Hæklemønster – Forstå et hæklemønster og et hæklediagram

Hæklemønster og hæklediagram

Når du skal igang med at hækle, kan du ind imellem komme til at stå med nogle udfordringer. Dels fordi nogle hæklemønster kan være skrevet som en tekst, mens selve mønsteret som skal hækles, kan være tegnet med en masse små symboler efterfulgt af et par skrevne forkortelse. Nogen steder kaldes disse små tegninger, for hæklediagrammer.

Inden jeg forklare hvordan et hæklediagram skal forstås, da vil jeg lige give en lille forklaring på hvordan en hækleopskrift skal læses.

En hækleopskrift består af flere dele og dem skriver jeg ind her, fordi det kan være en rigtig god guide til hvordan en hækleopskrift kan læses og forstås.

Du får her 12 gode råd

1. Læs altid din hækleopskriften fra start til slut grundigt igennem, før du begynder at hækle.

Det er samtidig en rigtig god ide, at have en lille notesblok og en kuglepen liggende, så du er klar til at skrive noter ned imens du læser opskriften igennem.

Notaterne kan eksempelvis være om bestemte måde en hækleteknik skal hækles, eller noget du skal være opmærksom på undervejs når du er igang med at hækle. Men det kan også være om måltagning som er vigtige i forhold til selve mønstret som der hækles, eller ind og udtagninger undervejs.

2. Målet eller størrelsen på det du skal hækle, og det oplyses som regel øverst.

Der vil herefter stå hvilket materialer der skal bruges, og bagefter vil der stå hvilket redskaber der skal hækles med samt hjælperedskaber.

Garnet

3. Garntypen kan være beskrevet med et navn, fordi det er den type garn der er anvendt til lige netop denne hækleopskrift.

4. Garnkvaliteten nævnes fordi der kan være stor forskel på, om der bliver hæklet med bomuld, uld, akryl osv. Det er den garnkvalitet som er nævnt, som passer til selve hækleopskriften. Men der vil også oplyses her, hvor meget garn der skal bruges, til lige netop denne hækleopskrift.

Mine egne erfaringer

Jeg ved fra egne erfaringer, at når det står uld i opskrift og jeg så hækler med bomuld. Da kan det ændre eksempelvis tørklædes bredde eller længde, eller mønstret kan komme til at bliver helt anerledes og i nogen tilfælde se helt forkert ud når jeg vælger, at hækle med noget andet garn en det der står i hækleopskriften. Derfor er det altid en rigtig god ide, at hækle en prøve med det garn som du ønsker at hækle med, før du begynder at gå igang med selve hæklearbejdet.

Når du skal ud at købe garn til en hækleopskrift, da er det en rigtig god ide at købe lidt ekstra garn end det der står i selv opskriften. Grunden til dette er, at vi for det første hækler forskelligt. Men samtidig så har du lidt ekstra garn til, at du kan hækle en prøve af garnet inden du går igang med selv hæklearbejdet.

5. Hvis der skal hækles eller bruges andre materialer, da vil de blive skrevet her.

6. Hæklenålen eller hæklenålenes størrelse.

7. Andre redskaber som skal bruges i forbindelse med ens hæklearbejde, vil blive beskrevet nu. Det kan eksempelvis være en anden hæklenål i en anden størrelse, men det kan også være nogle hjælperedskaber som skal anvendes undervejs.

Din hæklefasthed er meget vigtig

8. Hæklefasthed er en information, om hvor mange rækker der kan hækles med eksempelvis hæklenål nr. 3:00 mm. Det betyder, når et antal rækker er hæklet, skal det måle 10 centimeter i højden. Dette er meget vigtigt og det er derfor en god ide, at hækle en prøve med det garn som der står i opskriften der skal hækles med. Når du har hæklet sådan en prøve, da har du fundet ud af hvordan din hæklefasthed er. Ved hjælp af denne hækleprøve, kan du regne ud om hæklearbejdet vil komme til at passe.

9. Hvis hækleopskriften er skrevet med forkortelser, da vil de forkortelser være skrevet ind nu. De er skrevet ind som en forkortelsen først, efterfulgt af selv navnet på forkortelserne.

Du kan finde en komplet list her på de fleste hækle og strikke forkortelser

10. Gode råd, bemærkninger eller vigtige informationer, er noget der tit står i en hækleopskrift. Det er vigtige beskrivelser, som du skal huskes løbende under din hæklingen. Læs dem derfor altid grundigt igennem, inden du begynder at hækle.

