Polyamid

Polyamid og Polyester

Er begge syntetiske fibre, polyamid som ses på billedet herover og polyester som du kan se på billedet nederst, bliver oftest produceret billigt og i store mængder. Men de har en fordel da de til naturlige fibre har nogle gode egenskaber, der gør at de eksempelvis er mere komfortable end andre syntetiske fibre.

Polyamid

Polymer bliver til ved en sammen sætning af mange syntetiske fibre, disse bliver så kaldt polyamid. Det er den første syntetiske fiber som blev fremstillet af uorganiske råstoffer.

Det gode ved Polyamid / nylon er, at det er slidstærkt og elastisk. Men samtidig er det krølmodstandsdygtigt, og det kan optage meget mere fugt end andre syntetiske tekstiler og er let at blande sammen med andre og så kryber det ikke ret meget.

Info om polyamid

En af ulemperne ved polyamid er at det bliver hurtigt snavset, og kan være statisk elektrisk, og polyamid har en ringede isolering og ligner plastik. Det nedbrydes af sollys, hvis det ikke stabiliseres i forhold til lys.

Det er ikke særlig behageligt på kroppen, med mindre det spindes som en mikrofiber. Polyamid er velegnet som blandingsprodukt sammen med akryl, og her dannes f.eks akryl polyester der ofte ses som en syntetisk erstatning for uld.

SE UDVALGET OG KØB POLYAMIDGARN

Polyester

Polyester dannes ved hjælp af olie og naturgas, og polyesteren bliver til via forløb af kemiske arbejdsgange.

Fibrene bliver anvendt i mange forskellige typer tøj, blandet andet så finder du polyester i arbejdstøj – cowboybukser – leggins. Polyester bruges også til sportstøj og træningstøj, og er godt til at aflede sveden fra din krop, og hjælper dig med at holde dig tør så du har det behageligt.

Polyesterfibrene bliver tit spundet sammen med naturlige fibre som foreksempel bomuld – bambus – mohairuld – uld og strømpegarner, og dette gøres for at gøre tøjret mere slidstærkt og holdbart. En anden vigtigt ting at vide om polyester er, at det holder rigtig godt på farverne – og så kryber det ikke i vask – og tørre på ret kort tid.

OBS!

En ting du skal være opmærksom på når du skal vaske hækletøj eller strikketøj af garn med polyester i, er at du aldrig må vaske det i vaskemaskinen ved mere en 40 grader. Du skal sørge for at behandle dit hækletøj eller strikketøj forsigtigt, og det betyder du skal undgå at centrifuger det for kraftigt, og tør aldrig dit hækletøj eller strikketøj i tørremaskinen.

SE UDVALGET OG KØB POLYESTERGARNER