strømpe billed af en hæklet strømpe

Strømpe grund hækleopskrift

Design og hækleopskrift af Anne-Pia Hansen

Strømpe grund hækleopskrift er uden forkortelser, og er detaljeret beskrevet. Der er indsat et par billeder undervejs, så du kan se hvordan strømpen vil eller kan se ud undervejs. På billedet øverst kan se hvordan mine strømper kom til at se ud da de var hæklet færdigt, de er hæklet med Drops Fabel. Men du kan hækle med dine strømper, af det strømpergarn du ønsker.

Tjek strømpegarnerne her

(Hvis du er i tvivl om hvad du skal vælge, så er Drops Fabel – Drops Delight – Du Store Alpakka Sterk og Regia Silk et fornuftigt valg).

Du har det sikkert lige som mig, at der ikke er noget bedre end et par hjemme hæklet strømper eller hygge strømper, og der findes rigtig mange forskellige hækleopskrifter på strømper. Men jeg syntes der manglet en strømpe grund hækleopskrift, som blev hæklet i kun fastmasker. Derfor besluttet jeg mig for, at designe og skrive min egen strømpe grund hækleopskrift. Og du har nu mulighed for at hækle efter den, og jeg håber, du bliver lige så glade for dine hæklet strømper, som jeg er blevet for mine.

Jeg har hæklet mine strømper, efter denne strømpe grund hækleopskrift og med hæklenål nummer 2:50 millimeter. Jeg ved ikke hvordan dine strømper bliver, hvis du vælger at hækle dine strømper med en større hæklenål. Men resultatet med 2:50 millimeter, bliver rigtig flot. Derfor vil jeg anbefale dig, at hækle dine strømper med hæklenål nummer 2:50 millimeter.

Strømper størrelser:
36 – (37) – 38/40 – (41/43)

Mål på foden, og strømpen:
Fodens længde: ca 22 – 24 – 27 cm
Sokkens højde: ca 19 – 20 – 21 cm eller den højde som du ønsker din strømpe skal have.

Det skal du bruge:

Hæklenål nummer 2½
100-(150)-150 gram Strømpe garn, Superwash garn, uld garn og 100 % bomuld af typen 8/4
1 Stoppenål, du skal bruge denne til, at sy dine garnender ind imellem nogle masker og rækker på bagsiden af din færdig hæklet strømpe til sidst.

Hækleteknikker:
Løkke
Dan en magisk ring, læs og se her hvordan denne dannes
Hækle omkring en magisk ring, se og læs her hvordan du hækler omkring den
Luftmasker
Kædemasker
Fastmasker
Hækle masker ud
Hækle masker ind

Informationer til denne hækleopskrift:

Inden du går i gang med at hækle dine strømper eller hygge strømper, efter denne strømpe grund hækleopskrift. Da er det rigtig vigtigt, at du læser hele denne strømpe grund hækleopskrift igennem.

Du afslutter hver række med, at du hækler 1 kædemaske i første fastmaske.

Hver omgang starter du med, at hækle 2 luftmasker og de 2 luftmasker erstatter ikke den første maske. Og du skal herefter hækle 1 fastmaske i den samme maske, du hæklet kædemasken i, da du afsluttet den sidste række.

Når du begynder at hækle en ny række, så er det en rigtig god ide, at indsætte 1 markerings ring i den første maske. Og indsæt også 1 markerings ring i den 26 maske i størrelse 36, 1 markerings ring i den 28 maske i størrelse 37, 1 markerings ring i den 30 maske i størrelserne 38 – > 40, og 1 markerings ring i den 32 maske i størrelserne 41 – > 43.

Sådan hækler du udtagninger:
Hækl 2 fastmasker i 1 maske.

Sådan hækler du indtagninger:
Du starter med, at hækle1 fastmaske, men vent med sidste gennemtræk (= 2 løkker på din hæklenål), hækle den næste fastmaske, men du skal trække garnet igennem alle løkkerne på din hæklenål – du har nu taget 1 maske ind.

