Uld - uldgarn

Uld – uldgarn

Uld – uldgarn er pels der er tætsiddende blødt krusede uldhår, og ses på et pattedyrs krop. Du kan få pelsuld fra flere forskellige slags dyr, og du ser oftest pelsulden fra fåret da denne pelsuld er den mest almindeligst.

Pelsulden anvendes til at spinde uld til uldgarn af, eller så anvendes den til uldtråde der bruges til at fremstille andre tekstiler af.

Uldfibre er træksvage, og kan derfor ikke bruges til tovværk. Det har en tilbøjelighed til at gå i stykker, og er derfor forskellige fra mange andre tekstiler.

Uldfibrene til uldgarn kan inddeles i tre kategorier

Underulden der på grund af sin krusning er velegnet til isolering, og den vil være med til at du kan holde på varmen.

Dækhårene er kraftige – lange og glatte hår, og de er gode til vind og vandafvisende. De anvendes ofte som beskyttelse mod blæst og regn, hvilket er en stor fordel for dig i efterårssæsonen og vintersæsonen.

Marvhår har til formål at give en ekstra isolering, men den er dårlig til at tage imod farver og har strittende og stive hår. Marvhår er derfor ikke gode til at spinde garn af, og bliver oftest brugt til at give tweedstofferne et rustikt udseende.

KØB FÅREULD GARN

Uldgarn af fåreuld

Der findes 4 forskellige typer fåreuld

Merinould er fra merinofåret

Merinofåret som befinder sig i steder, hvor der er vejret er meget skiftende, og så lever de frit på store områder.

Merinoulden spindes til fibre der er meget tynde, og de fibre spindes så til merinouldgarn.

Garn af merinould kradser ikke, og er utrolig blødt. Og garnet er meget let, hvilket gør at din hækling eller strikning af denne garnkvalitet bliver mere luftigt. Merinouldgarnet er slidstærkt, og det er også en af grundene til at det er rigtig godt til undertøj.

Er du i tvivl om hvilket Merinouldgarn du skal vælge, så vil følgende 5 mærker være et rigtig godt valg. Drops Merino Extra fine (du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på finvask ved maksimum 40 grader) – Drops Bayby Merino (du kan vaske dit hækletøj og strikketøj i vaskemaskinen på fintvask eller uldvask ved maksimum 40 grader) – Järbo Mio (du kan hækeltøj og strikkertøj i vaskemaskinen ved maksimum 30 grader) – Kremke Bebe Softwash (garnet er superwash behandlet)

KØB MERINOULD GARN

Shetlandsuld er fra shetlandsfåret

Shetlandsfåret stammer fra Skotland, og dens uld er ikke lige så fin som ulden fra merinofåret. Dog er det rigtig populært, fordi det findes i flere bløde typer.

Ulden kan kredse lidt mere end merinoulden, så derfor kan det være en god ide at hækle eller strikke tøj, der ikke skal sidde helt tæt ind til kroppen.

På billedet herunder, kan du se hvordan shetlandsfåret ser ud.

Lambswool

Denne uld stammer fra lam, og fra den første klipning fra fåret.

Kvaliteten er meget høj, og er en fin uld der er utrolig blød. Og denne uldtype, kan du finde fra flere får typer.

Virgin wool

Helt ny uld der aldrig har været brugt til tøj før, bliver kaldt Virgin wool. Og ulden fik dette navn, fordi det var i en tid hvor uld ikke bare var noget du kunne gå ned at købe.

SE OG KØB DISSE SHETLANDSULD GARNERNE

Billed af shetlandsfår

Ud over fåreuld findes der også en lang række andre uldkvaliteter

Alpaka uldgarn – Alpaceuldgarn

Alpakauld stammer fra Alpakaen, og deres uldgarn produceres i Peru. Deres uld er rigtig dejlig blød, og garnet er smukt med en glansfuld overflade.

Alpakaulden anvendes blandt andet til hatte, luffer, tørklæder, strømper, fodvarmmere også kaldt footwarmers, trøjer og jakker samt meget andet.

Vægten af ulden er meget lettere end mange andre uldtyper, og den giver dig en meget bedre varme samt er mere komfort, i koldt vejr.

SE UDVALGET AF ALPAKA ULDGARNER HER

Billed af Alpakaer

Angorauldgarn

Angorauldgarn kommer fra enten Angorakaninen eller Angoragederne, og er blødt. Uldgarn af denne garnkvalitet kan være tyndt og fint, og bruges som regel ved at hækle eller strikke med to tråde, eller du kan bruge garnet sammen med andre uldkvaliteter eller sammen garner der er af tykkere uldkvalitet.

KØB ANGORA MERINO ULDGARN

Uld og uldgarn fra Angora Gedder

Kameluldgarn

Kameluld er en uldtype i en meget høj klasse, og ulden er utrolig blød og lidt kruset, og den er finfibret samt slidstærkt.

Kamelulden kommer fra en bestemt type kamel der hedder en baktriske kamel, hvilket er den vi oplever i zoologiske haver samt Knuthenborg Safaripark. Og kan kun fås når kamel fælder naturligt, og ja derfor er kameluldgarn er så utrolig dyrt.

Billed af en kamel

Lamauldgarn

Lamauldgarn ligner Alpaka / Alpace uld, men dens fibre er lidt grovere. Ulden anvendes for det meste til beklædning, både til hæklegarn og strikkegarn, og der fremstilles også pelse af den. Ulden anses for at være meget værdifuld, og den anvendes også til andre ting ud over beklædning.

Järbo Llama Silk eller Järbo Llama Soft

Mohairuldgarn

Mohairuldgarn som stammer fra Angora Geden, det er groft, langfibret og blødt, og samtidigt glansfuldt.

Ulden er et silkeligne tekstil, der både er holdebaret og elastisk, og desuden har ulden fået øgenavnet ”Diamond fiber”.

Mohairulden giver en rigtig god varme om vinteren, mens den om sommeren er kølig at have på pga. sin, svedtransporterenden egenskab. Hvilket også er en af grundende til, at mange trøjer – sjaler ponchoer samt meget andet, som regel hækles eller strikkes af mohairuld om sommeren.

Køb blandt disse Mohair uldgarner

billed af en mohair eller angora ged

Kashmiruldgarn eller Cashmereuldgarn

Kashmiruldgarn eller Cashmereuldgarn stammer fra Kashmirgeden. Dens fibre er stærke og lyse, og har en blød finfibret uld. Beklædnings dele der fremstilles af denne fibre, giver en rigtig god isolering, og derfor kan du anvende garnet til mange forskellige slags beklædnings dele.

Køb Cashmere uldgarn

Køb et af disse 3 Cashmere uldgarn kvaliteter

Billed af Kashmirged