Mål eller Gauge som det også kaldes en del steder i dag, betyder det samme. Det er vigtigt at måle det som du hækler eller strikker, men det er ikke alt du behøver at måle. Hvis du skal hækle eller strikke et tørklæde – et sjal – et tæppe og så videre, da er det ikke så vigtigt fordi størrelsen her ikke har den store betydning. Men vis du skal i gang med at hækle eller strikke en bluse eller en nederdel, da er det rigtig vigtigt at målene passer til dig.

Jeg kan herunder give dig et rigtig godt eksempel på, hvorfor det er så utrolig vigtigt at tage mål jævnligt.

For et par år siden startet jeg med at tage strikning og hækling op igen, efter en del års pause. Jeg ville igang at strikke en sommer tunika, og til at starte med gik igang med at lede efter en strikkeopskrift. Dette er i dag rigtig nemt, det vil sige det troet jeg det var. Men til sidst så lykkes det mig, for ved at søge på google fik jeg endelig fundet en strikkeopskrift. Det var en enkel og rigtig sød tunika fra garnstudio /drops, og jeg besluttet mig for at printe den ud med det samme for, at læse den igennem. Denne opskrift lod til at være lige til at gå i gang med tænkte jeg, og uden at skulle forholde sig til for mange strikke teknikker.

Jeg havde garn for det havde jeg handlet ind, og strikkepinde og hæklenål havde jeg også. Det jeg bare ikke lige fik tjekket helt op på var, at læse i strikkeopskriften sådan helt ordenligt igennem, specielt om der hvor der stod hvor meget garn der skulle bruges. Her ud over var der lige lidt, som jeg fik læst forkert. Det var det med hvilken størrelse strikkepinde jeg skulle strikke med, samt hvilken størrelse hæklenål kanten skulle hækles med. Jeg fik læst det som at der skulle bruges størrelse nr. 3.00 mm i både strikkepinde og hæklenål. Jeg gik bare i gang, og tænkte ikke på, at det var noget som jeg skulle have været opmærksom på.

Endvidere stod der at jeg skulle slå 14 masker op, og strikke 17 pinde glatstrikning. Når det var gjort, skulle det måle 10 x 10 centimeter. Dette besluttet jeg mig for ikke at gøre, for jeg ville bare i gang med min sommer tunika.

Du kan læses hele den beskrivelse med hvordan det gik med min sommer tunika, i dette indlæg Tunika i lys vissengrøn.

Mine erfaringer fra den tunika samt, at jeg nu har været i gang med både at strikke og hækle i et par år, efter en del års pauser. Har betydet at jeg i dag husker, at læse mine hækleopskrifter og strikkeopskrifter grundigt igennem, før jeg går i gang med at hækle eller strikke. Men det har også betydet, at jeg måler rigtig meget. For på den måde kan jeg være sikker på, at der ikke er noget som går galt eller bliver forkert. Derfor vil jeg gerne råde dig til dels, at læse dine hækleopskrifter eller strikkeopskrifter grundigt igennem, inden du går i gang med at hækle eller strikke. Samtidig vil jeg også råde dig til, at hækle eller strikke en prøve med det garn du ønsker at bruge. For det kan redde dine, hækle eller strikke oplevelse utrolig meget.

Et andet rigtig godt råd jeg gerne vil give dig inden du går i gang er, at finde ud af hvordan din hækle og strikkefasthed er. Det er guld hver, for så er det ikke noget du behøver at starte på, hver gang du skal i gang med en hækle eller strikkeopskrift med mindre det er noget garn som du aldrig har hæklet eller strikket med før. Jeg selv bruger et helt almindeligt målebånd, men jeg ved der findes noget der hedder en målerammer. Blandt andet har KnitPro lavet sådan nogen, og de kan købes forskellige steder. Her ud over så har jeg set rundt omkring på internettet, at der også er lavet en form for vinkelmåler. Den har har 2 vinkler, hvor der står centimeter i højden og i bredden. Den har to vinklet huler, hvor det vandrete hul viser målet på en hel hæklet eller strikket række. Mens den lodrette vinkel viser hvormeget dine hæklet og strikket rækker måler i højden. Det er et rigtig godt hjælperedskab, for på denne måde, kan du nemt måle og samtidig tjekker din hækle eller strikkefasthed både vandret og lodret.

