Vintage domino grydelapper

Denne hækleopskrift er skrevet af: Anne-Pia Hansen

Opdateret januar 2018

Hækle teknikken som bliver brugt til disse grydelapper er skrevet i en bog i starten af 1900´tallet, og er blevet Copyrighted i årene 1913-15 af W. G. Perry Chicargo. Den er Amerikansk og kan downloades via dette link The Sunlight Book of Knitting and Crocheting – der klikkes på teksten Download Whole Book (PDF).

På billedet her op over, kan du se mine færdige Vintage domino grydelapper. Jeg hæklet mine af 100 % bomuld – Mayflower Cotton 8/4, for så kunne de tåle at blive vasket ved op til 60 grader. Du kan læse mere om Mayflower Cotton 8/4, i dette indlæg. Du kan i princippet bruge et hvilket som helst mærke bomuldsgarn i 8/4.

Du kan finde de forskellige bomuldsgarner her

(Hvis du er i tvivl om hvad du skal vælge, så er Infinity Hearts Rose – Järbo og Scheepjes Catona som regel et fornuftigt valg).

Det skal der bruges:

Hæklenål nr. 3,00 DK

4 nøgler 100 % 8/4 Bomuld i forskellige farver.

Færdige mål: 19 x 19 cm.

Information til hækleopskriften:

Hækle teknikker der bliver brugt i denne opskrift:
Kædemasker, luftmasker, fastmasker og hæklet rib maske.
Husk på hæklefasthed, det skal være fast og så alligevel ikke for stramt da dette vil give det færdige resultat en forkert form.
Når luftmaskekæden er hæklet til at starte med, da skal den første fastmaske hækles ned i den anden luftmaskes nederste maskeled fra hæklenålen, se billedet her under.

Yderste eller øverste maskeled og forreste og nederste maskeled

Hver rundte vendes med 1 luftmaske. I spidsen på hver domino firkant springes der 2 masker over, dette gør at spidsen bliver dannet.

Hækleopskriften
1: Slå 49 luftmasker op, start med at hækle 1 fastmaske i den anden. luftmaskes nederste maskeled, fortsæt med at hækle 22 fastmasker på samme måde og der er nu hæklet 23 fastmasker ialt. Herefter springes 2 luftmasker over, og der hækles 1 fastmaske i den 3 luftmaskes nedeste maskeled. Se billedet herunder

Spring 2 over og hækle de næste 23 fastmasker

Hækle nu de efterfølgende 22 fastmasker i luftmaskens nederste maskeled, det ender med at der er hæklet 23 fastmasker i alt, hækle 1 luftmaske og vend hæklarebejdet. Fortsæt med at hækle 1 fastmasker i hver maske, men der hækles kun i maskens yderste eller øverste maskeled på alle rækker (se billedet her under).

Yderste eller øverste maskeled og forreste og nederste maskeled

Husk at springe de 2 midterste masker over i spidsen, dette gøres på alle rækker
(se billedet her under).

De 2 masker i midten springes over så der dannes en spids

Der hækles ind til der er 6 masker tilbage, og herefter afsluttes der med at hækle en hank.

Hanken
2: Hækle 10 luftmasker, og med en kædemaske hækles luftmaskekæden fast i den 6 maske. Se de 2 billeder herunder.

Luftmaskekæde til hank og hækles fast på modsatte side

Vend hæklearbejdet med 1 luftmaske, fortsæt nu med at hækle 16 fastmasker om luftmaskekæden. Slut af ved at hækle en kædemaske ned i fastmasken i den 6 fastmasker, som den hæklet firkant sluttede af med. Se billedet herunder

Hækle fastemasker om luftmaskekæden og slut af med en kædemaske ned i første fastmaske fra de 6 fastmasker

Nu er Domino firkant nr. 1 færdig, og nu hækles Domino firkant nr. 2 på nøjagtig samme måde som nr. 1. Når de begge to er hæklet færdigt, da lægges de to firkanter hjørne mod hjørne med retsiden opad. Se billedet herunder.

2 domino lapper spids mod spids med retsiden opad

Domino firkant nr. 3 hækles med den lyserøde farve ved, at der hækles ned i luftmaske kæde fra starten af hæklearbejdet på den grønne firkant. Lige som der kan ses på billederne herunder.

Der skal hækles i alt 24 fastmask er på den grønne firkant, også hækles der videre over på den rosafarve t firkant. Se billederne her under

Hækle nu den lyserøde domino firkantHækle nu videre over på den rosafarvet firkant

Til sidst vil det så komme til at se sådan ud, som det kan ses på billedet herunder.

Den lyserøde næsten færdig

Den lyserøde hækles færdig til der er 6 fastmasker tilbage, herefter hækles hanken som på Domino 1 og 2. Nu vendes hæklearbejdet, og der hækles nu med lys visengrøn på den modsatte side af den lyserøde. Den hækles på samme måde som den lyserøde. Se billederne herunder.

Nu hækles den vissentgrønne firkant

Når den visengrønne er hæklet færdig, hækles hanken som på Domino 1. Til sidst syer du garnenderne ind på bagsiden, og du har nu hæklet din Vintage Domino Grydelap nummer 1 er færdig. Du kan hækle en mere, for så har du et par. På billedet herunder kan du se hvordan mine så ud, før alle garnenderne var hæftet.

1 færdig Domino lap og en hvor der skal hæftes ender

Jeg har også hæklet et par dobbelt grydelapper af denne model, opskriften til dem hedder Dobbelt Sommer domino grydelapper

Hvis du undervejs får brug for hjælp, så er du velkommen til at sende mig en email på garnmasken@gmail.com, husk at beskriv hvad problemet er, og indsæt et billed af det du har hæklet. Dette vil være en stor hjælp, når jeg skal hjælpe dig videre. Du har også mulighed for, at være med i min gruppe.

Rigtig god fornøjelse.

Du kan finde de forskellige bomuldsgarner her

(Hvis du er i tvivl om hvad du skal vælge, så er Infinity Hearts Rose – Järbo og Scheepjes Catona som regel et fornuftigt valg).