Akryl

Akryl bliver til akrylgarn

Opdateret august 2019

Akryl bliver fremstillet af polymer der er syntetiske fibre, og ved hjælp af disse fibre bliver akrylgarn til. Fibrene bliver findelt, og herefter blive de produceret i en rang fra 0,9 til 15 der skæres i korte filamenter. De kan anvendes til trøjer, hatte, sokker, tæpper, polstring samt hækle og strikke garn. Meget af produktionen bliver fremstillet i Fjernøsten, men noget af produktionen fremstilles stadig i Europa idag.

Fordelene ved akrylgarn

Akrylgarn er blødt og varmt, det har en uld lignende følelse. De laves også som efterligning af andre fibre, som eksempelvis bomuld og uld. Fiberen er elastisk i forhold til andre syntetiske og naturlige fibre, og anvendes i nogle tilfælde som et billigere alternativt, til foreksempelvis Cashmere på grund af den efterligne følelse i garnet. Akrylgarn tager godt i mod farvning, og er samtidigt vaske venligt. Hvis du skal hækle eller stikke noget der skal vaskes tit, så er det en rigtig stor fordel at hækle eller strikke med akrylgarn. Det er rigtig godt at hækle og strikke sokker, huer, vanter, tørklæder, sjaler, trøjer samt mange forskellige boligtekstiler. Du skal dog være opmærksom på, at akryl giver ikke den samme varme som eksempelvis uldgarner gør.

Et par få ulemper

Ulempen ved akrylgarn er, at garnet kan knirke når du hækler eller strikker med det. Det kan irritere ens hud, og i nogle tilfælde kan det give eksem.

Akrylgarn har et par vigtige gode egenskaber

Akrylgarn er modstandsdygtig over for møl – kemikalier og olier, og det bliver meget sjældent bleget af sollys. Og akrylgarnet er som regel billigt, fordi de naturlige fibre koster meget mere at fremstille og producere.

En anden rigtig god egenskab som akrylgarn også har, det er varmeisolerende og er derfor godt at bruge til eksempelvis tæpper og vintertøj.

SE UDVALGET OG KØB AKRYLGARN

Billed af akrylgarn strikkepinde og vaskeklude