Strømpe grund hækleopskrift:

Strømpen hækles fra tåen, og op til skaftet.

Hækleopskrift på Tåen:

Række 1
Start med at lave en løkke med garnet, og sæt den på din hæklenål 2½. Nu skal du danne en magisk ring af garnenden. Du skal nu hækle 7 fastmasker omkring den magisk ring, som du dannet af garnenden.

Række 2
Hækl 2 fastmasker i hver fastmaske = 14 fastmasker. Sæt en markerings ring i den første maske, og en markerings ring i den 8 maske talt fra den første maske, som er den du startet med at sætte den første markerings ring da du havde hæklet den første fastmaske.

Række 3
Nu hækles der rundt med 1 fastmaske i hver maske, Samtidig med at der tages 1 fastmaske ud på hver side af hvert markerings ring, gentag udtagningerne på hver omgang = 8 gange til størrelse 36 –  9 gange til størrelse 37 -10 gange til størrelse 38 -> 40 -11 gange til størrelse 41 -> 43, og det vil blive til slut (totalt 9-10-11-12 udtagninger) = 50 fastmasker i størrelse (36) – 54 fastmasker i størrelse (37) – 58 fastmasker i størrelse (38 -> 40) – 62 fastmasker i størrelse (41 -> 43) fastmasker.

Du kan se på billed 1 herunder, hvordan det ser ud når tåen er hæklet færdigt.

strømpe tåen billed af den hæklet strømpe tå

Nu skal du hækle ned omkring tæerne, og selve foden og vristen:

Række 4

Start med at hækle 2 luftmasker , og hækle så 1 fastmaske i den samme maske som du hæklet kædemasken i, da du afsluttet den sidste række. Indsæt 1 markerings ring, i den fastmaske du lige har hæklet. Denne hjælper dig til, at huske hvor du hæklet din første fastmaske da du begyndte på denne række.
*Du fortsætter med at hækle, 1 fastmaske i alle masker hele vejen rundt.

Slut vristen af, med at hækle 1 kædemaske i den første fastmaske, som er den du satte din markerings ring i, da du begyndte at hækle denne række*.

Gentag fra * til *, lige ind til din strømpe passer til din fod. Det er en god ide, at du prøver din strømpe. Og når du prøver strømpen, da skal strømpen nå hen til en cirka 1 – 2 centimeter før din hæl begynder.

Kig på billed 2 herunder hvordan det kommer til at se ud, når jeg havde prøvet min strømpe.

hæklet fod billed af den hæklet fod

Hækleopskrift på hælen:

Du skal starte med, at hækle 1 luftmaske og sæt en markerings ring i denne luftmaske. Hækle så yderligere 34 luftmasker til hælen i størrelse 36 og 37, og du skal hækle 37 luftmasker til hælen i størrelse 38 -> 40, og 42 luftmasker til hælen i størrelse 41 – > 43.

Nu skal springe du de første 27 masker over, det er maskerne som sidder oven på foden og ned langs siden på din fod. Hækle 1 fastmaske i den 28 maske og sæt 1 markerings ring i denne fastmaske. Hækle så 1 fastmaske i alle de efterfølgende masker, og frem til den sidste maske, som er den du hæklet lige inden du hæklet kædemasken, da du afsluttet den sidste række. Det skal ende med, at du har hæklet 27 fastmasker ialt.

Fortsætter med at hækle 1 fastmaske, i den første luftmaskes nederste maske led. Det er dem du startet med, at slå op inden du hæklet den første fastmaske, sæt 1 markerings ringen i denne fastmaske. Du skal nu hækle 1 fastmaske, i hver af de efterfølgende luftmaskers nederste maske led. Og frem til der hvor du startet med, at hækle den første fastmaske. Det er den maske, du startet med at hækle, lige efter du havde hæklet alle luftmaskerne og som du startet med at sætte 1 markerings ring i. Det skal ende med, at du har hæklet 1 fastmaske i hver af de 35 luftmaskers nederste maske led.

