Hækling i del 2 for begyndere med lette hækleopskrifter
Hvordan hækles en bedstemors firkant og en solid bedstemors firkant
Hækling i del 2 for begynder med lette hækleopskrifter, handler om hvordan du hækler en kædemaske, og hvordan du med en kædemaske danner en ring af luftmasker. Samt hvordan du laver en magisk ring samt en glidende løkke. Og hvordan du starter med, at hækle ned i en magisk ring og en glidende løkke. Denne del indenholder både billedevejledninger, symboler og deres forklaringer samt tegnet hæklediagrammer.
Hækling i del 2 begyndere med lette hækleopskrifter vil du lære at hækle en bedstemors firkant og en solid bedstemors firkant, Og disse to firkanter er meget populære, og dette har de været siden 1975, du kan læse lidt om dens historie på engelsk her, og du kan hækle mange forskellige ting og sager med disse firkanter. og disse to firkanter er meget populær. Du vil finde ud af hvilke hækleteknikker de består af, og hvordan sådanne firkanter hækles. Jeg viser dig hvordan symbolerne ser ud i en bedstemors firkant og i en solid bedstemors firkant, samt hvordan hækle diagrammet ser ud på en bedstemors og en solid bedstemors firkant ser ud.
Du skal bruge følgende
2 nøgler Mayflower Cotton 8/4 Junior
1 hæklenål 3:00 millimeter
1 stoppenål
1 saks
Hækleteknikker
Hækleløkke
Luftmasker
Kædemasker
Dan luftmasker til en ring, ved hjælp af en kædemaske.
Dan en magisk ring
Dan en glidende løkke
Stangmasker
Hækle rundt
Form dit runde hæklearbejde, til en firkant.
Informationer til hækling del 2
Hækling i del 2 starter med at jeg fortæller dig om kædemasken, og om to hækle teknikker der kan være gode at kunne, når du skal starte med at hækle forskellige former.
Til at starte med vil det være en god ide at læse alle afsnit igennem, inden du begynder at hækle din første bedstemors firkant og din solide bedstemors firkant. For du får nogle vigtige informationer, som du skal bruge når du hækler de to firkanter.
Hækling i del 2 er skrevet uden forkortelser, og alle hækleteknikker og hækleopskrifter er detaljeret beskrevet. Til sidst i dette indlæg, har jeg indsat et par billedvejledninger, som du kan få glæde af undervejs. Jeg har lige op over hver vejledning skrevet et nummer, som passe til det nummer der står i de forskellige afsnit her i hækling i del 2.
Kædemaske
Symbol og forkortelse
km = kædemaske
En kædemaske er en maske du bruger, når du skal hækler runde eller kantet former. Eksempelvis når du hækler 1 firkant, 1 trekant, 1 rudeform eller noget der er rundt. For at du kan hækle disse formasker, så er du nød til at hækle dem i rækker som afslutter med at du hækler 1 kædemaske.
Og kædemaskens her i hækling i del 2, skal du bruge hver gang du har hæklet en række på både bedstemors firkanten, og på den solide bedstemors firkant.
En form
En form starter altid med at du foreksempel hækler 4 luftmasker, disse 4 luftmasker skal du så danne til en ring. Dette kan kun lade sig gøre, hvis du samler de 4 luftmasker til en ring med 1 kædemaske. Eller hvis du starter med at lave det der hedder en magisk ring (jeg forklare efter kædemasken, hvad en magisk ring er), da skal du hækle fastmasker eller stangmasker ned i midten af selve ringen. Når alle maskerne er hæklet ned i ringen, så samler du dem til 1 ring. Dette gør du ved at stikke din hæklenål ind i den aller første fastmaske eller stangmaske som du begynde med at hækle ned i ringen. Vikle garnet om din hæklenål og træk garnet ind igennem fastmasken, og videre ind igennem løkken på din hæklenål, hvor efter du afslutter med at stramme godt til i garnet. Når du trækker garnet ind igennem fastmasken, og videre igennem løkken på din hæklenål, får du dannet det der hedder en kædemaske.
På billed 1 efter del 2 kan du se hvordan det kommer til at se ud, når du har dannet en ring med en kædemaske, og bagefter hæklet stangmasker ned i ringen og samlet dem til en ny række rundt om ringen.
