Uld

Er pels som er tætsiddende blødt krusede uld hår, der ses på et pattedyrs krop, og kan være fra flere forskellige slags dyr. Det er oftest fra får ulden er almindeligst kendt, det spinds til garn eller så anvendes trådene til andre tekstiler.

Uldfibre er træksvage, og kan derfor ikke bruges til tovværk. Det har en tilbøjelighed til at gå i stykker, og er derfor forskellige fra andre tekstiler.

Uldfibrene kan ind deles i tre kategorier:

Underuld der på grund af sin krusning, er velegnet til isolering og kan derfor være med til at man kan holde på varmen.

Dækhårene er kraftige, lange og glatte, de er derfor gode som vind og vandafvisende. Det anvendes som beskyttelse mod blæst og regn.

Mavhår har til formål, at give en ekstra isolering. Men er dårlig til at tage imod farver og er strittende og stive, de er derfor ikke gode til at bruge til spinding af garn. Mavhår bliver dog brugt til blandt andet, tweedstoffer der derved får et rustikt udseende.

Men ud over får uld findes der også en lang række andre uld kvaliteter, af disse kan blandt andet nævnes:
Alpakauld / Alpace uld kommer fra Lamaer og produceres i Peru, det er blødt og glansfuld. Det anvendes til blandt andet hatte, luffer, tørklæder, strømper, footwarmers, trøjer og jakker. Dens vægt er lettere og den giver bedre varme og komfort i koldt vejr.

Angorauld kommer fra Angora Kaninen, det er meget blødt. Kameluld er blødt kruset og finfibret.

Kashmiruld er fra Kashmirgeden og dens fibre er stærke, lys og har en blød finfibret uld. Beklædning der fremstilles af denne fibre giver en rigtig god isolering, derfor kan garnet anvendes til mange forskellige slags beklædnings dele.

Lamauld ligner Alpaka / Alpace uld, men det er lidt grovere. Dens uld anvendes for det meste til beklædning, både som strikke og hækle garn men også til pelse. Den anses for at være meget værdifuld, da det ikke kun er som beklædning den kan bruges til.

Mohair stammer fra Angora Geden, det er groft, langfibret og blødt, og glansfuldt. Det er et silkeligne tekstil, der både er holdebaret og elastisk endvidere har den fået øgenavnet ”Diamond fiber”. Den giver en rigtig god varme om vinteren, men den om sommeren er kølig at have på pga. sin svedtransporterenden egenskab.