Polyamid

Polyamid og Polyester

Er begge syntetiske fibre, polyamid som ses på billedet herover og polyester som du kan se på billedet nederst, bliver oftest produceret billigt og i store mængder. Men de har en fordel da de til naturlige fibre har nogle gode egenskaber, eksempelvis er de mere komfortable end andre syntetiske fibre.

Polymer bliver til ved en sammen sætning af mange syntetiske fibre, disse bliver så kaldt polyamid. Det er den første syntetiske fiber som blev fremstillet af uorganiske råstoffer.

Det gode ved Polyamid / nylon er, at det er slidstærkt og elastisk. Men samtidig er det krølmodstandsdygtigt, og det kan optage meget mere fugt end andre syntetiske tekstiler og er let at blande sammen med andre. Det kryber ikke ret meget, men en af ulemperne ved det er at det liver let snavset, og er statisk elektrisk samt har en ringede isolering og ligner plastik. Det nedbrydes af sollys, hvis det ikke stabiliseres i forhold til lys.

Det er ikke særlig behageligt på kroppen, med mindre det spindes som en microfibre. Det er også mest velegnet som blandingsprodukt, foreksempelvis sammen med akryl og derved dannes akryl polyester.

Akryl polyester er ren PAN fibre, og er tit en syntetisk erstatning for uld.

Bambus Fiber
Er en cellulose fiber der er udvindes af naturlige bambus, de kan være tilsætningsstoffer i og er lavet af papirmasse af bambus. Hvis ikke garn er lavet af direkte bambus fibre, da skal det kaldes polyester.

Cellulosen er god til at fremstille viskose af. Bladene og marven fra bambussen udvindes ved en dampende proces, og herefter bliver den mekanisk knust.

Bast fiberen fra den woody del af bambus, bliver til ved at den knuses mekanisk for her igennem at udvinde de naturlige enzymer fra bambussen. Herefter kan bast fiberen spindes og derved blive til garn.

Modernet bambus garn er fremstillet af enten 100 % bambus, eller også er det blandet med bomuld samt andre garn fibre.

Bambus er meget robust, og har en god holdbarhed som fiber. Det har en høj trækstyrke og er bedre til at optage fugt samt en bedre svedtransporterende egenskab.