*Afslut rækken ved, at hækle 1 kædemaske i fastmasken som du satte markerings ringen i, hækle 2 luftmasker, og hækle så 1 fastmaske i alle masker hele vejen rundt*.

Gentag fra * til *, til du har hæklet 3 rækker fastmasker. Afslut med, at hækle 1 kædemaske i den første fastmaske. Husk at sætte de 2 markerings ringe i de fastmasker, når du har hæklet 1 fastmaske i hver af de masker som markerings ringene sidder i.

Nu skal du tage ind til hækle kilen, og det gør du på følgende måde:

Du skal nu i gang med at tage masker ind, og dette gør du ved at hækle masker sammen. Og det er beskrevet i hækleopskriften på kilen herunder.

Når du begynder at hækle masker sammen i forbindelse med at du skal tage masker ind, da kan det godt være at det vil virker som om, at du enten hækler baglæns – eller at du hækler på vrangsiden i stedet for forsiden. Dette er helt normalt, det er fordi du hækler masker sammen de samme stedet 4 steder hele vejen rundt. Og dette gør, at det nærmest virker som om du hækler noget forkert.

Kile hækleopskrift:

Forsæt med at hækle 1 fastmaske i hver maske, hele vejen rundt. Men du skal samtidig tage 1 maske ind, ved at hækle 2 masker sammen lige før masken med markerings ringene, og hækle 2 masker sammen lige efter masken med markerings ringene. Dette hækler du hele tiden, og lige ind til du har 15 fastmaske tilbage i størrelse 36 og 37 – 19 fastmasker tilbage i størrelserne fra 38 til 40 og 21 fastmasker tilbage i størrelserne fra 41 til 43. Når du har de masker tilbage, skal du hækle kilen på hælen sammen.
Du afslutter den sidste række med at hækle 1 kædemaske i den første fastmaske, som du startet med at hækle på denne række.

Nu vender du vrangen ud ad på hælen, og så hækler du 1 luftmaske.

Og Læg din hælstykket dobbelt sammen, du skal danne en så lige linje som muligt, og nu skal du hækle kædemasker i de sidste masker så du hækler dem sammen. Men du skal sørge for at du hækler dem sammen så du stikker din hæklenål fra siden der ligger op imod dig selv, og ud igennem masken på den modsatte side, som ligger ned ad. Gentag med at hækle 1 kædemaske igennem 2 masker, og til du har hæklet alle de maskerne sammen. Det skal ende med at du har hæklet 7 kædemasker i alt. Hækle 1 luftmaske, og stram denne til. Klip garnet over, og træk garnenden igennem løkken på din hæklenål og stram til. Hæft nu garnenden ind imellem de kædemasker, du hæklet hæle kilen sammen med. Herefter vender du din strømme, så du får ret siden ud ad igen.

Det vil ende med at se ud, som på billed 3 og 4 herunder

hælen billed hvor vrangen er vendt udad på hælen
tå billed af at tåen er hæklet sammen

Hækleopskrift på strømpeskaftet:

Nu skal du hækle skaftet, og du skal starte med at hækle 1 fastmaske i den første af de 35 luftmasker. Du kan se på billedet herunder hvordan jeg starter med at hækle mine fastmaske, i hver af de 35 luftmasker.

Når du har hæklet 1 fastmaske i hver af de 35 luftmaskers nederste maske led, så skal du hækle 1 fastmaske i hver af de 27 masker, som er dem du sprang over, da du startet med at hækle din hæl. Til sidst vil det se ud som om, at du har 2 masker som du mangler at hækle i. Dem skal du hækle sammen til 1 maske, så du i alt hækler 29 masker i stedet for 27 masker. Afslut rækken ved, at hækle 1 kædemaske i den første fastmaske, og hækle så 2 luftmasker.

