Bomuld bliver til bomuldsgarn

Bomuldgarn bliver til

Bomuld bliver til bomuldsgarn ved hjælp af de fibere, som vokser rundt om frøene på selve bomulds planten. Den bruges som råstof til tekstiler indenfor tekstilindustrien, og det bliver spundet til tråde der er til at ånde igennem. Det er et af de mest brugte natur råstoffer i verdenen, og det er dyrket på 5 % af jordens landbrugsarealer. Det er den mexicanske bomulds plante som bliver brugt til tøj, og den er blevet brugt i mindst 3000 år. Men det er først efter år 1945, at man begyndte at anvende kemikalier i bomulden. Og for at gøre planten resistent over for insekter, er den blevet gensplejset med toxiner fra Bacilluse Thuringiensis / BT-toxin.

Når bomuld er blevet forarbejdet, bliver det næsten til ren cellulose hvilket er naturligt polymer. Over 40 % af de tekstilfibre der bruges i dag, stammer fra bomuld.

Bomuld der ikke er blevet behandlet, vil normalt kunne vaskes ved 95°C. Når bomuld farves, vil der være flere stoffer som kun vil kunne tåle at blive vasket ved 30 – 40 ° C. Men de kropsnære tekstiler blive bedst rene, når de vaskes ved 60°C.

I dag fremstilles der Økologisk bomuld og det stammer også fra selve planten, men der må under ingen omstændigheder anvendes nogen former for kemikalier eller sprøjtemidler. Hvilket er noget der tit bliver brugt, i forbindelse med fremstillingen af den almindelige bomuld.

Bomulds spindingen

Bomuld kan spindes sammen med andre fibre, hvilket justere tekstilets egenskab. Det er for det meste polyester som bruges til dette, men til eksempelvis strikke og hæklevare bliver bomulden spundet sammen med akryl. Disse er dog mere glatte, og der skal derfor spindes med flere længder af eksempelvis akryl, for at det kan spindes sammen med bomuld.
Ved at spinde det sammen bliver tekstilen / garnet stærkere samt mere slidstærkt, og det krymper og krøller mindre. Det er derfor også velegnet, til eksempelvis at blive presset. Hvis der yder mere tilsættes elasthan, så kan det trækkes så det bliver 3 gange så langt. Det er derfor det er godt, at spinde med elasthan når der skal strikkes eller hækles tøj som skal sider tæt på kroppen.

Der findes flere forskellige bomulds grupper, og den dårligste kvalitet kan blive bedre ved at den spindes sammen med viskose (Portugisiske Perrogarn). Der er dog en lille ulempe ved dette, og det er at der tit dannes små kugler i garnets overflade. Det kan derfor være god ide hvis overfladen svides for så fjernes de små kugler, og derved undgås følelsen af at noget sandpapir agtigt gnider sig op af ens hud.

Der kan hækles og strikkes mange forskellige ting og sager i bomuldsgarn, det er lige fra små bamser til vaskeklude, karaklude, grydelapper, bluser, sjaler, tæpper samt tasker. Det er derfor en god ide at læse om selve garnet, før der købes ind. For der vil som regel være en beskrivelse i form af info om garnet, ellers spørg ekspedienten i garnbutikken for de ved det i de fleste tilfælde og kan samtidig være behjælpelig med at der bliver indkøbt det rigtige garn.

SE UDVALGET OG KØB BOMULDSGARNER HER