Disse kan nogen gange være markeret med fed skrift, en kursiv skrift eller også kan de være skrevet ind i en firkant.

11. Hækleteknikker vil også være noget som kan være beskrevet i en hækleopskrift, disse står som regel lige før selve hækleopskriften. Det er meget vigtigt, at du læser sådanne beskrivelser rigtig godt igennem, da de fortæller hvilke hækleteknikker det bliver hæklet med i selve hækleopskriften.

12. Det næste du vil kunne læse, vil være selve hækleopskriften.

Nogle hækleopskrifter vil slutte af her, mens i andre kan der være et billed af eksempelvis en bluse i en stregtegning. På dette billed vil der være skrevet forskellige mål, som fortæller hvad blusens mål skal være i bredden – i højden – bysten – skulderne – ærmegab samt hvor lang den skal være fra starten af ribkanten i nakken og ned til der hvor ribkanten forneden slutter. Disse mål er rigtig gode at have, for så kan du måle efter på dig selv, og derved finde ud af hvilken en af størrelserne du lige netop skal hækle efter.

Der vil være andre hækleopskrifter som fortsætter lidt endnu, og dette kan i nogen tilfælde være med symboler hvortil navnet på symbolet er skrevet lige bag efter som en forkortelse. Disse symboler skal bruges til, at kunne forstå det tegnet mønster eller det hæklediagram som ses på et billed lige neden under.

Er du ny indenfor hækling, og derfor ikke begivet dig ud i at hækle efter et hæklediagram, fordi det måske kan syntes at være alt for uoverskueligt og meget vanskeligt at forstå. Da kan de beskrivelser som jeg har skrevet her under være en rigtig god hjælp, og ved hjælp af billederne vise, at det måske ikke er så uoverskueligt som først antaget.

Hæklediagram

Et hæklediagram er et mønster, men istedet for at det er skrevet som en tekst så er de tegnet med forskellige symboler. Alle de forskellige hæklesymboler, har vær sin betydning. De alle er et tegn på en hækleteknik, som er det du hækler når du skal hækle eksempelvis en bedstemors firkant se billedet her under.

Lille billed Bedstemors Firkant med maske forklaring

På billedet herover ser du et hæklediagram, der er sammensat af tre hæklesymboler. Disse symboler viser de 3 hækleteknikker, som du skal bruge når du hækler efter diagrammet på en bedstemors firkant.

Det vil sige at når der hækles en bedstemors firkant, da hækles der med følgende hækleteknikker: Luftmasker – stangmasker og kædemasker. Men ud over at hæklesymbolerne kan sættes sammen, så de ligner en firkant – en trekant – en cirkel og så videre. Da vil de også kunne sættes sammen på en lang række, og derved vil du istedet for hækle efter det hæklediagram som hedder bedstemors striber. Når hæklesymbolerne til dette hæklediagram sættes sammen, da vil det se ud som på billedet her under.

Lille billede på Bedstemors striber

Ud over de to hæklediagrammer, som du ser på de sidst to billeder. Findes der mange andre mønstre, som også er lavet til et hækletdiagrammer. Det betyder også at ud over de tre symboler som disse 3 hækleteknikker har, så findes der mange flere hæklesymboler. Du kan finde en komplet liste med mange af de hæklesymboler der findes, ved at kigge forbi denne side Hæklesymboler. Der er billeder af alle hæklesymbolerne, og ud for hvert symbol har jeg skrevet deres forkortelsen samt deres navn. Jeg har samtidig skrevet en beskrivelse på, hvordan hver hækleteknik hækles.

Jeg håber dette var en hjælp til at du har mod på, at komme igang med at hækle efter hæklediagrammer.

Hækleopskriften

Du har nu fået læst hele din hækleopskrift igennem, og i den forbindelse har du sikkert også fået skrevet notater ned undervejs. Når du så har hæklet opskriften og er blevet helt færdig, da er det en rigtig god ide at gemme notaterne sammen med hækleopskriften. Dette kan gøres på mange forskellige måde, jeg opbevare altid mine hækleopskrifter i et plastlomme og derfor ligger jeg altid de notater jeg har taget til en hækleopskrift ned sammen med selve hækleopskriften.

Rigtig god hækle lyst.