Du fortsætter med at hækle 1 fastmaske i alle masker, og frem til du har 2 masker tilbage, og dem skal du hækle sammen med 1 fastmaske. Afslut med, at hækle 1 kædemaske i den første af fastmaske som er den du hæklet i den første luftmaske, og hækle 2 luftmasker.

Hækle 1 fastmaske i alle masker hele vejen rundt, og frem til du har 2 masker tilbage. De 2 masker hækler du sammen, med 1 fastmaske. Afslut rækken ved, at hækle 1 kædemaske i den første maske, og hækle 2 luftmasker, og du vil nu have 27 masker tilbage over vristen.

*Nu starter du med, at hækle 1 fastmaske i den samme maske som du hæklet kædemasken i, da du afsluttet den sidste række og sæt din markerings ring i denne maske.
Hækle de næste 2 masker sammen med 1 fastmaske, og hækle 1 fastmaske i de efterfølgende masker og frem til de sidste 2 maske før den næste markerings ring. Hækle de 2 masker sammen med 1 fastmaske og sæt din anden markerings ringen i denne maske og hækle så 1 fastmaske i den næste maske og de efterfølgende masker rækken rundt. Hækle 1 kædemaske i den fastmaske hvor din første markerings ring sidder i, og hækle så 2 luftmasker*.

Gentag fra * til *, til du har 23 masker tilbage af de 35 masker. Det er de masker som du hækler fra markerings ring og frem til masken lige før den anden markerings ring. Det er rigtig vigtigt at du prøver din strømpe undervejs, for det kan godt være at du måske skal stoppe med at hækle masker sammen, allerede når du har 29 – 27 eller 25 masker. Jeg bruger selv skostørrelse 36 – 37, og de 23 masker passet perfekt til min fod.

Hækle herefter 1 række, hvor du hækler 1 fastmaske i alle masker, og frem til du har 2 masker tilbage på. De 2 masker hækler du sammen med 1 fastmaske. Du vil nu have 26 masker tilbage, af de 27 masker, fra den anden markerings ring og frem til slutningen af denne række.

Hækle 1 fastmaske i alle masker, og frem til du har 2 masker tilbage. Hækle de 2 masker sammen med 1 fastmaske. Du vil nu have 25 masker tilbage i stedet for de 27 masker, som du havde fra den anden markerings ring frem til den sidste maske, på denne række.

Nu er du færdig med at tage masker ind, og du fortsætter nu med at hækle resten af din strømpe.

*Hækle 1 fastmaske i alle masker hele vejen rundt, afslut med at hækle 1 kædemaske i den første fastmaske, som er den du startet med da du begyndte på denne række*.

Du skal nu gentage fra * til *, og lige ind til din strømpe har den højde som du ønsker den skal have.

Når din strømpe er hæklet færdigt, da afslutter du med at hækle 1 kædemaske i den første fastmaske. Hækle 1 luftmasker, klip garnet end 15 centimeter fra din hæklenål, og træk så i garnenden og nu strammer du garnet godt til. Nu syer du garnenden ind imellem nogle masker på nogle rækker på bagsiden, og du er nu færdig med, at hækle din strømpe.

Du er nu færdig med at hækle den ene strømpe, efter denne strømpe grund hækleopskrift, og du skal nu hækle en strømpe mere på den samme måde. Jeg håber du bliver rigtig glad for dine strømper, og at du for stor glæde af dine hæklet strømper.

Hvis du får brug for hjælp, så kom og vær med i min gruppe.

Venlige hilsner
Anne-Pia Hansen

Garnmasken

På billedere herunder, kan du se hvordan min strømpe kom til, at se ud.

Tjek strømpegarnerne her

(Hvis du er i tvivl om hvad du skal vælge, så er Drops Fabel – Drops Delight – Du Store Alpakka Sterk og Regia Silk et fornuftigt valg).

strømper billed af færdig hæklet strømper forfra