Hvordan gør jeg så lige, det der med de hækleprøver og strikkeprøver.

Før du går i gang med at hækle eller strikke på et større projekt, da er det vigtigt at du hækle eller strikke en prøver først, for på denne måde finde du frem til dine hækle og strikkefastheder. Det en god ide, at hækle eller strikke prøven i en større størrelse, end dem der normalt står i en opskrift. Forksempel står der for det meste i en hækleopskrift eller en strikkeopskrift at det skal måle 10 x 10 centimeter når prøven er færdig. Her vil min anbefaling til dig være, at hækle eller strikke en prøve der måler 20 x 20 centimeter. For på denne måde kan du dobbelt tjekke både målene i starten og i slutningen, men det giver dig også mulighed for at tjekke målet i højden af prøven.

Når du har hæklet eller strikket prøven, vil du kunne regne ud hvor mange masker du hækler eller strikker på 10 x 10 centimeter.

Denne udregning laver du på følgende måde.

  • Tæl hvor mange masker du har hæklet eller strikket på din prøve, skriv dette ned så du har det.
  • Tæl hvor mange rækker der er hæklet eller strikket, skrive dette tal ned.
  • Divider maskeantallet med det antal centimeter som du har hæklet eller strikket skriv dette resultat ned.
  • Divider så det resultat, med de centimeter der står udfra hæklefastheden i hækleopskriften eller strikkefastheden i strikkeopskrift på det som du skal igang med at hækle eller strikke.
  • Herefter har du resultatet af det maskeantal du skal bruge, for at det svare til den prøve du har hæklet eller strikket.

Hvis det viser sig at du hæklet eller strikket bliver for småt. Da kan du prøve at skifte til en tykkere hæklenål eller et par tykkere strikkepinde, for det kan måske være med til at det så vil passe i størrelsen. Hvis det derimod viser sig at det du har hæklet eller strikket bliver for stort, da kan du prøve at hækle eller strikke en ny prøve, men med en tyndere hæklenål eller et par tyndere strikkepinde.

Du vil også opleve, at hæklefastheden eller strikkefastheden skrives i højde. Det har dog ikke nogen stor betydning, i de danske opskrifter. Men hvis der står rækker eller pinde, da kan det have en afgørende betydning for dit færdige hæklearbejde eller strikkearbejde.

Jeg ved at du måske nu vil side at tænke, behøver jeg at hækle eller strikke en prøve hver gang jeg benytter noget andet garn en det jeg har arbejdet med før. Her vil mit svar altid være Ja! det skal du, for det er en rigtig god hjælp til at du kan være 100 % sikker på, at det du skal i gang med at hækle eller strikke så også passer. Jeg kan også sige det på en anden måde, det jo ikke noget du skal gøre, men det kan være en rigtig god ide og en stor hjælp til dig og din hækling og strikning.

På billedet herunder vil du tydeligt kunne se hvilken forskel der på, om du hækle eller strikke med bomuld eller uld. Begge prøverne er hæklet med hæklenål nr. 3:00 mm og strikket på strikkepinde nr. 3:00 mm. Der er ikke megen forskel på prøverne, på de 2 øverste billeder hvor der på det højre er hæklet med bomuld og på det venstre er hæklet med uld og begge er hæklet i fastmasker. Men på prøverne som ses nederst, da er der en noget større forskel, og de begge er strikket i glatstrik med henholdsvis bomuld til venstre og uld til højre.

Hækle og strikke fasthed i bomuld og uld