Magisk ring
Symbol og forkortelse
Mr = magisk ring
En magisk ring ligner en spiral, den ser næsten ud som når den laves med stoltråd, lige som en fjeder. Det er nok også derfor, at dens symbol næsten ligner den.
Sådan hækler du en magisk ring
Den magiske ring formes ved at vikle garnet rundt som en spiral, og det er vigtigt at den formes så der er plads til at stikke hæklenålen ned i den, samt til at kunne hækle det antal fastmasker eller stangmasker med mere ned i selve ringen. Det vil sige du er nød til at laven spirallen med garnet stor nok til, både at kunne hækle de antal masker som der står i opskriften du skal bruge, samt at du stadig skal have mulighed for at kunne trække i garnenden, for at samle hullet i midten af den så det ender med enten at blive meget lille eller bliver helt lukket sammen.
Du kan se på billed 3 efter del 2, hvordan jeg danner den magiske ring, samt hvordan jeg hækler stangmasker ind i den magiske ring.
Glidende løkke
Symbol og forkortelse
gld lk= Glidende løkke
Sådan danner du en glidende løkke
Hækle teknikken glidende løkke, minder om både en løkke og en magisk ring. Men den laves på næsten samme måde, som den magiske ring.
En glidende løkke starter med at du vikler garnet rundt om dine fingre 3 gange, her er det vigtigt at du får vikler det rundt om dine finger, på en sådan måde at garnende ligger bag dine fingere. Og garnet fra garnnøglen skal hænger foran dine finger, og ud til den side hvor du normalt holder garnet når du hækler.
Hvorfor
Grunden til dette er, at det er den du skal bruge til at hækle med. Og dette vil kun kunne lade sig gøre hvis den hænger foran i den side, så du har mulighed for at hækle med den.
For at kunne forklare dette på den bedste måde, så har jeg lavet 2 billedvejledninger. Og de billeder har nummer 4 og 5, som du finder efter beskrivelsen på del 2.
Tre basis hækleteknikker
Luftmasker
Kædemasker
Stangmasker
En bedstemors firkant eller en solid Bedstemors Firkant
De tre hækleteknikker hækles sammen så de giver et mønster af enten, en bedstemors firkant eller en solid bedstemors firkant.
Hver af de tre hækleteknikkers symboler kan sættes sammen til det der hedder et hæklediagram, og når de sættes sammen så kan de eksempelvis blive til en firkant.
Billeder
På billed 6 efter del 2 kan du se hvordan hæklediagrammet til bedstemors firkanten ser ud. Og på billed 7 efter del 2, kan du se hvordan hæklediagrammet til en solid bedstemors firkant ser ud. Du vil også kunne se de to diagrammer andre steder, og hvor der er 2 eller 3 luftmasker imellem de 2 x 3 stangmasker på siderne. Og der findes også diagrammer der er tegner med mange flere rækker / runder, og så vil der også være mere en 2 x 3 stangmasker hen langs hver side.
Men de 2 hæklediagrammer på billed 6 og 7, er dem som jeg for det meste hækler efter, når jeg skal hækle bedstemors firkanter eller solid bedstemors firkanterne. De to er dem jeg altid hækler, når jeg eksempelvis skal hækle en pung – en taske – et tæppe osv, fordi de er gode at hækle sammen på en rigtig flot måde til sidst.
Vigtigt til de to firkanter
Når disse to firkanter hækles, så er det vigtigt at vide at de to firkanter hækles på to forskellige måder.
Hækling af en bedstemors firkant
En bedstemors firkant hækles altid ved, at der hækles imellem hvert mellemrum imellem 3 stangmasker. Det betyder at du skal hækle stangmasker omkring de antal luftmasker, som du hækler imellem 3 stangmasker hen langs hver side på bedstemors firkanten.
Og du skal også hækle stangmasker, omkring de luftmasker som du har hæklet imellem 3 stangmasker i hvert hjørne.
Hver gang du skal afslutte en række eller en runde, så skal du hækle 1 kædemaske ind i den tredje luftmaske af de 3 luftmasker som du starter med at hækle, hver gang du starter med at hækle en nu række.
Herefter starter du altid den næste række eller runde med, at hækle 3 luftmasker og de 3 luftmasker erstatter altid den første af 3 stangmasker. Forsæt lige her efter med at hækle 2 stangmasker, omkring luftmaskerne du afsluttet med at hækle på den sidste række elle runde.
På billedet 6 ved siden af hæklediagrammet på bedstemors firkanten, kan du se hvordan en færdig hæklet bedstemors firkant kommer til at se ud.
