Vaskeanvisninger

Vaskeanvisninger

Vaskeanvisninger er noget du ser på tøj som du køber, eller så kan du finde dem på garnets banderolle et eller andet sted. Alle disse vaskeanvisninger har du brug for, så du ved hvordan du skal vaske dit tøj eller din hækling og strikning. Vaskeanvisningerne ses som små mærke, og de er som regel syet fast et eller andet sted på tøjet eller tingen du vil vaske. Når du køber garn, så er der viklet en banderolle om garnet, og på banderolle kan du se forskellige vaskesymboler, disse symboler betyder hvordan dit hækletøj og strikketøj skal vaskes. Nogen af dem er der måske en lille beskrivelse på, mens andre er der nærmest ingen eller også er der slet ingen beskrivelse om.

Hvad betyder vaskesymbolerne?

Hvis du ikke kender til beskrivelsen på de mange vaskesymboler, så kan det være rigtig svært at vaske dit hækletøj eller strikketøj efter vaskeanvisningen, og hvordan finde du ud af hvordan du behandle det, så du får vasket det helt rigtigt.

Er du også i tvivl om vaskesymbolerne?

Jeg høre selv til en af dem der tit sider og kigger rundt alle mulige steder, for at finde ud af hvad de mange symboler betyder. Dette gør jeg for at finde ud af, hvordan jeg behandler mit tøj.

Bliver du forvirret over vaskeanvisningerne?

Der er en ting der er helt sikkert og det er, at jeg kan godt forstå hvis du lige som jeg kan blive noget forvirret over de mange vaskesymboler. Så jeg har her under indsat nogle skemaer til sidst i indlægget, i håb om at du kan få gavn af dem. Jeg har selv tegnet alle symbolerne samt skrevet hvad symboler betyder, så jeg håber du kan få lige så stor glæde af dem som jeg har.

Det kan være en god ide, at have disse skemaer liggende i hjemmet. Ved at klikke på det lille icon lige over det øverste skema, har du mulighed for både at printe dem ud eller gemme dem som en pdf fil.

VIGTIGT!

I forhold til vaskeanvisninger så skal du passe meget på med at tørre din hækling og strikning i tørretumbler, så inden du gør det så tjek om dit hækling og strikning kan tåle tørring i tumbler. Og der er heller ikke ret meget hækletøj eller strikketøj der kan tåle strygning, så sørg for at se om der er et symbol med et strygehjern på garnet banderolle, før du stryger dit håndarbejde.

EN ANDEN VIGTIG TING!

Vær opmærksom på at der ikke er særlig meget hækling eller strikning der kan tåle at det bliver renset eller bleget, så se hvad der står af vaskeanvisninger inden du sender det til rensning, og det samme gælder i forhold til blegning, læse vaskeanvisningen inden du begynder at blege eller farve dit hækling eller strikning.

Et par andre gode vaskeråd

1. Opdel altid tekstiler i hvidt og farvet.

2. Vask altid hvidt for sig, og farvet for sig.

3. Vask altid nyt tøj separat de første par gange, for så undgår du misfarvning.

4. Hvis du skal vaske hækletøj eller strikketøj der er af uldgarn, så kan du skåne dit håndarbejde ved at hænge det udenfor, så det bliver lufte det rigtig godt igennem.

5. Dit hækletøj og strikketøj af uldgarn, har rigtig godt af at blive luftet istedet for at blive vasket i vaskemaskinen.

6. Vasker du dit hækletøj og strikketøj af uldgarn i vaskemaskinen, så det meget vigtigt at du ikke få vasket det ved for høj temperatur, og noget uldgarn tåler foreksempel kun håndvask. Så læs vaskeanvisningen på garnet, inden du vaske det vaskemaskinen.

7. Brug vaskemiddel der passer til det du skal vaske, og her er det vigtigt at du bruger vaskemiddel der egner sig til den garntype dit hækletøj og strikketøj er lavet af.

8. Brug aldrig skyllemiddel, når du skal vaske din hækletøj eller strikketøj, for du kan ødelægge tøjet.

9. Husk altid at dosser vaske- og skyllemiddel korrekt.

10. Hvis du nogen har fortalt dig at du kan bruge eddike i stedet for skyllemiddel, fordi det gør dit tøj lige så blødt, så skal du har passe rigtig godt, fordi eddike faktisk kan ødelægge din vaskemaskine, så sørg for at passe på.

11. Vask aldrig farvet tekstiler med vaskepulver der er beregnet til hvidt, da det som regel indeholder blegemiddel.

12. Overfyld ikke en vaskemaskine, tekstilerne bliver ikke ordenligt rene.

13. Skån dine tekstiler ved at vende det på vrangen, hvis det kan lade sig gøre når det skal vaskes. Hvis ikke dette kan lade sig gøre, da kan det ligges i en vaskepose.

14. Når man skal vaske noget hvor der er små bøjler i da er det rigtig vigtigt, at huske at tage bøjlerne ud for de kan ødelægge ens vaskemaskine.

15. Lad ikke tekstiler ligge i maskinen efter vask, det kan komme til at lugte meget grimt.

16. Følg altid den vaskeanvisning, som sidder i eller på tekstilet.

17. Vask aldrig overtøj, lige så tit som almindeligt tøj. Hvis det er blevet lidt beskidt, da kan
snavset fjernes med en våd klud eller ved at bruse det.

18. Når overtøj skal vaskes, da skal det vaskes med flydende vaskemiddel.

19. Undgå at bruge skyllemiddel når der vaskes overtøj, og undgå også at tørre overtøjet i tørretumbler. Det kan ødelægge imprægneringen som sikre, at ens overtøj forbliver vind
og regntæt.

20. Hvis slidtage vil undgås af ens tekstiler, da bør det lufttørres i stedet for tørretumbles.

Har du brug for hjælp til at få fjernet nogle pletter, da har Samvirke lavet mange gode forklaringer på hvordan dette kan gøres. Klik på linket herunder, så kommer du direkte ind på siden.

Plet fjerner guiden

Billed af vaskeanvisninger med vaskesymboler
Billed med vaskesymboler til tørring
Billed med symboler til strygning
Billed af vaskeanvisninger til rensning
Billed med vaskesymboler til blegning