundpinde er, at de ikke flosser eller river i garnet imens jeg strikker og at maskerne kan glide frem og tilbage hen over pindene.

Her kan du købe de 4 forskelle KnitPro mærker:

KnitPro Cubics Rundpinde sæt, af Indisk Birketræ. Pris fra 489,00 kr ->>>

KnitPro Symfonie Udskiftelige Rundpinde sæt, af Birketræ. Pris fra 499,00 kr ->>>

KnitPro Dreamz Udskiftelige Rundpinde Startsæt. Pris 349,00 kr ->>>

KnitPro Dreamz Deluxe Udskiftelige Rundpindesæt. Pris 549,00 kr ->>>

KnitPro Dreamz Strømpepindesæt, af Symfonie Wood Birketræ.

KnitPro Dreamz Strømpepindesæt findes i 2 forskellige længder:

15 cm lange, som passer rigtig godt til mig, da min hånd er 17 cm lang Pris 349,00 kr.
Den anden er 20 cm lang Pris 499,00 kr.

Det er nemt at sidde at strikke med disse strømpepinde, for maskerne glider let hen over dem. Og de river eller flosser ikke ens garn, og er rigtig behagelige at strikke med. For mig virker de nærmest helt silkebløde, og de er meget lette, hvilket også er en rigtig stor fordel når jeg strikker strømper eller andre ting, der skal strikkes rundt på strømpepinde.

En ting jeg syntes er rigtig godt ved de her strømpepinde er, at den ene spids er lidt spidsere og længere end den anden. Dette er en stor fordel, fordi det er nemmere at strikke hver maske.

Køb KnitPro Dreamz Strømpepindesæt 15 cm lange Pris 349,00 kr her ->>>

Du kan købe KnitPro Dreamz Strømpepindesæt 20 cm lange Pris 499,00 kr ->>>

KnitPro Symfonie Asymmetrisk rundpind i Birk

Denne strikkerundpind er 25 cm lang og fås i størrelserne 2:00 – 2:50 – 3:00 og 3:50 millimeter.

Jeg er utrolig glade for mine KnitPro Symfonie Asymmetriske rundpinde, fordi de er rigtig gode til at strikke strømper, ærmer, halsudskæringer, huer, halsvarmere og andre runde ting, der ikke har så stor diameter.

De 2 strikkepinde er i forskellige størrelser, den ene strikkepind har en spids der er rund, mens den anden har en lidt længere spids og er samtidig spidsere.

Når jeg strikker med min KnitPro Symfonie Asymmetriske rundpind, er det nemt at få maskerne hele vejen rundt. Jeg har strikket med meget forskelligt garn, både 100 % bomuldsgarn, 100 % uldgarn, silkegarn, hørgarn og forskellige typer strømpegarn. Jeg kan sidde med denne rundpind i mange timer i træk, uden at få ømme fingre og håndled mens jeg strikker med dem og får ikke ondt efterfølgende.

Her kan du købe KnitPro Symfonie Asymmetriske rundpind i Birk – >>>

HUSK

Du kan på garnets banderole læse, hvor mange masker du skal slå op og, hvor mange rækker du skal hækle eller strikke til din prøve. Du skal her være opmærksom på, at vi alle hækler og strikker forskelligt og derfor skal du måske slå flere eller færre masker op, så din prøve måler 10 x 10 centimeter. Du skal måske også hækle eller strikke flere eller færre rækker, så din prøve måler 10 x 10 centimeter.