Hækling af en solid bedstemors firkant
En solid bedstemors firkant hækles ved, at du altid hækler stangmaskerne i den bagerste del af maskeledet på hver luftmaske og stangmaske. Du kan se i dette indlæg hvordan du hækler i en maskes bagerste maske led, og du kan læse og se på den der hedder “Hækle i en maske på måde 3”.
Og lige inden du skal hækle hvert hjørne, så skal du hækle 2 stangmaske i den første luftmaske bageste maske led, og så hækler du hjørnet som består af 2 luftmasker, og lige her efter hækler du 2 stangmasker i den sidste luftmaskes bagerste maske led, af de 3 luftmasker i hvert hjørne.
På billedet 7 efter beskrivelsen på del 2, kan du se hvordan en solid bedstemors firkant skal hækles, og hvordan den kommer til at se ud når den er hæklet færdigt.
Hækling i maskernes bagerste maskeled
Grunden til at du hækler i stangmaskernes bagerste maskeled på den solide bedstemors firkant, kan der være rigtig mange årsager til. Men min egen personlige hækle erfaring igennem mange år har gang på gang bevist, at når jeg hækler i begge maskeled på hver stangmaske, så har firkanten i de fleste tilfælde en tilbøjelighed til at blive skærv og uens. Dette kan være rigtig irriterende, fordi jeg for det meste bruger den solide bedstemors firkant når jeg skal hækle eksempelvis grydelapper – tæpper – taske og så videre.
Hvad sker der
Det har betydet, at rigtig mange af mine solide bedstemors firkanter, i startet ikke så særlig pænt ud. Og jeg er sikker på at du har det lige som jeg, at når du har brugt tid på at hækle noget som du gerne vil bruge, er det rigtig vigtigt at det ser pænt ud. Derfor er mine første mange grydelapper og tasker aldrig blevet brugt, og mange af dem ente jeg med at pille op og så starte forfra igen og igen. Lige ind til at jeg fandt ud af, hvordan jeg skulle hækle mine solide bedstemors firkanter, så det blev rigtig pæne og nogen jeg gerne ville bruge.
Hvad kan du hækle med de to firkanter
Med disse 2 typer firkanter kan du hækle rigtig mange spændende og flotte ting. og det er lige fra en pung – et mobil etui – et tablet etui – et computer etui – en taske – et sjal og så videre. Du finde et par link til de næste 6 hækleopskrifter, som er dem der høre sammen med hækling for begynder del 2.
Før du går igang
Før du kan gå i gang med at hækle de 6 hækleopskrifter til denne del, så er det en rigtig god ide at øve sig på at hækle de 2 typer bedstemors firkanter. Før at du kan komme igang med at hækle firkanterne, så har du brug 1 nøgle garn af 100 % bomuldsgarn der har garntypen 8/4, og du har også brug for en hæklenål nummer 3:00 mm samt en saks og en stoppenål.
Når du skal hækle bedstemors firkanten og den solide bedstemors firkanten, så skal du hækle 6 rækker i alt på hver firkant, og de vil komme til at måle cirka 12 x 12 centimeter når de er hæklet færdigt.
Rigtig god hækle fornøjelse
Venlig hilsen
Anne-Pia
Her under finder du de forskellige hækleopskrifter til Del 2
Billed 1
Kædemaske
Hækling af en kædemaske i den første af de 4 luftmasker, så luftmaskerne samles til en ring.
Billed 2
Samle til en bedstemors firkant
Hækle en kædemaske i den første stangmaske du hæklet, da du startet med at hækle denne række.
Billed 3
Hækling af den magisk ring
På billedvejledningen herunder, kan du se hvordan du danner den magiske ring, og hvordan du hækler i den magiske ring.
Billed 4
Hækling af den glidende løkke
Sådan danner du en glidende løkke
Billed 5
Hækling af stangmasker i den glidende løkke
Sådan hækler du stangmaskerne i den glidende løkke, og afslutter med at hækle 1 kædemaske ind i den første af stangmaskerne.
Billed 6
Hækling af bedstemors firkant
Hæklediagram til bedstemors firkanten, og en færdigt hæklet bedstemors firkant.
Billed 7
Hækling af solid bedstemors firkant
Hæklediagram til solid bedstemors firkanten, og en færdigt hæklet solid bedstemors firkant.